Kommentar

Frygt forsvinder ikke ved at blive udskammet

Frygt er en følelse, mange venstreorienterede har det med at affeje som forkert, når den retter sig mod udsatte mennesker. Men når frygten bliver gjort forkert, bliver det sværere at erkende, hvordan den driver mennesker – uanset om man kan lide det eller ej, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg
For hver blok, vi går forbi i San Franciscos Tenderloin-distrikt, støder vi på fem-10 hjemløse stofafhængige

For hver blok, vi går forbi i San Franciscos Tenderloin-distrikt, støder vi på fem-10 hjemløse stofafhængige

David Levene

3. maj 2019

»Shit, det var tæt på!«

Min kæreste har hakket bremsen i bund, selv om der er grønt for os. En kvinde på bare fødder er pludselig tumlet ud i krydset uden at se sig for. Hun ænser slet ikke bilen, eller hvor tæt vi var på at køre hende ned, men slæber sig bare skældende og smældende af sted i sine sorte pjalter. Ikke at hun skælder ud på nogen bestemt. Det er nok nærmere stemmerne inde i hovedet, der distraherer. Hun er tydeligvis helt væk på stoffer, og hun er langtfra den eneste om at være det i San Franciscos Tenderloin-distrikt.

Da vi valgte hotellet lidt nord for rådhuset som base for vores påskeferie, var vi ikke klar over, at det lå i det, amerikanerne kalder et bad neighbourhood. Det er således tilfældigheder, der gør, at vi ikke kun ser smukke udsigter over Golden Gate Bridge og overdådige huse i Pacific Heights, men også et for mig overraskende højt antal af hjemløse stofmisbrugere. For hver blok, vi går forbi hen ad gaden, støder vi på fem-ti stykker, mindst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Men en del af politikerne arbejder ikke for tryghed.
Tværtimod. Politikere arbejder for splittelse mellem befolkningsgrupper blandt de formueløse.
De puster til utrygheden ved at nægte hjemløse i at sove sammen i grupper. De leger med tændstikker omkring brandbart materiale, når der skal rives boligblokke ned, fordi de ikke kan lide beboerne. De sætter splid imellem syge, arbejdsløse og flygtninge og gør en aktiv indsats for at gøre livet svært for gamle og handikappede.
Politikerne leger med ilden - fordi de opfatter sig selv som iklædt kevlar.

Lillian Larsen, Eva Schwanenflügel, Hans Genefke Jørgensen, Stella Nielsen, Anne Mette Petersen, Henrik Leffers, Per Torbensen, Anne Schøtt, Britta Hansen, Rolf Andersen, Susanne Kaspersen, Poul Erik Pedersen, Steen K Petersen, Marie Jensen, Jørn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Gry Inger Reiter :
"Ikke at hun skælder ud på nogen bestemt. Det er nok nærmere stemmerne inde i hovedet, der distraherer. Hun er tydeligvis helt væk på stoffer, og hun er langtfra den eneste om at være det i San Franciscos Tenderloin-distrikt."

Her glemmer du altså, at der er et kæmpe problem med psykisk syge mennesker, som overhovedet ikke får hjælp. En situation vi også ser herhjemme. Mange selvmedicinerer, så sygdommen forværres.

Og hvem siger, at det er venstrefløjen der udskammer de frygtsomme velgørere in spe?
Vi italesætter egentlig blot de mekanismer, der fører til frygt, fobi og utryghed. Det er ikke helt det samme.
Vi sætter spørgsmålstegn ved 'nødvendigheden' af at dele og herske, at så splittelse i befolkningen, at dæmonisere, msrginalisere og stigmatisere udsatte sociale grupper og minoriteter med anden etnisk herkomst.

Hvordan kan du i fuldt alvor mene, at det vil hjælpe det mindste at 'forstå frygten' for de udsatte?
Vi burde tværtimod blive rasende over at mennesker tvinges ud i en sådan elendighed, at de bliver afhængige af folks velvilje til at uddele almisser.

Forstå frygten.. Jo, men der skal altså andre boller på suppen for at forandre noget i samfundet og bremse den utryghedsskabende ulighed i al almindelighed.