Klumme

Giv de 16-årige stemmeret, så vi undgår de ældres totale dominans

I en valgdebat tirsdag luftede socialdemokraten Frans Timmermans ideen om at give stemmeret til 16-årige ved EU-parlamentsvalg. Det er alletiders idé, og vi burde gøre det samme til folketingsvalg, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg
Unge demonstrerer mod nedskæringer på uddannelsesområdet. De seneste års skattelettelser til de fortrinsvis ældre danskere med egen bolig og dyre biler, samt milliardnedskæringerne på uddannelse tjener som illustrativt eksempel på, at man smider de unge under bussen for at lade de ældre fortsætte turen ubesværet, skriver Gry Inger Reiter.

Unge demonstrerer mod nedskæringer på uddannelsesområdet. De seneste års skattelettelser til de fortrinsvis ældre danskere med egen bolig og dyre biler, samt milliardnedskæringerne på uddannelse tjener som illustrativt eksempel på, at man smider de unge under bussen for at lade de ældre fortsætte turen ubesværet, skriver Gry Inger Reiter.

Ólafur Steinar Gestsson

Debat
10. maj 2019

Når vi flokkes om skoler, rådhuse og sportshaller for at sætte vores kryds den 26. maj og 5. juni, er én ting afgjort på forhånd: De ældre vinder valget, og de unge taber.

Det er simpel matematik. Dem, der blev født som en del af de sidste store årgange i 1960’erne, har rundet 50 år. Siden da er der blevet født væsentligt færre børn pr. kvinde. Samtidig er levealderen steget kraftigt.

I 2018 var det således 47,8 pct. af den danske befolkning, der var under 40 år, og 52,2 pct. der var over 40. Og selv hvis man sætter valgretsalderen til 16 år, udgør de stemmeberettigede under 40 år kun 30 pct. af den samlede befolkning.

Dem over 40 år har altså magten, og de unge har ikke en chance for at indhente forskellen, sådan som blå blok trods alt har. Faktisk kommer de ældre bare til at sidde endnu mere entydigt på magten, valgperiode efter valgperiode.

Overvægten af ældre mennesker er nemlig stigende. Antallet af personer, der er fyldt 65 år, er steget med 31 pct. i løbet af 10 år. I januar 2018 var der mere end 1,1 mio. personer i Danmark, som var fyldt 65.

Billedet er mere eller mindre det samme i hele EU. Og derfor er det demokratisk visionært af den socialdemokratiske gruppes (S & D) spidskandidat til posten som formand for EU-Kommissionen, Frans Timmermans, at han foreslog at give stemmeret til 16-årige til europaparlamentsvalg, som han gjorde det i en tv-debat tirsdag aften.

At give de 16-årige stemmeret vil styrke vores demokrati – alene idet, at flere vil blive en aktiv del af det. Det var også Valgretskommissionens budskab, da den i 2011 anbefalede at give 16-årige stemmeret.

Men de unge mellem 16 og 18 bør også få stemmeret for at undgå, at den demokratiske skævvridning til fordel for de ældre bliver total. De seneste års skattelettelser til de fortrinsvis ældre danskere med egen bolig og dyre biler, samt milliardnedskæringerne på uddannelse tjener som illustrativt eksempel på, at man smider de unge under bussen for at lade de ældre fortsætte turen ubesværet.

Kompetente unge

Der er god grund til at have tillid til, at de unge mellem 16 og 18 er fuldt ud lige så kompetente til at stemme som borgere over 18 år.

Det er dem, der fører an i den spirende klimabevægelse. Det er de unge, der har forstået klimakrisens alvor og har rejst sig fra klasseværelserne for at samle sig foran parlamenterne og kræve handling af politikerne. Ikke nok med at de kæmper for deres egen fremtid på en beboelig planet – det er også dem, der går forrest i forsvaret for fremtidige generationers mulighed for et godt liv på denne jord.

I Danmark har 16-årige færdiggjort folkeskolen, hvis formål netop er at »forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre,« som der står i formålsparagraffen.

Der er allerede over 350.000 stemmeberettigede danskere, som har folkeskolen som højeste færdiggjorte uddannelse. Ingen ville drømme om at tage stemmeretten fra de ufaglærte, og de 16-årige er uddannelsesmæssigt lige så godt klædt på til at stemme som dem.

Modstanderne af 16-års valgret fremfører ofte, at de unge ikke er ‘modne’ nok. Men vi tager jo heller ikke valgretten fra ældre medborgere, hvis de er blevet ‘overmodne’ på grund af Alzheimers eller andre sygdomme, der påvirker hjernens funktionalitet.

Selv personer med alvorlige psykiske handicap, der ikke er i stand til at varetage egen privatøkonomi, har i dag stemmeret – og sådan bør det også være. Stemmeretten skal gælde for flest muligt, og derfor også for de 16-årige.

Hvis valgretsalderen blev sænket, ville de 16-17-årige udgøre lidt over tre pct. af de stemmeberettigede og ville potentielt kunne flytte 1-2 mandater. I praksis ville de formentlig fordele sig ret jævnt mellem rød og blå blok, men den politiske dagsorden ville ændre sig, fordi partierne ville være tvunget til at forholde sig til de unges interesser.

Med tanke på, hvad der ellers er på bordet af omkalfatrende forslag i denne valgkamp, er dette både rimeligt og realistisk. Det kræver nemlig ikke en grundlovsændring at ændre valgretsalderen. Blot et folketingsflertal og en folkeafstemning. Lad os dog give de fornuftige unge mennesker lov at være med.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Nej, det er et stort problem for vores folkestyre nu, at folk ikke slutter med at meritere sig til at repræsentere, men at de begynder en lang karriere med nogle år i parlamentet.
Hvis udpegningen var demokratisk og for kort tid ad gangen, ville det ikke være noget problem, men som man ser overalt, er det snarere min generation i halvtredserne og så dem lidt over og lidt under, der er problemet i forhold til en progressiv udvikling. De gamle ved, hvad det vil sige, og allierer sig overalt med ungdommen om idealistiske visioner, der måske - måske! - alligevel kan redde menneskeheden fra sig selv.

Niels Duus Nielsen, Hans Houmøller og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Og når det så ikke ændrer på skævheden, dels pga.demografien, dels fordi de unge stemmer i så ringe omfang, skal valgretsalderen så sættes yderligere ned?

Hans Houmøller

Vil forfatteren til debatindlægget godt forklare mig, hvad der menes med sætningen: “De ældre vinder valget, og de unge taber”?

Eva Schwanenflügel

Det er da en god idé.
Hvis de unge så vel at mærke hummede sig hen til stemmeboksen når det gjaldt ;-)

Grethe Preisler

Dagens glade nyhed fa hofmarskallatet

Hofmarskallatet meddeler, at hendes majestæt dronningen har frataget kammerherren, der giftede sig med enken efter rejsekongen Simon Spies alle hans ordener og titler efter en færdsesforseelse, der der medførte en dom til kammerherren for verbal forulempelse af ordensbetjent i funktion.

"We sing of the polar bear gently and bold
she never feels hot and she never feels cold
because where she lives summer never occur
and the rest of the year she wears polarbear fur."
(Børnesang af ukendt tasmansk kunstnerinde)

Erik Fuglsang, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Lasse Glavind

Når ser og hører den unuancerede sektmentalitet, der hersker i de politisk ungdomsorganisationer, så virker det da langt mere rationelt at sætte valgretsalderen op. Det er jo skræmmende, så fundamentalistiske og enøjede de unge kan være.

Jan Henrik Wegener

Er der i grunden godt belæg for at aldersgrupper har så meget andet til fælles, politisk, end netop alderen? At ældre eller unge "rotter sig sammen"? Jeg føler mig ikke nødvendigvis ret forbundet med jævnaldrene. Heller ikke med mænd over de 50.

Hans Houmøller, Minna Rasmussen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Erik Nordahl Svendsen

Kommentaren snor sig mellem to principper om valgret(s alder): 1) at vælgeren skal have fornuft eller modenhed til at kunne vlre med til at bestemme samfundets indretning osv. Det sættes til side fx for ubegavede eller senile eller sinker af hensyn til 2) at vælgerne skal kunne varetage deres egne interesse. Fx de unge skal kunne tænke på klimaet. - Men her er kommentaren slet ikke radikal eller konsekvent nok. Konsekvensen af 2) er, at ALLE skal have valgret fra fødslen. Hvis man/barnet ikke slev kan udøve den, stemmer forældrene ud fra deres forståelse af barnets interesser (flere pædagoger tak!). Det er op til familien selv at bestemme, hvornår barnet/den unge får stemmesedlen i hånden og selv sætter krydset. Dette forslag er så meget vigtiger, når vi ældre fylder så meget i befolkningen, som kommentaren illustrerer. Afvis nu ikke denne tanke ved at henvise til 1), det handler om 2)!

Jens Peter Madsen

Jeg går ind for stemmeret til alle danske borgere, stor som lille. Der gør ikke noget at småbørnsforældre får en ekstra stemme imens børnene er små. Det vil kun gøre indsatsen for børns vilkår mere interessant, så de får lige så stor betydning som os ældre borgere, som feteres af de fleste politikere.

Minna Rasmussen

Jeg kan godt forstå, at de unge gerne vil have større indflydelse på samfundsudviklingen. Men hvis vi nu i stedet for at sætter grænsen mellem unge og ældre ved 50 år - er det så de unge, der vinder og de ældre, der taber?

I danmark er børn gamle nok til at blive straffet, og hvis de arbejder, er de gamle nok til at dem selv eller forældrene skal betale indkomstskat.

Derfor - hvorfor er de ikke gamle nok til at stemme?

Carsten Nørgaard, Daniel Joelsen, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jens Falkenberg

Interessant at flere kommentatorer vil have et system hvor man tæller høveder og ikke hoveder.

olivier goulin

Pas nu lidt på.
Det vil primært komme Rasmus Paludan til gode.

/O