Klumme

’En hønge’ bliver næppe Årets Ord i 2019

Ords betydning er fleksibel – ikke mindst i politik. ’Klimatosser’ kan både lyde nedladende, men også moderligt eller spøgende. Ligesom Karsten Hønge var ’hjælperytter’, da han stillede op til Europa-Parlamentet, men ’matros’, nu hvor han i stedet vil i Folketinget, skriver Karen Syberg i dette debatindlæg
Karsten Hønge gik fra at være hjælperytter til at blive matros, og klimatosser er ikke nødvendigvis nedladende. Nej, det kan også være moderligt og kærligt. Karen Syberg udfolder i denne kommentar, hvordan ordende må indordne sig i politik. 

Karsten Hønge gik fra at være hjælperytter til at blive matros, og klimatosser er ikke nødvendigvis nedladende. Nej, det kan også være moderligt og kærligt. Karen Syberg udfolder i denne kommentar, hvordan ordende må indordne sig i politik. 

Suhirrthavathy Thiruchelvam

4. juni 2019

Klimatosse bliver Årets Ord.

Se bare, hvor mange gange vi allerede har skrevet om det alene i Information. Jeg har talt én anmeldelse, én leder, hele to klummer og fire telegrammer. Der er krummer i det ord.

Næppe var det undsluppet Pia Kjærsgaards læber, før hashtagget #jesuisklimatosse dukkede op på Facebook. Selv her på Møn er folk begyndt at kalde sig klimatosser. Helt ude i Vandkantsdanmark er ordet slået an.

Og så skal Pia Kjærsgaard endda være glad for, at hun ikke har formuleret sig værre.

Hos tyske Alternative für Deutschland (AfD) går det anderledes hårdt for sig. Her erklærer man ifølge Informations europakorrepondent, Mathias Sonne, at »klimaredderne er en større fare for verden end klimaforandringerne«. Således sagde Alexander Gauland, den ene af AfD’s ledere.

Og AfD’s medlem af Europa-Parlamentet Jörg Meuthen insisterer på, at intet menneske aner, om de globale temperaturstigninger er menneskeskabt eller ej. Den er der ellers en hel del artsfæller, som ikke hopper på længere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Tommy Clausen
  • Grethe Preisler
Eva Schwanenflügel, Tommy Clausen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Allan Madsen

Ja, lad os håbe, at han sømme admiral Dyhrs frakkeskøder fast tæt på kompasset, når SF kommer i høj sø i nærmeste fremtid :-)

Christian De Thurah

Matrosen har tilsyneladende lært noget af admiralen:
"Stå aldrig til søs,
lad de andre stå..."

Allan Madsen, Tommy Clausen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar