Klumme

Kun magten forenede det blå Danmark – og ydmygelsen af udlændinge som en forudsætning for den

Lars Løkke Rasmussen har med sit opgør med yderpartierne undsagt den logik, der har været fundamentet for de borgerlige regeringer i det 21. århundrede i Danmark
Det er hyklerisk, når Lars Løkke Rasmussen erklærer, at han ikke vil basere regeringsmagten på et parti, som ikke anerkender konventionernes autoritet, skriver Rune Lykkeberg. »For det har han gjort i hele sin tid som statsminister – nemlig Dansk Folkeparti.«

Det er hyklerisk, når Lars Løkke Rasmussen erklærer, at han ikke vil basere regeringsmagten på et parti, som ikke anerkender konventionernes autoritet, skriver Rune Lykkeberg. »For det har han gjort i hele sin tid som statsminister – nemlig Dansk Folkeparti.«

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
18. maj 2019

Statsministeren har allerede tre uger, inden valget er afholdt, opgivet det borgerlige Danmark. De borgerlige partier har regeret landet langt det meste af det 21. århundrede, men der var tilsyneladende kun én ting, som rigtig forbandt de højreorienterede partier i et politisk fællesskab: Magten – og anerkendelsen af, at den hårdeste udlændingepolitik var en forudsætning for den. Og nu, hvor magten synes uopnåelig, og den hårdeste udlændingepolitik er overtaget af Stram Kurs, er der ikke mere tilbage. 

Den danske højrefløj er i splid med sig selv om Danmarks plads i verden, om vores klimapolitik, om landbruget, om skattepolitikken, om vores forhold til EU og om styringen af den offentlige sektor. Den er uenig om alt det, der kunne forbinde den. 

Det er ikke, fordi den ikke har udrettet meget ved regeringsmagten i 14 af de seneste 18 år: Den har engageret os i Irakkrigen, gennemført velfærdsreformer, sænket topskatter og arveafgift, skabt forudsætninger for vækst, centraliseret velfærdsstaten, øget afstanden mellem overførselsesindkomster og resten og sat den grønne omstilling tilbage. Danmark er forandret af de borgerlige regeringer.

Men det, der har vundet valgene for det blå Danmark, har været den konstante grænseoverskridelse i udlændingepolitikken. De blå vidste, at de altid kunne gå længere end de røde. Starthjælp blev til hjemsendelse, børn og forældre blev adskilt, opdeling af borgere i Danmark imellem dem, der skulle rammes af fattigdom, så ingen andre i verden ville blive fristet af at komme til landet, og dem, der skulle sikres mere velstand, service og sikkerhed, blev en norm.

Mange har været begejstrede for dette som et mål i sig selv, andre har accepteret det som en forudsætning for magten, meget få har gjort op med det.

De blå kunne være illiberale over for flygtninge og indvandrere og liberale over for de gode danskere. Alt var tilladt for den minister, der fejrede hver eneste politiske handling, som gjorde livet værre for flygtninge og indvandrere, som en politisk præstation. Uanset om hun efter alt at dømme løj for Folketinget og vildledte offentligheden, var hun politisk fredet af de borgerlige.

Den konstante grænseoverskridelse i udlændingepolitikken var normen, indtil den blev radikaliseret til et nyt maximum: Stram Kurs. De blå sagde det ikke med de ord, men de mente det: Stram Kurs var ikke stuerene.

Den strategi, som danskerne har foragtet, når det svenske etablissement gjorde det over for Sverigedemokraterne, blev nu gentaget over for et rabiat parti, der i øvrigt ikke adskiller sig så meget fra Dansk Folkeparti, som statsministeren foregiver: Man lover udelukkelse af et parti, som er for grimt til, at man ville fundere sin magt på det.

Stram Kurs er mere uhyggeligt end Sverigedemokraterne, men forskellen mellem det borgerlige Danmark og Sverige fremstår ikke længere absolut. Det er et spørgsmål om grader.

Stram Kurs har angiveligt fremtvunget et selvopgør hos statsministeren. Da Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med offentliggørelsen af samtalebogen Befrielsens Øjeblik sagde, at han åbnede en dør på klem for en regeringsdannelse med Socialdemokratiet, smækkede han også en dør i hovedet på de blå partier. Og han gjorde det på en måde, som sætter scenen for den, der skal følge efter ham som Venstres formand, hvis han taber valget og ledelsen i partiet: Han sagde nemlig, at det ikke var ansvarligt at basere regeringsmagten på yderpartierne. 

At Danmark burde regeres fra midten.

Det er hyklerisk, når Lars Løkke Rasmussen erklærer, at han ikke vil basere regeringsmagten på et parti, som ikke anerkender konventionernes autoritet. For det har han gjort i hele sin tid som statsminister – nemlig Dansk Folkeparti. Men det er også en lettelse, at Stram Kurs trods alt var for meget for statsministeren, og at den uendelige grænseoverskridelses tid for Venstre synes forbi.

Det er en befrielse, at den grænse er blevet draget.

Men hvis den grænse virkelig står fast, og hvis ikke Venstre igen om en uge har gjort op med selvopgøret, må det også være en ubehagelig erkendelse for det borgerlige Danmark at se tilbage på, hvad det egentlig var, de byggede deres magt på: Den stolte fejring af politisk skabt fattigdom i Danmark og den målrettede nedværdigelse af borgere i et af verdens rigeste og sikreste lande.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg syntes, at udtrykket; "ydmygelsen af udlændinge", rammer meget præcis ind i beskrivelsen af den underlige og populistiske politik, der har været ført i Danmark gennem de sidste 15-18 år.

Præcis som i Storbritannien har denne "politik" over tid dannet ganske ubehagelige holdninger blandt borgerne. Og i Storbritannien har vi jo set, hvad denne "politik" med de simple og primitive "løsninger" har medført.

Men resultatet af denne form for populisme ses også i USA, hvor fysiske og verbale angreb på udlændinge er steget voldsomt, efter at Donald Trump har gjort alt-right-movement stuerent ved at tale i disse termer. Det samme er sket i Italien på ganske kort tid efter at man har fået en ekstrem og nationalistisk regering, der heller ikke har nogen egentlig politik..

Det er på tide, at man i Danmark bryder dette mønster, og lader de visionsløse populister sove stille ind.

Brian Nocis Jensen, Bjarne Tingkær, David Breuer, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Kenneth Hansen, Mogens Holme, Anne Henk Johnson, Daniel Joelsen, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Gottskalk Jensson, Jens Kofoed, Erik Karlsen, Marie Jensen, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Andersen, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Søren Nielsen, Søren Fosberg, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt, Jesper Lerche, Birte Pedersen, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, René Hansen, Espen Bøgh, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Carsten Nørgaard, Hans Larsen, Tom Andreæ og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Ja. Ordet 'hyklerisk' er særdeles velvalgt.

Netop nu kan man på dr.dk læse at det ifølge LLR ville have klædt Mette Frederiksen at.... osv

Så manden, der 'ikke vil være statsminister for enhver pris' vil nu gerne være bare minister for enhver pris?
Og har den frækhed at sidestille vistnok både SF og Enhedslisten - som værende ude på en ekstrem venstrefløj, som kan sammenlignes med ekstrem højreekstremistisme.

Hvor dybt kan man synke.

Brian Nocis Jensen, David Breuer, Steen K Petersen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Mogens Holme, Hanne Ribens, Kurt Nielsen, Gottskalk Jensson, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Gert Romme, Kim Houmøller, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Søren Fosberg, Liselotte Paulsen, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, René Hansen, Espen Bøgh, Erik Fuglsang, Torben K L Jensen, Alvin Jensen, birgitte andersen, Hans Larsen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Man kan jo, hvis man er således indstillet, kalde Enhedslisten for et yderparti, men sagen er den, at dagens måling viser, at Socialdemokratiet og Enhedslisten i Københavns storkreds står næsten lige i kampen om at blive kredsens største parti.

David Breuer, Steen K Petersen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Mogens Holme, Kurt Nielsen, Gottskalk Jensson, Hans Larsen, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Benta Victoria Gunnlögsson, Gert Romme, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Matilde Walter Fønss, Søren Nielsen, Søren Fosberg, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Ole Frank, Katrine Damm, Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Erik Fuglsang, Torben K L Jensen, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

@Gert Romme:
I går aftes sad jeg oppe lidt efter midnat, da jeg hørte en gruppe mænd, sandsynligvis i 20'erne, gå forbi vores lejlighedskompleks, mens de højlydt sang: »Danmark for danskerne! Udlændinge ud!« gentagne gange som om det var et almindeligt tilråb til en fodboldkamp.

Det var en mærkelig fornemmelse. Det synes mit nervesystem i hvert fald, selv om min umiddelbare tanke var, at det bare var nogle fjolser på vej ind i byen. For jeg er nemlig gift med en udlænding og vokset op i en tid, hvor den slags var utænkeligt. Det føltes nyt og ubehageligt.

Venstre står med ansvart for at have normaliseret den slags holdninger.
Hverken DF eller nogle af de her partier er stuerene.
Man har bare ladet dem skide på samfundet de sidste 15–18 år.

I øvrigt en fin analyse fra din side.

David Breuer, Birthe Lauridsen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Kenneth Hansen, Mogens Holme, Anne Henk Johnson, Hanne Ribens, Katrine Damm, Gaderummet Regnbuen, Hanne Pedersen, Kurt Nielsen, Gottskalk Jensson, Erik Karlsen, Marie Jensen, Christian Mondrup, Hans Larsen, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jane Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Gert Romme, Bjarne Andersen, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, Matilde Walter Fønss, Kim Folke Knudsen, Søren Nielsen, Christel Gruner-Olesen, Søren Fosberg, Carsten Mortensen, Anders Reinholdt, Torben Vous, Birte Pedersen, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Flemming Berger, Karsten Lundsby, René Hansen, Espen Bøgh, Palle Jensen, Niels Duus Nielsen, Poul Anker Sørensen, Troels Ken Pedersen, Torben Skov og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Kære Rune Lykkeberg-
det er fantastisk godt sagt, ogsandheden.

David Breuer, Tommy Clausen, Hanne Ribens, Marie Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Runa Lystlund, Eva Schwanenflügel, Matilde Walter Fønss, Kim Folke Knudsen, Søren Fosberg, Ole Frank, Karsten Lundsby og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Det var IKKE kort før valget i '15, det var kort tid EFTER.

Det der muligvis kunne have flyttet det ene mandat, var hvis Danmarks Statisik ikke havde regnet forkert og fremlagde Thorning-regeringens økonomi som en del ringere end den reelt var.

Tommy Clausen, Anne Henk Johnson, Kurt Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Søren Nielsen, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Ole Frank, Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Erik Fuglsang og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Rune Lykkeberg har glemt at Venstre lagde SKAT i ruiner - Det kostede samfundet flere hundrede milliarder i tabte indtægter. Ikke uvæsentlig for ikke at sige det væsentligste.

Tommy Clausen, Mogens Holme, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Søren Nielsen, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Ole Falstoft

Umiddelbart er det positivt af DF ser ud til at blive halveret - men det skyldes jo kun at de har 'sejret ad helvede til'. Der vil ikke sket noget skift i udlændingepolitikken, hvis Socialdemokraterne danner regering.
DF har formået at gøre deres projekt med at marginaliserer 'de fremmede' til hovedhjørnestenen i både Venstres og Socialdemokratiets udlændinge- og flygtningepolitik. De har dermed gjort sig selv overflødige. Det eneste positive der kan ske efter valget er at DF kan miste sin nøgleposition så de andre partier ikke længere behøver at give efter for DF's pression.

Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Kenneth Hansen, Eva Schwanenflügel, Mogens Holme, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Kim Folke Knudsen, Søren Fosberg, Anders Reinholdt, Birte Pedersen, Ole Frank og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar

Udlændingespørgsmålet var noget man kunne vinde valg på i de forgange 15-18 år. De borgerlige har bevidst spillet bolden over i det hjørne siden år 2001. Det kunne de vinde valg på..

LLRs udmelding om en SV regering skal vel også ses ud fra taktiske overvejelser, hvor det hele synes meget op ad bakke for V, hvis man skal dømme på meningsmålingerne forud for valget. Det er vel en måde, at holde V inde i den politiske varme, på og at holde ministersæderne lidt varme, nu hvor magten er ved, at ryge af hænde. Og samtidig kunne det jo så også passende holde venstrefløjen uden for indflydelse. Det synes oplagt at kunne se motiver for Venstre til nu, at ville det samarbejde med S, men det står jo lidt i kontrast til mange års borgerlig blokpolitik - og venstres egne udmeldinger om de katastrofer det kunne medføre, hvis vi får en S- ledet regering efter et valg.

Og samtidig er der nu sat en kant for nok ligner Stram Kurs og Nye Borgerlige DF et stykke ad vejen, så er deres krav mere ultimative, og SK taler om deportation af omkring 10 % af befolkningen. Slet ikke noget en borgerlig statsminister kan levere på, hvis konventioner eller grundloven skal overholdes.

Det er så til gengæld nok så som så mht. hvad S ville få ud af, at gå i regering med Vestre.

Lidt forvirrende kan det selvfølgelig godt synes for vælgerne med LLRs nye udmelding, og det er nok udtryk for, at magten er ved, at skride i en anden retning end så meget andet.

Om det så betyder, at spillet om magten drejer et andet sted hen end omkring de store magtpartier S,V og DF vil tiden vise.

Men lidt påfaldende, at LLR nu skulle komme på andre tanker efter år med DF som støtteparti og parlamentarisk grundlag er det da. Spørgsmålet er hvor meget hvor troværdigt det er og hvor meget man skal lægge i det. Ind til videre er det jo også kun luftet som en mulighed, og er så ganske luftigt, som det nu er.

Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme, Eva Schwanenflügel, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Ole Frank, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Torben Skov og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Måske en måde at ødelægge venstrefløjen på. Hvis han lykkes med en sv-regering er rød blok sprængt yil atomer.
Hvis rød blok vinder sikrer han sig, at EL, Alt. og SF ikke stiller for hårde krav til S, fordi V står med åbne arme. Man kunne fristes til at tro, at han har strikket det sammen med højrefløjen i S....

Mette Frederiksen talte om at "binde V til en mast", men det mest sandsynlige er nok, at de selv bliver "lænket på nederste dæk".
Politik er ikke andet en løgn, svindel og humbug.

Birthe Lauridsen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Gert Romme, Søren Fosberg, Ole Frank, Niels østergård, Karsten Lundsby og Espen Bøgh anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Katrine Damm
17. maj, 2019 - 17:01
"Hvor dybt kan man synke?" spørger du.

Nu vil det være noget af en løgnhistorie at sige, at jeg stemmer på den yderste venstrefløj, men alligevel, hvor har du ret, Katrine Damm.

Det er helt ude i hampen - for ikke at sige direkte uklædeligt - at LLR sammenligner/sidestiller Paludan med "Enhedslistens kommunister".
Nok kommer min stemme næppe nogensinde til at lande på liste Ø, men mig bekendt er alle liste Øs nuværende folketingsmedlemmer dedikerede politikere, som ikke alene bekender sig til Grundloven, de arbejder for deres hjertesager og synspunkter inden for demokratiets fundamentale spillegler, og de (og især den sympatiske Pernille Skipper) klæder faktisk også folkestyret med deres engagement, humanisme og grundighed.

Selvom jeg sagt ikke sætter mit kryds i den venstre ende af det politiske spektrum, så nærer jeg dyb respekt for venstrefløjens seriøsitet og utrættelige indsats for de svageste stillede i vores samfund.

Storprovokatøren, Paludan, vil åbenlyst bryde både konventioner og Grundloven, ligesom hans fortid synes alt andet end flatterende, selv hvis kun en brøkdel af avisskriverierne passer. Derfor er enhver sammenligning ikke bare uforståelig, men også uværdig - og statsmandsagtigt var LLRs bemærkning ihvertfald ikke.

Mikael Velschow-Rasmussen, Elisabeth Andersen, Tommy Clausen, Poul Reynolds, Mogens Holme, Anne Henk Johnson, Hanne Ribens, Kurt Nielsen, Hans Larsen, Kang Ram, Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Anders Reinholdt, Bjarne Bisgaard Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Lars Jørgensen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Matilde Walter Fønss, Kim Folke Knudsen, Søren Nielsen, Søren Fosberg, Herdis Weins, Birte Pedersen, Peter Henningsen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby, Espen Bøgh og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

Vi har rimelig konsensus på tværs af farvesyn omkring klima, tryghed og økonomi. Et rimeligt demokratisk udgangspunkt ?

Katrine Damm

Her bliver faktisk helt rørt, Erik Fuglsang, i modsætning til vores siddende statsminister anerkender du, at nogen du ikke er enig med rent faktisk arbejder seriøst og inden for gældende rammer uden at forfalde til uværdige udsagn om dem man ikke er enig med.

Måske er der stadig håb :-)
Og Mette Frederiksen, har faktisk også bedt LLR om at hæve niveauet, jeg er jo ikke specielt Mette fan, men den synes jeg hun skal ha' ros for, og jo jeg er skam helt bevidst om, hun også er i et hårdt politisk-taktisk spil.

Elisabeth Andersen, Hans Larsen, Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Benta Victoria Gunnlögsson, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Matilde Walter Fønss, Søren Nielsen, Søren Fosberg, Erik Fuglsang, Birte Pedersen, Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Lasse Reinholt

@Carsten Nørgaard Sjovt, at du lige skulle nævne normalisering af holdninger. Efter 9/11 råbte indvandrere "Osama Bin Laden" uden for mit vindue. Det trak jeg bare på skuldrene over og tænkte, at det var meget normalt.

vagn pedersen

Ja først smider Løkke Mette ud af forhandlingerne for nylig og nu `kunne Mette godt vise Løkke storsind`
Løkke har smidt sig selv ud af evt. SV forhandlinger
Mette fremlægger vel partiets politik og vi oplever hvad der kommer ud af det

Erik Fuglsang

Katrine Damm
17. maj, 2019 - 20:35

Tak for de venlige ord, Katrine. Dem labber jeg straks i mig :)

Håber som dig, at vi op til valget kan få en god og saglig debat i en ordentlig og respektfuld tone, hvor vi kan blive oplyste om og klogere på, hvad kandidaterne helt konkret vil med magten.

Det er efter min mening ok at gå til makronerne og prøve hinandens påstande og argumenter af, men jeg orker som dig ikke ret meget mere af det usaglige og det uværdige.

Jeg er meget enig med dig i, at det var både sin plads, rosværdigt og taktisk godt udnyttet, at Mette F greb anledningen til at bede LLR om liiiiiiiiiige at hæve niveauet - og finde kammertonen tilføjer jeg så for egen regning!.

God aften :)

Tommy Clausen, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Henriette Bøhne, Benta Victoria Gunnlögsson, Eva Schwanenflügel, Matilde Walter Fønss, Katrine Damm og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Espen Bøgh

Det bliver ikke noget godt eftermæle der til sin tid skal skrives om LLRs virke i dansk politik historie om Venstre, og hvor han må dele meget af det med AFR for regeringsårene i 2001-10, ganske som Runes fortælling allerede er inde på.

Poul Nyrup sagde fra overfor DF og tabte regeringsmagten, men tabte også agtelsen hos vælgerne for sit parti og en evt. fortsættelse af regeringsmagten, ved ikke at ville anerkende der var problemer med det mindretal af de fremmede som ikke ville integreres.

AFR overtog regeringsmagten som en landsgader folk kunne stole på, men viste sig at være en drømmer af en charlatan med sin "minimalstat", en forenklet utopi om at lade "markedet" overtage samfundets forvaltning af det fællesskab som tidligere regeringen havde som sigtemærke for fen politiske udvikling for et helt samfund.

En ret så naivistisk tro på egen intellektuel overlegenhed og tro på "markedets" lyst hertil, uden at indse at markedet kun ville betjene sig selv - og kun sig selv, og resten der ikke i regnearket gav overskud, skulle fjernes fra regnearket, for kun overskuddet kunne bruges i "markedets" optik.

Magten blev alene sikret med DFs mandater i folketinget, og for at beholde magten måtte man give køb på DFs krav imod de fremmede - "over en kam", hvilket vi ofte kunne overvære i form at den "tilfredsheds og- mætningslovgvivning" om fremmede som DF krævede for at V og K regeringen kunne blive ved magten.

Man gik ikke på kompromis om magten i V og K, og udviste normal god moral og etik overfor mennesker af fremmed herkomst, - i stedet legaliserede man pøbelånden imod de fremmede som forsvaret mod at tabe den politiske magt, så den kunne beholdes.

En legalisering som Venstreregeringen 2015-19 afstod fra under LLRs lederskab, men fastholdt og udbyggede til det ekstreme, med de love der blev indført i "den røde" periode, som blev fejret med "fødselsdaskager" med lys i, - en absurd forestilling med lige så absurde love imod de fremmede, uden skelen til andet end hudfarve, som det blev krævet af DF.

Legaliseringen skete ud fra tro uden fakta, som var det blevet religion, - og javist var det religion, men kun og alene for at beholde magten, for fakta blev benægtet og genbenægtet igen og igen, trods modsigelser fra - uanset hvilken side de kom.

I de godt og vel 10 år med AFR som statsminister, bestod kunsten med fornægtelse af fakta som et fast bedrag overfor vælgerne om herlighederne ved liberalismen i form af "minimalstaten", som "guden" havde beskrevet oplevede vi den værste økonomiske krise i Danmark, og hvor ledigheden steg til uanede højder - næsten "over night" og hvor AFR fornægtede ansvaret for den danske del af krisen, som kostede dansk erhvervsliv og befolkningen over 400 mia. der blev tabt, som følge af udfoldelsen af den utopiske drøm om "minimalstaten", der smuldrede for øjnene af os alle.

De ledige, syge og pensionisterne blev som følge af regeringsudueligheden blev af V og K regeringen udlagt som de skyldige i krisen, og lagt for had med ordene "Raske mennesker der går derhjemme", - eller sagt på klart dansk "samfundsnassere".

En samtidig drøm om et elektronisk skattevæsen kom sideløbende til at koste statskassen yderligere et tab på 55 mia. fordi Skatteministeren Kristian Jensen ikke passede sit arbejde ordentligt, og afskedigede hundredvis af medarbejdere i skat lang tid før det elektroniske skattesystem var i drift, - et beløb der i dag er over 120 mia. som skat ikke har indkrævet, og hvoraf mange krav er forældede, og ikke kan opkræves.

Med Venstre alene som regeringsparti siden 2015 har, - "i den røde periode" udviklede der sig en maniskhed om fastholdelse af magten, - der også medførte yderligere krav fra DFs side imod de fremmede i en sådan grad, at idiotiet fik første prioritet for at fasholde igennem yderligere legalisering lovmæssigt for at fastholde DF som støtteparti - uden ansvar" for fremmedlovene som blev indført, for hvert nyt lovtiltag om helt andre ting.

Det er skredet fra moralen og etikken i forhold til mennesker - alene baseret på hudfarve uden forbehold af nogen art om integration, der blev styrende for DF, og som Venstre med LLR accepterede og lovliggjorde, som ny standard, for afvisning og udsmidning, så magten kunne beholdes for liberalismen, med DFs stemmer, - men også som medskyldige heri!

Accepten og legaliseringen af modstanden overfor fremmede, skabte grobunden for den udvikling vi har set med "nye Borgerlige og Stram Kurs", der med overbudspolitik i forhold til DF, lader til at blive Venstreregeringens endeligt ved magten i dansk politik, en politisk udvikling som Venstre selv har givet næring til med sin legalisering med love imod fremmede.

Den seneste del af dette legaliseringsvanvid, ser man i "Ghetto-lovgivningen" hvor man vil rive gode boliger ned, hvor af mange er totalt nyrenoverede for mia. fra Landsbyggefonden, hvor regeringen samtidig tager pengene fra til nedrivningen, - og samtidig straffer mange beboere på såvel pengepungen, men også for deres ledighed, sygdom, pensionister og andre beboere, blot fordi et mindretal harr problemer med integrationen.

Bygninger eller boliger er ikke radikaliserede, - der er menneskers indre og mentalitet og tro, der gør dem radikaliserede, - kan man forestille sig et helt villekvarter blive revet ned fordi der er en enkelt beboer der er radikaliseret - NEJ vel!

I den forbindelse er det vel rimeligt at vende tilbage til den liberale tro på "markedet" eller "minimalstatens" tro herpå, og kræve en liberal forklaring på, - hvorfor har "markedet" så ikke løst disse problemer, sådan som det hævdes "markedet" vil?

- Det er fordi det alene er en utopi og fantasi om "markedet", der ikke fungerer i virkelighedens verden!

Kurt Nielsen, Kim Houmøller, Kim Folke Knudsen og Lars Løfgren anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Hvorfor er titlen "Befrielsens Øjeblik"?
Er Privat Lars, der er befriet fra Statsminister Lars?
Eller er det blot Lille Lars?

Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Erik, du lapper bare :-)
Nu er der jo godt hele tre uger at løbe på, måske kan vi ligefrem få dig omvendt?;)
Og ved du hvad, det er så ikke så vigtigt, når du netop holder fast i en grundlæggende anstændighed, respekt for det.

Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tag Rune Lykkebergs artikel med ind i stemmeboksen, når du skal stemme.

Tak til Rune for et præcist billede af dagens politiske Danmark.

Sandheden er fortalt. Lars Løkke Rasmussen indser nu ( måske ), hvilken vej det tætte samarbejde med DF fører med sig. Nye Borgerlige, Stram Kurs, og det næste parti står klar i kulissen med endnu mere fascinerende og enkle løsninger for de hvide danskere.

Brug dette valg til at vise, at vi ikke vil ned af den vej som danskere.

Anne Henk Johnson, Hanne Ribens, Kurt Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Tag Rune Lykkebergs artikel med ind i stemmeboksen, når du skal stemme.

Tak til Rune for et præcist billede af dagens politiske Danmark.

Sandheden er fortalt. Lars Løkke Rasmussen indser nu ( måske ), hvilken vej det tætte samarbejde med DF fører med sig. Nye Borgerlige, Stram Kurs, og det næste parti står klar i kulissen med endnu mere fascinerende og enkle løsninger for de hvide danskere.

Brug dette valg til at vise, at vi ikke vil ned af den vej som danskere.

Torben Skov
Estermarie Mandelquist og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jan andersen

Hvor er den uendelige debat om udlændinge nedslående. Lars efterlader dog et land hvor middelklassen er vokset. Eneste OECD land det er lykkedes.

Kim Folke Knudsen

Jeg er Liberal af overbevisning.

Jeg tager på det kraftigste afstand fra Lars Løkke Rasmussens forsøg på, at proppe Enhedslisten ned i samme gryde som Rasmus Paludan.

Enhedslisten er de svagest stilledes vagthund i Folketinget. Finn Sørensen har udrettet en fantastisk og ærefuld indsats for førtidspensionisterne og dagpengemodtagerne. Altid godt forberedt altid saglig. Vedholdende har manden kæmpet for selv den mindste forbedring af de socialt udsattes vilkår.

Pelle Dragsted er en af de danske politikere, som i rette tid og tidligt så den gradvise udskridning ud imod nationalismen og dernæst Herrefolks mentaliteten, som vi nu ser udfolde sig med Stram Kurs politik. Pelle Dragsted tog i gårsdagens debat i DR2 Debatten som en af de eneste utvetydigt de mange borgere i det her land i forsvar, som måtte høre at de skal fanges ind, og fængsles og sendes til udvisningslejre i Grønland. Tak til Pelle Dragsted Enhedslisten for at forsvare det som jeg kalder den borgerlige anstændighed, men som andre skider på med det nedladende ord " Pladderhumanisme ".

Min respekt for et parti jeg ikke stemmer på fordi jeg ikke er socialist men borgerlig liberal min anerkendelse af Enhedslisten for at være Danmarks egentlige fortaler for de svagest stillede borgere her i landet.

Elisabeth Andersen, Mogens Holme, Anne Henk Johnson, Kurt Nielsen, Lars Løfgren, Runa Lystlund, Hans Larsen, Kang Ram, Rolf Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Jane Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Lars Jørgensen, Erik Fuglsang, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Herdis Weins og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Stram Kurs har angiveligt fremtvunget et selvopgør hos statsministeren. Da Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med offentliggørelsen af samtalebogen Befrielsens Øjeblik sagde, at han åbnede en dør på klem for en regeringsdannelse med Socialdemokratiet, smækkede han også en dør i hovedet på de blå partier. Og han gjorde det på en måde, som sætter scenen for den, der skal følge efter ham som Venstres formand, hvis han taber valget og ledelsen i partiet: Han sagde nemlig, at det ikke var ansvarligt at basere regeringsmagten på yderpartierne."

Nej, Løkke barslede med bogen allerede i Marts, og undlod at fortælle Socialdemokratiet, Venstre eller Dansk Folkeparti om den.

Det var meningen at den skulle gøre ham til "dramaqueen".

Birthe Lauridsen, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Hvor er det smukt Kim Folke Rasmussen, igen bliver jeg rørt, to gange på en aften kan jeg læse, at mennesker, der ikke kunne drømme om at stemme på Enhedslisten, men alligevel giver dem applaus for deres arbejde og indsats.

Mogens Holme, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Erik Fuglsang og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venstre har selv opfordret til apartheid ved deres tætte forbindelse til DF igennem mere end tyve år.
Så kommer Nye Borgerlige med deres tætte forbindelser til nazismen, og Stram Kurs der er fuldstændig ekstrem og imod Grundloven.
Så siger man nej.

Det klinger hult

Elisabeth Andersen, Anne Henk Johnson, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Espen Bøgh, Runa Lystlund, Hans Larsen, Henriette Bøhne, Erik Fuglsang og Carsten Nørgaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Skov

Fed tegning ;-)

Runa Lystlund

"Den stolte fejring af politisk skabt fattigdom i Danmark og den målrettede nedværdigelse af borgere i et af verdens rigeste og sikreste lande."

Det får mig som udlænding til at tænke på. Hvilke mekanismer er der i dele af den danske befolkning, der får skabt dette behov for at nedgøre mennesker, der ikke er danskere? Det virker meget småt.

Tænk, hvis vi tog Pernille Vermund hos Nye Borgerlige og Rasmus Paludan hos Stram Kurs helt bogstaveligt, med deres planer om deporterering af, lad os bare sige, 300.000 indvandrere og udlændinge.

Begge de politiske partier ønsker at opsige alle internationale aftaler, for at kunne få udført disse deportationer og udvisninger.

Vi ved alle, at selv om Danmark opsagde alle internationale aftaler, ville man blot kunne sende et fåtal mennesker ud af landet, for hvem ville tage imod alle disse indvandrere. Allerede her halter politiken. 300.000 personer svarer til ca. de indbyggere, der bor i Aarhus.

Hvad gør de så? Vi de internere alle ikke ønskede udlændinge? Hvor skal disse udviste udlændinge være? Skal der opføres særlige lejre, hvor udlændinge placeres, eller hvad har arkitekten og advokaten forestillet sig. Skal der ansættes fangevogtere? Hvem skal vælge hvem, der er værdig udlænding og hvem ikke.

Hvor lang tid ville dette administrative arbejde tage? Har Danmark råd til denne gigantiske administrative opgaver?

Hvad ville hele dette fatamorgana af fascistoide tankesæt koste den danske statskasse? Har arkitekten med de nu 4 lukkede firmaer hjemme i privaten og advokaten regnet på det? Det tyder ikke på den store økonomiske forståelse. Man kunne fristes til at tro, at de ikke kører på alle cylindre.

Jeg har slet ikke tilstrækkelig hjernekapacitet til at forstå disse to mennesker.

Hvad Lars Løkke angår, så spinder han bare videre.

Elisabeth Andersen, Anne Henk Johnson, Rolf Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Rettelse.
Hvor lang tid ville dette administrative arbejde tage? Har Danmark råd til denne gigantiske administrative opgave?

Runa Lystlund

Rettelse
vil

Eva Schwanenflügel

Runa, man kan hverken gennemføre Nye Borgerlige eller Stram Kurs' politik uden et afgørende ophør mod Grundloven og de konventioner Danmark har tilsluttet sig, fx Den Europæiske Menneskeretskonvention.

Det du forestiller dig er hvis disse partier fik magten i Danmark.
Og det er ret uhyggeligt.

Venstre har i den grad legitimeret samarbejde med hadske fortalere for udlændingestramninger ved deres klæbende afhængighedsforhold til Dansk Folkeparti.
Nu er Socialdemokratiet også sprunget med på vognen.

Pest eller kolera?
Jeg foretrækker venstrefløjen.

Elisabeth Andersen, Christel Gruner-Olesen, Anne Henk Johnson, Kurt Nielsen, Carsten Nørgaard, Christian Mondrup og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nye Borgerliges kandidat er tæt forbundet med nynazister :

https://redox.dk/nyheder/spidskandidat-fra-nye-borgerlige-har-taette-for...

Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel

PS. Ovenstående tegning blev kritiseret for at være for kontroversiel, og Politiken sagde "undskyld".

Skal man forholde sig til, hvem man er oppe imod, hvor populisterne kommer fra i, og hvilke moral de har, skal man blot læse herunder.

Det drejer sig om Østrigs vicekansler samt partileder for det højre-radikale og national-konservative parti, FPÖ, Heinz-Christian Strache, der lovede, hvad han troede var en russisk investor, ganske lukrative regeringskontrakter mod at russeren hjalp ham med at vinde valget i 2017. Det afslører en hemmelig indspillet film fra mødet.

Den russiske investor skulle tilhøre kredsen omkring Vladimir Putin, og skulle have god indflydelse på meget højt plan.

Under mødet blev vicekansler Heinz-Christian Strache (DFÖ) flere gange gjort tydeligt opmærksom på, at det dels drejede sig om ulovlige penge, og dels at selve "investeringen" i Østrig, hvor Heinz-Christian Strache altså skulle vinde valget, også ville være klart ulovligt. Men det bekymrede dog ikke den fine partiformand fra DFÖ - partiet med de fornemme aner.

DFÖ´s første formand var som bekendt Anton Reinthaller, der var tidligere nazistfunktionær og højtstående SS-officer. Og partiet blev i øvrigt startet af tidligere nazister oven på ruinerne af det daværende ulovlige nazi-parti.

Kilde, Süddeutsche Zeitung:
https://projekte.sueddeutsche.de/artikel/politik/caught-in-the-trap-e675...

Niels Jacobs

Relevant at spørge , i denne slipstrøm fra Rune Llykkeberg; hvad vil kunne holde sammen på Rød Blok?
Er svaret mon: Demontere VLAK(DF) politikkens " resultater" og ... at få "Magten"?

Jan Fritsbøger

jeg har altid undret mig over mennesker som kalder sig borgerlige, og ment de må være blinde eller politiske analfabeter, eller bare topegoister født med en sølvske i munden,
og så er der flere som her erklærer sig borgerlige men roser enhedslisten hvilket beviser de ikke er blinde,
og så samtidig siger de aldrig ville stemme på venstrefløjen, og så er vi jo tilbage ved egoismen, jeg er bange for at mange mennesker aldrig kunne finde på at stemme for at forbedre andre menneskers liv, andre mennesker som ikke er privilegerede men tværtimod ramt hårdt af borgerlig politik når den er værst,
hvordan kan man uden skruoler stemme for forringelser af andre menneskers liv og flere privilegier til sig selv, er empati ikke motivation nok eller er egoismen så dominerende at den vinder hver gang,
jeg har i mange år ment at alle borgerlige politikere er i bedste fald overflødige, og snarere til stor skade for samfundet, for storkapitalen lider jo ikke nød og behøver slet ikke politisk hjælp for at tjene nok,
til gengæld er der en større gruppe mennesker som har brug for politiske tiltag hvis de skal have en tålelig hverdag så venstrefløjen er virkelig nødvendig,
jeg er nået frem til en valid definition på borgerlige vælgere og politikere, de er kendetegnet ved ideen om at hvis der er nok vækst, vil alle få det bedre og de har derfor fokus på økonomi som det vigtige,
venstreorienterede vælgere og politikere har omvendt fokus på mennesker og deres trivsel og ved godt at det ikke hjælper almindelige mennesker at virksomhederne tjener mange penge, især ikke når et vigtigt middel til høj indtjening er lave lønninger, så skal man jo være alternativt begavet for at tro det faktisk gavner medarbejdernes økonomi, den der med at regner det på præsten så drypper det på degnen er en løgn, det de borgerlige kalder "trickle down effekten" existerer overhovedet ikke.
jo mere virksomhederne tjener jo fattigere bliver de involverede mennesker (medarbejdere kunder) er den sande sammenhæng

Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, Ebbe Overbye og Egon Stich anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Den barske virkeligheden er, at Lars Løkke har sammen med sin regering, kørt en ydersk fremmedfjendsk politik, i årevis. Nu indhenter virkeligheden ham, som et spejl. Hans egen politik er nu karikeret og skåret ud i pap, fremført af artisterne Pernille Vermund og Rasmus Paludan.

Franskmanden Edmond Haraucourt skrev engang "partier c'est mourir un peu". Det er måske hvad Lars Løkke har i tankerne nu. Mister han magten eller ej? Bliver det at rejse, at dø en lille smule.

Skulle det ske, at Lars Løkke sammen med den aller yderste højrefløj NB og RP vinder valget, så vil han bruge de to yderligtgående partier til magten. Lars Løkke er et magtmenneske. Han siger et og han gør andet. Det er hele hans politik set i revue. Han står og fortæller noget før valget, se hvad der sker efter valget, hvis han fortsætter sin "magtperiode".

Selvfølgelig bliver PernillePaludanpartierne nød til at omskrive Grundloven, hvis de skal danne en raceren PernillePaludanverden.

Det er mig bare en gåde, at alle, lader som om disse to højreekstremistiske partier ikke mener, hvad de skriver.

Så lad os derfor tage det alvorligt, hvad de skriver i deres partiprogrammer og lad os regne på hvad det måtte koste.

Nye Borgerliges "yuppieliberalisme" vil i den grad ændre hele Danmark. Denne politik tager smag af Ayn Rand og dansk rigmandspolitik fra Schweiz og er fremført af artisten Pernille Vermund.

Den store forskel på fattige og rige og angsten for fremtiden, skaber grobund for det populistiske hadske politiske teater vi ser i nær alle lande. Denne politik er som en pest skabt af magtpolitikere.

Deres motto er at spille befolkningsgrupper op mod hinanden og dele og herske.

Elisabeth Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Gert Romme.
Jeg så det akkurat nu på DRs hjemmeside.

Runa Lystlund

Lad mig, som det sidste nævne følgende og så slipper I for mig. Jeg skal arbejde.

Man har fra Halvdan Rasmussens børnerim fjernet 8 viser, som Gyldendal mener skal væk, fordi de er racistiske. Vi har bogen og selvfølgelig er nogle af viserne stødende, hvis man er afrikaner. Det ville måske være mere reelt, at forklare børnene, hvordan man naivt og lidt bondsk har beskrevet afrikanere, tidligere, end at fjerne disse viser.

Jeg tror ikke de er bevist racistiske, men naive. Viserne er underfundige og billedrige. Billedet af en sort dreng med bar numse, der iklædes en hvid skjorte for at kunne blive set i mørket, bliver siddende på nethinden. Hvorfor har han ikke bukser på? Ja det er vel HR's billede på en afrikaner, eller er det? Ja de er sjove, men er de sjove for dem de beskriver.

Der er ligeledes en vise om en sort dukke, som minder mig om min første dukke. Min mor, der som helt ung var kok til søs for at tjene penge til studier og bolig, købte en sort dukke (i en lille afsides Brugsen), som jeg synes var det smukkeste af alt. Jeg havde to dukker en sort og en hvid. Min mor syede en kjole til den og min moster strikkede, en solgul uldtrøje med hvide prikker til min afrikanske dukke. Selv malede jeg dens læber røde med rød neglelak, fordi det syntes jeg passede til min smukke dukke, men første gang jeg så en sort mand, var da jeg var 11 år gammel.

Hvordan hænger det sammen, at man fjerner 8 viser om f.eks. "hottentotter" og samtidigt kommer sproget blandt bestemte grupper i Danmark tættere og tættere på nazisternes sprogbrug, skildret i LTI - lingua Tertii Imperii, Det Tredje Riges sprog - en filologs notesbog af Victor Klemperer.

I går stod der at læse en artikel af Kasper Støvring, at selvfølgelig burde Pernille Vermund have lov til at kalde betonblokke "koranklodser" mm. fordi hun var den eneste, der kunne redde Danmark fra Rasmus Paludan. Hvordan hænger det sammen, at Pernille Vermund NB kan redde Danmark fra Rasmus Paludan og fra hans yderligtgående politik, som er akkurat den samme politik, som Nye Borgerliges med Pernille Vermund i spidsen? Skal hun så redde sig selv fra sig selv, hvor er logikken, hos Kasper Støvring?

Efterfølgende er et citat af Kasper Støvring om Rasmus Paludan
"Her har vi en bajads med nosser så store som møllehjul, nej, som koranklodser. En Klods-Hans, der bramfrit kommer anstigende på sin gedebuk ind på de bonede gulve og med lommerne fulde af mudder. Værsgo’ og æd!"

Ja og hvad er Pernille Vermund? Er hun den lyse prinsesse, der blev gift med den rige prins, der har reddet hende fra fattigdom. Er hun bare en naive kemiblond pige, der bare siger en lille smule røv og "koranklodser", en gang imellem, eller er hun bare en fra det yderste højre?

Ja hvad gør Løkke, hvis han vinder valget? S er alligevel være mere appetitlige en de to fremmedfjendsk partier eller hvad? Vil han gå ind for et aparthaid for at beholde magten? Jeg ved det ikke, men håber ikke.

Runa Lystlund

Rettelse.
S er alligevel mere ....

Runa Lystlund

Rettelse.
gå ind for aparthaid...

Annabella Withington

Spot on ! Rune - tak for det !

Runa Lystlund

Rettelse.
er hun bare den naive...

jens peter hansen

Det mest udtalte sted hvor der praktiseres apartheid er i skolevæsnet. Her er der en funktionel racisme som praktiseres af alle politiske grupper fra højre til venstre. Indvandrerdominerede skoler fravælges i København af forældre der stemmer rødt og sort. De sidste gør det i overensstemmelse med deres overbevisning, mens de tolerante har mystiske forklaringer om hvorfor lille Alma skal gå i en skøn lilleskole eller en katolsk privatskole. Hykleriet er så himmeltåbende og elefanten så stor at det er pinligt at alle benægter fænomenet.
Solidaritet var ord der blev brugt meget tidligere, den vises ikke når det pludselig bliver alvor. Københavns kommune har haft masser af muligheder for at opbygge et solidt skoldvæsen, men vælgerne vælger folkeskolen fra på trods sf skønne ord. Fattigdom giver sære sengekammerater siger Shakespeare, men den rige røde kommunes borgere fravælger det solidariske ansvar og giver fanden i en virkelig solidarisk indsats. Apartheiden er virkelighed i København, helt uden Løkkes og Venstres grimme handlinger. Sørgeligt men sandt.

Steffen Gliese

kapitalismen er en tankeforbrydelse, der tilsidesætter det vigtige for det lukrative.

Eva Schwanenflügel

@ Steffen Gliese

"Kapitalismen er en tankeforbrydelse"

Ja, for den forudsætter at verden bliver et bedre sted at leve i, såfremt væksten stiger og fattigdommen eskalerer.

"Kapitalismen tilsidesætter det vigtige for det lukrative".

Ja, for verden er ved at kollapse under vægten af evig vækst.

I sydhavene er hvaler, spækhuggere og delfiner forurenet så meget med miljøgiften PCB, at de er blevet sterile.
I Australien har koala'erne kun funktionel overlevelse tilbage i vildtlevende form. Der er kun 80.000 tilbage.
For 200 år siden var tallet 10 millioner.
I Afrika er arternes overlevelse også truet.
Overalt på kloden oplever vi massedrab på arter.

Mennesket er muligt den største dræber.