Læserbrev

Lægeforeningen: SF og Dansk Sygeplejeråds forslag vil gøre sundhedsvæsenet mindre fleksibelt for både læger og sygeplejersker

Sundhedsvæsenet har brug for et mere fleksibelt system. Løsningen er ikke at give sygeplejerske selvstændigt virksomhedsområde, men at læger i højere grad end i dag uddelegerer opgaver til sygeplejersker, skriver formanden for Lægeforeningen i dette debatindlæg
Debat
10. maj 2019

»Det danske sundhedsvæsen har brug for et markant økonomisk løft. Samtidig skal vi se på, om vi kan organisere sundhedsvæsenet smartere inden for den nuværende struktur,« skriver Grethe Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, og Pia Olsen Dyhr (SF) i en kronik i Information den 2. maj.

Jeg er enig. Det økonomiske løft er nødvendigt, og arbejdet skal organiseres effektivt til gavn for patienterne. I sundhedsvæsenet er der et stort behov for fleksible løsninger af opgaver, hvor de forskellige fagligheder kommer bedre i spil.

Men forslaget om et selvstændigt virksomhedsområde for sygeplejersker vil føre til usmidige regler om, hvilke opgaver sygeplejersker selvstændigt må og ikke må udføre. Det samme gælder for andre faggrupper, hvis ideen breder sig.

Indhegnede områder spænder ben for fleksibiliteten. Derudover risikerer vi dobbeltarbejde, da man ofte alligevel skal have fat i den praktiserende læge for at tage stilling til prøver, diagnose og behandling.

I dag virker fordelingen af opgaverne mellem faggrupper godt i størstedelen af sundhedsvæsenet, blandt andet på grund af den såkaldte rammedelegation. Den betyder, at en læge på en fleksibel måde kan uddelegere blodprøvetagning og mere avancerede opgaver til sygeplejersker på lægens ansvar.

Der kan være udfordringer i den kommunale hjemmepleje og i akutfunktioner, hvor der ikke altid er en læge til stede. Her er rammedelegation også en del af løsningen, og vi foreslår, at den bruges mere end i dag.

Det kunne eksempelvis være på de danske plejehjem, hvor en række plejehjemslæger er godt på vej ind som faste læger. For at få rammedelegationen sat i system i et konkret samarbejde mellem lægen og plejepersonalet er det oplagt at hente hjælp fra plejehjemslægerne.

Derudover skal der ryddes op i meningsløse regler, der betyder, at sygeplejersker for eksempel ikke må give en hovedpinepille til en beboer på et plejecenter med ondt i hovedet uden at involvere lægen.

Derfor foreslår vi, at Sundhedsstyrelsen udvikler standarddelegationspakker til brug af håndkøbsmedicin ved sårbehandling og lignende. Det vil betyde, at lægen nemt kan uddelegere disse opgaver til plejepersonalet til gavn for patienterne.

På den måde kan vi få et godt sundhedsvæsen med samarbejde på tværs af faggrupper. Olsen Dyhr og Christensens forslag om et selvstændigt virksomhedsområde vil til gengæld give mindre fleksibilitet for både læger og sygeplejersker.

Andreas Rudkjøbing er formand for Lægeforeningen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

Magtprincippet i en arrogant nøddeskal - Den hvidklædte Gud har rettet til at lede og fordele arbejdet.
Sig mig lige : Hvilket århundrede kommer du fra ?