Klumme

Lars Løkke er komplet utroværdig i rollen som menneskerettighedernes værner

Under valgkampen er statsministeren pludselig sprunget ud som en opvakt forsvarer for de internationale konventioner, der beskytter frihedsrettighederne. Man kan se udviklingen som udtryk for en glædelig genopståen af borgerlig anstændighed. Men det ville være dybt naivt, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg
Under valgkampen er statsministeren pludselig sprunget ud som en opvakt forsvarer for de internationale konventioner, der beskytter frihedsrettighederne. Man kan se udviklingen som udtryk for en glædelig genopståen af borgerlig anstændighed. Men det ville være dybt naivt, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg
Debat
24. maj 2019

Under valgkampen har Lars Løkke Rasmussen (V) haft travlt med at tage afstand fra dem, der vil gå så langt i udlændingepolitikken, at Danmark bryder med internationale konventioner.

»Jeg kommer aldrig til at bygge noget regeringsprojekt på partier, der synes, at vi skal træde ud af flygtningekonventioner og alt muligt,« sagde han eksempelvis under partilederdebatten på DR den 7. maj og pegede på Rasmus Paludan (SK) og Pernille Vermund (NB).

I nærværende avis har vi peget på, at Lars Løkke faktisk allerede har gjort netop det. De seneste fire år har han nemlig bygget sit regeringsprojekt på DF, der ligesom Nye Borgerlige og Stram Kurs ønsker, at Danmark skal træde ud af eller tage forbehold for konventioner for at kunne føre den udlændingepolitik, de ønsker.

Men ikke alene har Løkke regeret på nåde af et parti, der vil bryde med menneskerettighederne, som de er stadfæstet i de internationale konventioner; han har selv stået i spidsen for lovgivning, der af advokater med speciale i diskrimination vurderes til at være »racediskrimination i lovform«.

Ghettoaftalen

Advokaternes anklage retter sig mod ghettolovgivningen fra 2018. Her blev de såkaldte ghettokriterier revideret, således at etnicitet nu er det afgørende kriterium for, om et boligområde kategoriseres som en ghetto.

Hvis andelen af indvandrere og efterkommere fra ikkevestlige lande overstiger 50 procent, betegnes boligområdet som et ghettoområde, og med ghettoprædikatet følger en række særlige regler og sanktioner, der altså kun rammer borgere i boligområder med en høj andel af beboere uden etnisk dansk herkomst.

Den ene af advokaterne, Niels-Erik Hansen, har flere gange før ført sager ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. I 2017 var han med til at vinde over den danske stat i en sag om diskrimination i forbindelse med familiesammenføring.

Sammen med tre andre arbejder han nu for at få FN til at tage ghettolovgivningen op og slå fast, at den danske stat indirekte diskriminerer beboere i bestemte boligområder på baggrund af deres etnicitet. De opfordrer også lejere og boligforeninger til at kontakte dem, så de kan føre deres sager ved de danske domstole og Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Advokaternes vurdering er, at ghettolovgivningen ikke alene er i strid med menneskerettighederne, men også kan være i strid med Grundlovens § 70, der forbyder diskrimination på baggrund af »trosbekendelse eller afstamning«.

Til kanten

Nu har ghettolovgivningen jo (endnu) ikke skullet stå sin prøve ved en domstol, hvorfor man ikke kan sige med sikkerhed, hvorvidt Lars Løkke i det tilfælde har handlet i strid med de internationale konventioner, som han nu pludselig virker som en opvakt forsvarer for.

Der er derimod ingen tvivl om, at hans regering har handlet i strid med FN-aftalen om kvoteflygtninge, det såkaldte genbosætningsprogram under UNHCR. Ved at nægte at tage kvoteflygtninge i 2016, 2017 og 2018 og vedtage at lade udlændingeministeren vurdere fra år til år, om man vil tage kvoteflygtninge, har Løkke vist, at han er villig til at svigte den internationale kamp for at beskytte udsatte menneskers frihedsrettigheder, hvis det forekommer ham politisk opportunt.

Regeringen har forsvaret sig med, at FN-aftalen om kvoteflygtninge ikke er juridisk forpligtende. Det er, hvad man kan forvente af en regering, der har brystet sig af at »gå til kanten af konventionerne«.

I forbindelse med vedtagelsen af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken sagde finansminister Kristian Jensen (V) for eksempel til Avisen Danmark, at regeringen vurderer, at stramningerne holder sig inden for konventionerne, men tilføjede:

»Jeg kan ikke afvise, at der er en menneskerettighedsdomstol, som har en anden vurdering en dag«.

Et halvt år efter står Venstres formand så i valgkampen og lægger afstand til dem, hvis udlændingepolitik truer menneskerettighederne. Man kan selvfølgelig vælge at se udviklingen som udtryk for en glædelig genopståen af borgerlig anstændighed. En længe ventet civilisering.

Men det er ikke bare svært at fæstne lid til Løkke som frihedsrettighedernes værner. Det er også dybt naivt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvis der er noget Løkke kan, så er det at bryde løfter, at dolke støtter i ryggen, og at lade som om han elsker andre end sig selv.

Lis djørup, Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens, Bjarne Andersen, Werner Gass, Peter Andersen, Torben Skov, Tina Frederiksen, Nette Skov, Katrine Damm, Tommy Clausen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Alene at kalde nogle boligområder ghettoer, fordi det er områder hvor lavtlønnede og overførselsindkomst familier har råd og mulighed at bo - er for mig uforståligt. Ligesom at folk her også SKAL have højre straf for en forbrydelse end folk fra de øvrige områder i landet er helt uhørt.

Der er meget der trænger til at blive OPRETTET her i landet.
Fx. få dog opført billige boliger i ALLE boligområder og i alle kommuner. Herved kan "vi" få blandede boligområder, skoler osv......

Hans Larsen, Lis djørup, Estermarie Mandelquist, Hanne Ribens, P.G. Olsen, Bjarne Andersen, Werner Gass, Peter Andersen, Henrik Leffers, Lars Løfgren, Carsten Munk, Torben Skov, Tina Frederiksen, Tue Romanow, Ebbe Overbye, Nette Skov, Poul Anker Sørensen, Katrine Damm, Rolf Andersen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne Albinus

Gry Reiter glemmer Danmarks formandskab for Europarådets Ministerkomité fra nov. 17- maj 18, hvor VLAK-regeringens hovedprioritet var at svække Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Da regeringen præsenterede sit første udkast til den såkaldte Københavnerklæring var der kun 2 lande (Rusland og Ungarn), der støttede det, og udkastet blev skrevet helt om. Det vakte undren blandt mange Europarådslande, at Danmark ville svække Domstolen i Strasbourg.

Artikler om emnet kan findes her :
https://sites.google.com/site/dkogeuroparaadet/artikler-om-dk-og-europar...

Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Werner Gass, Nette Skov, Peter Andersen, Dorte Sørensen, Torben Skov, Tina Frederiksen, Anders Olesen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Johnny Werngreen

Den eneste rolle, Lars Løkke spiller troværdig, er rollen som værner af sig selv.

Eva Schwanenflügel, Marie Jensen, Trond Meiring, Tina Frederiksen, Nette Skov og Maya Lumina anbefalede denne kommentar
Tina Frederiksen

LL notorisk l..

Eva Schwanenflügel og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

Det er nogle opsigtsvækkende ting, der er blevet sagt om landets borgere ved landets politikere i de to seneste udgave af "Debatten". Det er ikke alene en groft ucivliseret debat, det er også en melding om, at der ikke er nogen grænse for, hvordan man kan og må udtrykke sig i kongeriget.
I henhold til den fundamentalistiske ytringsfrihed har man den fulde ret til at antyde, at man kun har fået en sparsom (ud)dannelse, og forsikre alle om, at man, at det er stærk begrænset, hvad man overhovedet forstår af den verden, man er i.

Hvis der alligevel skulle være en enkelt indenfor dets rækker, som mener, at borgerlig anstændighed eller nogen som helst anden anstændighed er på vej til at finde fodfæste under de brede bøge, må vedkommende have en dømmekraft på et niveau, der ikke ligger langt over det imbecile.

Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Kristian Spangsbo

Spørgsmål: Skærpet straf gælder vel så i alle ghettoer- også i whiskeybæltet?

olivier goulin

LLR er utroværdig i alle anliggender.
Jeg kunne godt sige noget godt om ham - men troværdighed er altså ikke en af hans kernedyder.
I hvertfald ikke hos undertegnet.

/O

Werner Gass

Ja Oliver Goulin, Han er god til at tømme fadbamser - især hvis det er andre der betaler.

Ole Rasmussen

Kender ikke nogen politiker som er troværdig.

Ole Rasmussen

Hvilket får mig til at tænke over semantikken. Hvad skal vi egentlig forstå ved Mette Frederiksens udtalelse, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris. Hun vil ikke rykke sig en tomme i den udlændige politik hun finder er den rigtige? Hvad betyder det? Det er da et udsagn, som er tågesnak.