Kommentar

Medierne bør ikke gøre valget til en sportsbegivenhed – så mister de troværdighed

Medierne dækker valget som en sportsbegivenhed, hvis de fokuserer på mellemtider og meningsmålinger og gør vælgerne til passive og umælende tilskuere. Journalisterne bør kigge udad og ikke stirre sig blinde på Borgen, skriver mediejournalist Lasse Jensen i dette debatindlæg
Lasse Jensen opfordre til at kollegerne på de traditionelle medier bruger mange ressourcer på at overvåge de sociale medier. Det er måske her, valget bliver afgjort.

Lasse Jensen opfordre til at kollegerne på de traditionelle medier bruger mange ressourcer på at overvåge de sociale medier. Det er måske her, valget bliver afgjort.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
8. maj 2019

Valgkampen har raset i månedsvis, men statsministerens formelle meddelelse giver signal til, at man må sætte valgplakater op og sige klart, at man fører valgkamp. Medierne går i valgtilstand, valgplaner sættes i værk.

Den sædvanlige diskussion om, hvem der tilgodeses mest i hvilke medier, er lige om hjørnet. Det, vi ved, er, at statsministeren – uanset parti – altid vil få lidt mere plads i medierne end udfordreren. Og vi ved, at medierne foretrækker enkelthed: rød mod blå med det grønne som en lille joker.

Lars mod Mette.

Valgkampen bliver en fire uger lang sportsbegivenhed, et maratonløb, hvor mellemtiderne – meningsmålingerne – studeres, analyseres og udbasuneres.

Højtråbende, såkaldte farverige partier på kanten af spærregrænsen får medieplads, hvis de råber højt nok på en usædvanlig måde.

Lær af fortiden

Man kan håbe, at de journalistiske medier har lært af nutiden og den umiddelbare fortid. Venstres pressemøde, hvor hovedemnet var, hvad der måske og eventuelt kunne/ville ske på udlændingeområdet, hvis de røde fik magten, var et skoleeksempel. Her gik langt de fleste medier kritisk til værks. Heldigvis.

Forhåbentligt et lille tegn på, at de traditionelle medier vil åbne et endnu mere kritisk øje for, hvad der er valgflæsk, og hvad der ikke er. I stedet for at løbe i hælene på politikerne i håb om drama, kunne det være dejligt, hvis endnu flere medier udsatte kandidaternes udsagn for et intensivt fakta-check.

Valget i 2015 var en øjenåbner for de publicistiske medier. Medierne blev taget på sengen af to store overraskelser: DF’s triumf med 21,1 pct. af stemmerne, der gjorde partiet til landets næststørste med to-tre procent mere end meningsmålingerne havde spået. Og så bragede Alternativet ind på Borgen med ni mandater – meget mere end målinger og mediernes utallige eksperter havde forudset.

Derfor flytter nogle medier – bl.a. Information – denne gang journalister væk fra København for at lodde folkestemningen.

Sociale medier afgørende

2015 var også det første valg, hvor forskerne efterfølgende kunne konstatere, at partiernes valgstrateger havde satset massivt på sociale medier. Der blev investeret store kræfter i målrettet brug af Facebook, Twitter, Snapchat, YouTube, Instagram m.m.

Denne gang overvåger partierne de sociale medier konstant, og der handles og reageres øjeblikkeligt. De digitale valgstrateger bruger hele værktøjskassen: fra hurtige politiske selfievideoer til velproducerede kampagner, rettet mod mange flere og langt mindre segmenter – ikke mindst lokalt.

Det er ikke længere kun førstegangsvælgerne, der er den naturlige målgruppe på sociale medier. Målgruppen for den digitale valgkamp er blevet meget større. 3,8 mio. danskere er på Facebook. Samtidig falder antallet af brugere af de journalistiske medier.

Troværdighed på spil

Uanset de store skred i brugeradfærden har landsdækkende tv stadig en central rolle i en valgkamp. Forskningen viser, at omkring tre fjerdedele af befolkningen bruger de to public service-stationer som en vigtig kilde. DR og TV 2 er den store, samlende faktor. Men skal også tænke sig om. Måske er tiden kommet til at skrue voldsomt ned på duellerne – i 2015 gik den afgørende vælgervandring væk fra de gamle, store partier og mod de mindre. Måske en anledning til at neddæmpe boksekamp-metaforerne?

De journalistiske medier er trængt og har i dag mindre betydning end nogensinde i valgkampen.

Men i kampen mod de uredigerede, anarkistiske og fremstormende sociale medier og de groft manipulerende og partiske webmedier som Den Korte Avis har de traditionelle medier, dagblade, radio og tv, stadig større troværdighed. Den skal bevares og udbygges.

Den trues, hvis valgkampen gøres til en sportsbegivenhed, hvor vælgerne er passive og umælende tilskuere. Derfor bør journalisterne en gang imellem kigge udad og ikke stirre sig blinde på Borgen. Valgkampen afgøres ikke på Christiansborg eller i et tv-studie, og selv om meningsmålingerne er blevet billigere og en del af mediernes indbyrdes konkurrence, så bør medierne omgå dem med yderste varsomhed og skepsis.

Og endnu en opfordring til kollegerne på de traditionelle medier – der, hvor der drives journalistik: Brug mange ressourcer på at overvåge de sociale medier. Det er måske her, valget bliver afgjort.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Sjovt nok fik Kristendemokraternes næstforkvinde Isabella Arendt topkarakter fra kommentatorerne, da formand Stig Grenov meldte sig syg efter første partilederdebat på DR, (det gjorde han også i sidste valgkamp) og hun måtte træde til i anden debat på TV 2 med en times varsel (!), hvilket hun klarede forrygende. Meningsmålingerne steg.

Det mystiske er at Kristendemokraterne peger på Løkke som statsminister, når de nu lyder som en cocktail af de Radikale, Alternativet og SF.. (Og nå ja, så var der vist noget med homoseksuelle familier og abort, der mildt sagt er gammeldaws..)

Nu har Grenov dog meldt sig rask, så alt er ved det gamle, meningsmålingerne daler sikkert også igen.
Det var en kortlivet fornøjelse, dog et uventet frisk pust i debatterne, der ellers gakkede for vildt ud i suffitterne, så snart Paludan og Vermund fik ordet.

Nu til morgen er det kun anden dag.
Og der er også et EU-valg i midten, der helt forsvinder.
Man når nok at blive mere end træt før Grundlovsdag.

Rolf Andersen, Runa Lystlund, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Katrine Damm, Maj-Britt Kent Hansen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Godt, at der også opfordres til at rette det kritiske lys mod

CITB...de groft manipulerende og partiske webmedier som Den Korte Avis...CITS

Kurt Nielsen, Carsten Wienholtz, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Hu hej hvor det går over stok og sten

Siden Fjæsbog og Kvidder er blevet danskernes primærer kilder til viden om, hvad der foregår uden for deres egne vinduer, er det blevet nærmest umuligt at finde et dagblad, som ikke hænger med en vis legemsdel i vandskorpen rent økonomisk. Det koster jo kassen i form af tabte abonnenter og annonceindtægter at aflønne journalister, der stadig holder fagets traditioner for partipolitisk og økonomisk neutralitet i hævd.

Og hvad stiller man som seer og lytter op og stemmeberettiget statsborger med 'public service' kanalernes debatprogrammer - som f.eks. DR's 'Debatten' bestyret af Clement Kjersgaard - der trods studieværtens anstrengelser for at holde armslængdeprincippet i hævd efterhånden minder mere om det hedengangne 'Højlunds Forsamlingshus' ,af onde tunger også kaldet 'Højlunds Råbe- og Galehus'?

Runa Lystlund, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Katrine Damm og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Eva, jeg tænker også, at hvis KD virkelig gerne vil i Folketinget, så var det måske en ide med et lynhurtigt formandsskift ;) På den anden side, så er der jo det der med 'beginner's luck', så deet...

(Og så hvisker jeg lige her i en parentes: Skipper, du gjorde det fint nok, helt ok, men du brændte altså ikke virkelig igennem - så fuld fart frem :-) )

Der er jo masser af tid ;-) ;-(

Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Katrine, uha ja, Skipper er lidt for flink og lader sig tromle af de mere højtråbende - eller bliver cuttet af ordstyreren (det sker især i Debatten, grrr !!)
På den anden side fremstår hun meget troværdig i meningsmålingerne (såfremt vi da skal stole på dem).

Mht til KD, så ville det nok fremme partiets valgbarhed at skifte til en forkvinde som Isabella Arendt, tror ikke det kun var beginners luck, hun var meget autentisk ;-)

Runa Lystlund, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Det er nu stadig latterligt at KD peger på Løkke.

Torben Skov

For sent Lasse Jensen. Det kører som var det OL. Og så er der hændt et mirakel i England. Nærmere bestemt i Liverpool :oD

Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Vikaren fra himlen jo jo, neoliberalismens suppesteg og is.
Nu på automatpilot.

Steffen Gliese

Jeg synes, at det faktisk allerede er meget anderledes, end vi har måttet døje med det; men lad det blive ved med at handle om substans og egentlige nyheder, fremfor spåmandskunst.

Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Og lad være med at begå den fejl at se valget som afgjort på forhånd.
Det er de ikke i USA og nok heller ikke her.

Morten Sørensen

"Og vi ved, at medierne foretrækker enkelthed ..."? Næh, Jensen - medierne foretrækker ENKELhed - uden for mange enkelTheder :-)

Carsten Nørgaard

Jeg følger så lidt som muligt.

Hvorfor belaste ens nerver med det pjat oven i en allerede travl hverdag?

Desuden har man jo haft 4 år til at beslutte sig for, hvem man vil stemme på.

Lad nu ikke valgflæsk og Cirkus Skænderi afgøre det hele på lidt mindre end en måned.

Niels østergård, Johnny Hedegaard, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar