Læserbrev

Mediestøtten bør afskaffes, så vi får medier, der tjener befolkningen

Frie og uafhængige medier er grundstenen i et demokrati. For at folket kan træffe gode beslutninger, skal det være oplyst. Derfor bør vi afskaffe mediestøtten, så medierne tjener befolkningen i stedet for magthaverne, skriver folketingskandidat (NB) i dette debatindlæg
Debat
29. maj 2019

Det danske ord for demokrati er folkestyre, hvilket betyder, at det er folket, der styrer. Jo mere vidende og oplyst befolkningen er, desto bedre vil den være i stand til at træffe gode beslutninger til fælles gavn.

En veloplyst befolkning vil også bedre kunne vælge de rette personer til at varetage dens egne og landets interesser. Men det demokrati, der eksisterer her i landet i dag, kan bedst beskrives som et mediestyret demokrati.

Medierne, herunder især DR, påvirker i meget høj grad, hvilken retning samfundet udvikler sig i, og hvordan samfundsproblemer løses. Netop derfor er der store interesser i, hvordan befolkningen bliver oplyst.

Et eksempel på, hvor galt det kan gå, når befolkningen bliver holdt hen i uvidenhed, er sagen om NPO-redegørelsen fra 1984. Redegørelsen er grundlaget for reguleringen af landbrugets brug af gødning, men den blev underkendt af eksperter allerede i 1989– på baggrund af et for lavt videnskabeligt niveau og usikker datakvalitet.

Et andet eksempel er, at Rockwool-fondens forskningsenhed allerede i 1999 afdækkede de voldsomme problemer, vi ville få med den førte udlændingepolitik herhjemme. Begge sager blev omtalt i adskillige medier – men nærmest ikke nævnt af DR. Havde DR brugt lidt mere tid på de to eksempler, ville samfundet måske have været helt anderledes i dag.

Med andre ord er det egentlig ikke viden, vi mangler, når vi skal løse fremtidens udfordringer. Men hvis denne viden ikke bliver formidlet videre til folket, dem, der egentlig har magten, har vi balladen. Derfor forudsætter et sundt og stabilt demokrati frie og uafhængige medier.

Hvis man afskaffede mediestøtten, ville medierne være 100 pct. økonomisk afhængige af deres kunder – i stedet for af magthaverne. Så ville de i højere grad tage hensyn til folkets bekymringer og interesser, som så ville blive formidlet videre til de politiske partier.

Uden frie medier kan magthaverne manipulere befolkningen, og hvis vores medier havde været uafhængige af mediestøtte, havde der måske slet ikke været basis for partier som DF, Alternativet, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Jørn Rasmussen, folketingskandidat for Nye Borgerlige

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Oluf Husted

Information kunne gøre sig:
"Uafhængig Af Partipolitiske Og Økonomiske Interesser" ikke blot af ord, men af GAVN.

Når det første statsunderstøttede/afhængige mediehus i Danmark, siger STOP, ville det give
uhygge i andre bladhuse og en langt større og bedre læserskare, hos Rune.

Hvad siger Jørn Rasmussen til idéen? (og Rune?)

Thorkel Hyllested

Måske kunne vi lære noget af Norge og Sverige. Det er tydeligt når man bevæger sig rundt i de mellemstore og mindre byer, at lokalpressen har en langt højere kvalitet og er langt mere mangfoldig end i DK. Artiklerne er skrevet af "rigtige" journalister, og de har tydeligvis langt bedre arbejdsbetingelser end i DK, når det drejer sig om undersøgende journalistik. Jeg ved ikke, hvordan de gør, men forskellen er slående.

Lise Lotte Rahbek

Økonomisk uafhængig presse.. det lyder forjættende.
Skal vi så også have økonomisk uafhængigt landbrug, supermarkeder og andre virksomheder uafhængige af gratis arbejdskraft fra Jobcentrene, afskaffe kørsels-, -håndværker, - og donationfradrag... Og hvad med den billigere afgift på strøm som virksomheder betaler ift private forbrugere, skal den rabat også væk?

Bjarne Bisgaard Jensen, Flemming Berger, Oluf Husted og Torben Skov anbefalede denne kommentar