Kronik

Morten Østergaard: Afgørende, om det er os eller DF, der bringer en ny regering til magten

Hos Radikale Venstre står vi fast på en ambitiøs klimapolitik, investeringer i uddannelse og en afskaffelse af fattigdomsydelserne. Derfor kan vi kun støtte en ny regering, der gør sig uafhængig af Dansk Folkeparti, skriver Morten Østergaard i dette debatindlæg
Valget handler om, hvorvidt vi skal sande til i Dansk Folkeparts stilstand, eller om vi skal sætte en ny retning frem mod grønnere, friere og stærkere Danmark, skriver Morten Østergaard.

Valget handler om, hvorvidt vi skal sande til i Dansk Folkeparts stilstand, eller om vi skal sætte en ny retning frem mod grønnere, friere og stærkere Danmark, skriver Morten Østergaard.

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Debat
27. maj 2019

Klimaoprør, klimamarch, klimastrejke og klimadepression. Vi har set de danske skoleelever strejke. Og ligesom tusindvis af unge i andre lande råber og råber de på handling. Nu, hvis ikke vores planet skal brænde sammen.

Men på Christiansborg har de seneste fire år været en valgperiode, hvor flertallet har fået for vane at lukke ørerne, når virkeligheden kalder på, at vi finder løsninger på de store problemer.

Klimaet har akut behov for handling. Vores uddannelser har brug for, at vi stopper det afløb, hvorfra pengene fosser ud. Vores naboer i Europa har brug for, at vi rækker hånden ud og siger, at vi vil løse de store problemer i fællesskab.

I stedet har vi set, at regeringen med Dansk Folkepartis mandater gang på gang finder på ikkeløsninger: grænsebomme, smykkelov, burkaforbud, håndtrykslovgivning og flygtningeøen Lindholm. Symbolpolitikken løser ikke problemerne, den skaber dem.

Tillid er en dansk grundværdi. Det største problem er, at tilliden bliver eroderet, fordi der bliver ført politik, der splitter i stedet for at samle. Det er med til at gnave i tilliden til politik – og politikerleden er stor.

Derfor mener jeg, at der er et akut behov for, at vi finder modet til at løse problemerne i stedet for at lade stilstand og symbolpolitik regere, mens man kaster værdier over bord i kampen om magten.

Nye veje uden DF

Radikale Venstre har altid været en fremaddrivende kraft, når konservative kræfter har forsøgt at sætte samfundet i stå. Bygget på frihed og frisind, ligestilling og globalt udsyn. På bæredygtighed, social ansvarlighed og plads til forskellighed. De værdier holder vi fast i.

Vi forfalder ikke til nostalgiske forsvar for fortiden. For mig kan politik ikke reduceres til spørgsmålet om at passe på det, vi har. Jeg er en ukuelig optimist – og jeg kæmper stadig for, at politik er ambitioner, vilje og mod til at gå nye veje.

Hvor ville vi være i dag, hvis konservative kræfter havde sagt, som Dansk Folkeparti siger i dag, at enhver ændring af vores vaner og traditioner er et angreb på vores værdier?

Nej, vi giver ikke køb på vores værdier. For jeg køber ikke den med, at alt var bedre i gamle dage. Verden har aldrig været bedre, end den er i dag, og Danmark er et fantastisk land, fordi mennesker før os har haft mod til at skubbe os fremad – ikke på trods af det.

Derfor handler valget om, hvorvidt vi skal sande til i Dansk Folkepartis stilstand, eller om vi skal sætte en ny retning, som Radikale Venstre foreslår: Fremad mod et grønnere, friere og stærkere Danmark. Med andre ord er det afgørende, om det er Radikale Venstre eller Dansk Folkeparti, der bringer en ny regering til magten. Og med de nye fløjpartier kan skruen blive endnu strammere.

Slut med symbolpolitik

Vi har ambitionen om at bringe Danmark i en ny retning. Derfor har vi givet vælgerne en garanti om, at vi kun bringer en regering til magten, der er uafhængig af Dansk Folkepartis politik. For vi vil en markant anden vej end den, Kristian Thulesen Dahl (DF) har trukket Danmark i.

For her er værdier som ligestilling, udsyn og frisind til salg for dobbeltstraf og tvangsvuggestuer i udsatte boligområder. Lovgivning, som både Socialdemokratiet og SF har stemt ja til. Regeringen har sagt stop for kvoteflygtninge, og Socialdemokratiet giver ikke helt entydige svar på, om Danmark igen kan vende tilbage til sit humane selv ved at tage imod de mest udsatte flygtninge.

Alt imens økonomien blomstrer, har regeringen sammen med Dansk Folkeparti gjort fattige børn fattigere og skåret integrationsydelsen ned til Grundlovens eksistensminimum.

Og igen kan Mette Frederiksen (S) ikke fortælle, om hun vil handle for de børn. Ligesom hun ikke kan sige, om Danmark også med hende som statsminister skal være et land, hvor vi spærrer børn inde på en gold kaserne på Udrejsecenter Sjælsmark, mens vi lukker ørerne alle de 105 gange, der er indberetninger om mistrivsel.

Det påtrængende spørgsmål er, om vi skal fortsætte med mere politik, der skaber problemer.

Jeg er ikke i tvivl: Det bliver ikke på min vagt, at vi lader en hjerteløs politik sætte retningen for vores land. Det skal være slut med symbolpolitik, stilstand og værdier i frit fald, som skaber utryghed og mistillid.

Invester i fremtiden

Vi har også fået et såkaldt paradigmeskift, men lad os kalde det ved dets rette navn: Et integrationsstop. Målet er at lade folk sidde isoleret i passivitet. Det giver ikke andet end utryghed.

Og man undgår behændigt at lytte, når formanden for FOA, Mona Striib, råber vagt i gevær. 10.000 af FOA’s medlemmer er her på en opholdstilladelse. Hvordan hænger det sammen, at der bliver råbt på flere hænder på vores sygehuse og i ældreplejen, mens de samtidig får at vide af Mette Frederiksen, Lars Løkke Rasmussen (V) og Kristian Thulesen Dahl, at de ikke er ønskede her?

I Tingbjerg, i Vollsmose og i Gellerupparken har jeg mødt det samme spørgsmål igen og igen: »Vil I os ikke?« Det spørgsmål stiller unge, som er født og opvokset i Danmark, som har uddannelse og arbejde. De er danske unge, som ikke lader sig kue af en fortælling om, at danskhed reducerer sig til fodbold og flæskesteg. Men det, de møder, er grøftegraveri og en konstant påmindelse om, at de ikke er ønskede.

Det samme spørgsmål stiller unge, når de ser på den handlingslammelse, Venstre møder den grønne omstilling med. Her står Kristian Thulesen Dahl også på bremsen. Det sker, mens forskerne giver os 17 år til at bremse klimaforandringerne.

Det samme gælder uddannelse. I en tid, hvor informationer strømmer ind over os, er uddannelse vigtigt som aldrig før. En skole, der lærer børn at tænke selvstændigt og kritisk. Uddannelser, der ruster unge mennesker til fremtiden. År efter år spares der på uddannelse, selv om det på alle måder kan betale sig at investere i de unge.

Mod til at løse problemerne

Jeg vil arbejde for at udskifte handlingslammelse med mod, så vi kan få tilliden tilbage. Tilliden til, at vi kan leve sammen på tværs af vores forskellighed. Det kan man kun ved at have mod til at tale fællesskabet op i stedet for at skabe skel.

Vi skal have mod til at lave rigtige løsninger på integration. Vi skal belønne dem, der arbejder og uddanner sig frem for at straffe dem. Vi skal turde blande boligområder, bekæmpe social kontrol og stille krav til, at folk kommer i arbejde, så integrationen kan lykkes. Det gør den ikke med symbolpolitik som burkaforbud og håndtrykslovgivning.

Vi skal have mod til at afskaffe fattigdomsydelserne én gang for alle, så ingen børn skal vokse op i fattigdom i Danmark.

Vi skal have mod til at investere i grøn omstilling. Vi skal udskifte de sorte biler med grønne. Og vi skal turde omlægge landbruget til mere skov og fri natur. Vi skal have modet til at sikre, at vi aldrig bliver et land, hvor vi kun kan drikke vand på flaske.

I Radikale Venstre har vi mod til at tro på fællesskabet og samarbejdet i Europa, når vi møder de store, globale udfordringer som klimaforandringer, flygtninge i Middelhavet og svindlende storbanker.

Vi har mod til at værne om værdierne, når de store magtpartier sælger ud af dem for trodsigt at holde fast i taburetter og lade Stramt Folkeparti og Ny Kurs, eller hvad de nu hedder, gravegrave grøfterne i vores samfund dybere og dybere.

Vi har mod til at skubbe Danmark i en grønnere, friere og stærkere retning, hvor politik er baseret på håb i stedet for frygt. Tilliden til og troen på, at politik løser problemer, skal tilbage.

I morgen kan blive bedre end i går – hvis vi tør kæmpe imod dem, der ønsker at splitte vores land. Vi står kompromisløst fast på de værdier, der har skabt verdens bedste samfund.

Morten Østergaard er politisk leder af Radikale Venstre

Serie

13 partier – 13 valg

Under valgkampen stiller Information kronikpladsen til rådighed for de 13 opstillingsberettigede partier. Vi har bedt partilederne besvare disse tre spørgsmål:

– Hvad er det sværeste problem, vi skal have løst?

– Hvad er den mindst ringe løsning?

– Hvilke værdier og principper hos jer gør, at det er netop det problem og den løsning, I vælger at fremhæve?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her