Klumme

Pæn vækst betyder hverken, at amerikanerne trives, eller at Trump bliver genvalgt

USA’s økonomi er i kraftig vækst, og ledigheden falder. Det får nogle til at spå Donald Trump bedre chancer for genvalg. Men bag tallene gemmer sig en stigende mistrivsel hos mange amerikanere, skriver professor Jeffrey D. Sachs i dette debatindlæg
Flere kommentatorer ser en vækstrate på 3,2 pct. i første kvartal af 2019 og et fald i ledigheden på 3,6 pct. i april USA som beviser på, at Donald Trumps politik er en stor succes, der styrker hans chancer for genvalg. Den udlægning er forkert, skriver Jeffrey D. Sachs.

Flere kommentatorer ser en vækstrate på 3,2 pct. i første kvartal af 2019 og et fald i ledigheden på 3,6 pct. i april USA som beviser på, at Donald Trumps politik er en stor succes, der styrker hans chancer for genvalg. Den udlægning er forkert, skriver Jeffrey D. Sachs.

Brendan Smialowski

21. maj 2019

I USA er politik blevet slavebundet til makroøkonomiske indikatorer, der ikke siger særlig meget om borgernes reelle trivsel.

For mange kommentatorer er en vækstrate på 3,2 pct. i første kvartal af 2019 og et fald i ledigheden på 3,6 pct. i april beviser på, at Donald Trumps politik er en stor succes, der styrker hans chancer for genvalg. Men den udlægning overser forhold, som nøgletallene ikke kan indfange, og som er afgørende for at male et revisende billede.

Harvard-økonom Robert J. Barro er blandt dem, der forsvarer Trumps skattelettelser fra 2017. Han hævder, at 1,1 pct. af den årlige BNP-vækst fra 2018 til 2019 kan tilskrives Trumps skattepolitik og skriver:

»For mig er det evident, at høj økonomisk vækst er bedre end lav økonomisk vækst,« givet at »millioner af mennesker får gavn af høje vækstrater, fordi de typisk ledsages af højere lønninger og lavere ledighed, hvilket især er til fordel for samfundets svageste«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Dorte Sørensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels Duus Nielsen
  • Alvin Jensen
  • Johnny Christiansen
Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen og Johnny Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu