Klumme

Rune Lykkeberg: Dette valg kan skabe en helt ny situation i dansk politik

Spørgsmålet inden alle valg i Vesten er: Vil det her valg bidrage til at nedbryde det politiske system? Eller give os mulighed for at løse de virkelige problemer?
Det vil være et fremskridt for politik i Danmark, hvis Dansk Folkeparti, som har udviklet deres egen destruktive pressionspolitik, har nægtet at omsætte deres indflydelse til positioner, som de kan drages til regnskab for, og har destabiliseret begge regeringsbærende partier, vil blive straffet af vælgerne, skriver Rune Lykkeberg

Det vil være et fremskridt for politik i Danmark, hvis Dansk Folkeparti, som har udviklet deres egen destruktive pressionspolitik, har nægtet at omsætte deres indflydelse til positioner, som de kan drages til regnskab for, og har destabiliseret begge regeringsbærende partier, vil blive straffet af vælgerne, skriver Rune Lykkeberg

Mads Claus Rasmussen

11. maj 2019

Det spørgsmål, man efterhånden må stille sig ved hvert eneste valg, er: Vil det her valg være med til at ødelægge det politiske system? Eller vil det gøre det stærkere?

Danmark tager sig ud som en politisk undtagelse i verden. Vi har endnu ikke oplevet det, som har gjort det stort set umuligt at føre politik i Storbritannien, hvor hele systemet er blokeret af Brexit eller USA, hvor alt handler om præsidentens måde at være præsident på. Eller i Tyskland, hvor hele Europas stærkeste leder Angela Merkel nu fremstår som en kvinde uden mulighed for at lede sit land.

Vi kan ikke forestille os det politiske sammenbrud i Vesten uden økonomisk ulighed, politisk ulighed mellem centrum og periferi, indvandringsproblematikken og uddannelseskonflikten mellem de højtuddannede og resten. Men disse faktorer skaber ikke i sig selv den politiske krise.

Det har derimod været demokratiske valg eller folkeafstemninger, som har udløst opbrudet.

Nu er det første folketingsvalg efter Brexit og valget af Trump, det er det første valg i den nye verden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Runa Lystlund
  • Niels Duus Nielsen
  • Alvin Jensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Torben K L Jensen
  • Eva Schwanenflügel
Kim Folke Knudsen, Runa Lystlund, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben K L Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

Rune Lykkeberg den ukuelige - har skrevet et kvad om dansk demokratis håb i sorte omgivelser.
På den positivistiske måde - jeg håber med dig - Rune.

Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Ib Christensen, Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek, Alvin Jensen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Danmark som politisk undtagelse i verden - ikke forstået.

Hvad med de sidste tyve års højreskred og nu kryptonazisme? Danmark oplever måske en mere inkrementel udvikling fremfor skælv, fordi landet fx har veludviklede samfundsinstitutioner som tager generationer at forandre.

Politisk befinder Danmark sig ikke langt fra Orbans Ungarn.

Trond Meiring, Rikke Nielsen, Mikael Velschow-Rasmussen, Niels Duus Nielsen, Torben K L Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

“I find it odd that it’s possible to make such a shift, not just in your policy but also in your fundamental values,” Morton Østergaard, leader of the centrist Social Liberal party, told the Observer. “What’s different in Denmark is that we’re seeing parties coming out of a Liberal or Social Democrat value base eating into national conservatism in a race-to-the-bottom contest, because they’ve decided that the marginal voter can’t get tough enough on immigrants.”

https://www.theguardian.com/world/2019/may/11/denmark-election-matte-fre...

Niels Duus Nielsen, Benta Victoria Gunnlögsson, Trond Meiring og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jørgen Tryggestad

Øverst på forsiden på Norges største medie nrk.no, d. 11. 05. 2019. :
"Danskenes omstridte plan for den øde øya går verden rundt."

Det splittede Danmark, med video fra Lindholm:
https://www.nrk.no/video/PS*8bce223b-e4d2-45f4-bcf4-cc272b1f2977

Forhåbentligt vil "de borgerliges grænseløse overbudstendens i udlændingepolitikken" kunne aflæses i valgresultatet d. 5. juni. Og ja, så "det kan skabe en ny politisk situation i Danmark."

Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Benta Victoria Gunnlögsson og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Ja, lad os håbe at vi aldrig skal overvære fejringer af de deres store mærkedage i Udlændinge- og Integrationsministeriet med den måske snart allestedsnærværende Schalburg-kage...

Kim Folke Knudsen, Mogens Holme, Niels Duus Nielsen, Alvin Jensen, Christel Gruner-Olesen, Birte Pedersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Det nuværende politiske system er stærkt relateret til de politisk-ideologiske opfattelser, som politikerne har. Og teoretisk kan dette valg derfor godt ende med både ødelæggelse af det politiske system, og samtidig løsning på det politiske system.

Men desværre skal vi nok vente nogle år endnu.

Nu er Enhedslisten godt nok ikke et gammelt parti. Men Lykkeberg nævner det ikke, men det er faktisk større end de fleste af de partier, han nævner, og ifølge den seneste Megafon-måling står til at gå frem fra 7,8 til 9,4 procent.

Trond Meiring, Kim Folke Knudsen, Mogens Holme, Bodil Rasmussen, Alvin Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Winther

Man kan kun glæde sig over Dansk Folkepartis tilbagegang (som den fremgår af de senete meningsmålinger). Problemet er imidlertid, at årsagen i tilbagegangen er at de traditionelle, ansvarlige, regeringsbærende partier (væsentligst S og V) nødtvunget (håber jeg!) har adopteret DFs udlændingefjendtlige holdninger, og at der er dukket endnu mere rabiate nationalister på (Nye Borgerlige og Stram Kurs).

Nye Borgerlige er i øvrigt ikke i besiddelse af den ordentlighed, som man sædvanligvis forbinder netop med betegnelsen "borgerlig".

Kim Folke Knudsen, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Carsten Nørgaard

@Steen Sohn:
Vi kan også se Enhedslistens mulige resultat i vægtede gennemsnit.
De har stået til 9,5 % af stemmerne eller deromkring i flere måneder nu på Ritzau Index.

Ole Rasmussen

Jeg synes det store problem i dag er, at vi har en mediestyret debat, og ikke en fri debat. Kun et begrænset antal meninger med fokus på de politiske beslutningstageres holdninger bringes af medierne som er styret af egne synspunkter. Ytringsfriheden og troværdigheden i nyhedsfladen er under pres, da medierne sammen med politikerne ikke længere er repræsentative for alle befolknings gruppers synspunkter, kun dem de i forvejen er enige med kommer til orde. Et eksempel er Politiken, som ønsker Mette Frederiksen statsminister, men glemmer at oplyser om den regning S vil udskrive ved et magtskifte. Der er tale om temmelig mange milliarder, hvor fx vi skal brandbeskattes når vi dør, af penge som er beskattet og dedikeret børn og børnebørn. Der drikke megen børnepolitik i det forslag. Hvis krisen som forventet igen kradser i 2020, så vil velfærd for alvor få store problemer. Den manglende oplysning nedbryder ganske korrekt tilliden i mange befolkningsgrupper, som det er sket i Frankrig.

Trond Meiring, Kim Folke Knudsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

rettelse : Der er ikke.... og ikke drikke og
ikke hvor fx men hvor vi fx og
som statsminister. Sorry

Kim Folke Knudsen

Det kan være vi får svenske tilstande.

Det som af DF ses som en katastrofe på omgangshøjde med Titanic.

Jeg håber, at vi kan se frem til et valg og en Regering, hvor Marionet Teaternes tid er forbi. Det kræver en ting, at den nuværende dybt dysfunktionelle parlamentariske tilstand i Danmark ophører. Det vil sige nedbring størrelsen af DF og nedbring dette partis indflydelse. DF har reelt styret Danmark gennem snart 18 år , men aldrig påtaget sig et Regeringsansvar, hvor der også tages hånd om de upopulære men nødvendige beslutninger.

Partiet har i de forrige 4 år taget en Borgerlig Regering som gidsel eller rettere VLAK ville tilsyneladende gerne havne frivilligt i denne gidselsituation mod at give op på helt fundamentale rettigheder, borgernes frihed, borgernes ret til at have deres liv uden staten skal foreskrive alt f.eks håndtryk, påklædning med mere. Den liberale frihed som handler om borgernes rettigheder og borgernes indflydelse på staten og ikke omvendt er blevet solgt for et nationalistisk DF projekt.

De borgerlige partier som burde dyrke det frie initiativ har istedet for gjort det modsatte. Borgerne sættes ikke fri. De doceres med hvorledes, du skal leve som den rette dansker i en nedladende tone, som lader ane, at politikkerne ikke tror at borgerne selv kan forme deres eget liv bedst uden politiske diktater.

Vi liberale vil have fokus på den personlige frihed borgernes retsstilling mod staten og borgernes ret til at leve forskelligt fordi vi mennesker er forskellige. Frihed med ansvar for fællesskabet der hvor det er nødvendigt.

Slut med at sælge ud af det liberale arvesølv Venstre og Liberal Alliance for at tækkes det nationalistiske DF, hvis næste projekt er at forene sig med alle højrepopulisterne i Europa og erstatte et halvt århundredes fred, frihandel og samhandel med nationalstisk ævl, og nationale konflikter, som vil lamme Europa. Vildsvinehegn. dyrkelse af grænser som fører DK tilbage til mellemkrigstiden er tydelige tegn på DF egentlige hensigt. At lukke Danmark inde i et protektionistisk og nationalistisk Europa. Hvordan DF´eren kan tro, at dette vil føre til velstand og indflydelse for en lille nation, som Danmark er mig en gåde, lever partiets vælgere i et stort selvbedrag ?.

Det hed sig fra partiet Venstre, hvis vi købslår med DF, så undgår vi det værre. Vi får ikke svenske tilstande med Sverigesdemokraternes danske kopi. Ja det holdt lige indtil nu. Så revnede ballonen med de 22.000 underskrifter på Rasmus Paludan, som helt sikkert bliver en rigtig god liberal makker at have med ombord i blå stue - ikke Venstre.

Men vi skal have endnu et liberalt oprør mod denne fejlslagne periode med VLAK-Marionet Teater under ledelse af Kristian Thulesen Dahl DF. Og det er opgøret med de riges grådighed, som for tiden er gået lidt for vidt. Se til Danske Bank Hvidvask sag, se til de lidt for høje direktør lønninger i de store selskaber, se til den offentlige nedrakning af socialt udsatte, som Liberal Alliance har haft det med at dyrke efter Carina sagen. Et ægte liberalt livssyn tager udgangspunkt i lysten og evnen til at hjælpe de af vores borgere, der ikke fik fodfæste på arbejdsmarkedet ved at give dem nøglerne til at få et job igen og et værdigt liv. Væk med kontrol idiotiet og dyrkelsen af de tusinde regneark til at overvåge borgerne, som er på offentlig forsørgelse.

Se ikke mindst til partiet Venstres hovedansvar for at SKAT er kørt helt udi hegnet og skal genoprettes fra bunden af. Det er ikke ligegyldigt om et skattevæsen fungerer. Det er fundamentalt. For gør SKAT det ikke, så ophører borgerne med at have tillid til myndighederne og til hinanden for bliver vi behandlet lige retfærdigt, når vi afleverer vores del til fællesskabet ??

Det har intet med liberalisme at gøre, at borgere på sociale overførsels indkomster skal udskammes af de folkevalgte. Det er en pinlig opførsel fra de folkevalgte selv, som viser, at de ikke ejer empati og forståelse for de vælgere, som de skulle foretræde.

Jeg håber, at Det Radikale Venstre indser, at vejen til at få Socialdemokraterne ud af DF´s favntag er at behandle Socialdemokraterne bedre end hvad tilfældet var i forrige valgperiode fra år 2011-2015. Ikke noget med at kravle op i et højt Konventionstræ på flygtningeområdet. Skuden skal drejes forsigtigt og med skyldig hensyntagen til Socialdemokraternes bekymring for at Velfærdsstaten kan væltes af en ukontrolleret indvandring og for stor asyltilstrømning. Der er brug for pragmatisme og forhandlingsvilje på dette område ikke for ultimative krav.

Partierne bør samles om dette emne og sætte det emne som optager ungdommen og store dele af befolkningen Den grønne omstilling på dagsordenen.

Det Radikale Venstre bør stille sig i spidsen for at den grønne omstilling kommer op i højre gear i Danmark og i EU men at dette altid forenes med en realistisk økonomisk politik, for pengene rækker ikke uendeligt og det private erhvervsliv samt landbruget skal med i denne dialog.

Fortsat God Valgkamp - nye vinde ser ud til at favne landet og denne valgkamp.

VH
KFK

@Carsten Nørgaard. I dag melder Norstat og Jyllandsposten, at Ø står til 10,5 procent og 19 mandater, mens DF står til 21 mandater.

Niels Duus Nielsen

"Man kan mene, hvad man vil om det aktuelle socialdemokrati, men historisk har socialdemokratisme været den eneste effektive metode til at føre venstreorienteret regeringspolitik på i Vesten."

Man kan fx mene, at det er lidt ligegyldigt, hvad SD foretog sig i gamle dage, hvis de i vore dage bare er en klon af Venstre.

"Og Mette Frederiksens socialdemokrati lover faktisk grønne ambitioner og opgør med ulighed."

Det gør alle de andre gamle partier også, så hvorfor tro på MFs valgflæsk, når man heller ikke tror på LLRs?

"Vil det her valg bidrage til at nedbryde det politiske system?"

Det håber jeg, vi kunne trænge til en periode med departementschefstyre, ligesom belgierne havde for et par år siden. Et år eller to uden nye "reformer" og skattelettelser til de velhavende vil bekomme landet vel.

"Eller give os mulighed for at løse de virkelige problemer?"

Det er ikke et enten-eller. De virkelige problemer kan alligevel ikke løses, uden at vi nedbryder det nuværende dysfunktionelle politiske system. Hvis vi vil demokratiet, skal vi forlade blokpolitikken og i stedet satse på love og regler, som har reel opbakning i befolkningen, også blandt mindretallene. I det hele taget kunne vi trænge til minoritetsbeskyttelse her i landet - og jeg tænker ikke kun på stigmatiseringen af muslimerne: For tiden er det forbudt at være hjemløs, man bliver straffet for at sove på gaden. Og er man først kommet på offentlig støtte, skal man arbejde, selv om man er syg.

Bemærk, det sidste er ikke noget, Venstre har fundet på, selv om det umiddelbart kunne se sådan ud: Det var faktisk MF, der indførte tvangsarbejde som et værktøj indenfor socialpolitikken.

Så jeg ser faktisk hellere et politisk sammenbrud, end jeg ser MF som statsminister. Under et departementschefstyre bevares status quo trods alt, mens det ikke er til at vide, hvilke forfærdeligheder SD kan finde på at udsætte os for, når hun får magten.

Katrine Damm, Jens Kofoed, Niels Østergård og Trond Meiring anbefalede denne kommentar