Kronik

Søren Pape Poulsen: Vi står vagt om tilliden og sammenhængskraften

Når De Konservative taler så meget om lov og orden, er det, fordi tilliden og sammenhængskraften ligger os så meget på sinde, skriver formand Søren Pape Poulsen i dette debatindlæg
Tilliden til politikerne, medierne, store samfundsbærende institutioner og ikke mindst hinanden er altafgørende for sammenhængskraften i et land som Danmark, mener Søren Pape.

Tilliden til politikerne, medierne, store samfundsbærende institutioner og ikke mindst hinanden er altafgørende for sammenhængskraften i et land som Danmark, mener Søren Pape.

Debat
8. maj 2019

Der kunne gives mange bud på vigtige politiske problemer. Klimaforandringerne sætter akutte krav til grøn omstilling, internationale politiske vinde kræver, at vi gentænker sikkerhedspolitikken, Europas ydre grænser er fortsat under pres, og herhjemme fylder stress og psykisk sårbare unge mere og mere i statistikkerne. For bare at nævne nogle stykker. Og der kunne nævnes mange flere politiske problemstillinger, man med rimelighed kunne argumentere for var vigtigst.

Jeg vil slå et slag for tilliden. Tilliden til politikerne, medierne, store samfundsbærende institutioner og ikke mindst hinanden er altafgørende for sammenhængskraften i et land som Danmark.

Og det er ikke nogen hemmelighed, at Det Konservative Folkeparti værdsætter og værner om sammenhængskraften. Men tilliden kan hurtigst sættes over styr.

Tillidsfulde danskere

Danskerne forventer som det mest naturlige, at samfundets love og statens skatteindtægter forvaltes forsvarligt og med respekt. Skatten betales – ikke altid med glæde, men dog med en grundlæggende opfattelse af, at pengene går til hæderlige formål. Derfor tager vi imod udlændinge, fordi vi grundlæggende stoler på, at dem, der kommer hertil, også vil vores fællesskab. Derfor overholder vi landets mange love og regler – ikke altid uden besvær, men fordi vi forventer, at samme ulejlighed gør naboen sig også, om han eller hun så er bankdirektør eller kontanthjælpsmodtager.

Men den tillid er under pres i disse år.

Det har også vist sig på de områder, hvor mit parti har haft ministeransvaret. Små forretningsdrivende kan ikke forstå, at der kan forsvinde millioner fra Socialstyrelsen, uden det bliver opdaget. For i deres regnskaber er der altså styr på hver en krone.

I de store virksomheder undrer de sig over nidkærheden i nogle kontroller, når de samtidigt kan se, at der er hvidvasket milliarder af kroner, uden nogen har løftet et øjenbryn. Og går man ind på min egen facebookvæg, skal man ikke scrolle i mange sekunder for at finde borgere, der undrer sig over, at hårdkogte kriminelle udlændinge skal have lov til at være en del af vores samfund.

Skattebedrag, hvidvaskskandaler, hårdkogte kriminelle udlændinge og senest det mangeårige underløb med satspuljemidler sætter vores tillid på prøve. Det kan få os til at nære mistro til virksomheder og institutioner, som vi ellers traditionelt har haft tillid til, og det kan få os til at glemme, at langt de fleste af os heldigvis grundlæggende er hæderlige mennesker.

Det er ikke nogen nem problemstilling, og der er ingen nemme løsninger. Den konservative tilgang er at tage udgangspunkt i virkeligheden i stedet for straks at søge efter en automatreaktion i ideologibogen. Vi skal tænke os om, og ændringer skal ikke hastes igennem baseret på ren forargelse over enkeltsager. Det kommer der ikke god lovgivning ud af. Vi skal løse problemerne uden samtidig at skabe nye.

Flere er sendt ud

Når det kommer til kriminelle udlændinge, har mange danskeres retsfølelse flere gange været sat på prøve. Det er ganske forståeligt. Udlændinge, der begår grov kriminalitet, skal som udgangspunkt ikke være i Danmark. Det strider imod al sund fornuft. Vi anerkender fuldt ud, at det internationale system ikke fungerer perfekt. Langtfra. Men løsningen er ikke at melde sig ud. Løsningen er at søge indflydelse.

Og vores arbejde virker. Sidste forår brugte vi det danske formandskab i Europarådet til at vedtage den såkaldte Københavnerklæring. Her blev Danmark sammen med de 46 øvrige medlemsstater enige om, at hvis de nationale myndigheder selv har foretaget en grundig afvejning i sagerne, så bør Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol ikke blande sig. De danske domstole har således fået større råderum til blandt andet at udvise kriminelle udlændinge.

Det er ikke bare luftig snak – det har allerede givet helt konkrete resultater. I den nye dom i sagen om den storkriminelle Jura Levakovic lagde Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol vægt på, at de danske domstole havde foretaget en grundig vurdering af retten til privatliv og den samfundsmæssige interesse i at udvise en dårligt integreret storkriminel, og den gik derfor ikke nærmere ind i de danske domstoles afvejning. Det er rigtig godt – og lover godt for fremtiden.

Udvisningen af den notoriske leder af den kriminelle bande Loyal to Familia, Shuaib Khan, er et andet tydeligt eksempel på, at udviklingen går i den rigtige retning.

Næsten 2.000 udlændinge udvises nu årligt af Danmark på grund af en dom for kriminalitet. Et historisk højt antal, der stort set er fordoblet siden 2011. Anklagemyndigheden anker nu i højere grad end tidligere udvisningssager, ligesom vi ser, at flere af sagerne når hele vejen til Højesteret. Eksempelvis sagen mod bandelederen Shuaib Khan, som blev udvist af Højesteret i november sidste år med indrejseforbud i 6 år.

Bedrag skal straffes

Også på vores to andre ministerområder er vi godt i gang med at genoprette tilliden. Som erhvervsminister har Rasmus Jarlov ikke lagt fingre imellem i sin kritik af grådigheden i visse dele af banksektoren. Danske Bank-skandalen rystede hele befolkningen. Vores svar som samfund skal være tydeligt. Det vil vi ikke acceptere. Men ordene er også blevet fulgt op af handling. Strafferammen for hvidvask er hævet. Bødeniveauet er løftet markant. Myndighedsindsatsen mod hvidvask får nu meget større muskler. Og arbejdet med fremtidens finanstilsyn er ikke slut endnu.

På socialområdet efterlod sagen om de stjålne satspuljemidler en samlet presse, politikerstand og ikke mindst befolkning måbende. Det er rystende og forargende. Det er svært at forestille sig noget mere moralsk forkasteligt end tyveri fra samfundets mest udsatte.

Derfor kan det også virke fristende at indføre ekstrem kontrol med de penge, vi deler ud via satspuljen. Men en sådan tilgang kan for eksempel være hæmmende for de mange frivillige i foreningslivet, der i forvejen tynges af regler og krav.

Det må aldrig ende med at den frivillige kasserer i sportsklubben skal bruge al sin tid på at udfylde skemaer og stå skoleret for statens kontrollanter. Det har ingen glæde af, og det er et udtryk for den mistillid, vi så gerne vil bekæmpe. Derfor skal vores beslutninger også på socialområdet være velovervejede, så vi sikrer os, at borgernes skattepenge ikke i fremtiden kan forsvinde, uden at nogen opdager det.

Lov og orden

Vi må erkende, at uanset hvor meget, vi gør, så er det sandsynligt, at lignende sager vil blive ved med at dukke op. Det er ubehageligt, når det sker, men det er langt værre at lukke øjnene for problemerne. De skal frem i lyset, så vi sammen kan tage tyren ved hornene.

Når Det Konservative Folkeparti taler så meget om lov og orden, er det netop, fordi tilliden og sammenhængskraften ligger os så meget på sinde. Derfor er det naturligt for os at skride til handling. At få ryddet op. Forbryderne skal fanges og dømmes, og så skal vi bruge sagerne til at forbedre vores systemer og lovgivning. Vi skal lære af dem for at forhindre, at de gentager sig.

Vi kan ikke bare trække på skuldrene, når der findes personer, som bevidst modarbejder de værdier og regler, vores fællesskab bygger på. De skal stoppes, så vores samfund kan blive ved med at være kendetegnet ved tillid, tryghed og ordentlighed.

Søren Pape Poulsen er formand for Det Konservative Folkeparti

Serie

13 partier – 13 valg

Under valgkampen stiller Information kronikpladsen til rådighed for de 13 opstillingsberettigede partier. Vi har bedt partilederne besvare disse tre spørgsmål:

– Hvad er det sværeste problem, vi skal have løst?

– Hvad er den mindst ringe løsning?

– Hvilke værdier og principper hos jer gør, at det er netop det problem og den løsning, I vælger at fremhæve?

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Den lille tinsoldat ;-)

Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Jens Erik Starup, Torben K L Jensen, Peter Tagesen, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov, Katrine Damm, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Torben Bjerrehuus

Istedet for at bruge tid på at læse formand Pape’s og andre politikeres skriverier op til valget, så luk øjnene og genkald dig deres handlinger de sidste 4 år. Og gå så hen og stem.

Karsten Lundsby, olivier goulin, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Tagesen, Tue Romanow, Kim Houmøller, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Mogens Holme, Lars Løfgren, Anders Reinholdt, Torben Bruhn Andersen, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Carsten Nørgaard, Carsten Mortensen, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Trond Meiring, Katrine Damm og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Tjae, hr justitsminister, jeg kommer nu mest til at tænke på ulovlig logning, dobbelt-op på straf for forbrydelser begået specifikke steder, dalende tillid til retsstaten og den slags, når du skriver om tillid og sammenhængskraft, ordentlighed og den slags... :-(

Karsten Lundsby, Michael Christensen, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Tagesen, Tue Romanow, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Mogens Holme, Gert Romme, Rasmus Knus, Bjarne Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Niels Duus Nielsen, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ved Pape Poulsens opremsning af grådighed, Britta-sagen osv. kan jeg ikke lade være at tænke på Fogh Rasmussens regeringerne, der fik amputeret SKAT, så de fleste dygtige skatteembedsmænd enten blev fyret eller rejste selv. Ja Løkke Rasmussens Strukturreform tog skatte inddrivningen væk fra kommunerne - det var de eller ret gode til - og overdrog hele muliviten til det "dødende" statslige skattevæsen.

Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Per Torbensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Thomas Tanghus, Steen K Petersen, Mogens Holme, Katrine Damm, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Bjarne Andersen, Carsten Mortensen, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Matthias Smed Larsen

Der er ikke nedsat nogen undersøgelse af udlændingeministerens ulovlige adfærd, og C vil næppe stemme for at rejse rigsretstiltale. Justitsministeren selv har opretholdt ulovlig overvågning af danskerne i over tre år nu, og regeringens forvaltning af persondata er forkastelig.

Lov og orden? Tillid til samfundsinstitutionerne? Rend og hop.

Karsten Lundsby, Lars Løfgren, Michael Christensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme, Bjarne Andersen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Skov

Gad vide hvilken planet Pape bor på. I hvert fald ikke den samme som jeg.

Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Trond Meiring, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Valgtalen kan koges ned til: Jeg går ind for lov og orden, derfor: Stem på mig!

Som om de øvrige partier går ind for lovløshed!

Karsten Lundsby, Holger Madsen, Kim Folke Knudsen, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Peter Tagesen, Tue Romanow, Trond Meiring, Kim Houmøller, Dorte Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Mogens Holme, Torben Skov, Eva Schwanenflügel og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
Bjarne Andersen

Lov og orden siger manden der bryder loven med ulovlig logning.

Jeg vil slå et slag for tilliden. Tilliden til politikerne.
Jeg kan under ingen omstændigheder have tillid til politikerer der udskifter offentlighedsloven med en mørklægningslov.

Karsten Lundsby, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Rasmus Knus anbefalede denne kommentar
Rasmus Knus

Det klinger ganske hult, når Søren Pape forsøger, at fremstille de konservative som et lov og ordens partl, samtidigt med at han som landets justitsminister - i hele sin embedsperiode - har gennemsyltet den ulovlige retstilstand med logningsbekendtgørelsen.

https://www.version2.dk/artikel/efter-knap-2-aars-ulovlig-masseovervaagn...

I øvrigt har der aldrig - i hele verden - været vasket så mange penge hvide via danske banker som i Søren Papes tid som justitsminister. Faktisk er Danske Bank sagen sandsynligvis en verdensrekord i hvidvask, hvad angår volumen.

Lov og ordens parti - my foot.

Karsten Lundsby, Karsten Aaen, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar

Man kan i hvert fald fastslå, at mange politikere - måske de fleste - lever ganske godt på deres egen livsløgn i deres eget parallesamfund.

Karsten Lundsby, Bjarne Bisgaard Jensen, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Torben K L Jensen, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll, Tue Romanow, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Steen K Petersen, nils valla, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen, Katrine Damm, Bjarne Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Gert Romme, jeg tænker, at din anbefaling af ministerens kronik, skal forstås som noget i retning af, da Ghandi eftersigende i sin tid blev spurgt : what do you think about western civilization? - I think it would be a good idea... (? ;-) )

Karsten Lundsby, Anne-Marie Krogsbøll, Gert Romme, Thomas Tanghus, Dorte Sørensen, Bjarne Andersen, nils valla, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Er det også at vise tillid, når Pape Poulsen fik vedtaget en lov der giver beboere i visse boligområder længere straf?
Det er håbløst - nu er Danmark et land hvor folk direkte lovbestemt ikke har lighed ved domstolen.

Karsten Lundsby, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Carsten Wienholtz, Niels Duus Nielsen, Ebbe Overbye, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Gert Romme, Trond Meiring, Katrine Damm, Torben Bruhn Andersen, Torben Skov og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

Nu ønsker jeg at denne kronik var bag en paywall så jeg ikke kunne få lov at læse det vås.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Jens Erik Starup og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Nej det gør vi ikke ( bevarer sammenhængskraften )

Når vi indfører særlige straffe for mennesker, som bor i et udsat socialt boligområde. Der forskelsbehandles mellem svindleren fra Klampenborg og den fattige kontanthjælpsmodtager fra det udsatte boligområde. Det er helt udenfor skiven og har intet med almindelig demokratisk retspraksis at gøre.

Når borgere i det almennyttige boligbyggeri behandles som en ussel sæk kartofler, som Det Konservative Folkeparti og ligesindede kan sparke på. Tænk at byde de borgere som ikke fik råd til ejerboligen, at de skal behandles som en flok bønder, der kan deporteres væk fra deres hjem, når det passer politikerne og ikke beboerne og beboerdemokratiet. Det er et absolut lavpunkt i dansk boligpolitik, at støtte den Ghettopakke, som river tusindvis af boliger ned til en rimelig husleje og i flere tilfælde boliger som folk holder af at bo i.

FØJ.

Hvis en lignende lovgivning var trådt i kraft i et boligområde med ejerboliger, så var Søren Pape Poulsen ikke længere formand for Det Konservative Folkeparti.

Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Karsten Aaen, Kim Houmøller, Katrine Damm, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Torben Skov, Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Just præcis, kære Kim.
Krigen mod de såkaldte 'parallelsamfund' er bare et opfundet udtryk, der skal dække over at fattige folk nu kan flyttes rundt som hovbønder i et feudalsamfund, når deres boliger nedrives for at tilgodese det private ejendomsmarked.

Karsten Lundsby, Ebbe Overbye, Karsten Aaen, Katrine Damm, Lars Løfgren, Thomas Tanghus, Steffen Gliese, Dorte Sørensen, Trond Meiring, Torben Skov og Bjarne Andersen anbefalede denne kommentar
olivier goulin

Hvorfor i himlens navn sender den konservative formand sin kronik til Information?
Er det fordi han regner med, at der hér er potentielle konservative stemmer at fiske?

Det giver slet ingen mening.

/O

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

Tænkte jeg også på, Oliver Goulin, for ja, vi går da direkte i struben på ham, ingen stemmer at hente...

Men det er en serie, hvor alle partier bliver inviteret til at skrive, så hr justitsministeren, har nok ikke rigtigt ment, at han kunne undslå sig.

Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Trond Meiring anbefalede denne kommentar