Kronik

Stem ikke på dem, der pisser på Sjælland og hovedstadsområdet

Partier, som kan se, at deres vælgerbase i Vestdanmark skrumper, nedgør hovedstadsområdet og favoriserer Vestdanmark. Som vælgere i Østdanmark bør vi undgå at give de jyske trolde og redepisserne vores stemme, skriver den frafaldne Venstrevælger Hans Jensen i dette debatindlæg
Lars Løkke Rasmussen (født, opvokset og valgt i Nordsjælland) og Sophie Løhde (født, opvokset og valgt i Nordsjælland) kan man passende kalde for redepissere, for de pisser om nogen i egen rede, skriver Hans Jensen. Her på billedet er det dog bl.a. statsministerens hund, der får lov at pisse på Sjælland under en hundeluftetur med vælgerne i Geels Skov ved Holte.

Lars Løkke Rasmussen (født, opvokset og valgt i Nordsjælland) og Sophie Løhde (født, opvokset og valgt i Nordsjælland) kan man passende kalde for redepissere, for de pisser om nogen i egen rede, skriver Hans Jensen. Her på billedet er det dog bl.a. statsministerens hund, der får lov at pisse på Sjælland under en hundeluftetur med vælgerne i Geels Skov ved Holte.

Nikolai Linares

25. maj 2019

Folketingsvalget banker på døren. Hvem skal vi dog stemme på? Skal vi stemme på en kandidat, som udviser vilje til at trække Danmark i en retning, hvor fornuftig balance mellem landsdelene vægtes, eller skal vi stemme på en kandidat, som vægter sin egen valgkreds højere end nabovalgkredsen?

Og hvordan finder vi overhovedet ud af, om kandidaternes udmeldinger stemmer overens med kandidaternes egentlige agenda?

Har man en alder, hvor man har kunnet følge dansk politik gennem en årrække, kan man muligvis huske ’den jyske trafikmafia’, hvis kernemedlemmer var Venstres Svend Heiselberg, De Konservatives Kaj Ikast samt socialdemokraten Jens Risgaard Knudsen.

Disse jyskfunderede politikere formåede at koble vedtagelsen af storebæltsprojektet i 1986 sammen med vedtagelsen af forskellige jyske motorvejsprojekter i regioner, hvor trafikmængden – og dermed behovet for sådanne projekter – var himmelråbende mindre end i det trafikalt hårdt belastede hovedstadsområde.

Hvorfor tager politikere sådanne åbenlyst tåbelige beslutninger, som ligger langt fra det samfundsmæssigt klareste prioriteringsbehov?

Svaret er, at langt de fleste politikeres agenda er den ene at blive genvalgt ved næste valg.

Leflen for Udkantsdanmark

Gennem de seneste år har der i Danmark været stort fokus på ’det skæve Danmark’, hvor hovedstadsområdet vokser som nationens økonomiske lokomotiv. Hovedstadsområdet tiltrækker virksomheder og indbyggere på et niveau, som er højere end i resten af Danmark. En udvikling, som er naturlig, og som ses overalt i verden.

At et dynamisk kraftcentrum som hovedstadsområdet trækker læsset for hele nationen, er åbenlyst, men i yderområderne har de lokalt valgte folketingspolitikere set et potentiale i at tale imod denne uafvendelige udvikling ved at postulere, at hovedstadsområdets succes sker på bekostning af yderområderne. Der er stemmer i at bilde folk ind, at hovedstadsområdet stjæler fra resten af nationen.

Det nye i dansk politik de senere år er imidlertid, at det ikke blot er de lokale provins-folketingspolitikere, som udruller denne tankegang. Hele partier, som kan se, at deres vælgerbase i det såkaldte Udkantsdanmark skrumper, er hoppet med på vognen med at nedgøre hovedstadsområdet. Det gælder regeringspartierne med Venstre som spydspids, og det gælder i særlig grad regeringens støtteparti Dansk Folkeparti. Det gælder også partierne på venstrefløjen, f.eks. Socialdemokratiet.

Udflytning af statslige arbejdspladser er gennemført som en øvelse i at tiltrække vælgere fra Vestdanmark. Udflytningerne er gennemført uden en forudgående vurdering af flytningernes økonomiske konsekvenser for hele nationen, og den er foregået uden faglige overvejelser om det fornuftige i øvelsen.

Titusindvis af hovedstadsborgere, som har opbygget og drevet velfungerende statsinstitutioner, lades på denne måde i stikken og nedgøres reelt på trods af deres årelange, loyale og effektive arbejde. Dette ser ingen af disse politikere som et problem.

Ingen af Folketingets partier har turdet gå imod denne besynderlige øvelse. Alle er bange for at tabe vælgere i vest.

Jyske trolde og redepissere

Men hvorfor er de ikke bange for vælgerne i Østdanmark?

Måske er det på tide, at vælgerne tvinger politikerne til også at respektere den del af befolkningen, som lever i hovedstadsområdet og på Sjælland.

Man kan kun opfordre vælgerne i Østdanmark til udelukkende at sætte deres kryds ved kandidater, som klart vil prioritere deres lokalområde.

Ser man på den nuværende sammensætning af Folketinget, er der en tydelig overvægt af medlemmer, som har en vestdansk baggrund. Nogle af dem bor i Vestdanmark, mens andre oprindeligt kommer fra Vestdanmark og nu er bosiddende i øst; men hjertet er blevet hjemme i vest. Vi kan kalde dem de jyske trolde.

Disse kandidater bør man som vælger i Østdanmark undgå at give sin stemme.

Der findes også en gruppe af folketingskandidater, folketingsmedlemmer og sågar ministre, som er født og opvokset i hovedstadsområdet eller på Sjælland og endda er valgt i et østdansk lokalområde, som alligevel også skubber på den udvikling, der lefler for Vestdanmark på bekostning af øst. Disse politikere kan man passende kalde for redepissere, for de pisser om nogen i egen rede.

Hvem er de?

Man kan i flæng nævne statsminister Lars Løkke Rasmussen (født, opvokset og valgt i Nordsjælland), minister for offentlig innovation Sophie Løhde (født, opvokset og valgt i Nordsjælland) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (født, opvokset og valgt i hovedstadsområdet).

Under bl.a. disse Venstreministres ledelse har man gennemført det store jobtyveri, hvor titusindvis af statsansatte og disses familier er blevet udsat for helt unødvendige udflytningsøvelser – til direkte skade og med store personlige omkostninger for et uhyrligt højt antal potentielle vælgere i Østdanmark.

De samme politikere har i skøn samdrægtighed med Dansk Folkeparti valgt at flytte de udviste asylansøgere på tålt ophold fra den øde hede i Jylland, hvor de var placeret for at gøre mindst mulig skade, til en ’øde ø’ nær hovedstadsområdet, hvor der er mangfoldige muligheder for at fortsætte de kriminelle aktiviteter til gene for den store befolkning i Østdanmark.

Stem øst

Hvad kan man så gøre som vælger i Østdanmark?

Man kan for eksempel lade være med at give sin stemme til redepisserne. Undersøg i god tid inden valget, om den kandidat, du har tænk dig at stemme på, tilhører denne kategori.

Man kan gå uden om de jyske trolde. Tjek, at kandidaten har rod, baggrund og bopæl i Østdanmark. Tales der med blot den mindste smule jysk dialekt, så find en anden kandidat – for en sikkerheds skyld.

Man kan undersøge kandidatens mærkesager. Tjek, om kandidaten er villig til også at prioritere dit lokalområde i Østdanmark.

Man bør undgå de politikere, som går ind for at sende hovedstadsområdets skattekroner vestpå. Leveomkostningerne i hovedstadsområdet er så høje, at det er helt urimeligt, at områdets indbyggere skal sende skattepenge til områder, hvor der er langt lavere leveomkostninger og deraf følgende højere levestandard.

Indbyggerne i vest har så rigeligt råd til at betale en højere skat og alligevel bevare en disponibel indkomst, som er større end den disponible indkomst hos indbyggerne i hovedstadsområdet.

Man bør for alt i verden undgå de partier, som er åbenlyst fjendtligt indstillet over for Sjælland og hovedstadsområdet i særdeleshed. Her bør du i særlig grad vogte dig for Dansk Folkeparti, hvis mission ikke er opfyldt, før overflødige veje og jernbaneforbindelser i rå mængder er anlagt på øde hedestrækninger i hele Jylland, og hele nationens centrum er flyttet til Thyregod (som østdansker har du sandsynligvis ikke engang nogen anelse om, hvor denne undseelige lokalitet befinder sig).

Vælgerne i Østdanmark bør være pinligt bevidste om, at for politikerne i vest er vi fra ’Djævleøen’ alle sammen ’tovlige københavnere’ – ligegyldig om vi kommer fra Næstved, Nordsjælland eller Nørrebro.

Hans Jensen, frafalden Venstrevælger og konsulent

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hanne Pedersen
  • Randi Christiansen
  • Benny Jensen
  • Erik Nissen
  • Trond Meiring
  • Tommy Clausen
  • Jørn Andersen
  • Palle Yndal-Olsen
  • Hans Larsen
Hanne Pedersen, Randi Christiansen, Benny Jensen, Erik Nissen, Trond Meiring, Tommy Clausen, Jørn Andersen, Palle Yndal-Olsen og Hans Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

24/maj/2019

TIL FOLKETINGET

Forbyd al gift-sprøjtning og
al gift-udledning i landbruget !

Venlig hilsen
Claus

Randi Christiansen, Carsten Munk, Gert Romme, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Tommy Clausen og Palle Yndal-Olsen anbefalede denne kommentar
Allan Madsen

Yes, det er genialt!
Republikken "Købenland" med kolonierne Fyn, Jylland og Bornholm.
Selvfølgelig med skattefrihed og ret til at opkræve skat af og indforskrive koloni undersåtter til oprydning efter distorstion i Kbh, Liseleleje festival og andre helt fantastiske "Købenland" fejringer ;-)

Henning Kjær

Det er heldigvis sjældent man møder mage til egoistisk, brovtende og selvhøjtidelig københavner. Han trænger til en tur udenfor Købehavn og få justeret sin virkelighedopfattelse.
Hvis du kommer til Jylland, så tag og opfør dig ordentlig så du ikke bekræfter alle fordommene om københavnere.

Trond Meiring, Arne Lund og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
David Engelby

@Henning forstod åbenbart ikke pointen, endsige argumenterne. Jeg er selv jyde, og jeg kan klart forstå de logiske argumenter i artiklen: Politikerne spiller Sjælland ud mod Jylland og skaber et narrativ om, at de flytter noget “værdi tilbage” til Jylland og går “imod københavneriet”. Taberne er dem, der falder for det, og følelsesmæssig kun reagerer på at blive stødt på manchetterne ud fra en “jysk identitet” og tror at politikerne gør noget for dem ved at flytte store arbejdspladser ud til udkanten ... hvor ingen kvalificerede medarbejdere følger med! Vinderne er altid Venstre og DF på propagakontoen.

Anne Lindeskov, Niels Johannesen, Jan Nielsen, Hanne Pedersen, Thomas Tanghus, Jane Nielsen, Jesper Frimann Ljungberg, Mette Haagerup, Anders Reinholdt, Morten Fals, Randi Christiansen, Carsten Wienholtz, Benny Jensen, Jesper Lerche, Erik Nissen, Karsten Lundsby, Trond Meiring, Tommy Clausen, Palle Yndal-Olsen, Hans Larsen og Hans Jensen anbefalede denne kommentar
Jan Damskier

Hans Jensen, er denne kronik ment alvorligt?

Niels Johannesen, Jesper Eskelund, Trond Meiring, Flemming Berger, Arne Lund og Tony Thomsen anbefalede denne kommentar

Det gør ikke noget, at Inf. stiller krav til det faktuelle i stedet for at åbne spalterne til den gang ufordøjet bodegasnak om provinsen vs. djævleøen. Jensen burde have sat sig ind i emnet inden han gik løs på tasterne, og avisen burde have forlangt en bedre funderet argumentation.
Et citat, der viser niveauet: "en ’øde ø’ nær hovedstadsområdet, hvor der er mangfoldige muligheder for at fortsætte de kriminelle aktiviteter til gene for den store befolkning i Østdanmark."
Den slags hører hjemme i BT, ikke i Inf.
Den jyske trafikmafia fik ganske vist nogle halvtomme motorveje i Vendsyssel men Heiselbergs og Ikast bestræbte sig på at bygge motorveje og broer over HELE landet, og ikke kun i egne valgkredse.
Og den her - den sq slem: " Dansk Folkeparti, hvis mission ikke er opfyldt, før overflødige veje og jernbaneforbindelser i rå mængder er anlagt på øde hedestrækninger i hele Jylland".
Bortset fra omfartsvejen ved Hadsund... så er DF ligeså asfaltliderleig som de andre borgerlige partier, DF er ikke gået i vælten for nye baner i Jylland, tværtimod gjorde DF hvad man kunne for at forhindre de nye banestrækninger som lå i Timemodellen. Modarbejdede elektrificeringen osv.
Banen til Billund ligger ganske vist i Tulles valgkreds, men er ikke DF's opfindelse, men er Soc.dems og SF' forslag. Tulle og DF ville have en letbane fra Vejle til Billund, men da Tulle blev klar over, at i så fald skulle Vejle kommune selv betale en stor del af anlægsudgifterne, så ville Tulle - der sad i Vejle byråd på det tidspunkt - godt have en Billundbane for den betalte staten 100 pct..

Henning Kjær

David Engelby.
Jeg forstod godt argumenterne, eller rettere manglen på logiske argumenter.
Udflytningen af statslige institutioner har været nødvendig, men har desværre ikke gjort institutionerne og de byer hvor de er lagt, ret meget godt, for man har samtidig fortsat nedskæringerne på div. andre institutioner incl. undervisningsinstitutioner. Men noget var nødvendigt for at prøve at vende strømmen mod København til fra København.

København er for dyr i drift. Leveomkostningerne i mange dele af landet er lavere end i Købehavn, men det er lønningerne også.

Man kan sagtens tænke sig, at der er plads til forbedringer for borgerne i hovedstadsområdet. Men dette indlæg var simpelthen for egoistisk.

Dem, der mangler infrastruktur, og i øvrigt har fattigere kommuner samt lavere gennemsnitsløn er altså borgerne i provinsen. Og hele landet skal altså både kunne leve og have reelle og tidsvarende levevilkår.

Derfor syntes jeg, Hans Jensen, at man bør starte med at yde langt bedre service til borgerne i yderområderne, og det gælder både offentlig transport, undervisning og ældreomsorg. Og når vilkårene er nogenlunde jævnbyrdige, kan man måske løfte niveauet for begge grupper.

Ellers må alternativet være, at man flytter provinsens borgere og deres arbejdspladser til de større bysamfund. Og lukker provinsen helt af, så landmændene kan husere alene derude.

Allerede når man læser teksten til billedet, ved man, at der noget galt - og jeg læste ikke mere.
Løkke er ikke født i Nordsjælland, men i Vejle.

Palle Jensen, Trond Meiring, Hans Nielsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jeg fornemmer en vis bitterhed i indlægget.

Og tænker, at der må sidde rigtig mange københavnske familier, der oplevede tvangsudflytningen på egen krop, med en tilsvarende dårlig smag i munden.

Tvangsudflytning er jo kun noget, man gør i Kina. Troede jeg naivt inden Lars Løkke Rasmussen igangsatte en voldsom tvangsudflytning blandt statsansatte.

Kynisk og kalkulerende (undtagen over økonomien, da flytningen var og stadig er en stor udgift fra vores alles fælleskasse).

Det må være mærkeligt for en jydsk nyansat at vide, hvilke personlige og økonomiske omkostninger, der har været i at tilvejebringe dette job.
Holdt op af støttekroner - ligesom landbruget.

Dette indlæg er godt at huske i stemmeboksen....

Hanne Pedersen, Thomas Tanghus, Lotte Tvede, Jesper Frimann Ljungberg, Jan Boisen, Mette Haagerup, Randi Christiansen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

@Steen Sohn:
"Løkke er ikke født i Nordsjælland, men i Vejle"

Og? At' lille Lars fra Græsted' er født i Vejle gør ham vel ikke til jyde for good and ever.
Han er ganske rigtigt født i Vejle i 1964 i h.t. de oplysninger, der fremgår af hans CV i Folketinget.dk. Men da det fremgår af samme, at han gik ud af Græsted skole i 1980 efter at have bestået folkeskolens afgangsprøve sammesteds, kan man vel dårligt beskylde ham for at 'pissse i egen rede' for at tækkes 'den jyske motorvejsmafia' med den begrundelse ... ;o)

Hanne Pedersen, Trond Meiring og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar

Hvad! Har han bestået folkeskolens afgangsprøve?

Hanne Pedersen, Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Yes! Og bagefter gik han 3 år på Helsinge Gymnasium, hvor han fik studentereksamen i 1983, før han som VU-formand påbegyndte sit jurastudium på Københavns Universitet og blev cand jur i 1992 ... ;o)

Jørn Lybech

Jeg må indrømme at jeg læste kronikken med en blandet følelse af grin og gråd. Bor i Vestjylland hvor vi ganske vist har "fået" en motorvejsstrækning "på heden" som benyttes flittigt af alle de indbyggere som bor fra Herning og nordud. Den stopper dog i Holstebro så Thyboerne må snige sig ad en smal tosporet vej de sidste 80 km. Men vi er glade for den når vi skal på hospitalet dernede.
En ting skal københavnerne (2 af mine sønner bor der) huske. Dels at København er begunstiget af mange administrative arbejdspladser og mange højtuddannede som lægger mange penge i kassen hos kommuner og forretninger, og at vi faktisk betaler mindst lige så meget i skat som I gør derovre. Tro det eller ej.

Samtidig skal jeg gerne forklare endnu en gang at vi har et busnet og et tognet som fungerer nogenlunde som i 1950erne. Vi har ingen s-tog, Metro eller bybusser som kører forbi vores gadedør hver 10. minut.
Men vi har en skøn natur som vi sætter stor pris på og det ville københavnerne også finde ud af hvis de turde tage vestpå i stedet for til Seychellerne og Australien.

Torben linnemann Hansen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Per Torbensen, Trond Meiring, Randi Christiansen, Erik Fuglsang, Allan Madsen og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

De Jyders Land

Blæsten går frisk over Limfjordens vande, Sallingland, Thyland og andre lande hilser hverandre med mågeskrig.

Bjørn Pedersen

De ægteste af ægteste danskere er også de vestligste. Derfor: Flyt Folketinget til Grønland, og overlad de Udkantsgrønlandske regioner Sjælløsland og Folkedanserrepublikken Himmerland til ulvene og de svenske feministhorder.

I Udkantsgrønland vil det fremover være forbudt at forsvare sig selv. Sjøpenhaunårrer og jyyyyder vil dermed endelig få ret når de påkalder sig og konkurrerer om hvis offerstatus er størst.

Jeg tror jeg læste udflytningen af arbejdspladser omtalt her på Information, som provinsens hævn og hovedstaden. Og som københavner må jeg tilslutte mig, at det er virkelig åndsvagt. Noget af den centralisering, som inden da havde fundet sted skyldes vel Løkkes egen strukturreform gennemført omkring 2008 under AFR. På min arbejdsplads gik skat til staten. Og vi ved jo alle hvordan det gik.

Men nu skal statsinstitutioner ikke alene døje med omprioriteringsbidrag, men også med udflytning, hvorved både medarbejdere udsættes for et krav om flytning, men hvor også kompetencer går tabt. En sikker måde, at køre dele af statsadministrationen i sænk på når alting skal flyttes til Sdr. Bøvelse til gælde for jyderne, DF og Venstre. Og man skal næsten tilhøre dette segment af befolkningen for, at glædes ved det.

Her i København skaber det i alle tilfælde ikke udelt gælde. Ja man må næsten tage sig til hovedet over idioti, som man også må med ghettoplanen og mange andre åndssvage ting som denne regering har foretaget.

København er rød, så lad Jylland om, at være blå eller gul. Men forhåbentlig kommer der andre boller på suppen efter et kommende valg.

Imens kan Kim Christiansen ærgre sig over en ned droslet omfartsvej ved Mariager - eller konen over manglende kystsikring i Nord Jylland. Helt fint for mig.

Jesper Frimann Ljungberg, Jesper Lerche og Mette Haagerup anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet med udflytningen er, at den ingen bund har i fornuft: det er åbenbart umuligt for politikerne for alvor at opfatte, hvad det er for institutioner, der bør kunne besøges decentralt over det ganske land.
Det er praktiske institutioner som domstole, politi, skat, arbejdsmiljøkontrol, miljøkontrol, fredning, undervisning, relevant forskning - alt det, der ikke kan bestemmes ud fra økonomiske kalkuler, men kræver on-site inspektion og lokalt kendskab.
Det er ikke en naturlov, at alting koncentrerer sig om store byer, det er konsekvensen af bevidste valg.

Niels Johannesen, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Noget af det, der jo hæmmer en spredning ud over landet, er ganske lavpraktiske ting som f.eks. nedlæggelsen af sygeplejeboliger, afskaffelsen af embedsboliger i det hele taget - og selvfølgelig omlægningen et lejebaseret boligmarked til ejer.
Politikerne er blevet pengenarkomaner, det dummeste stof af alle at gøre sig afhængig af, for det er jo ikke pengene, men den aktivitet, de afspejler, der er værdien. Når der hele tiden tragtes efter at øge pengemængden, er det jo et fortvivlet forsøg på at bringe efterspørgslen op på niveau med udbuddet, hvilket er en unik situation i den civilisatoriske historie, men én, som man må gøre noget ved ud fra realiteterne, ikke blot forlænge med stadigt spinklere træværk.

Nej centralisering udspringer ikke af en naturlov, men dog så er det en konsekvens af den økonomiske udvikling i sig selv. Og så kan man jo samtidig anføre, at der er en vis naturlighed i, at centraladministrationen residerer i hovedstaden.

Men det er da rigtigt, at noget af det også beror på politiske beslutninger. Og naturligvis er sammenlægning af sygehuse og andre institutioner også et problem i udkantsområderne.

Men beslutningerne om udflytning af arbejdspladser koster milliarder. Jeg tror jeg har set tal der går lidt på, at kun ca. 25 % af medarbejderne flytter med når statslige arbejdspladser flytter. Altså kan man i nogen grad slutte, at dele af statsadministrationen amputeres under udflytningen. Så kan man måske sige, at det drejer sig om en overgang. Men det er der bare ikke en kæft der aner om hvad der realiteten i, og de politikere der træffer beslutningerne er ude af det politiske liv ad åre når man en gang kan gøre konsekvenserne op.

Rikke Nielsen, Thomas Tanghus og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Det ville være en skam at tro at udflytning af administrative opgaver er lig decentralisering, uanset om de så flyttes til Amager, Hundested eller Aalborg.

Thomas Tanghus, Steffen Gliese og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jesper Frimann Ljungberg

Jeg læser Debat indlæget, som lidt en provokation. Men det er IMHO en provokation, der har hold i virkeligheden.

Fakta er man i mange steder i uden for de store byer i Danmark, sætte København = Christiansborg. Intet kan være mere forkert. København har historisk været i opposition til Christiansborg, Det er derfor Københavns rådhus kaldes for Folkets Slot i modsætning til Christiansborg (overklassens Slot).
Denne forsimpling (at Købehavn = Christiansborg) er direkte skadelig for sammenholdet i Danmark, og her må man altså lige bruge hovedet. Eventuelt tage den lange rundvisning på Kbh. Rådhus og få en historietime om Dansk historie, så man kan perspektivere tingene.
Personlig er jeg vokset op på KBH vestegn og har boet på Nørre Bro. Jeg ser så gift med en vestjyde og kommer derfor jævnligt i Vestjylland.
Jeg ELSKER Vestjylland og Nørre Bro. Det er de to steder i Danmark jeg føler mig mest hjemme.
Derfor piner det mig at høre ... jeg vil kalde det småligheden.. i pressen fra Politikere og mange der er bosiddende uden for de store byer, mod hovedstaden.

Fakta er jo at:
1) Igen Christiansborg er ikke det samme som København.
2) Langt størstedelen af Politikerne i Folketinget er ikke Københavnere, faktisk er hovedstaden normalt underrepræsenteret. Og ja.. jeg har hørt Vestjyder brokke sig over københavneriet i folketinget, alt imens at 30% af ministrene i regeringen var fra deres lokalområde. Det var en overrepræsentation på næsten en faktor 30, men det var åbenbart ikke nok.
3) Vores valgsystem er allerede sat op til favorisere især Jylland. Et mandat i f.eks. Vestjylland er lidt 'billigere' end feks. hovedstaden eller Sjælland.
4) Offentlige transport er bare dyrere i tyndt befolkede områder. Men.. det betyder også at f.eks. sådan noget som S-togs systemet i hovedstaden er 100% brugerbetalt. Statsstøtten ift. offentlig transport går altså til spor, toge m.v. uden for storbyerne.
5) Infrastruktur. Nu er det jo ikke fordi vi på Djævleøen får i hoved og r*v. Vi har selv måtte betale en bro (Tak Venstre) på tværs af kommunen i Frederikssund kommune. Og vi venter stadig på vores motorvej, som 5 finger planen analyserede frem til var nødvendig i... 1948. DET ER 70 ÅR AT VENTE PÅ EN MOTORVEJ.
6) Leveomkostninger. Det er bare billigere i provinsen se f.eks. den her opgørelse (https://bolighed.dk/artikler/okonomi/se-hvad-det-koster-at-koebe-og-bo-i...)
7) Offentlige lønninger. I offentlige lønninger er der noget der hedder stedtillæg. Det er meningen at disse stedtillæg skal kompensere for forskellen i leveomkostninger for en offentlige ansat, ift. hvor vedkommende er ansat. Her er forskellen f.eks. for en sygeplejeske med 10+ års erfaring 580 kr. og 880 kr for en nyuddannet, om måneden mellem f.eks. København og Esbjerg. Hvis man ser på beregningerne fra (6, så kan man se at stedtillæggene er helt ude af trit med de faktisk om omkostninger.
8) Udflytningen af arbejdspladser. Det er totalt til grin, det regeringen laver. Det viser sig jo at så lukker man andre offentlige arbejdspladser således at netto tilvæksten af offentlige arbejdspladser bliver negativ. Læg desuden mærke til at det især er styrelse og institutioner man gerne vil 'stække' eller smadre man flytter ud. Desuden så bliver
Det skal dog siges, at personlig mener jeg at man burde flytte ministerier og styrelser rundt omkring i Danmark. Der er masser af kritiske områder, der bedre kunne høre til andre steder i Danmark. Igen hvorfor ikke flytte landbrugsministeriet, landbrughøjskolen mv. til et sted med faktisk landbrug ? Men det skal jo gøres således, at man får hele fødekæden med, nemlig relaterede uddannelser, støttefunktioner mv. Så man stille og roligt får opbygget et 'fagligt' kraftcenter. Men det kræver tid og faglighed. Og det tror jeg ikke der er nogen der er imod.. men det vil nok tage et par årtier.. hvis det skal gøres rigtigt og uden at fagligheden bliver sat over styr.

/ Jesper

Grethe Preisler

Det er Christian Den Fjerdes skyld alt sammen!

Hvis han havde holdt sig i skindet, kunne vi måske have haft Skåne, Halland og Blekinge endnu. Og så ville rigshovedstaden København have ligget mere centralt i forhold til resten af det land, vi stadig kalder Danmark, end tilfældet er i dag ... * - *

Trond Meiring, Palle Jensen, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang og Jesper Frimann Ljungberg anbefalede denne kommentar
Niels Johannesen

# Steffen Gliese

"Problemet med udflytningen er, at den ingen bund har i fornuft: det er åbenbart umuligt for politikerne for alvor at opfatte, hvad det er for institutioner, der bør kunne besøges decentralt over det ganske land. Det er praktiske institutioner som domstole, politi, skat, arbejdsmiljøkontrol, miljøkontrol, fredning, undervisning, relevant forskning - alt det, der ikke kan bestemmes ud fra økonomiske kalkuler, men kræver on-site inspektion og lokalt kendskab."

LIGE PRÆCIS!!!! Det er gak gak at sende dansk sprognævn til Bogense hvor det selvsagt bliver en boble uden forankring i det literære miljø. Det samme kan man sige om næsten alle de institutioner regeringen har udflyttet. Men udflytning kan faktisk være meningsfuld når der er tale om institutioner med rigtige lokale funktioner såsom politi, skadestuer og undervisning...

Jesper Pedersen

Jeg tror, det var godt, at det ekstremt indavlede Dansk Sprognævn blev flyttet - Ikke en kat uden for Valbybakke kunne få den idiotiske ide, at benævne khat (narkotikum) "kat" - med den tåbelige begrundelse at khat hedder kat på svensk, (hvor en missekat hedder en katt)