Læserbrev

Unge bør kunne blive testet for klamydia i frikvarteret

Når man går på en ungdomsuddannelse i Norge, har man en såkaldt helsesygeplejerske til rådighed, som kan hjælpe med alt fra prævention til psykiske problemer. En lignende ordning kunne hjælpe danske unge, skriver folketingskandidat Jonas Hulgaard Ammundsen (EL) i dette debatindlæg
21. maj 2019

Danske unge føler sig i højere og højere grad stressede. Flere bliver diagnosticeret med depression eller angst. Desuden har en alt for høj grad af danske unge haft en kønssygdom.

I Norge har unge gymnasieelever muligheden for at få håndteret nogle af disse problemer på deres uddannelsessted. For i Norge har man nemlig på alle gymnasier en såkaldt helsesygeplejerske.

En helsesygeplejerske minder på mange måder om en dansk sundhedsplejerske. Men hvor de danske sundhedsplejersker typisk kun har at gøre med børn, indtil de forlader folkeskolen, følger helsesygeplejersken de unge, når de starter på en ungdomsuddannelse.

En helsesygeplejerske kan hjælpe den unge med en lang række af problemer. Helsesygeplejerskens faglighed kan hjælpe med alt lige fra samtaler om skilsmisse i familien til vægttab eller prævention.

Jeg ønsker at indføre sådan en ordning og en sådan uddannelse i Danmark. Ved at uddanne helsesygeplejersker, som kan arbejde på danske ungdomsuddannelser, kan vi sikre en hurtig vej for unge til hjælp med både fysiske og psykiske problemer.

Norske helsesygeplejersker kan blandt andet udskrive p-piller og teste for kønssygdomme. Det ville også kunne gøre livet for unge danskere noget lettere. For det liv, unge danskere har i dag, er ved gud hårdt nok. Derfor giver det god mening at give mulighed for, at du i et frikvarter kan runde din helsesygeplejerske for at blive undersøgt for klamydia – i stedet for at skulle bestille tid hos din private læge.

Igennem samtaler med en helsesygeplejerske kan vi også lettere differentiere imellem de unge, der blot har brug for en at snakke med, og dem, som er i et forstadie til noget meget værre. Den måde, hvorpå vi i dag behandler unges psykiske problemer, er nemlig ikke holdbar.

Vi håndterer først problemet, når det er så stort, at det er ødelæggende for den unges liv. I stedet for det ønsker jeg, at vi bliver bedre til at se problemerne, inden de bliver potentielt livstruende, og man havner i en depression, hvor selvmord kan være en reel tanke.

Jonas Hulgaard Ammundsen er kandidat til Folketinget for Enhedslisten

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu