Læserbrev

Advarsler om børns overdrevne skærmtid handler ikke om at tjene penge

Når børn og unge graver sig ned i virtuelle landskaber isoleret fra fysisk kontakt, kan det være skadeligt. Derfor skal vi som fagpersoner hjælpe dem, der rækker ud efter hjælp, skriver psykolog David Madsen i dette debatindlæg
27. juni 2019

I Dansk Behandling for Computerspil- og Onlineafhængighed får vi dagligt opkald fra forældre, som fortæller, at deres barn sidder foran computeren i timevis. Vi får henvendelser fra lukningstruede fritidsklubber, fordi børnene hellere vil hjem til computeren end at være fysisk sammen. Resultatet er, at fritidsaktiviteter og fysiske venskaber har mistet betydning.

Når Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik i Information den 22. juni anklager fagpersoner som os for at tjene penge på at skabe et problem, som ikke eksisterer, bevæger han sig derfor ud på tynd is. Argumentet underminerer nemlig alle fagpersoner, som hver dag arbejder for at hjælpe mennesker, der rækker ud efter hjælp.

Børn og unges liv er gået fra at været præget af fysiske relationer, fysisk aktivitet og sanselige stimuli til et liv præget af inaktivitet, færre sanselige stimuli og mangelfuld fysisk kontakt til jævnaldrende.

Sammenhængen mellem måden, vi lever liv på, og vores mentale (mis)trivsel er efterhånden slået fast. Derfor er vi fagpersoner nødt til at reagere, når vi ser en stigning af børn og unge, der udvikler symptomer på stress, angst og depression.

Mogensen har imidlertid ret i, at skærmen bliver et tilflugtssted, hvor nogle kan søge hen, når det virkelige liv er fyldt med ubehag. Vores opgave som behandlere er at hjælpe de unge til at kunne mestre livet og ikke se til, mens de graver sig dybere ned i virtuelle landskaber, isolerede fra fysisk kontakt og mening.

I Danmark har vi ingen nationale guidelines for skærmtid til børn, men i USA og Canada anbefaler de højst to timers skærmtid til børn og unge op til 14 år. Selv WHO angiver, at børn under to år ikke bør eksponeres for skærm af nogen art, samt at børn fra to til fem år ikke bør sidde mere end én time dagligt foran en skærm.

De økonomiske vindere er ikke privatpraktiserende behandlere, men snarere spilindustrien, Facebook og lignende. Et socialt eksperiment med børn og unge som forsøgspersoner.

David Madsen, psykolog og stifter af Dabeco, Dansk Behandling for Computerspil- og Onlineafhængighed

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Gunilla Funder Brockdorff
  • Ture Nilsson
Gunilla Funder Brockdorff og Ture Nilsson anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hans Houmøller

Rigtig godt og sagligt indspark i en debat, der ikke rigtig er kommet i gang i Danmark.
Vi er mange, der både professionelt og privat, er vidende om og bekymrede over den stigende tendens til børns fysiske isolation.
Information burde følge op på sagen.