Læserbrev

Alternativets Unge: Stem på en kvinde, så vi får flere end den nuværende andel på 37,4 procent

Det er tid til at gøre op med den ulige kønsfordeling på de politiske poster i Danmark. Heldigvis er der en lang række kompetente kvinder på stemmesedlen, skriver Emilie Østergaard Knudsen og Katrine Skov-Hansen i dette debatindlæg
Debat
5. juni 2019

I 1915 fik kvinder stemmeret i Danmark. Men i dag, over 100 år senere, er andelen af kvinder i Folketinget stadig kun 37,4 procent.

Det ser ikke bedre ud på kommunalt plan, hvor kvinder kun udgør 29,5 procent af byrådene, og hvor kun 14 ud af landets 98 borgmestre er kvinder. Vi er altså stadig et godt stykke fra at have ligestilling i dansk politik.

Den manglende ligestilling ses også i fordelingen af ministerposter, hvor der er få kvinder at finde ved bordet, hvor de store beslutninger tages.

Her sidder mænd oftest på posterne for forsvaret, finanserne og justitsen, mens kvinderne bliver placeret på børn, ældre og kultur. Altså ministerier, hvis budgetter og store beslutninger allerede er bestemt andetsteds.

Vi kan kun gøre op med statistikken og normerne ved at sørge for, at flere kvinder vælges ind i politik. Kvindestemmen er lige så relevant og vigtig nu, som den var for 100 år siden.

Konsekvenserne kan være store, hvis kvinder sættes uden for indflydelse. Det seneste eksempel på dette er i Alabama, hvor 25 mænd forbød abortpå vegne af 2,5 millioner kvinder. Det er på tide nu at sikre en fair kønsfordeling, så vores lovgivning og politik tilgodeser begge køn ligeligt.

En overrepræsentation af mænd kan også medføre en underrepræsentation af nogle faggrupper, da arbejdsmarkedet stadig er opdelt med kønsnormer inden for fagene.

Det er og bliver et demokratisk problem, at Folketinget ikke repræsenterer den bredere befolkning. For de gode og sunde tiltag findes i fællesskab af en mangfoldig skare af mennesker.

På den måde undgår vi, at der træffes beslutninger med skyklapper på, og at der opstår ekkorum på Christiansborg. Derfor vil vi opfordre alle til at overveje, om ikke der er en kvinde på stemmesedlen, som er værd at sætte sit kryds ved.

Der findes en lang række af erfarne og kompetente kvinder på stemmesedlen, som stiller op for alle partier fra A til Å. Spørgsmålet er bare, om Danmark tør bryde normerne og sætte krydset ved en kvinde?

Vi mener, at danske kvinder og det danske demokrati fortjener den stemme.

Emilie Østergaard Knudsen og Katrine Skov-Hansen er hhv. organisatorisk forperson for Alternativets Unge og mangfoldigheds- og ligestillingsordfører for Alternativets Unge

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her