Læserbrev

Det bedste middel mod overbefolkning er ikke etbarnspolitik og p-piller. Det er uddannelse

Det er fordomsfuldt at fremstille kvinder i ulande som udslidte fødemaskiner, der overbefolker jorden og trækker på dens ressourcer. Uddannelse er det bedste præventionsmiddel mod overbefolkning, skriver generalsekretær for UNICEF Danmark i dette debatindlæg
Debat
28. juni 2019

Af og til kan man blive tilbudt omsorg, som er så mangelfuld og enøjet, at den ikke er værd at takke for. Det er den slags omsorg, Signe Urdskilde tilbyder kvinder i udviklingslandene i Informations kronik den 24. juni.

Skal man redde roserne ud af kronikkens ruinhob, må man give Urdskilde ret i, at flere mennesker på jorden alt andet lige vil øge trækket på jordens ressourcer. Vi er også enige om, at alle bør have adgang til prævention.

Tal fra FN viser, at mere end 200 millioner kvinder i udviklingslandene, der ikke ønsker at blive gravide, fortsat er uden adgang til prævention. Der er ingen tvivl om, at det problem skal løses.

Men Urdskilde bevæger sig langt væk fra virkelighedens kompleksitet og ender i stedet i fordomme og stereotyper. Hun fremstiller kvinder i udviklingslandene som udslidte fødemaskiner og har prævention som sin primære løsning på verdens problemer.

I stedet for kun at tilbyde p-piller kunne man supplere med flere år på skolebænken. Alle undersøgelser viser nemlig, at når piger bliver på skolebænken, falder risikoen for, at de ender som barnebrude – en skæbne, der rammer 12 millioner piger om året. Og pigerne, som går i skole i stedet for at blive gift som mindreårige, får færre børn end dem, der bliver gift tidligere.

Uddannelse og højere ægteskabsalder er med andre ord særdeles effektiv prævention.

Hvis alle piger færdiggjorde en uddannelse på folkeskoleniveau, ville det reducere fertilitetsraten med en tredjedel i mange udviklingslande, konstaterer en undersøgelse fra Verdensbanken.

Skolegang betyder også, at pigerne bliver bedre til at sætte sig igennem, når det gælder ønsket om ikke at få flere børn. Som 14-årige Ashadia udtrykte det, da UNICEF interviewede hende i flygtningelejren Cox’s Bazar:

»Med en god uddannelse kan vi udfordre alt det, mænd går og bilder os ind.«

Se, det er kvindefrigørelse.

Ud over at være et glimrende præventionsmiddel betyder uddannelse også udvikling. Det styrker samfundsøkonomien og skaber et bedre grundlag for, at kvinderettigheder kan hævdes.

I stedet for kun at fokusere på andre menneskers underliv bør Signe Urdskilde og hendes meningsfælder udvise lidt mere omsorg for menneskers liv som sådan.

Steen M. Andersen er generalsekretær i UNICEF Danmark.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

niels astrup

meningsfælder ?

Er det folkemødet?