Læserbrev

Vi skal beslutte, om vi til folketingsvalget stemmer for ligestilling eller ej

Vi har ligestilling på papiret, men ikke i realiteten. Derfor skal vi alle sammen beslutte, om vi til folketingsvalget stemmer for ligestilling eller ej, skriver Søren Heisel og Rasmus Horn i dette debatindlæg
Debat
3. juni 2019

På onsdag skal vi stemme til Folketinget. I den forbindelse skal vi også vælge, om vi stemmer for ligestilling eller ej. Derfor er det bekymrende, at løgnen om ligestilling fortsat lever i bedste velgående.

Når man snakker om ligestilling, hører man ofte kommentaren »men vi har jo ligestilling i Danmark«. Der er nemlig rigtig mange, der tror, at vi har ligestilling i realiteten, fordi vi har ligestilling på papiret. Sådan er det desværre ikke.

Selv om kvinder og mænd har stort set samme rettigheder, er der ulighed på flere fronter: Kvinder tjener stadig 13-15 pct. mindre end mænd, kvinder udsættes oftere for partnervold, og kvinder tager 90 pct. af barslen.

Mænd er lavere uddannede, er oftere hjemløse, har større risiko for at blive kriminelle og dør i gennemsnit knap fire år før kvinder.

Kan man kalde disse fakta ligestilling?

En af de helt store udfordringer for ligestillingen er, at kvinder tjener mindre end mænd. Der er der flere forklaringer på.

For det første vejledes piger til andre uddannelser end drenge. Det betyder, at de oftere får arbejde inden for traditionelle kvindefag, der er lavere lønnet end traditionelle mandefag. For det andet tager kvinder langt mere barsel end mænd, hvilket betyder, at de halter bagefter i lønudviklingen og optjener mindre pension. Og til sidst er der et helt uforklarligt løngab på syv pct., der hverken kan forklares af jobtype, uddannelse eller anciennitet.

Spørgsmålet er selvfølgelig, hvad vi skal gøre ved det. Løsningen består ligesom problemet af flere dele.

Vi skal blive bedre til at nedbryde kønsstereotyper i uddannelsesvejledning og i folkeskolen. Samtidig skal vi have en ny model for forældreorlov, der giver begge forældre samme rettigheder. Og så skal vi sikre, at tillidsrepræsentanter har bedre adgang til kønsopdelte lønstatistikker på arbejdspladserne.

Udfordringen med ligeløn er bare én ud af mange, der skal højere op på den politiske dagsorden. Hvis vi skal opnå resultater på ligestillingsområdet, må vi gøre op med løgnen om ligestilling. Danmark er nr. 13 på verdensranglisten over ligestilling. Det vil vi gerne gøre bedre, både i 3F og Socialdemokratiet.

Og så skal vi alle sammen beslutte, om vi på onsdag stemmer for ligestilling eller ej.

Søren Heisel er forbundssekretær og ligestillingsansvarlig i 3F, og Rasmus Horn er ligestillingsordfører i Socialdemokratiet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Hvis vi skal have alle de sygeplejersker, pædagoger og SOSU'er der bliver brug for i den nærmeste fremtid, nytter det jo ikke at vejlede piger og drenge til at tage andre uddannelser..
Så skal der satses på ligeløn i de traditionelle kvindefag, elevløn der tilgodeser at det ikke kun er de unge som uddanner sig indenfor disse fag, og en markant forbedring af arbejdsmiljøet.