Læserbrev

Dansk klimaindsats tales ned, selv om vi allerede er forrest i feltet

Det stigende klimaengagement har fået os til at blive lige vel kritiske over for den danske klimaindsats. Klimakampen er dog for vigtig til, at vi mister blikket for fakta og glemmer, at vi allerede er et grønt foregangsland, skriver André Thormann i dette debatindlæg
19. juni 2019

Der bliver for tiden talt meget om, at vi skal være mere ambitiøse i vores klimaindsats her i Danmark.

Vi er også et af de lande i verden, der har det største klimaaftryk per indbygger, men på det seneste er vi blevet meget flittige til at tale den danske indsats ned.

Ser vi dog lidt nærmere på internationale undersøgelser, kan vi blive mindet om, hvordan Danmark bliver set udefra.

En særdeles anerkendt undersøgelse er EPI, som vurderer store mængder kvantitative data i forhold til at måle landes indsats på klimaområdet.

Deres samlede EPI-fordeling placerer Danmark på en tredjeplads lige efter Schweiz og Frankrig. Denne placering er baseret på 24 forskellige parametre blandt 180 lande.

Der er altså et hav af forskellige målepunkter, men når alt slås sammen, er Danmark nummer tre. EPI er en af verdens mest anerkendte rapporter, og klart den der tager højde for flest faktorer.

En anden undersøgelse, hvis fokus er lidt anderledes, er CCPI, Climate Change Performance Index. Indekset måler helt overordnet på, hvor langt lande er med for at nå 1,5 grads-målsætningen fra Parisaftalen. Altså, hvor langt landene er med at begrænse deres udslip af drivhusgasser.

Hvis vi ser på denne undersøgelse, er det korrekt, at Danmark ikke ligger i top. Men i en undersøgelse med 54 lande ligger vi på en 15.-plads. Vi bliver i rapporten desuden kategoriseret som en del af det forreste felt. Samtidigt ligger vi over EU28-gennemsnittet.

Når alt dette er sagt, er det naturligvis stadig vigtigt at have proportionerne med, når CO2-udledning omtales. Danmark er det land i verden, der udleder 75. mest CO2, men på verdensplan udgør Danmarks udledning kun cirka 0,1 pct. af den samlede CO2-udledning.

Hvis vi måler per indbygger, som er det, der ofte bliver skudt på, udleder danskerne 5,86 ton CO2 om året, hvilket er under EU28-gennemsnittet og langt under udledningen fra lande som USA og Kina.

Klimakampen er naturligvis vigtig. Den er faktisk alt for vigtig til, at vi ikke kigger nøgternt på fakta, før vi handler.

André Thormann er studerende

I mere end et årti har den britiske organisation Carbon Tracker forsøgt at råbe verden op om den store finansielle risiko ved energiselskabernes beholdninger af fossile reserver, der ikke kan blive brændt af, hvis Parisaftalen skal overholdes. Nu begynder de store investorer at erkende risikoen, og olie-, kul- og gasbranchen forsøger at slå tilbage
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er et stort problem ved denne her sammenblanding af fiktive størelser som nationalstater og eventuelle sammeligninger mellem disse og reelle fænomener i den virkelige verden som CO2- udligninger og havstigninger.
problemet er særligt stort i dette geografiske område som vi kalder Danmark, fordi det er et af det områder, vi ved vil forsvinde i havet med tiden pga. CO2-udledninger.
Se eksempelvis: John Englanders forelæsning ved The Royal Institution: https://www.youtube.com/watch?v=MvqY2NcBWI8

Lise Lotte Rahbek

National-grænser og statistik giver ikke mening i klimasammenhæng.
Jeg finder også overskriftens cykelsportsreference underlig (Dansk klimaindsats tales ned, selv om vi allerede er forrest i feltet )
Det er ikke en sport. Det er ikke et spørgsmål om at måle sig med andre om, hvem der gør mest eller mindst.
Det handler om at bremse katastrofen. Nu.

Så kan vi altid bagefter sidde med en kølig drink i vandkanten og småskændes om, hvem der var mest bange.