Læserbrev

EU's landbrugsstøtte skal sikre klima- og miljøvenlige initiativer

Hvis vi skal nå vores nye, ambitiøse klimamål, skal EU’s landbrugsstøttekroner omprioriteres. EU-støtten bør sikre, at landbruget bliver en del af klimaløsningen, skriver landbrugsordfører Søren Egge Rasmussen (EL) i dette debatindlæg
Debat
25. juni 2019

Hvis vi skal nå at reducere vores CO2-udledning med 70 pct. inden 2030, er vi nødt til at finde mulige veje til det mål nu. En del af løsningen kunne være at ændre prioriteringen af EU’s landbrugsstøtte for 2021-2027.

Landbrugsstøtten havde tidligere til hensigt at sikre, at der var fødevarer nok til de europæiske forbrugere, sikre rimelige fødevarepriser og sikre landmændenes indtægter. Lige nu sikrer støtten dog, at der dyrkes mest muligt korn til dyrefoder. Status er, at 80 pct. af det danske landbrugsareal bruges til dyrefoder, og dertil kommer sojaimport fra et areal større end Sjælland og Falster.

Vi er nødt til at nedbringe den animalske produktion og reducere landbrugsarealet for at nå klimamålene. Vi kan modellere på EU’s landbrugsstøtte, så vi får langt mere natur, klimahensyn og økologi for pengene. Enhedslisten vil med vores klimaplan reducere landbrugsarealet med 22 pct. frem mod 2030, og vi vil reducere det yderligere i vores naturplan for at give plads til mere natur.

Med en ny bindende klimalov står vi over for en omfattende opgave med at ændre landbrugsstøtten, så langt flere midler går til klimahandlinger, naturen og miljøet. Mere skov, udtagning af lavbundsarealer, flere permanente græsarealer, reduceret jordbehandling, avancerede sædskifter, økologi, skovlandbrug og nedmuldning af halm bør kunne få landbrugsstøtte. Det vil være gavnligt at have vurderinger af tiltagenes samlede, forskellige positive miljøeffekter.

Danmark står over for en svær opgave, efter at de sidste tre blå landbrugsministre intet har gjort for eksempelvis at leve op til EU’s vandrammedirektiv. Vi bør overveje, om landbruget fortsat skal have seks milliarder i støtte fra EU til at sikre en landbrugsproduktion, der ikke kan leve op til vandramme-, habitat- og nitratdirektiver.

I fremtiden skal vi have mest muligt klima- og miljøhensyn for EU-pengene og leve op til vores internationale forpligtigelse til at beskytte natur og miljø. Vi skal have landbruget til at blive en del af klimaløsningen, og det kan lade sig gøre, hvis vi ændrer på landbrugsstøtten.

Søren Egge Rasmussen er landbrugsordfører for Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her