Onsdag er det grundlovsdag og valgdag, hvor vi alle sammen har mulighed for at bidrage til et historisk vigtigt valg. Befolkningen har sat klimaet på dagsordenen, og det er nu, vi skal stemme grønt.
Mens vi venter på valgresultatet, har vi en god nyhed: Den første Andelsgaard er en realitet.
Faste læsere af denne klumme vil vide, at vi har ledt efter den rigtige gård i lang tid, og at ønskelisten både inkluderede jord til dyrkning, jord til vild natur, plads til forvaltere og fællesskab og let adgang til gården med offentlig transport.
Det sidste viste sig at være det sværeste, men er nu endelig blevet løst: For et par uger siden skrev vi under på en aftale om leje med forkøbsret på den helt ideelle gård i Nordsjælland kun to minutters gang fra Melby Station.
Der er fem hektar jord til gården, som står klar til at blive dyrket, når de tidligere ejere har høstet deres kartofler senere på året. Gården har fire længer, der trænger til en kærlig hånd og en visionær fond, men der er rigeligt med plads til både forvalterbolig og fælleslokaler til arbejde og til fest i det store hovedhus og lade. Som en ekstra bonus er der en smuk udsigt over markerne og kun ti minutter på cykel til stranden.
Flere gårde i sigte
Vi har også skrevet aftale med Andelsgaardes første forvalterpar, Nanna og Christopher, der snart er færdiguddannede fra Kalø Økologisk Landbrugsskole. De vil stå for gårdens klimavenlige grønsagsproduktion og har planer om mere end 30 forskellige afgrøder og endnu flere forskellige sorter.
Jorden har været konventionelt dyrket og skal omlægges, så vi kan blive økologisk certificeret – og så skal vi selvfølgelig se at få forøget biodiversiteten markant både på dyrkede og ikkedyrkede områder.
Nanna og Christopher glæder sig til at flytte ind i Melby og har allerede mødt nogle af de lokale beboere.
Rygterne vil også vide, at en håndfuld medlemmer af Andelsgaarde tog forbi gården sidste weekend og blev taget imod på gårdspladsen af Nanna og Christopher, der ikke kan vente med at komme i gang og derfor også var taget op på gården for at tyvstarte arbejdet.
Det tegner godt for fremtiden med så meget initiativ og iver, for en folkebevægelse skal jo i gang fra bunden.
Lerbjerggård er den første gård, men bestyrelsen er allerede i gang med at se efter den næste på Fyn. Andelsgaarde har nu over 1.500 medlemmer, og der kommer stadig flere til hver uge, så der skal ikke meget hovedregning til at regne ud, at hvis vi alle betaler 150 kr. om måneden, har vi den næste gård på Fyn og Jylland lige om lidt.
For selvfølgelig skal vi alle sammen være gårdejere i forening. Det er sådan, vi løser klimakrisen.
Gården i Melby er naturligvis et frimærke i det store billede, når vi ser på de store bedrifter i dansk landbrug. Men over 850.000 danskere betaler cirka 150 kr. om måneden i abonnement til et fitnesscenter, og et godt bud er, at det ikke er alle, der kommer jævnligt hen til løbebåndet. Hvorfor ikke løbe en tur ud over marken eller give en hånd med ukrudtet i stedet for?
Hvis vi skal i mål inden for de ti år, som klimaforskerne har givet os, kan vi ikke klare det, uden at vi alle sammen trækker i arbejdstøjet.
Vi kan begynde i dag med at sætte kryds ud for en grøn kandidat, lige meget om vi stemmer rødt eller blåt.
Mens vi venter på, at politikerne kommer i gang med den grønne dagsorden, må alle sammen give en hånd med og skabe en ny folkebevægelse, hvor vi udskifter håndvægtene med river og grønne fingere.
Rasmus Willig er sociolog og medstifter af foreningen Andelsgaarde.
Foreningen Andelsgaarde
Andelsgaarde er en forening, der ønsker at starte en folkebevægelse, som skal sikre fremtidens børn et bedre klima, større biodiversitet og sunde fødevarer. Andelsgaarde vil købe landet tilbage én bondegård ad gangen og omlægge jorden til bæredygtigt landbrug.
Rasmus Willig er sociolog og medstifter af projektet. Han vil på denne plads fortælle om opbygningen af Andelsgaarde ca. hver sjette uge.
Seneste artikler
Når arven fra vores 'asketiske' liv gøres op, må selv Vorherre holde sig for næsen for mængden af metan
10. april 2019Vi hører om og om igen, at vores unge er den første generation, der kommer til at opleve klimaforandringerne, og den sidste, der kan gøre noget ved dem. Det lyder umiddelbart rigtigt, men også noget besynderligt, for det fratager både os som forældre og bedsteforældre ansvaret for den verden, vi efterladerAnders Morgenthaler og Phie Ambo går ind i Andelsgaarde
27. februar 2019Men der er stor utålmodighed efter at få jord under negleneRasmus Willig: Den grønne omstilling koster dig ikke mere end et fitnesskort
12. december 2018Den grønne omstilling koster ikke så meget. Det vil f.eks. kun koste Danmark 150 kr. om måneden pr. dansker at droppe alle fossile brændstoffer som olie, kul og naturgas. Tænk, hvor langt vi kan komme, hvis bare de 800.000 danskere, der har et fitnessabonnement, i stedet bruger pengene på klimaet
Tillykke til Andelsgaarde med at få den første gård :-)
Det kunne nu have været dejligt med nogle fotos af gården og de omkringliggende jorde..
Forhåbentlig kommer de i næste artikel?