Læserbrev

Giv hospitalerne en timeout fra besparelser, imens I diskuterer vores fremtid

Der er ikke overensstemmelse mellem de nationale ambitioner for sygehusene og de finansielle forhold. Mens Folketinget løser dette problem, bør de give os en pause fra konstante sparerunder, skriver overlæge på Aarhus Universitetshospital i dette debatindlæg.
Medarbejdere på Aarhus Universitetshospital dannede under valgkampen menneskekæde rundt om hospitalet for at protestere imod besparelser.

Medarbejdere på Aarhus Universitetshospital dannede under valgkampen menneskekæde rundt om hospitalet for at protestere imod besparelser.

Mikkel Berg Pedersen

6. juni 2019

At dømme efter reaktionerne hos en del folketingspolitikere bruger vi for meget tid på at råbe ’ulven kommer’ på Aarhus Universitetshospital. De 150 millioner kroner, som hospitalet er endt med at skulle spare i år, må da sagtens kunne hentes ud af Region Midtjyllands budget på 30 milliarder kroner, lyder logikken fra blandt andre Ellen Trane Nørby (V).

Men ulven er for længst flyttet ind på Aarhus Universitetshospital.

Vi har siden 2014 gennemført et utal af besparelser, og på hospitalet kan vi se konsekvenserne af de mange indgreb i form af blandt andet personaleflugt og aflyste operationer. De mange sparerunder har betydet, at AUH aktuelt lider under en ’strukturel ubalance’, hvilket er excelsprog for, at udgifterne overstiger budgettet år for år. Lønudgifter er stagneret, pengene går til medicin og udstyr. Der er færre ansatte i dag til at løse mere komplekse opgaver hurtigere.

Regionens første udmelding om besparelser på 325 millioner kroner blev i sidste øjeblik reduceret til 150 millioner kroner, men til gengæld med udsigt til, at vi skal gennem nye sparerunder de næste fire år.

Vores hospitaler har ikke brug for flere lappeløsninger, men for at besparelser stilles i bero. En timeout for besparelser, der giver tid til en tænkepause.

Vi opfordrer til, at det nyvalgte folketing sætter en udredning i gang, der munder ud i en langtidsholdbar finansiering af alle de supersygehuse, som folketingspolitikerne så brændende har ønsket sig. Aarhus Universitetshospital er nemlig kun det første i rækken af hospitaler, der kommer i alvorlige vanskeligheder.

Hvis folketingspolitikere fortsætter med at bruge den aktuelle situation i deres kamp for at få nedlagt regionerne, er der en risiko for, at supersygehusene ender højt oppe på listen over forliste samfundsprojekter, som SKAT indtil videre står øverst på.

Overlægerne på Aarhus Universitetshospital er ikke modstandere af effektiviseringer, og vi vil gerne bidrage til at øge effektiviteten fremover. Men lige nu er presset fra tidligere sparerunder så massivt, at vi har brug for en timeout for alle besparelser, indtil Folketinget har fundet en løsning, hvor de nationale ambitioner for og finansieringen af hospitalerne passer sammen.

Niels Juul, overlæge

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Andersen
Jørn Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu