Kronik

Greta Thunberg og andre med autisme er ikke psykisk syge, så drop umyndiggørelsen

Pia Kjærsgaard og flere andre debattører mener, at klimaaktivisten Greta Thunberg ikke kan være foregangskvinde, når hun er 16 år og har Aspergers. Den holdning er både nedladende og diskriminerende, skriver psykolog Birgitte Gorm Hansen i dette debatindlæg
Greta Thunberg til klimamarch i Wien 31. maj 2019.

Greta Thunberg til klimamarch i Wien 31. maj 2019.

Ritzau Scanpix

Debat
13. juni 2019

Under valgkampen og ved de to valg har vi set stor opbakning til klimakampen. Men vi har også set personlige angreb på dens frontløbere.

Midt i målskiven står den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg. I anledning af hendes besøg i Danmark i forbindelse med klimamarchen den 25. maj skrev redaktør på magasinet Quillette Paulina Neuding i Berlingske om det manglende voksenansvar i at ophøje en pige på 16 år til »et revolutionært ikon«.

Hun åbner sin kronik »Gør man et barn fortræd for klimaets skyld?« med at tegne et billede af den 11-årige Greta som en psykisk syg mindreårig, der ifølge skribenten ikke selv kan bære at stå som frontfigur for den protestbevægelse, hun har skabt.

Det nævnes i flæng, at Thunberg har lidt af depressioner, spiseforstyrrelser, »angstangreb«, selektiv mutisme, Aspergers og OCD.

»Det er på tide, at vi stopper op og spørger os selv, om vi bruger hende, svigter hende, måske ligefrem ofrer hende for det, vi anser for det fælles bedste,« skriver Neuding. B.T. følger op med en overskrift, der antyder, at lille Greta er ved at »dø af sin sygdom«.

Det tog ikke Folketingets daværende formand Pia Kjærsgaard mere end et døgn at tage tråden op med et tweet, der fortsatte den patroniserende, umyndiggørende tone, som Neuding slog an.

Kjærsgaard beskriver Thunberg som »et barn med en alvorlig diagnose«, hvis irrationelle adfærd smitter andre unge (dem, Kjærsgaard siden har udråbt til »klimatosser«). Har vi voksne ikke et ansvar? spørger også Kjærsgaard.

Jo. Det har vi så sandelig. Og netop det ansvar kunne både Kjærsgaard og Neuding måske have været sig bevidst, før de udtalte sig.

Ikke en sindslidelse

For det første vil jeg opfordre til et minuts kollektiv face palming, når vi ser diagnosen Aspergers nævnt i flæng med andre diagnoser, som om de alle betegnede psykiske lidelser, under hvilke den ramte person kan siges at være utilregnelig.

Bare fem minutters research ville have afsløret, at autisme (og herunder Aspergers syndrom, som Thunberg har) ikke er en sindslidelse, men en udviklingsforstyrrelse.

Autisme kan ikke sidestilles med psykisk sygdom.

Det er en atypisk udvikling af nervesystemet, som efter alt at dømme er genetisk betinget, og den kan give større eller mindre vanskeligheder med social interaktion, kommunikation og forestillingsevne.

Mennesker med Aspergers har gennem tiderne beriget vores samfund med store tanker, genial kunst og videnskabelige gennembrud. Men nu fremstilles denne gruppe langt oftere i medierne, netop som Thunberg fremstilles af Neuding og Kjærsgaard: Som psykisk sårbare, umyndige børn, hvis behov og protester vi roligt kan ignorere.

Kanariefugle

Børn med autismespektrumforstyrrelser er ikke født psykisk sårbare og bør ikke omtales, som om de er sindslidende.

I stedet for at se dem som irrationelle teenagere, der skal fratages deres plads bag mikrofonen, burde vi se, at de reelt er blevet gjort til forsøgsdyr – i det eksperiment, der går ud på gradvist at afvikle velfærdsstaten.

Den ikkeneurotypiske befolkning er ikke ulig de kanariefugle, minearbejdere brugte til at teste, hvorvidt det var muligt at ånde i bunden af det hul, man havde gravet.

Det er netop børn med autismespektrumforstyrrelser, der ofte er blandt de første, der bukker under, når konkurrencestaten blindt graver ad helvede til efter flere menneskelige ressourcer. I stedet for at give denne gruppe børn den nødvendige hjælp og støtte, patologiserer og svigter vi dem, ofte endda i inklusionens navn.

Ræsonnementet er således blevet, at hvis kanariefuglen besvimer nede i bunden af minen, må der være noget galt med den. For der kan jo umuligt være noget galt med systemet.

Autisme er, for mange, et mere eller mindre usynligt neurologisk handicap. Og husk lige: Har du mødt én autist, har du kun mødt én autist.

Man kan således ikke udtale sig om et barns mentale helbred og dømmekraft baseret på dets diagnose alene. Og når psykiske lidelser som angst, OCD, depression og lejlighedsvis også psykose flyver om ørerne på mennesker med autisme, betyder det typisk, at de efter mange års kamp for at passe ind i et system, der ikke formår at støtte dem, omsider er ved at dratte ned af pinden.

Så ja, Pia Kjærsgaard, autisme er ofte en alvorlig diagnose. Fordi den kan få følgeskab af andre diagnoser, når hjælpen fra omverdenen udebliver. Men Thunberg og andre unge med autismespektrumforstyrrelser er ikke sindslidende.

Deres psykiske sårbarhed er en følgevirkning af, at samfundet konsekvent spænder ben for dem med krav, de ikke kan leve op til. At vi afskærer dem fra fællesskabet. At deres særlige måde at tænke, opleve og kommunikere på ikke anerkendes som gyldig.

Neudings sikkert velmenende kronik gør præcis dette. Ved at sætte spørgsmålstegn ved Thunbergs tilregnelighed i stedet for at debattere hendes budskab begår kronikken et selvmål: Den gør netop et barn fortræd.

At underminere et ungt menneskes ret til selv at bestemme over sit liv og sin gerning med henvisning til, at hun har autisme, er udtryk for grov diskrimination.

Sådan ville vi ikke behandle et barn, der havde et synligt handicap og stillede op til OL. Men et barn med et usynligt handicap som autisme udsætter vi for personangreb for ikke at skulle tilbagevise hendes argumenter.

En voksen til stede?

Holder man Neudings og Kjærsgaards formaninger om at lade et barn »være barn« op mod de krav, vi i øvrigt og helt uden blusel stiller til 16-årige danskere, så falder argumentet om et større voksenansvar fuldstændig til jorden.

Vi voksne lægger ikke fingrene imellem, når den offentlige debat behandler de unge. Vi kalder dem curlingbørn, samtidig med at vi kræver, at de uddanner sig i et tempo og med et gennemsnit, deres egne bedsteforældre ville have været alt for skæve, stive og revolutionære til at leve op til.

Vi kalder dem skærmfikserede, men gør intet for at stoppe de techgiganter, der sjæler deres privatliv og byder dem at navigere i datamængder og paragraffer, vores politiske ledere ikke engang selv kan overskue at regulere.

Vi kræver selvledelsesevne, social intelligens, emotionel selvregulering, relationskompetencer og pæne testresultater allerede før skolealderen. Vi indsnævrer normalområdet, indtil antallet af diagnoser hos børn eksploderer.

Vi taler for, at børn skal være strafbare i en langt yngre alder end hidtil.

Vi forventer, de unge forpligter sig på en karriereplan allerede i 8. klasse, altså i 14-årsalderen. Men Greta Thunberg på 16 er for ung til at tale i en mikrofon?

Det allerværste er nok, at vi kræver af disse unge, at de efter endt skolegang lige smutter ud og løser den opgave, vi ikke selv var voksne nok til, nemlig at fikse klimaet.

Vi holder konfirmationstaler om deres tunge ansvar. Men kaster de unge sig ind i klimakampen, da forskydes diskussionen fra fakta til person. De bliver talt ned til, kaldt uansvarlige, dovne, fanatiske og endda psykisk syge.

Så nej, det er ikke idealiseringen af Greta Thunberg, som gør et barn fortræd. Det er den verden, der har ekskluderet børn og unge, der ligesom hende har autismespektrumforstyrrelser.

Det er det samfund, der nægter at reagere, når kanariefuglene advarer om, hvad for et mørke der venter os alle, hvis vi graver videre i samme, nedadgående retning.

Det er de debattører og politikere, der ser patroniserende til oppe fra jordskorpen, mens børn på bunden af minen tager næste spadestik, uden at vide hvilke gasarter der vil sive ud fra undergrunden.

Birgitte Gorm Hansen, selvstændig psykolog

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jesper Lerche

Bigitte Gorm Hansen.
Tak for det..
Som voksen med Asperger syndrom, har jeg med en blanding af vrede og afmagt fuldt reaktionerne på PK udtagelser, og finder det befriende at der endelig er et fagligt modsvar.
Jeg

Allan Stampe Kristiansen, Søren Veje, Britta Hansen, Christian Mondrup, David Zennaro, Kenneth De Lorenzi, Jesper Sano Højdal, Torben Skov, Markus Lund, uffe hellum, Alvin Jensen, Carsten Dybkjær, ingemaje lange, Kurt Nielsen, Anders Graae, Elisabeth Andersen, lars søgaard-jensen, Birgit Luxhøj, Brian W. Andersen, John Andersen, Carsten Mortensen, Ann Thomsen, Johanna Haas, hannah bro, Lone Hansen, Marianne Stockmarr, Erik Bavngård Jensen, Niels Duus Nielsen, Lars Kjeldsen, Per Hansen, June Beltoft, Tue Romanow, Kim Ravn-Jensen, Leif Høybye, Lisbeth Johnsen, Anja Knoblauch, nanna Brendstrup, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Lars N. Jensen, Steen K Petersen, Christian De Coninck Lucas, Elise Berg, Anne-Marie Krogsbøll, Sabine Behrmann, Ete Forchhammer , Ervin Lazar og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Jeg er forlængst holdt op med at høre og læse al det gas DF.s detroniserede dronning lukker ud af indeklemt middelalderkomplekser, men nu skal hun jo i gang med at styre sine beklemte undersåtter og fortælle dem, hvordan man sætter disse ubegavede drengerøve på plads, så DF igen kan blande sig i debatterne uden at tage ansvar form andet end egne umenneskelige ideer. Rigtig god beskrivelse af autismens problemer. Hils kværulanttosen og lad være med at lytte til hendes køkkenaffald. Et syn for guder ville det være at se hende i galestokken sammen med hendes overmand i umenneskelighed, Hr. Pal-udansk

Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Elisabeth Andersen, John Andersen, Carsten Mortensen, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Lars N. Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Åh, det er blot den gamle sang; "om budbringeren der bragte dårligt nyt fra krigen, og kejseren sagde "hug hovedet af budbringeren"", hvortil kejserens rådgiver spurgte; "vinder vi så krigen af det"!

Det samme er det med Greta Thunberg; "for hvis det hjælper på klimaet at vi sygeliggør Greta Thunberg"(?), - så er det det helt rigtige at gøre!

Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Elisabeth Andersen, John Andersen, Carsten Mortensen, Johanna Haas og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Christian De Coninck Lucas

Det er noget svineri at de bagtaler en 16-årig klima aktivist med Aspergers. Føj for satan...

Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Elisabeth Andersen, Trond Meiring, Steen K Petersen, John Andersen, Johanna Haas, Marianne Stockmarr, Tommy Clausen, Gaderummet Regnbuen, Eva Schwanenflügel, Erik Winberg, Kim Houmøller og Lars N. Jensen anbefalede denne kommentar
niels astrup

Christian - ja gu er det noget svineri. Men se positivt på det: Ville hele den sorte industris lobbyister og klakører have haft så skidetravlt med at kaste lort efter Greta, hvis det ikke var fordi de var bange.

Nogle gange minder hetzen mod Greta ot den tæppebombardement Rudi blev udsat for, da han fik Tysklands unge til. ved aftensmaden, at spørge forældrene: "Sig mig, hvad gik I sådan rundt og lavede, da I var unge..... mellem 1933 og 45". (Jeg kender en pige, som fandt ud af, at hendes far var med i SS - hun talte aldrig siden til ham).

Nu er spørgsmålene nogle andre, men de er der.....og denne forældregeneration må også forsvare sine valg.

Så derfor er hetzen mod Greta godt nyt. De kæfter op, fordi de spørgsmål hun stiller, gør ondt.

Lillian Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Christian Mondrup, Torben Skov, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Anders Graae, Elisabeth Andersen, Charlotte Ljungstrøm, Trond Meiring, Steen K Petersen, Johanna Haas, Karin Hansen, Marianne Stockmarr, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger, Kim Ravn-Jensen, Leif Høybye, Tommy Clausen, Henrik Rasmussen og Christian De Coninck Lucas anbefalede denne kommentar

.....Hvis hun har aspergers virker det underligt, at hun vælger en massiv offentlig position, men det er sikkert komplekst.

Jeg plejer nu at kalde autisme for en evolutionær variation mere eller mindre inden for normalområdet. Det samme gælder ADHD bare i den anden ende af skalaen.

Alvin Jensen, lars søgaard-jensen, Christel Gruner-Olesen, Marianne Stockmarr, ingemaje lange, Kim Ravn-Jensen og Lars Steffensen anbefalede denne kommentar
Birgitte Simonsen

Kronikøren skriver:
"Deres psykiske sårbarhed er en følgevirkning af, at samfundet konsekvent spænder ben for dem med krav, de ikke kan leve op til. At vi afskærer dem fra fællesskabet. At deres særlige måde at tænke, opleve og kommunikere på ikke anerkendes som gyldig."

Det vil jeg meget gerne se videnskabelig dokumentation på, det er noget af en påstand.

Lone Ibsen, christian christensen og Lars Steffensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Vi taler for, at børn skal være strafbare i en langt yngre alder end hidtil."

Ja, Dansk Folkeparti har nemlig indædt agiteret for en nedsættelse af den kriminelle lavalder til 12 år i lang tid.
Så omsorgen for 'barnet' Greta forekommer en kende hyklerisk..

Lillian Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Anne Svendsen, Jesper Sano Højdal, uffe hellum, Peter Andersen, Alvin Jensen, Nicolaj Dannemann, Vivi Rindom, Kurt Nielsen, Rikke Nielsen, Anders Graae, Elisabeth Andersen, Trond Meiring, lars søgaard-jensen, Steen K Petersen, John Andersen, Carsten Nørgaard, Carsten Mortensen, Johanna Haas, Lone Hansen, Marianne Stockmarr, Erik Bavngård Jensen, Niels Duus Nielsen, Jesper Lerche, Jane Jensen, Jens Boll, Carsten Munk, Gert Romme, June Beltoft, Anja Knoblauch og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Til oktober udnævnes hun til æresdoktor på et belgisk universitet.

Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Trond Meiring, John Andersen, Johanna Haas og Marianne Stockmarr anbefalede denne kommentar
Kim Ravn-Jensen

@Birgitte : Den eneste, som med sikkerhed kan afgøre, om Greta Thunberg er sårbar, må være hende selv. Jeg anbefaler at vente med at spørge hende, til hun er fyldt 18 år.

Ud fra egen erfaring konkluderer jeg, at folk med aspergertræk netop _ikke_ er sårbare. Hvor andre mennesker mentalt set har en alt for tynd membran mellem sig selv og "suppen af mennesker i deres umiddelbare omegn", er aspergere netop så tykhudede, at de kan tåle reaktionerne, når de udtrykker deres ærlige overbevisning.

Psykisk syg? Jeg har nået en alder af 61 år, uden at nogen har forsøgt at umyndiggøre mig. Lad dem endelig komme an - jeg finder det usandsynligt, at nogen fremover vil udsætte mig for noget, ingen har udsat mig for før...

Markus Lund, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Trond Meiring og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Greta Thunberg blev indstillet til Nobelprisen i marts. Hvis hun får den, vil hun være på cirka samme alder som den afghanske pige, der fik den for et par år siden efter hun var blevet skudt af talebanere, fordi hun krævede, at piger skulle have ret til skolegang.

Lillian Larsen, Allan Stampe Kristiansen, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen, Nicolaj Dannemann, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Anders Graae, Elisabeth Andersen, Trond Meiring, Steen K Petersen, Johanna Haas, Lone Hansen, Marianne Stockmarr, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Reklamens magt er underfuld, vis dig mod den ej trodsig

Pia Kjærsgaards bovlamme forsøg på at bortforklare Dansk Folkepartis manglende succes i rollen som 'midterpartiet hen over midten af midten' i det danske folketing, var forventelig. Og sin bekymring for 'klimatossernes' svenske teenage-idol, Greta Thunbergs helbredstilstand i anledning af samme, kan Pia Kjærsgaard for min skyld stikke op i den del af sin egen anatomi, hvor solen aldrig skinner, sammen med forsikringen om, at hun trækker sig fra æresposten som folketingsformand med et lettelsens suk og glæder sig af hjertet til at vende tilbage til de menige partimedlemmers rækker efter veludført og vellønnet gerning som klokkesvingende ordensduks og indendørsarkitekt i stemmelokalet på Christiansborg i fire forbandede år med modvind på motorvejen for ministerbilerne fra Venstre, De Konservative og Liberal Alliance i Lars Løkke Rasmussens 'samlingsregering hen over midten af Vorbasse krigs- og fiskerihavn'.

Hvis det ikke var så sørgeligt alt sammen, som det efterhånden er, var det til at grine sin popo i laser over.

Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Rikke Nielsen, Anders Graae, Elisabeth Andersen, Trond Meiring, lars søgaard-jensen, Steen K Petersen, Marianne Stockmarr, Niels Duus Nielsen, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Troels Brøgger

Befriende artikel. God idé med den "omvendte kanriefugls metafor" - når kanariefuglen dør er det fordi der er noget galt med den...
Og til Holger Overgaard Andersen: Det er IKKE kun Sverige der bekymret for den klimatiske udvikling her på planeten! Meeen det ER selvfølgelig nemmere at lade som flere tusind andre højtkvalificerede vidanskabsmænd er idioter og så holde sig til den ene der passer med ens egne bekvemmelilge vaner, så behøver man jo ikke at ændre sin adfærd.

Allan Stampe Kristiansen, Alvin Jensen, Nicolaj Dannemann, Steen K Petersen, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Elisabeth Andersen, Trond Meiring, Anne Svendsen, Lone Hansen, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
niels astrup

" Når en pige udtaler sig som en voksen, kan hun forvente at blive behandlet som voksen. "
Er det kun voksne, der må tale om klimakrisen.

Allan Stampe Kristiansen, Jesper Sano Højdal, Alvin Jensen, Elisabeth Andersen, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Trond Meiring, Steen K Petersen, Carsten Nørgaard, Marianne Stockmarr, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
ingemaje lange

God og relevant artikel. PS. Facepalming, åh nej ikke flere anglicimser der sniger sig ind i vores sprog. Især når vi gerne vil være smart i en fart.

Lillian Larsen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Trond Meiring, Eva Kjeldsen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Hvis pigen ikke er psykisk syg, risikerer hun da at blive det efter alt det, hendes omgivelser har udsat hende for.

Britta Hansen, Kurt Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
René Arestrup

@Holger Overgaard Andersen
Jeg ville ønske, jeg havde det lige som dig. Fuldstændig fast i kødet og overbevist om at det meste af verden har tabt sutten og nu vrider sig i hysteriske kramper over en imaginær katastrofe, undfanget af idioter, mørke kræfter og deres velvillige klakører i uskøn, konspiratorisk forening.
Jeg ville ønske, jeg kunne læne mig tilbage og sige pyt! Det er nonsens fra ende til anden. Og jeg ville lutre mig ved den videnskabelige dissident, jeg havde fundet på nettet og som bekræftede mig i at jeg har ret og at flertallet er en flok lemminger, uden forstand, formål eller retning.
Jeg ville ønske, jeg ejede din sjælefred, din særlige fornemmelse for uforanderlighed og din implicitte afvisning af enhver form for tvivl.
Det er jo, når alt kommer til alt, både nemmere og meget mere bekvemt.
Derfor vil jeg ønske, at du har ret.
Men jeg tør ikke tage chancen.

Allan Stampe Kristiansen, uffe hellum, Alvin Jensen, Steen K Petersen, Vivi Rindom, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Elisabeth Andersen og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Måske skal man bare være lidt "bimmelim" for at komme op med noget nyt og provokerende (på godt og ondt). Rasmus Paludan siges jo også at være sådan lidt … lad os bare sige til en side og mange ordblinde, har nogle særdeles "krøllede" hjerner, som vi andre relativt almindeligt begavede slet ikke kan hamle op med. Tag, sådan en som Bubber fx, der i en genudsendelse af Hvem vil være millionær afslører, at han ikke ved hvad hydro betyder (det betyder vand) - og alligevel var han med til at bryde TV-monopolet i firserne, med et helt nyt koncept - hvor han sidder i et badekar!

Alvin Jensen, christian christensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kim Ravn-Jensen

Søren Kristensen: Bubber er et rigtig godt eksempel på, at skæve vinkler - og de mennesker, som promoverer sådanne - kan skabe større værdi, end det utrænede øje kunne og kan få øje på. Med "Snurre Snups Søndagsklub" kunne man for første gang i tv opleve børn, som faktisk _kunne_ noget. Indtil da skulle børn helst være umådelig barnlige for at få sendetid. For ikke at tale om sværmen af voksne, som spillede barnlige børn på tv.
Greta Thunberg kan noget og får sendetid. At det er OK med de fleste i dag, har Bubber en lillebitte del af æren for.

Tommy Gundestrup Schou

Der bliver berørt mange ting i denne artikel og meget af det giver god mening. Specielt en enkelt ting synes jeg alle bør være opmærksomme på:

"Autisme er, for mange, et mere eller mindre usynligt neurologisk handicap. Og husk lige: Har du mødt én autist, har du kun mødt én autist"

Der er netop meget stor variation autister imellem og der er heldigvis mange med asperger som Greta, som kan klare sig selv langt hen af vejen, men vi skal heller ikke være blinde for, at der er autister i den anden ende af spektrummet, som på ingen måde nogen sinde kommer til at kunne klare sig selv. Som med alle andre mennesker fortjener de en individuel tilgang til dem selv som personer.

Andre områder af dette debatindlæg ved jeg ikke helt hvad jeg skal mene om. "Vi voksne" bliver skudt mange holdninger til børn i skoene og der er helt sikkert en sandhed et sted i det. Men jeg mener ikke vi angriber børn for at være curlingbørn. Derimod angriber vi forældre for at være Curlingforældre. De er et problem. Samfundet ser gerne, at de unge for en uddannelse hurtigt, men det er stadig muligt for de unge at tage det stille og roligt. Samfundet tvinger dem ikke. Det gør de måske selv. Eller deres forældre. Men jeg skulle mene, at der stadig er plads til at tage sig tid til at være ung. Det er vores ansvar som forældre, at guide vores børn på en måde som gavner dem bedst muligt og her fejles der efter mening mening over en bred kam.

Jesper Pedersen

Greta virker som en meget kvik pige, der kan være med til at ændre verdenen til det bedre.
Godt med nærværende indlægs forklaring, men det er hendes egne forældre, der betegner hende som lidende af psykisk sygdom.
https://www.expressen.se/halsoliv/manskligt/malena-ernman-om-svara-famil...

Brian W. Andersen

@ emil groth

Nej, det er ikke spor underligt, hvis man bare kender grundlæggende til Aspergers Syndrom. Stig Larsen kan meget vel have ret i at autisme burde kaldes en evolutionær variation mere eller mindre inden for normalområdet, fordi grunden til at vi kalder det en neurologisk udviklingsforstyrrelse er at hjernen bogstaveligt talt er kablet anderledes sammen end hjernen er på personer med den typiske og derfor mest almindelige neurologiske udvikling af denne. Selv plejer jeg at se det som at personer med Aspergers syndrom bare er anderledes og da jeg i årevis har haft 9 af slagsen i mit personlige netværk, så er det en anderledeshed jeg har lært at værdsætte.

Her stopper jeg lige op og indfører et ord i debatten som mange, hvis ikke alle, med Aspergers Syndrom kan relatere sig til, da dette sparer mig for at skrive samme sætning igen og igen:
Personer med Aspergers Syndrom = Aspier
(Kan også tolkes som: Personer med Autismespektrumforstyrrelser)

Jeg kan ikke kalde Aspier handicappede eller psykisk syge, fordi disse etiketter passer bare ikke.
Godt nok har de på den ene side nogle svagheder, der ofte skaber problemer for dem. F.eks. er evnen til at instinktivt at aflæse nonverbal kommunikation som kropssprog og mimik fraværende i deres neurologiske makeup, men det betyder ikke at de ikke kan aflæse kommunikationen. De er bare nødt til at lære det, først som en bevidst indlæring og derefter med øvelse nok som en rutine. Det er drønhårdt arbejde og en af de primære årsager til at Aspier hurtigere bliver trætte i sociale situationer. Lige der hvor mange af os andre stresser mest af, er deres hjerner på overarbejde hele tiden, for bare at følge med i alt det, der ikke bliver sagt med direkte ord. Nogle har sensorisk hypersensitivitet og har det endnu sværere i sociale sammenhænge. Et lukket rum med 20 svedende og højt snakkende mennesker i festlig lag kan være meget lidt sjov, når ens næse og ører agerer lige så følsomt som en hunds.

Men det er kun den ene side, den mest negative, der er også en anden side. Det er typisk for Aspier at udvikle stærke interesser og i forbindelse med disse har de et par evner, der giver baghjul til stort set alle andre. De kan holde fokus på et emne eller problem i ufattelig langt tid ad gangen og når de gør dette er deres indlæringskapacitet meget høj. Samme gælder for deres kapacitet til at sortere og analysere oplysninger. Ofte vil de også fremstå som kreative, men dette tror jeg nu mere skyldes at deres hjerner er neurologisk gearet til at se og løse problemer på en anden måde end gennemsnitspersonen ville forsøge det samme på.

Dansk erhverv har for længst fået øjnene op for at de positive træk hos Aspier giver så gode muligheder for udvikling af specialister at de gerne betaler omkostningen ved at indrette arbejdspladser, der tager hensyn til deres sociale og sensoriske udfordringer. Store dele af det net vi debatterer på lige nu, den danske del af internettet, bliver holdt kørende af Aspier fra AspIT, men det er bestemt ikke det eneste fagområde Aspier kan levere en indsats på. Helt ligesom alle os andre har de hver deres interesser og det er interessen, der bestemmer hvor de bruger deres evner.

Greta Thunberg har tydeligvis en brændende interesse for klima, miljø og samfund, men vi kender også en hel del andre Aspier som er kendt i det offentlige rum for at have fulgt deres interesser med stor succes. Her kan bl.a. nævnes vores folkekære teoretiske fysiker Holger Bech Nielsen eller tidligere TV-vært, tidligere Innovationsdirektør for Aller Media og nuværende fuldtidsforfatter og foredragsholder Pernille Aalund, der begge tidligt satte kurs mod de ting de i dag er kendt for. De fulgte også deres interesser med den fremdrift som Aspier faktisk er gode til og det er ret normalt. Det kunne helt sikker blive en fantastisk medieunderholdning, hvis Pia Kjærsgaard prøvede at feje dem af som personer med en alvorlig diagnose, hvis irrationelle adfærd smitter andre. Jeg ville da gerne se den rekyleffekt som vil komme, men det tror jeg ikke at Pia Kjærsgaard har lyst til.

I øvrigt møder de fleste af os en Aspie fra tid til anden i løbet af livet. I de fleste tilfælde helt uden at opdage det, medmindre at personen selv fortæller hvad han/hun er, fordi mere anderledes er de altså ikke. Deres sociale begrænsninger koster dem som regel nogle knubs i livet, som i alvorlige tilfælde kan føre til depression, angst og flere andre lidelser, som også rammer alle andre, når livet giver dem knubs nok. De knubs har Greta Thunberg sikkert også taget sin del af, fordi hendes øvrige diagnoser er generelt angstrelaterede og de fleste ved godt hvordan man lærer at blive angst, men måske flere burde lytte mere til hendes klimabudskab netop fordi hun er en Aspie. Dette er nemlig en stor garanti for at hun grundigt har sat sig ind det emne hun interesserer sig for.

Jeg håber at du nu kan se at det i virkeligheden er ret enkelt.

Lillian Larsen, Allan Madsen, Steen K Petersen, uffe hellum, Alvin Jensen, Kim Houmøller, Vivi Rindom, Karsten Aaen, René Arestrup, Olaf Tehrani, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Elisabeth Andersen, Troels Brøgger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Birgitte Simonsen

For det første er dette et debatindlæg og ikke en kronik, men Birgitte Gorm Hansen, som har forfattet indlægget, er en relevant fagperson, det deltager i debatten som privat borger. Det står klart angivet nederst i artiklen er hun er psykolog. Den titel er endda en kraftig underdrivelse af hendes meritter, eftersom at hun er kendt i danske medier som både lektor og forsker, samt sideløbende som yogaekspert. Dette kunne du have fundet ud af, hvis du bare havde brugt 1 minut på Google.

5 minutter mere og så kunne du også have fundet ud af at det du afviser som "noget af en påstand" er bredt anerkendt af de fleste psykologer og psykiatere, der arbejder med autisme. Havde du brugt bare 1 minut mere til at gentage søgningen på engelsk, så havde du fundet frem til Tony Attwood, som almindeligvis regnes for verdens førende forsker i Aspergers Syndrom hos piger og kvinder.

Du valgte at skrive; "Det vil jeg meget gerne se videnskabelig dokumentation på, det er noget af en påstand."

Det udsagn er også en påstand, det er din påstand, men det er samtidigt en påstand, som du umuligt kunne have fremsat, hvis du havde gjort ovenstående. Du fremsatte den endda efter at Jesper Lerche som den første kommentator i debattråden havde identificeret sig som en person med Aspergers Syndrom og klart anerkendte Birgitte Gorm Hansens debatindlæg som et fagligt modsvar.

Derfor tror jeg ikke på din påstand. Jeg tror ikke på at "det vil du meget gerne se videnskabelig dokumentation på", fordi du helt åbenlyst intet har gjort for at se denne.

Hvis jeg nu skulle reagere overfor din påstand på samme måde som du har reageret overfor en del af indholdet i Birgitte Gorm Hansens debatindlæg, så skulle jeg nu kræve at du dokumenterer din påstand og præcis i dette er der en pointe.

Allan Madsen, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Kurt Nielsen, Elin Søndergaard, Elisabeth Andersen, Troels Brøgger, Jane Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Birgitte Simonsen

Jeg er uenig i påstanden om at de følgediagnoser, der kan være hos mennesker med autismespektrumforstyrrelser ASF skyldes samfundet, konkurrencestaten osv. som kronikøren påstår. Jeg mener, det er mere komplekst end som så, og bliver ærlig talt irriteret over, at der laves en så banal sammenkædning af mennesker med AFS og samfundskritik.
Jeg er ikke ekspert i ASF, men har levet med det i snart 18 år og har læst ganske megen litteratur om emnet og er ikke stødt på den påstand.
Jeg er helt med på, at når man lever med ASF så bliver de vanskeligheder man har mere synlige og nogle gange også meget smertefulde, når man bliver ældre. Kravene til de sociale kompetencer stiger med overgang fra børnehave til skole til ungdomsuddannelse. Forhold som venskaber, kærster osv. er ikke altid nemt, når man har ASF, men det er mere nuanceret, end at der er samfundets skyld.
I forhold til kronikøren havde jeg googlet hende sammen med ord som: ASF, autisme, aspergers, forskning, videnskabelige artikler og der var nul hits, så det er nok ikke i den boldgade hun har lagt sine kræfter som psykolog.
Tony Attwood er jeg stødt på, men uden at kunne citere ham, vover jeg den påstand, at han ej heller vil forfalde til en så banal forklaring på følgediagnoser for mennesker med ASF.
Sluttelig vil jeg lige knytte en bemærkning til AspiIT. Det er en fremragende uddannelse, men det er dog ikke alle unge med ASF, som har den interesse. Jeg vil også gøre opmærksom på at det at have et arbejde naturligvis er et gode og hjælper til at føle sig værdsat også med ASF, men livet består af andet end arbejde og mennesker med ASF risikerer at blive ensomme, da de ikke selv giver udtryk for at have et socialt behov, men det har de, og det kan derfor kræve noget særligt at være ven eller familie til en person med ASF.

Alvin Jensen, Karsten Aaen, Lone Ibsen, Jesper Lerche, Eva Schwanenflügel, christian christensen, Grethe Preisler og Elin Søndergaard anbefalede denne kommentar

Tak til Birgitte G. Hansen for med faglig baggrund at sætte specielt Pia Kjærsgaards fordummende og fordømmende udtalelser om Greta Thunberg i relief.
Den nu forhenværende formand for parti og folketing bekræfter igen og igen, at hun hører hjemme, der, hvor Roald Als har placeret hende: I muddergrøften.

Alvin Jensen, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Pia Kjærsgaard har faktisk varetaget posten som Folketingets Formand godt. Hun har været en god ordstyrer og grebet ind, når der var for meget småsnak under Folketingsdebatterne.

Omkring klima. Måske er Pia Kjærsgaard et symbol på en generation som ikke vil forholde sig til klimaforandringerne, fordi løsningen er så pokkers besværlig og fordi resultatet af en klimaindsats er svær at gøre op i et regneark. Klimapolitik passer ikke ind i en sort og hvid verden med en sandhed og ikke flere sandheder. Det kan blive besværligt at blive politiker,der skal gøre op med magtfulde interesser i landbruget og industrien altså den del, der ikke vil men modarbejder den grønne omstilling. Heldigvis er andre dele af landbruget og industrien på egen hånd i gang med den store omstilling. Deres viden og know how og engagement er en livsnødvendig del af klimaomstillingen.

Men Pia dine kommentarer om Greta Thunberg, dem kunne du godt have sparet os for. Greta er et modigt ungt menneske, som har vist et ufatteligt stort mod og engagement ved at stille op med det budskab, vi andre stiltiende kan se foran os. Vi kommer til at ændre vores produktion og levevis. Vi kan ikke lade som om klimaproblemerne forsvinder af sig selv eller at svaret: det kan lige udskydes til om 50 år, når 20 tænketanke og andre store nationer har ordnet alt for os.

At du Pia vælger at tweete om Gretas helbred og misbruge dine påstande til at udskamme en ung kvinde. Det er simpelthen under lavmålet for en Formand for Folketinget og under lavmålet for en professionel politiker. Autisme er ikke en sygdom, den er en reaktion på et råt og ufølsomt samfund. Det er vores samfund og vores måde at håndtere mennesker på der er problemet og ikke menneskene selv, deres reaktion er et selvforsvar mod en unormal og ødelæggende verden for dem. At udskamme folk med autisme svarer til at sige, at personer med handicap deres holdninger tæller ikke i den offentlige debat. Den holdning har vi set før i tiden, men den bygger på løgne og fordomme, som jeg tager skarpt afstand fra.

I min omgangskreds er nogen af mine bedste venner omfattet af en såkaldt diagnose, men deres politiske råd og indsigt rækker langt ud over min egen erfaring. De har fortalt mig om sammenhænge, som jeg ikke selv havde set. De har en intuition, hvor de helt præcist beskriver sammenhænge i samfundet, som næsten aldrig omtales i medierne. Deres erfaring er guld værd for mig, og det er Greta Thunbergs indsats ligeså.

Dine bemærkninger om Greta Thunberg minder mig om den forbitrede person, som ikke har flere argumenter og derfor må ty til beskidte tricks for at udskamme dine modstandere.

Drop surmuleriet og kig dig i spejlet - måske er klimatosserne ikke helt gal på den.

VH
KFK

Alvin Jensen, Kim Houmøller, Karsten Aaen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Tina Hedegaard Poulsen

Stig Larsen, gider du ikke forklare det nærmere? Citat: "Jeg plejer nu at kalde autisme for en evolutionær variation mere eller mindre inden for normalområdet. Det samme gælder ADHD bare i den anden ende af skalaen" - tak.

Tina Hedegaard Poulsen

Altså specielt om ADHD i den anden ende a skalaen.....

Lige præcis!
Og måske man snarere skulle sige: Burde det ikke være de ressourcestærke; dem med de bredeste skuldre, der gik forrest i klimakampen? Og ikke en med aspergers syndrom?

Jeg hader almindelige mennesker. Tak fordi du slås for andre, der ikke magter at tage kampen selv. <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3

Den sætning var virkelig god:

"Vi voksne lægger ikke fingrene imellem, når den offentlige debat behandler de unge. Vi kalder dem curlingbørn, samtidig med at vi kræver, at de uddanner sig i et tempo og med et gennemsnit, deres egne bedsteforældre ville have været alt for skæve, stive og revolutionære til at leve op til."

Nikker genkendende :-)

Uanset hvad man måtte mene om Gretas aktivisme, så må man se at hun ikke får den behandling som hun fortjener. Nogle er meget kritiske over for hendes tiltag, mens nogle andre sætter hende på piedestal. Det er min indtryk at forfatter til artiklen gør. Hun forsøger at hjælpe Greta ved at påstå at Greta bliver behandlet dårligt. Det er fordi man umyndiggør hende. Men undskyld mig siden hvornår er Greta blevet myndig? Hun er jo stadig et barn, børn er jo myndige først når de bliver 18 år. Det er ikke tilfældigt at man ikke kan stemme, gifte sig osv, før man fylder 18 og bliver myndig. Det korte af det lange er at i sit forsøg på at hjælpe Greta har Information blandet begreber. Jeg troede at aviser er til for at viderebringe oplysninger. Men her kan man kun blive forvirret. Onde mennesker forsøger at umyndiggøre en, der ikke er myndig.