Klumme

’En hønge’ bliver næppe Årets Ord i 2019

Ords betydning er fleksibel – ikke mindst i politik. ’Klimatosser’ kan både lyde nedladende, men også moderligt eller spøgende. Ligesom Karsten Hønge var ’hjælperytter’, da han stillede op til Europa-Parlamentet, men ’matros’, nu hvor han i stedet vil i Folketinget, skriver Karen Syberg i dette debatindlæg
Karsten Hønge gik fra at være hjælperytter til at blive matros, og klimatosser er ikke nødvendigvis nedladende. Nej, det kan også være moderligt og kærligt. Karen Syberg udfolder i denne kommentar, hvordan ordende må indordne sig i politik. 

Karsten Hønge gik fra at være hjælperytter til at blive matros, og klimatosser er ikke nødvendigvis nedladende. Nej, det kan også være moderligt og kærligt. Karen Syberg udfolder i denne kommentar, hvordan ordende må indordne sig i politik. 

Suhirrthavathy Thiruchelvam

Debat
4. juni 2019

Klimatosse bliver Årets Ord.

Se bare, hvor mange gange vi allerede har skrevet om det alene i Information. Jeg har talt én anmeldelse, én leder, hele to klummer og fire telegrammer. Der er krummer i det ord.

Næppe var det undsluppet Pia Kjærsgaards læber, før hashtagget #jesuisklimatosse dukkede op på Facebook. Selv her på Møn er folk begyndt at kalde sig klimatosser. Helt ude i Vandkantsdanmark er ordet slået an.

Og så skal Pia Kjærsgaard endda være glad for, at hun ikke har formuleret sig værre.

Hos tyske Alternative für Deutschland (AfD) går det anderledes hårdt for sig. Her erklærer man ifølge Informations europakorrepondent, Mathias Sonne, at »klimaredderne er en større fare for verden end klimaforandringerne«. Således sagde Alexander Gauland, den ene af AfD’s ledere.

Og AfD’s medlem af Europa-Parlamentet Jörg Meuthen insisterer på, at intet menneske aner, om de globale temperaturstigninger er menneskeskabt eller ej. Den er der ellers en hel del artsfæller, som ikke hopper på længere.

AfD’s miljøpolitiske ordfører i Sachsen-Anhalt, Lydia Funke, er af den opfattelse, at en CO2-skat udelukkende har til formål at »finansiere Merkels arbejdsløse flygtninge«, og at »vores borgere er bekymrede for, om de kan betale deres elregning, ja om de overhovedet har strøm hele dagen. Og om de overhovedet må køre i deres dieselbil i morgen, eller om de skal til at køre i æseltaxa«.

Den har vi vist endnu ikke hørt fra nogen DF’er.

Hjælperytter eller matros

Så lyder klimatosser rarere. Ordet kan udstødes med et foragteligt fnys, underforstået at dem behøver man ikke at lytte til, de forsvinder af sig selv igen, hvis bare man ignorerer dem. Det var den betydning, Pia Kjærsgaard snublede over.

Men det kan også siges nærmest moderligt:

»Din lille klimatosse«, eller kærligt spøgende:

»Du er da vist en værre lille klimatosse«.

Det er ikke et ord, der nødvendigvis lægger op til uforsonligt fjendskab, måske kan der ligefrem skimtes lidt håb om kommunikation, hvis det bliver Årets Ord. Ja, måske skal vi i det hele taget være glade for, at ordenes betydning er fleksibel. I det mindste, hvis vi vil forstå den politiske scene.

Tag nu ordet hjælperytter. Her har vi et frisk eksempel på, at det kan bruges om en politiker, selv om det hører hjemme i cykelsporten. Dér betyder det en cykelrytter, der slider og slæber for at bringe en anden rytter først i mål. Men SF’s Karsten Hønge brugte det om sig selv, og så slæbte han så godt for Margrete Auken, at han selv røg med i mål.

Det var ikke meningen. Karsten Hønge vil nemlig ikke ned til Europa-Parlamentet, han vil i Folketinget. Hvad gør han så? Han udskifter ’hjælperytter’ med ’matros’, som altså fra nu af ligeledes kan betyde politiker.

Pia Olsen Dyhr er kaptajnen, forklarer han B.T., og kaptajner har brug for matroser. Yo ho ho, and a bottle of rum! Det er lige før, man ser Styrmand Karstens flammer for sig.

Men det lykkedes ikke den nybagte matros at rebe sejlene, tværtimod stævnede han durk ind i en brådsø af vrede. Der var nemlig uforudsete 19.687, der havde stemt ham ind i Europa-Parlamentet, og de følte sig groft narret af hjælperytterens forvandling til søulk.

Lokomotivfører Bjarne Hejlskov stemte for første gang på SF på grund af Karsten Hønge. Ellers ville han have stemt på Socialdemokratiet. Han synes, han har spildt sin stemme, fortalte han til B.T..

Og Radikales Morten Helveg Petersen mente, at det hele havde været planlagt på forhånd og rasede på Facebook:

»Mage til dobbeltmoral skal man lede længe efter. Mage til bedrag.«

Karsten Hønge kan godt se, at det er noget lort, siger han. Han tager endog et for politikere så sjældent ord i sin mund som undskyld. Men det nytter ikke, Karsten Hønge! Ordet er brugt, ’undskyld’ var allerede Årets Ord i 2013.

På den anden side kan man næppe forestille sig ’en hønge’ som kandidat i 2019. ’Klimatosse’ vil det aldrig kunne konkurrere med.

Desuden er der brug for Karsten Hønge i det danske folketing.

Godt valg i morgen!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Hønge må vel sejle sin egen sø fremover.

Allan Madsen

Ja, lad os håbe, at han sømme admiral Dyhrs frakkeskøder fast tæt på kompasset, når SF kommer i høj sø i nærmeste fremtid :-)

Christian De Thurah

Matrosen har tilsyneladende lært noget af admiralen:
"Stå aldrig til søs,
lad de andre stå..."

Allan Madsen, Tommy Clausen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar