Læserbrev

Informations fotoserie viser, at børn ikke behandles med samme respekt som voksne

Barnegråd kan selvsagt ikke undgås, men det retfærdiggør ikke at udsætte et barn for et overlagt tillidsbrud for at få det til at græde. Og så endda uden noget andet formål end at tage et foto, skriver Miranda Bohr Brask i dette debatindlæg
Debat
18. juni 2019

Informations fotoserie »Vi har taget noget fra børnene« fra den 6. juni gør, at en voksen må tage til genmæle på børnenes vegne. For der var åbenlyst ingen voksen til stede, da Information fik børn til at græde og fotodokumenterede det. Projektet er tegn på et forfejlet børnesyn, og det kan ikke forsvares med referencer til kunst, klima eller curlingforældre.

Det forsøgte Anna von Sperling i sin klumme den 14. juni efter kritik af fotoserien, men indlægget simplificerer kritikken til at handle om at tage genstande fra børnene og trykke billeder uden deres samtykke.

Sperling overser kritikken af, at børnene er blevet udsat for et unødigt, overlagt tillidsbrud fra deres primære omsorgsperson uden andet formål end selve billedet. Derfor er det misforstået at sammenligne det med sønnens gråd, når Sperling ved puttetid tager iPad’en fra ham for at hjælpe ham til ro.

Behov for nyt børnesyn

For hvad er fotoseriens formål? Hvorfor deltog forældrene?

Jeg undrer mig over, at de deltagende voksne fralægger sig deres ansvar. Børnene har muligvis ikke lidt stor overlast, men det betyder ikke, at deres integritet ikke bliver krænket, når de udsættes for det beskrevne tillidsbrud for senere at blive udstillet i avisen i et sårbart øjeblik.

Først da fotoet var i kassen, fik børnene den trøst, deres gråd signalerede, de så stærkt havde brug for øjeblikket forinden. Overlast eller ej, så er denne negligering af barnets følelser og behov for omsorg ikke berettiget.

Fotoserien eksemplificerer, at vi kan behandle børn uden samme respekt, som vi behandler voksne.

Lad os for perspektivets skyld forestille os samme scenarie med demente; endnu en gruppe, der har svært ved selv at sige fra og sætte grænser, men som må sætte deres lid til, at omgivelserne behandler dem ligeværdigt og respektfuldt. Ville det være okay?

Fotoserien tydeliggør behovet for et ændret børnesyn, der bygger på en forståelse af børn som ligeværdige med voksne. Børn, hvis følelser vi skal tage alvorligt, fordi de er lige så virkelige som de voksnes – uanset udtryksformen. Med Informations fotoserie er det tydeligt, hvor lang vej der er igen.

Miranda Bohr Brask, selvstændig og cand.mag. i psykologi og kommunikation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

niels astrup

Sorry: Jeg KAN ikke læse dette indlæg uden at tænke på den gamle vittighed:

Sp: Ved du hvad en grapefrugt er?

SV: Det er en citron. der har gået på universitetet.

anne lindegaard

Helt præcist.
Såvel kritikken af fotoserien (s tilblivelse) som bemærkningerne til Anna Sperling.
Delt på fb.
Tak.

Anne-Marie Paul

Tak for det virkeligt gode og præcise indlæg - jeg kunne ikke have sagt det bedre selv