Læserbrev

Klimakamp forpligter moralsk og personligt, og det glemte Alternativet

Det har kostet troværdighed, at Alternativet med deres flyture og kontorrenovationer ikke har været det gode eksempel på et grønt parti. Nu må de komme igen med et mere klart budskab, skriver Lars Mikael Thomsen i dette debatindlæg
Debat
7. juni 2019

Partiformand for Alternativet, Uffe Elbæk (Å), har flere gange sagt, at det ikke drejer sig om moral, men om sund fornuft, hvordan det enkelte menneske håndterer klimakrisen. Jeg er uenig.

Naturligvis skal man hilse enhver velkommen, som nu også har forstået, at der skal handles.

Men dem, der ved, hvad klimakrisen handler om – dem som er klar over, hvilke ofre det vil kræve at holde den globale temperatur nede, de skal handle derefter. Alt andet er kynisk og umoralsk.

Både Carolina Magdalene Maier og René Gade hører til de mennesker, der ved, hvad det kræver at afværge klimakrisen. Det burde de i hvert fald, når de har været fornemme repræsentanter for Alternativet i Folketinget.

Alligevel har den ene fløjet jorden rundt for fornøjelsens skyld – og den anden af ren dovenskab til Bornholm. Selv om Maier og Gade både er dygtige, vidende og veltalende, burde de have forladt deres poster. På samme måde som borgmesteren Niko Grünfeld, der officielt gik ind for genbrug, men købte nye møbler for 100.000-vis af kroner. Han forlod sine poster, og det var fornuftigt nok.

Disse politikeres opførsel kalder jeg amoralsk, og jeg tror, at det har kostet Alternativet rigtig meget troværdighed op til folketingsvalget.

»Skal vi da tilbage til stenalderen?« er der nogle kritikere, der sarkastisk spørger. Nej ikke helt, men det kan næsten se sådan ud. Vi kommer i hvert fald til at skulle omstille os gevaldigt, og vi bliver også økonomisk fattigere. Og det skal vi holde op med at putte med.

Vi kommer til at lide afsavn, ingen tvivl om det. Og i rædsel for at forskrække nogen har Alternativet nedtonet dette i valgdebatten.

Alle initiativer, der fremmer den grønne dagsorden, skal modsvares af initiativer, der modvirker den uretfærdige fattigdom. Det har været Alternativets holdning lige fra starten, men det forsvandt desværre i valgkampen sammen med problemets alvor.

Til alle dem, der mener, vi kan ’vækste’ os ud af det, skal der siges: Glem det. Vækst sker altid på bekostning af noget andet. Og fortalerne for vækst siger aldrig, hvad eller hvem der så skal betale for det. Dette og så meget andet har Alternativet også glemt at sige i valgkampen.

Nu skal partiet blive mere direkte – måske ligefrem aggressive. Også når budskabet er ubekvemt. De skal kunne leve op til de moralske forpligtelser for vores klima, som de selv siger, at de går ind for.

Lars Mikael Thomsen er gedeavler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anne-Marie Paul

Godt gået