Læserbrev

Det er en misforståelse, at Socialdemokratiet vandt valget på stram udlændingepolitik

Socialdemokratiets valgsejr er blevet tilskrevet deres højredrejning på udlændingeområdet, men meget tyder det på, at venstredrejningen på den økonomiske politik har haft større betydning for vælgerne, skriver ph.d.-studerende i dette debatindlæg
Socialdemokratiets valgsejr er blevet tilskrevet deres højredrejning på udlændingeområdet, men meget tyder det på, at venstredrejningen på den økonomiske politik har haft større betydning for vælgerne, skriver ph.d.-studerende i dette debatindlæg

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Debat
13. juni 2019

Ifølge flere politikere og kommentatorer skyldes rød bloks valgsejr ved folketingsvalget, at Socialdemokratiet er rykket mod højre i udlændingepolitikken.

Det er en misforståelse. Mens fremgangen til resten af rød blok skyldes et ønske om et opgør med årtiers højredrejet udlændingepolitik, kan Socialdemokratiets egen sejr formentlig i højere grad tilskrives venstredrejningen på den økonomiske politik.

Tilbage i 2015 tabte de valget til et styrket DF på trods af Helle Thorning-Schmidts højredrejning i udlændingepolitikken.

Det var altså ikke udlændingepolitikken, men de markante forringelser af den offentlige sektor – på trods af Thorning-regeringens løfter om det modsatte – der var årsag til, at de i sin tid mistede regeringsmagten.

Når de denne gang, trods mindre tilbagegang, får en valgsejr, spiller udlændingepolitikken måske ikke den afgørende rolle.

Ifølge en meningsmåling fra Norstat overgår både klima- og miljøpolitik, arbejdsmarkedspolitik, socialpolitik og sundhedspolitik markant udlændingepolitikken som den vigtigste dagsorden blandt Socialdemokratiets egne vælgere. Selv uddannelsespolitikken ligger på højde med udlændingepolitikken.

Socialdemokratiet trak formentlig de vælgere fra DF, der mener, at udlændingepolitikken er vigtig, men at velfærdspolitikområder betyder mindst lige så meget.

Den venstreorienterede økonomiske politik handler netop om at investere i velfærd, sundhed og uddannelse. Den handler om at få alle med på socialområdet og sikre godt arbejde til de fleste.

Socialdemokratiet skal derfor ikke frygte at give indrømmelser på flygtninge- og udlændingepolitikken i løbet af næste valgperiode. De vil have opbakning, så længe de fastholder venstredrejningen i den økonomiske politik og skaber markante forbedringer i velfærden, der kan mærkes i hverdagen.

Hvis de derimod både giver indrømmelser på flygtninge- og udlændingepolitikken og samtidig sælger ud på de centrale velfærdsområder, risikerer de at miste den sejr, de lige har vundet.

Esben Bøgh Sørensen, ph.d.-studerende

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen M. Mollerup

Vandt Socialdemokratiet valget? Hvor stor var deres fremgang?

Carsten Mortensen, Jens Erik Starup, Per Klüver og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Henrik Wegener

Efter hvad jeg har hørt fik SD færre stemmer end ved sidste valg.
Det må lige tilføjes at den opfattelse der her gengives virker lidt søgt. Den passer ikke ret godt ind i det indtryk jeg har fået ved at lytte til hvad folk siger. Men, ok, så stor eller repræsentativ er min omgangskreds slet ikke,og det er længe siden den omfattede så mange fra uni- miljøet.
Når jeg et øjeblik tænker tilbage på det kan det i øvrigt godt være at der var en tendens til at analysere andres synspunkter frem for at lytte til dem. Men hvorfor ikke lytte, det forpligter da overhovedet ikke til enighed eller bifald?

Alle kommentatorer synes at vær enige om, at det er lykkedes S at række vælgere fra DF hen over midten med deres skift udlændingepolitikken, på trods af, at S faktisk gik tilbage. Den tolkning har undret mig såre siden valget - jeg har ikke set skyggen af belæg for det. Man kan md lige så stor ret hævde, at DF har mistet til NB og SK samt Venstre. De sidste hr nok genvundet en del af de stemmer, de mistede til DF sidste gang, ikke mindst p.gr.a. Thulesen Dahls flirten med S. DF er jo et borgerligt parti, så de frafaldne har åbenbart søgt (tilbage) til de borgerlige partier.

Viggo Okholm, Trond Meiring, Carsten Mortensen, René Arestrup, Jens Erik Starup og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Vælgervandringerne tilsiger, at kun 17% af de tabte DF-stemmer gik til S, altså med lidt god vilje ca. 6% af de stemmer, S modtog.
Der er derfor al mulig grund til at fyre op for den tilbagevenden til et afbalanceret velfærdssamfund igen, som partiet jo selv har været med til at stjæle fra danskerne siden midt-90erne, kulminerende med efterlønsreformen i 1998, der simpelthen blev begyndelsen til en ørkenvandring, som har varet snart to tiår af det nye århundrede.

Mads Berg, Trond Meiring, Ole Frank, Carsten Mortensen og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Som flere ovenfor er inde på, er præmissen for indlægget helt skæv. S vandt ikke en disse. Tværtimod fik de færre stemmer end ved forrige valg. Ergo S' dagsorden - uanset indhold - har ikke rykket noget som helst.
Det er muligt der har været et større gennemtræk hen over hele den politiske midte. Men det er stadig en kendsgerning, at S står tilbage som dem, der kom dårligst gennem valget i rød blok.

Steffen Gliese, Jens Winther, Trond Meiring, Carsten Mortensen, Ebbe Overbye og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Rød blok vandt fordi danskerne som flest er lidt trætte af liberal egoisme. Almindelige mennesker ønsker nemlig det almindelige Danmark tilbage, dvs. det fredselskende Danmark, hvor der er styr på skatten, togene kører til tiden og hvor vi kan blære os med verdens bedste sundhedssystem - og uddannelsessystem og ja, velfærd i almindelighed. Vi ved selvfølgelig godt at sådan en spiseseddel koster, og at pengene kun kan hentes ét sted, nemlig over skatten. Men den pris er der så bare flere, denne gang, som er villige til at betale end der var ved sidste valg. Et dansk valg er nemlig altid først og fremmest et skattevalg - eller om du vil, et valg om hvor meget suverænitet vi hver i især er villige til at ofre for fællesskabet - eller solidariteten, som det hed i gamle dage. Vi har nu haft en periode hvor egoismen har haft ovetaget og mærket konsekvenserne af det, så nu svinger pendulet til den anden side, som det har gjort så mange gange før. Altså er det lige nu tid til at spænde livremmen ud og se at få betalt noget skat, så der også bliver noget til dem der ikke har så meget at gøre godt med, om de så kommer langvejs eller kortvejs fra. Men det egentligt nye er, at vi nu også skal tænke på at bruge knasterne på noget klimavenligt, for ellers bliver vi upopulære hos de unge, som føler sig ladt i stikken af vores ressourcekrævende livsstil - men dog ikke mere end at mange af dem stadig gerne vil på skiferie eller en tur til New Zeeland i sommerferien - og have sig en bil, når de har fået kørekort. Det kan så være at sneen bliver kunstig, bilen kører på vindmøller og flyet på atomkraft. Men ikke desto mindre. Livet skal jo leves - og livet er dejligt, som de siger i spilindustrien.

Niels Duus Nielsen, Mads Berg, Trond Meiring og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Poul Erik Riis

Kun 10 af 57, der vandrede fra O, vandrede til A. Ifølge DR og Epinion:

https://www.dr.dk/nyheder/politik/vaelgervandringer#O2015

Viggo Okholm

Jeg tror da nærmere at de ikke fik flere stemmer på grund af deres noget hårde politik i forhold til nye medborgere. min kone og jeg stemte derfor ikke på dem af frygt for at de skulle rotte sig samen med DF. Der er mange årsager og vi vælgere må jo stemme på de politikere som passer tættest på det menneskesyn vi har og så regne med at alt skal samarbejdes.

Steffen Gliese

Til gengæld ser det ud til, at Mette Frederiksen 'tænker på den rigtige måde' - fremad! Hun skal jo på Folkemødet i dag have sagt, at man i stedet for at tænke i stramninger, skal tænke i integration.

Erik Fuglsang

S' valgstrategi (som især Henrik Sass Larsen hævdes at stå bag) handlede jo tydeligvis om - gennem en udlændingpolitik, som i alt væsentligt lå og ligger tæt på DFs - at flytte stemmer hen over midten. Målet var at få de gamle socialdemokrater tilbage i folden, og strategien var knaldhård udlændingepolitik, hvor alle menige S-medlemmer bortset fra ledelsen, fik mundkurv på.

At det så samtidigt kostede nogle "bløde S-stemmer" til SF og de Radikale, for hvem hård retorik over for udlændinge skurrer fælt i deres øren, var de helt sikkert klar over OG indforstået med, al den stund missionen, at få et rødt flertal, lykkedes. Det var en kølig kalkule, som skulle bringe dem tilbage til magten, og det er jo, hvad det handler om for S: magten. Også selvom den har en (høj) pris.

Nu er det så tid til at vise, hvad man i S i PRAKSIS står for.
Det skal nu blive interessant at se, om S vil give andre indrømmelser end "brocolli på værelserne" og en forsigtig åbning for kvoteflygtninge. Indrømmelser ud over disse - f.eks. andet end småjusteringer af integrationsydelsen - vil KLART blive oplevet som løftebrud, og det tror jeg ikke, S hverken vil eller tør. Mette F. har jo flere gange understreget, at hun ikke vil være statsminister for enhver pris. Det skal nu stå sin prøve i praksis.

Vi er rigtig mange, som meget nøje vil følge med i, hvilke indrømmelser Mette F giver.

Steffen Gliese

Forhåbentlig er hun tro imod socialdemokratiets første opgave på jord, der er ikke at tolerere fattigdom i samfundet.