Kommentar

Nederlagets fædre

I skyggen af flaget, der faldt i forkerte hænder
I skyggen af flaget, der faldt i forkerte hænder

Keld Navntoft

21. juni 2019

I forgangne uge for 800 år siden den 15. juni 1219 var kong Valdemar 2.’s korstogsstyrke på druk og kom herefter på spanden. Da dalede en fane ned fra oven, og de danske vandt trods alt, trods slendrian og letsindighed, Slaget ved Lyndanisse.

Fædrelandet lod vente på sig, til det begreb blev opfundet. Gud tilgodeså kongen i dennes kække initiativ til et dansk østersøimperium. Men trods himmelsk generøsitet i levering af flag blev erobringen hurtigt tabt igen. I sidste ende var det de nordtyske fyrster, der bestemte.

Valdemar og invasionsstyrken med deltagende gejstlige var en bande af rå børster. Kongemagten på den tid kan ses som en mafiøs militærjunta på få stormandsslægter, hvis sønner suppleret af professionelle slagsbrødre udgjorde kongens elitestyrke, hirden.

Alle ville have del i korstogets nådegave og ikke mindst felttogets materielle udbytte. Danerne slog hellere end gerne ihjel i korsets tegn og vandt. Men Valdemar, en klar politisk middelmådighed, tabte siden alt og blev derfor kaldt Sejr.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hanne Ribens
 • Torben K L Jensen
 • Tino Rozzo
 • Niels Duus Nielsen
 • Toke Andersen
 • Kurt Nielsen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Katrine Damm
 • Tommy Clausen
 • Lars Koch
 • Poul Anker Sørensen
 • Thomas Tanghus
 • Frede Jørgensen
 • Eva Schwanenflügel
Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Tino Rozzo, Niels Duus Nielsen, Toke Andersen, Kurt Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Tommy Clausen, Lars Koch, Poul Anker Sørensen, Thomas Tanghus, Frede Jørgensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Forhåbentlig har du ret, Metz.
Desværre tror jeg ikke på det.

Myrderierne i Tyskland og i andre lande vidner om højrepopulismens fremgang.

jørgen djørup, Hanne Ribens, Torben K L Jensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Katrine Damm anbefalede denne kommentar