Klumme

En ny regering bør udnytte erhvervslivets moralske krise til at forpligte dem på den grønne omstilling

En ny regering skal hjælpe det danske erhvervsliv med at redde deres egen autoritet i offentligheden – ved at invitere dem til at tage ansvar for den grønne omstilling, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Socialdemokratiet på vej til regeringsforhandlinger. Det vil være oplagt for en ny regering at invitere erhvervslivets ledere til at indgå en ny kontrakt med samfundet om at bidrage til den grønne omstilling, skriver Rune Lykkeberg.

Socialdemokratiet på vej til regeringsforhandlinger. Det vil være oplagt for en ny regering at invitere erhvervslivets ledere til at indgå en ny kontrakt med samfundet om at bidrage til den grønne omstilling, skriver Rune Lykkeberg.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

15. juni 2019

Der var ved folketingsvalget en taber, som ikke var på valg: Det skete ikke ved selve valget, men valgkampen afslørede, at det danske erhvervsliv har mistet opbakning i samfundet og troværdighed i offentligheden. Som Lars-Peter Saabye, der er koncernchef i COWI og bestyrelsesformand for Dansk Industri, sagde til en journalist fra Berlingske:

»Når jeg skal interviewes af dig, så ved jeg på forhånd, at jeg skal bryde igennem den barriere, at folk vil sige: Han er bare en bandit i en habit. Han er bare ude på at rage til sig.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
  • Jakob Trägårdh
  • Steen K Petersen
  • Tina Frederiksen
  • Eva Schwanenflügel
Randi Christiansen, Jakob Trägårdh, Steen K Petersen, Tina Frederiksen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Sjovt nok er tilliden til politikerne steget efter valget, i samme takt som den er dalet til erhvervslivet ;-)

Werner Gass, Steen K Petersen, Karsten Lundsby og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Tillid til et erhvervsliv? Vi kan jo starte med Net som vi alle er tvang indlagt til. Vi er malkekøer, som gratisydelser ledelsen kan tjene milliarder på. En rockerbande kunne ikke gøre det bedre. Ingen risiko for lange fængsels straffe. Kun at dø af grin over de dumme danskere!

Nis Jørgensen, Randi Christiansen, Steen K Petersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Ole jakob Dueholm Bech og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Tina Frederiksen

Tak for denne artikel

Det ville være en øjenåbner for erhvervslivet at bidrage til den grønne omstilling.
Jeg kunne godt forestille mig at det er lidt som et lokomotiv som starter langsomt. Men at dette valg sandsynligvis skaber nytænkning I et hurtigere tempo

Steen K Petersen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bent Gregersen

Erhvervslivet modtog ved introduktionen af ”Monetarismen” et teoretisk grundlag for dets virke, hvilke var en del af forudsætningen af en eksplosiv vækst af finanssektoren og ”skattely” ”hvidvask” ”privatisering” ”skattetænkning” ”direktørlønninger og fratrædelsesgodtgørelser” og divers ledsagende kriminalitet. Monetarismen afviser al støtte til fællesskabet, hvis det hæmmer profitten.

Hr. Lars-Peter Saabye´s beklagelse over erhvervsledernes reputation må ses på ovenstående globale forhold og den entusiasme som Monetarismens fortalere: Friedsman, Ayn Ryan m.fl. fik fra det private erhvervsliv. Sidstnævnte Ayn Ryans kampskrift blev genoptrykt og delt ud til potentielle proselytter, alt finansieret af en dansk magemilliardær, bosat i Schweizs som et åndeligt aktiv til samme danskers finansiering af ”Liberal Alliance” som nåede at blive en del af den afgåede danske regering. Det er den konsekvens som Hr. Lars-Peter Saabye må se i øjnene, uanset hans og erhvervslederenes private moral.

Randi Christiansen

Den neoliberale økonomis fortalere argumenterer med det retfærdige i, at 'man skal kunne beholde flere af sine egne penge'. Sine 'egne' penge er noget af en tilsnigelse. For det første, som klaus riskær pointerede, bærer erhvervslivet 10 % og resten 80 % af skattebyrden.

Dernæst er dens definition af 'egne penge' ikke objektiv. Den finansielle magt kontrollerer ressourcer, som er fælleseje. Hvordan adgangen til fællesejet defineres er politisk bestemt. Og det er et faktum, at ikke alle parthavere tilgodeses i overensstemmelse med deres andel, mens andre tager deres mere end rigelige del. Når disse samtidig henviser til, at det er deres 'egne penge, mener jeg, at de ville tabe diskussionen, såfremt deres modpart formåede at anskueliggøre og fastholde denne brist i 'egne penge' argumentet.

Endelig kan man ikke sige, at den finansielle magt forsvarligt løfter den del af samfundsansvaret, som modsvarer dens økonomiske råderum, sålænge samfundsøkonomien ikke er miljø-og socioøkonomisk bæredygtig efter permakulturelle principper.

Søren Kristensen

Hvis danskerne, som sådan, turde satse lidt mere af overflødighedshornet, havde flere stemt på Klavs Riskær (der jo netop har miljøbeskatning af erhvervslivet som en af sine mærkesager). Men det gjorde vi ikke. Så mon ikke i vi får en pæn lille parade til ære for galleriet - og ikke ret meget mere, lidt ligesom når det gælder om at holde sig gode venner med kineserne, fordi det er der goderne (hvor af temmelige meget er overflødigt) kommer fra.

Randi Christiansen

Tror ikke søren, at enhedslisten denne gang vil lade sig nøje med en 'pæn lille parade'. Men så risikerer vi selvfølgelig, at vi ikke engang får dét i en s/v konstellation.

Men som man siger 'hellere ensom end nøjsom' - enhedslisten må fastholde sit moralske kompas eller være ligegyldige.