Essay

Jo, det nytter at gøre oprør – og selv den mindste protesthandling kan være med til at forrykke en global balance

Civilsamfundet er langt stærkere, end det nogle gange selv tror, skriver den amerikanske feminist Rebecca Solnit i dette essay. Hun tror på, at folkelig mobilisering, demonstrationer og protestaktioner kan få en hovedrolle i kampen for at løse klimakrisen, og hun påpeger, at andre store progressive sejre såsom slaveriets afskaffelse og sikringen af borger- og kvinderettigheder hviler på et fundament af generationers aktivistiske kamp
Civilsamfundet er langt stærkere, end det nogle gange selv tror, skriver den amerikanske feminist Rebecca Solnit i dette essay. Hun tror på, at folkelig mobilisering, demonstrationer og protestaktioner kan få en hovedrolle i kampen for at løse klimakrisen, og hun påpeger, at andre store progressive sejre såsom slaveriets afskaffelse og sikringen af borger- og kvinderettigheder hviler på et fundament af generationers aktivistiske kamp

Ritzau Scanpix

14. juni 2019

I et større perspektiv har det potentiale til at blive en revolution.

I et mindre ligner det bare løst organiserede grupper af kontrære enkeltindivider, der ikke vil indordne sig, men bare skulke, og som man let kan ignorere.

Det, vi kalder protestaktioner eller demonstrationer, udgør bare et aspekt af folkemagt og modstand, men de danner en kraft, som er så sammenflettet med både historien og hverdagslivet, at vi overser en stor del af deres gennemslagskraft, hvis vi blot identificerer den med de grupper af demonstranter, som fra tid til anden aktionerer i gader og stræder.

Sandheden er, at mennesker, der rejser sig i protest, over hele verden til alle tider har formået at gennemtvinge forandringer, vælte regimer, aftvinge rettigheder, skræmme tyranner og stoppe olierørledninger, afskovning og dæmningsbyggeri.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu