Læserbrev

De Radikale forråder deres grønne vælgere, når de sætter neoliberal økonomisk politik over alt andet

De Radikale har længe brandet sig som Danmarks grønnest parti, men når de sætter økonomiens tilstand før klimaet i regeringsforhandlingerne, afslører de, at det bare er politisk pynt, skriver Frederik Bjørnbak Mogensen i dette debatindlæg
24. juni 2019

I de sidste mange år er vi blevet tudet ørerne fulde af De Radikales grønne dagsorden. De har igen og igen sagt, at de er Danmarks grønneste parti. Ved valget for et par uger siden så man så, at partiet gik frem. Jeg oplevede personligt, at mange af mine bekendte stemte radikalt på grund af den grønne dagsorden.

Men hvad skete der, da det kom til stykket? De Radikale smed den mest ambitiøse klimapolitik over bord, da de ikke kunne få gennemført deres neoliberale økonomiske politik.

Når man spørger partiet selv, prøver de at komme med søforklaringer om, at man ikke kan få 70 pct. reduktion i drivhusgasser, når man stadig har fattige børn fanget af kontanthjælpsloftet. Dette er selvfølgelig rent spin, for både SF, Enhedslisten og Alternativet er enige om, at loftet skal afskaffes, så Mette Frederiksen får svært ved at sætte sig på de tunge taburetter, hvis hun ikke giver sig på dette område.

Et andet eksempel på De Radikales manglende vilje til reelt at føre grøn politik er Nordsøaftalen. Partiet argumenterer for at geninvestere i Nordsøen i stedet for langsomt at udfase vores forbrug af olie over en længere periode. Desværre er og bliver geninvestering i fossile brændsler uforeneligt med en ambitiøs klimapolitik.

Virkeligheden forholder sig derfor sådan, at De Radikale bare er et pyntegrønt parti. De forråder de mange unge mennesker, der stemte på dem, ved at sælge deres sjæl til troen på evig økonomisk vækst og liberal økonomisk politik, som man ser det i regeringsforhandlingerne.

De Radikales ageren er ligeledes med til at udstille det åbenlyse problem, som borgerlige partier har, når det kommer til klimapolitikken. Borgerlig økonomisk politik er og bliver uforeneligt med en ambitiøs klimapolitik, da den sætter økonomiens tilstand før alt andet. Hvis man for alvor vil føre en ambitiøs klimapolitik, må man indse, at det bliver dyrt, før det bliver godt.

Det kommer til at koste mange penge at omstille hele samfundet til et CO2-neutralitet i løbet af de næste ti år. Penge som derfor ikke kan gå til det økonomiske råderum eller skattelettelser.

Det er derfor afgørende, at vi husker på, at De Radikale og andre borgerlige partier aldrig vil være i stand til at tage de afgørende skridt, når det kommer til klimaet.

Først når de indser, at en økonomi baseret på den rationelle forbruger og den neoliberale væksttankegang er og bliver uforeneligt med løsningen på klimakrisen, kan de reelt blive grønne partier.

Frederik Bjørnbak Mogensen er aktiv i Den Grønne Studenterbevægelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Morten Lind
 • Ejvind Larsen
 • Gunilla Funder Brockdorff
 • Eva Schwanenflügel
 • Jan Damskier
 • Anders Graae
 • Ida Julin
 • Peter Knap
 • Marianne Stockmarr
 • Werner Gass
 • Niels Duus Nielsen
 • Torben K L Jensen
Morten Lind, Ejvind Larsen, Gunilla Funder Brockdorff, Eva Schwanenflügel, Jan Damskier, Anders Graae, Ida Julin, Peter Knap, Marianne Stockmarr, Werner Gass, Niels Duus Nielsen og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marie Mollerup

Præcist.

Der ud over kan man tilføje at højerfløjen burde regne lidt på, hvad det koster at stå til. Hvem tror de kommer til at betale prisen når klimaforandringerne tiltager?

Ejvind Larsen, Alberg Hansen, Steen K Petersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Mette Møhl, Thorbjørn Thiesen, Peter Knap, Bjarne Bisgaard Jensen, Marianne Stockmarr, Werner Gass og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"De Radikale er et pyntegrønt parti. De forråder de mange unge mennesker, der stemte på dem..."

- ja, for det kan kun være de unge, der af mangel på erfaring har troet på, hvad RV siger. Vi andre, der er lidt oppe i årene, ved godt, at man ikke kan stole på hvad RV siger. De himler op om klima og flygtninge og fattigdom og menneskerettigheder, men så længe de tror, at en borgerlig økonomi kan rette op på uretfærdighederne, går de fjendens ærinde.

Folk, der stemmer på RV, gør det af et godt hjerte, og det lyder da også smukt og godt, når de radikale politikere synger deres sirenesange. Det er så bare trist, at det alt sammen er et dække over, at RV har forskrevet sig til dem benhårde - og i vore dage ugyldige - økonomiske jernlov, der sikrer, at uretfærdighederne i samfundet består. Når de radikale vælgeres samvittighed så protesterer, forklares de radikales radikale brud med egne principper med et "sådan er det jo".

Alberg Hansen, Steen K Petersen, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Anders Graae, Egon Stich, Mette Møhl, Thorbjørn Thiesen, Marianne Stockmarr og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

De Radikale er et magtparti.

Grunden til at de er særdeles vanskelige at danse med, er at de for det første mener, de skal bestemme det hele, for det andet at de på overfladen er grøn-lilla og tilstræbt 'bløde', men under overfladen er benhårde og blågrå i deres syn på mennesker udenfor arbejdsmarkedet.

Desuden er de stadig tilhængere af de neoliberalistiske fordringer om stadig mere vækst og forøgelse af uligheden ved skattelettelser i toppen af samfundet og billig importeret arbejdskraft.

Glimrende indlæg i debatten, tak for det.

Alberg Hansen, Espen Bøgh og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Brian W. Andersen

@ Niels Duus Nielsen

Som en fast tommelfingerregel stoler jeg ikke på hvad nogen politiker siger, uanset om denne er fra RV eller et andet parti. Jeg tror kun på hvad en politiker gør og når denne har gjort det samme 3-4 gange i træk, så er det nok det vedkommende vil gøre når næste mulighed byder sig. Det gør det lettere at holde et perspektiv i en verden fuld af løgnagtige politikere og højt betalte spindoktorer.

At den regel så automatisk har afholdt mig fra nogensinde at stemme på RV er en helt anden sag. ;-)

Anna Dorthe Bertelsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

AK ja, igen de radikale, der navlebeskuende selvcentrerede om deres egen overlegne intellektuelle stade, bil bestemme det hele.

De stiller sig med et ben i hver lejr, - den liberale økonomiske politik skal fastholdes, og miljøet og velfærden samt 30.000 indvandrere til et større arbejdsudbud, - som ingen p.t. efterspørger, og som i sin konsekvens vil skabe mere CO2.

Dertil vil de have retten til deres valgtema, - en ny retning, det er da noget der stritter i alle mulige retninger på én og samme tid, og som ikke virker foreneligt, - med mindre man tager utopien til hjælp i en sådan grad, der ikke tidligere er set.

De radikale mandater tæller i 3 - 4 gange så meget som de andre 3 partier tilsammen, - så når de kræver så meget ret for deres politik skal gennemføres viser de blot deres umodenhed som parti.

Anders Højsted

Forkert: "Når man spørger partiet selv, prøver de at komme med søforklaringer om, at man ikke kan få 70 pct. reduktion i drivhusgasser, når man stadig har fattige børn fanget af kontanthjælpsloftet"

Konflikten om de fattige børn handler om hjemsendelsesydelsen (tidligere integrationsydelsen). Den er rettet mod indvandrerfamilierne, så Socialdemokraterne vil ikke fjerne den.

Korrekt: ". Borgerlig økonomisk politik er og bliver uforeneligt med en ambitiøs klimapolitik, da den sætter økonomiens tilstand før alt andet. Hvis man for alvor vil føre en ambitiøs klimapolitik, må man indse, at det bliver dyrt, før det bliver godt."

Radikale vil gerne være sikre på at vi faktisk har pengene til at gennemføre den grønne omstilling - ellers bliver de høje mål bare skåltaler, der ikke kan gennemføres (det er vælgerbedrag).

Og til slut for alle de frustrerede folk på venstrefløjen:

Radikale er ikke borgerlige; vi er social-liberale.

Læs på lektien: https://en.wikipedia.org/wiki/Social_liberalism

Anna Dorthe Bertelsen

@Anders Højsted
De Radikale er ikke borgerlige, siger du. Samtidig er de i EU-parlamentet i samme parti som de markeds-liberale partier som Venstre. Det er ambivalent.