Kommentar

Efter et rekordvarmt år kom klimaforskningen for alvor på dagsordenen. Det var i 1988

Varmerekorder og fakta har ikke tidligere været nok til at holde den grønne dagsorden i kog endsige oversætte den til politik og tilstrækkelige grønne løsninger. Men er der nok, der har forandret sig til, at det bliver anderledes denne gang?
Skovbrand i Yellowstone National Park i 1988. Allerede den gang kædede forskere det stigende antal skovbrande sammen med den globale opvarmning.

Skovbrand i Yellowstone National Park i 1988. Allerede den gang kædede forskere det stigende antal skovbrande sammen med den globale opvarmning.

Maury Tannen

26. juni 2019

Folketingsvalget blev et grønt valg, og den nye aftale om et reduktionsmål på 70 procent i 2030, og ikke mindst de grønne planer fra Socialdemokraterne, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet er en verden til forskel fra, hvad vi har set de seneste fire år.

»Danmark skal igen være en grøn stormagt«, siger Mette Frederiksen.

Men hvordan fik vi overhovedet dette regimeskifte i dansk politik, hvor den grønne dagsorden satte højredrejning og populisme skakmat – og sandsynligvis vil dominere dansk og international politik mange år frem?

Den grønne dagsorden fik vind i sejlene fra den ekstreme hedebølge i 2018. Nøjagtigt som 30 år tidligere i 1988, da klimaet for alvor kom på USA’s og den internationale dagsorden.

1988 var et ekstremt varmt år, og klimaforsker James E. Hansen fra NASA forklarede for USA’s kongres, at det med 99 procents sandsynlighed skyldtes menneskeskabt global opvarmning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Niels-Simon Larsen
  • John Hansen
  • Trond Meiring
  • Peter Knap
Thomas Tanghus, Niels-Simon Larsen, John Hansen, Trond Meiring og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Vi skal nok blive kursen denne gang, for klimaet giver os ikke lov til at glemme. Vejrforandringerne er tydelige i det daglige og katastroferne bliver flere, mere alvorlige og forkommer hyppigere.