Klumme

Rød blok har åbenbart glemt alt om de arbejdsløse og løfterne om et ny dagpengesystem

Ved valgene i 2011 og 2015 var kampen mod dagpengeforringelserne helt i front. I år fyldte de nul i valgkampen, og de fylder tilsyneladende nul i regeringsforhandlingerne, selv om de fortsat skaber massiv utryghed for tusindvis af danskere, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg
Ved valgene i 2011 og 2015 var kampen mod dagpengeforringelserne helt i front. I år fyldte de nul i valgkampen, og de fylder tilsyneladende nul i regeringsforhandlingerne, selv om de fortsat skaber massiv utryghed for tusindvis af danskere, skriver debatredaktør Gry Inger Reiter i dette debatindlæg

Kim Rune

Debat
21. juni 2019

»Vi vil selvfølgelig lave jeres usolidariske dagpengeforringelse om. Det kan du være helt sikker på,« sagde Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt i 2011 i en af valgkampens tv-dueller med Lars Løkke Rasmussen (V).

Med dagpengereformen fra 2010 havde VK-regeringen kort forinden halveret dagpengeperioden fra fire til to år med støtte fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale. Samtidig fordoblede de længden af den periode, man skal være i arbejde for at optjene ret til dagpenge, fra 26 til 52 uger.

Ifølge den daværende beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) var det kun nogle få tusinde flere, der ville blive ramt i reformens første år. Men i 2013 faldt 34.000 arbejdsløse ud af systemet.

De mange tusinde, der med ét slag mistede en stor del af deres levegrundlag, gik Helle Thorning og SF’s formand Villy Søvndal sammen til valg på at redde. De ville rulle VK-regeringens dagpengeforringelser tilbage.

Sådan gik det som bekendt ikke. De Radikale ville fastholde reformen og »videreføre VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand«, som det kom til at hedde i regeringsgrundlaget fra det sorte tårn.

Det ville ikke være en overdrivelse at sige, at den interne strid i regeringen om dagpengereformen var afgørende for, at Thorning-regeringen floppede.

Ved valget i 2015 forsøgte Thorning ellers ihærdigt at forsikre vælgerne om, at Socialdemokratiet stadig var garant for et nyt dagpengesystem.

»Vi skal have et dagpengesystem, hvor færre falder ud, og hvor der er mere tryghed. Og kære venner, det får vi,« lød det fra talerstolen i Fælledparken den 1. maj, mindre end to måneder før folketingsvalget.

Men Helle Thorning-Schmidt tabte regeringsmagten, og siden da er det primært gået én vej med vilkårene for dagpengemodtagere: nedad.

Nedad

I efteråret 2015 indgik Venstre-regeringen, DF og Socialdemokratiet en dagpengeaftale, der skar dagpengesatsen for nyuddannede ned med 2.000 kr. om måneden.

Og den 1. januar i år trådte VLAK-regeringens nye lov, der indfører et opholdskrav for retten til dagpenge, i kraft. Når loven er fuldt indfaset, skal man have opholdt sig i Danmark, et andet EU-land eller et EØS-land i syv ud af de seneste otte år for at være berettiget til dagpenge.

For DF var intentionen med loven selvfølgelig først og fremmest at afholde udlændinge fra at komme og nasse på det generøse danske dagpengesystem. Der er bare lige det ved det, at 40 procent af de ramte er danske statsborgere, ifølge regeringens eget skøn.

Samlet set står de danskere, der gennem hele deres arbejdsliv troligt har betalt til en a-kasse, altså tilbage uden den gode arbejdsløshedsforsikring, de troede, de havde.

Den tryghed, dagpengesystemet historisk har givet, har ellers betydet, at danske arbejdere har turdet tage chancer i deres arbejdsliv og eksempelvis efteruddannet sig, når det har været nødvendigt.

Sammen med kontanthjælpen udgør dagpengene også en bund under lønniveauet på arbejdsmarkedet. Når ydelsesniveauet reduceres, presser det de laveste lønninger nedad, og blandt andet derfor rammer dagpengeforringelserne også dem, der er i arbejde.

Et løfte at indfri

På trods af dagpengeforringelsernes konsekvenser, og på trods af at de spillede en helt afgørende rolle ved de to forrige valg, taler ingen om dagpengesystemet i dag.

Det fyldte nul i valgkampen, og det fylder tilsyneladende nul i regeringsforhandlingerne.

Ikke fordi dagpengeforringelserne ikke længere skaber massiv utryghed for tusindvis af danskere, men måske fordi ingen er interesserede i at udfordre det flertal for forringelserne, som stadig er intakt.

Selv om ledigheden nu er lav, og forringelserne derfor for tiden rammer færre, er der alligevel grund til at levere på det løfte, som Thorning ikke kunne indfri.

Både dagpengekommissionen, som Thorning-regeringen nedsatte, og De Økonomiske Råd har anbefalet at gøre dagpengeperioden fleksibel, så den følger de økonomiske konjunkturer. Når der er fuld fart på beskæftigelsen, som der er nu, kan man nøjes med den kortere dagpengeperiode. Til gengæld bør perioden automatisk være længere, når der er lavkonjunktur.

At sikre, at man ikke behøver at frygte, at man må gå fra hus og hjem, hvis man bliver arbejdsløs, er nemlig også velfærd, hvis nogen skulle have glemt det.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Bravo

Erik Fuglsang, Ole Frank, Carsten Mortensen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Lars Løfgren, Rolf Andersen, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Steen K Petersen, David Zennaro, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Nu har HK promoveret en lønforsikring.
Medlemmerne skal betale dobbelt for at have 80 % af lønnen ved ledighed.
Velkommen til konkurrencesamfundet.

Jan Nielsen, Torben Skov, Erik Fuglsang, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Carsten Mortensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Reinholdt, Susanne Kaspersen, Herdis Weins, Rolf Andersen, Claus Nielsen, Carsten Wienholtz, Erik Winberg, Hans Larsen, Bjarne Andersen, Ib Christensen, Steen K Petersen, Lisbeth Larsen, Arne Albatros Olsen, David Zennaro, Lise Lotte Rahbek og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Blå Bjarne vandt - og Journalisterne ville kun tale om klima

Frank Hansen, Estermarie Mandelquist, Karsten Lundsby, Kim Folke Knudsen, Susanne Kaspersen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Når der er fuld fart på beskæftigelsen, som der er nu, kan man nøjes med den kortere dagpengeperiode."

Det vil også helt sikkert hjælpe de mange tusinde, der trods såkaldt "fuld beskæftigelse" og hundredvis af ansøgninger aldrig finder et job......

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Elisabeth Andersen, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Bjørn Pedersen, Søren Kristensen, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby, Steen K Petersen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Tue Romanow, Bjarne Bisgaard Jensen, Carsten Hansen, Susanne Kaspersen, Mogens Holme, Lise Lotte Rahbek, Ebbe Overbye og Herdis Weins anbefalede denne kommentar

Og så synes folk at Rasmus Paludan er forfærdelig-:)

Jens Winther

Det er naivt at tro, at S på noget tidspunkt har villet tilbagerulle lovgivningen på dagpengeområdet. De glæder sig over, at de borgerlige har taget tæskene for ændringerne - men lave om på lovgivningen? Næh. Hvorfor skulle de? Det vil kun kunne give S problemer på et senere tidspunkt, når de selv skal finde pengene. Noget andet er, at i en situation med høj beskæftigelse og mangel på arbejdskraft giver det absolut ingen mening at gøre det. Der er tydeligvis lige nu også rigeligt andet at bruge pengene på, fx klima, normeringer i daginstitutionerne, skoleområdet og forskning.

Erik Fuglsang, Ole Frank, Dennis Jørgensen, Claus Nielsen, Karsten Lundsby, Anne Mette Jørgensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar

Når der så ikke er høj beskæftigelse, så er det bedre med skattelettelser og yderligere forringelser.

Erik Fuglsang, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Carsten Mortensen, Niels Duus Nielsen, Anne Mette Jørgensen, Bjarne Andersen, Susanne Kaspersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jeg tror ikke det er glemt, men der kan jo ikke debatteres alt i detailer. Og ingen ve djo i realiteten hvad der tales om. Det pappegøjesnakkeri de kommer med gentagelser konstant om deres mærkesager, det siger jo ingenting. Jeg tror de bliver færdige i kommende uge og der kommer ny regering d. 25 eller 26.6. Og vil de radikale så vælte hende, fordi de ikke får deres vilje, så må vi se hvad der så sker. Jeg fornemmer det ordner sig og de bliver så enige som det er muligt.

Ole Frank, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Anne Mette Jørgensen og Kim Folke Knudsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

Gry Inger Reiter rammer helt plet med hendes beskrivelse af forløbet omkring dagpengeforringelserne fra år 2011 og fremefter.

Listen over Velfærdsområder, som efterlyser flere penge er for tiden uendelig lang.

Daginstitutioner minimumsnormeringer.
Ældreservice forbedret adgang til at komme på Plejehjem og bedre Hjemmehjælp
Sygehusene med det svage punkt de langtidsmedicinske afdelinger.
Fleksjobber og førtidspensionistansøgere, som sidder fast i lave ydelser og nedværdigende forløb.
Lave kontanthjælpsydelser til borgere, som DF gerne ville af med ( fattigdomsydelser )
Klima omstilling.
Kollektiv trafik som ligner en ruin for DSB´s vedkommende og en prøvelse for MOVIA kunder, hvor selv køreplanen er sparet væk.

Her har vi nok årsagen til at dagpengemodtagerne med den for tiden fulde beskæftigelse ikke ryger særligt højt op i prioriteringsrækkefølgen. De store reformer fra år 2011 ( øget arbejdsudbud ) har tilført så mange råderums mia kr. at ingen partier reelt tør rulle reformerne tilbage igen.

DF havde muligheden for at vise deres sociale ansvar fra år 2015-2019, hvor partiet spillede en nøglerolle i dansk politik, men det kom der ikke mange forbedringer ud af snarere tværtimod.

Men personligt. Jeg mener stadigvæk, at en dagpenge periode på 2 år for gruppen af ældre medarbejdere over 56 år er for kort. Her bør der være en forlænget ret til 3 års dagpenge. Den store gruppe af de medarbejdere har betalt over en længere tid til Arbejdsløshedsforsikringen og bør derfor belønnes med en længere dagpenge adgang.

Visdommen i at forhindre adgang til dagpenge efter 26 ugers beskæftigelse er ikke til at se. Lad os tilbageføre optjeningskravet på dagpenge til 26 uger fra nu 52 uger.

Jeg synes, at det skulle være obligatorisk at blive medlem af en A-kasse, når du er ansat over et vist antal timer. Det er ikke kontanthjælp som skal være forsørgelsesgrundlaget for borgere, som kun har et manglende arbejde som udfordring.

Der bør indføres en mulighed for at få et forhøjet dagpengedækning mod at du betaler en højere præmie for forsikringen. Den nuværende kompensation fra dagpengene er efterhånden meget lav for højtuddannede eller personer med en faglært uddannelse bag sig.

Endelig bør det være en ret til at kunne tage hul på ens private pensionsopsparing fra du er fyldt 60 år. Det er helt himmelråbende, at medarbejdere kan risikere at ryge ud af dagpengesystemet have en god privat pensionsopsparing men de må ikke bruge den mellem de 60 år og tidspunktet for Folkepension. Jeg synes at det er formynderi af værste skuffe fra Folketingspartiernes side, ja det er nærmest tyveri af folks pension, at partierne forhindrer borgerne i at tage hul på deres pensionsopsparing efter de er fyldt 60 år.

Jeg er helt overbevist om, at de som kan arbejde gerne vil arbejde ind i seniortilværelsen. Det tager de udbudsøkonomiske regnemodeller ikke højde for. Det er som om, at de forudsætter, at hele Danmarks befolkning ville ophøre med at arbejde, hvis Folkepensionsalderen var sat til 60 år.

arne tørsleff, Erik Fuglsang, Ole Frank, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Der er ingen vej tilbage: dagpengesystemet havde en vital rolle at spille, det var våbnet i lønmodtagernes mulighed for at øge indflydelse i demokratiet.
Man kan kun opnå indflydelse, når man har magt til at give afkald.

Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Carsten Mortensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Når eneste problem er arbejdsløshed, godt nok kan det være er stort problem, men syge er langt ringere stillet med den reform som, Mette Frederiksen indførte med fleksjovb og ftp. er langt værre.
De radikale er som altid kun interesseret i folk med anden herkomst.
Ikke at de ikke skal tilgodeses, og jeg græmmes ved integrationsydelser og hvad har vi af ondskabsfulde og nedrige love, men det behøver vel ikke betyde at danskere der er syge behandles som skrald.
De radikale er i realiteten dem der der stigmatiserer og udøver mest racisme . De ved det bare ikke, da de lider af en overbevisning der er deres mantra. Overbevisninger er en større trussel mod sandheden end løgnen.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Anne Schøtt, Henrik Bjerre, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Niels Duus Nielsen, Karsten Lundsby og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Så længe man er sikret et arbejde, før dagpengeperioden udløber, er det i princippet ligegyldigt, om den kun er et år. Det er optjeningen, der skal sikres, og her 26-ugers reglen den mest rimelige. Den bør til gengæld også gælde for udlændinge - først et års ansættelse med fagforenings- og a-kassemedlemskab, og ved efterfølgende ledighed: genoptjening i løbet af 26 uger, hvor alle timer tælles med.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Steen K Petersen, Helle Walther og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Folk vil bestemt gerne erstatte mange regelsæt med få: dagpenge for folk på arbejdsmarkedet, kontanthjælp til folk udenfor arbejdsmarkedet, førtidspension til uarbejdsdygtige, sygedagpenge til syge og SU til studerende i uddannelser, hvor man ikke modtager løn.