Kommentar

Rød blok kan lave et grønt systemskifte, hvis de kan slippe traumet fra Thorningtiden

Valget har skabt en ny situation og et historisk momentum. De fem rødgrønne partier bør opgive alle hidtidige krav, der skiller dem, og mødes helt forfra til de regeringsforhandlinger, som kan føre til et grønt systemskifte, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Socialdemokratiet vil danne en etpartisregering som en konsekvens af traumerne fra regeringsforhandlingerne i 2011, skriver Rune Lykkeberg. Forhandlingerne foregik i Crowne Plaza i Ørestaden, ogå kendst som Det Sorte Tårn.

Socialdemokratiet vil danne en etpartisregering som en konsekvens af traumerne fra regeringsforhandlingerne i 2011, skriver Rune Lykkeberg. Forhandlingerne foregik i Crowne Plaza i Ørestaden, ogå kendst som Det Sorte Tårn.

Søren Bidstrup

Debat
8. juni 2019

Valget er allerede blevet udråbt til et systemskifte. Det, som den borgerlige statsminister under valgkampen kaldte »befrielsens øjeblik«, var intet mindre end frigørelsen fra det borgerlige Danmark, som vi har kendt det i det 21.århundrede. Det var et spektakulært egotrip, men det var også en erkendelse efter en regeringsperiode, som har gjort det klart, at de blå partier ikke længere kan regere sammen.

Valget er også allerede blevet læst som et eksempel på den særlige danske vej. Det politiske opbrud i Vesten har været karakteriseret ved, at den gamle politiske orden blev opløst, og at de traditionelle partier blev marginaliseret. Sådan er det lige nu i Frankrig, Italien, Tyskland og Storbritannien, som på hver deres måde befinder sig i politiske undtagelsestilstande. 

Historisk var Danmark et af de første lande, hvor nye protestpartier udfordrede de gamle administrationspartier. Men ved dette valg var Danmark måske det første land i den vestlige verden, hvor tendensen var den modsatte: De fem ældre partier fik alle sammen flere mandater end ved forrige valg. Og næsten alle nye partier gik tilbage.

Vælgerne stemte på de partier, som de ved, kan udøve magt, og de vendte sig væk fra de systemkritiske partier, som protesterer mod magtudøvelsen.

Man kunne således konkludere, at Danmark har udviklet sit eget modtræk til det politiske opbrud.

Men det er ikke rigtigt – endnu. Vi kan hverken konkludere, at et systemskifte har fundet sted, eller at opbruddet ikke kommer til Danmark. For det, der kendetegner et såkaldt systemskifte, er ikke bare, at det gamle regime går under, men også at en ny koalition bliver skabt. Og i lande som Sverige og Tyskland har ikke selve valget, men den efterfølgende regeringsdannelse udløst opbruddet.

Fælles traume

På papiret har den røde blok vundet stort, men ikke som regeringsbærende alliance. Regeringen Thorning er et fælles traume.

Socialdemokratiet vil ikke endnu en gang ydmyges af De Radikale under regeringsforhandlingerne, hvorfor de har annonceret en etpartiregering.

Enhedslisten vil ikke tages for givet én gang til, fordi de sidste gang kom til at være grundlag for en regering, som gennemførte en borgerlig økonomisk politik.

SF vil ikke igen forsvinde i en regering, som de ikke kan se deres egen politik i.

De Radikale har formuleret så mange ultimative krav, at ingen kan holde styr på dem.

Og Alternativet, der taler og stemmer som et traditionelt venstrefløjsparti, plejer den besynderlige forestilling, at de er hævet over højre og venstre.

De fem venstreorienterede har med det overvældende grønne valg fået foræret muligheden for at finde sammen i et nyt politisk terræn, men de ankommer alle til forvaltningen af den historiske sejr som hinandens modstandere.

Det kræver mod, og det er svært, men de burde alle fem blive enige om at mødes helt forfra og opgive alle de hidtidige løfter baseret på nederlagserfaringer.

Alle kan se, at valget har defineret en ny politisk situation. Vælgerne har ikke stemt på moralske maksimalister, som sætter deres egne løfter over det fælles bedste, men på politikere, som kan udrette noget stort i en frygteligt udsat verden. 

Partierne er selvfølgelig uenige, men det behøver ikke at være moralske modsætninger. Det er forskellige partier med forskellige holdninger, som skal mødes og lave kompromiser. De har fået en historisk chance for at realisere et virkeligt politisk systemskifte, som tager udgangspunkt i en fælles ambition for en grøn omstilling. Og de kan bruge klimapolitikken som trumf over for højrefløjen, på samme måde som de borgerlige brugte udlændingepolitikken fra 2001 til 2019.

Vil de virkelig gå ud og sige til de unge mennesker, som frygter for deres fremtid på planeten, og det flertal i befolkningen, som forventer, at deres politikere gør, hvad de kan for at modvirke den globale opvarmning, at de var for bange for at tabe igen til at gøre deres bedste for at redde vores naturgrundlag sammen?

Det vil historien ikke tilgive dem. Den røde blok har fået et politisk moment. Nu skal de gribe det og gøre det til deres momentum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Hvis vi et øjeblik prøver at slippe vanetænkningen om 'rød blok' og 'blå blok', ligesom vi forsøgsvis kan lade som om det sidste årtis noget amokløbne diskussion om truslen (eller manglen på samme) fra 'de fremmede', så er der ganske rigtigt gode perspektiver i denne nye politiske situation.

I stedet for at indsnævre sigtet på tilsyneladende uoverstigelige modsætninger, så kan man jo rent faktisk vælge - som Rune Lykkeberg anbefaler - at skabe en helt ny fortælling om Danmark i verden.

Det første spørgsmål som så melder sig, er det mest grundlæggende:

Har vi i Danmark fundet en samfundsmodel, som det er værd at bevare?

Det bør ikke være nogen kontroversiel påstand at hævde, at den igangværende globalisering i selve sit DNA har indkodet en ensliggørende, nivellerende modus operandi, som utrætteligt omsætter 'kultur' til 'marked', med det endelige formål at skabe én verdensomspændende markedsplads: En på papiret fri udveksling af idéer, varer og mennesker.

Meget taler for at bifalde og bidrage til en sådan udvikling: Med de igangværende klimaforandringer som det mest oplagte eksempel, så eksisterer der i dag så bogstaveligt talt grænseoverskridende problemer - med akut behov for effektive løsninger - at de kun kan løses på globalt niveau - i et samarbejde mellem alle mennesker og nationalstater på kloden.

Samtidig er det - på papiret - kun stabilitetsfremmende, hvis alle mennesker på jorden i stadig højere grad taler 'samme sprog', har mindst én fælles referenceramme, som fundament for al videre samtale.

Blot er der indbygget en afgørende systemfejl i den nuværende version af globaliseringen: Den drives frem af en omsorg for kapital, og ikke en omsorg for mennesker: Den eneste fælles værdi, som der indtil nu kan opnås enighed om, er markedsliggørelsen af det sociale rum.

Globaliseringens endemål - for nuværende - er en verden, hvor alle mennesker konkurrerer om at sælge sig selv og sin arbejdskraft billigst muligt til Amazon, mens der købes 'viden' og underholdning hos Google, altimens hvermands aldeles ukonkrete privatøkonomi udliciteres til papir- og ansigtsløse finansielle storkoncerner, i form af livslang 'kredit' - dvs gæld - som i sidste ende sikrer det vedvarende ekstremt høje produktivitetsniveau og en nærmest flagellantisk selvpåført global, kulturel norm om evig 'selvoptimering'.

Er det den pris, som vi er nødt til at betale? Det er spørgsmålet, som alle danske politikere burde stille sig selv. Er det den eneste vej, eller har vi i Danmark fundet en anden og bedre vej?

Og hvis ja, hvilke forholdsregler må vi så tage, hvis vi ønsker at bevare vores - i globalt perspektiv ganske unikke og ærligt talt beundringsværdige - samfundsmodel?

Som socialist forstår jeg udmærket danske liberalisters ærgrelse over og intuitive modstand imod at aflevere en stor procentdel af hvad de selv forstår som egenhændigt tjent indkomst til den danske statskasse. Det forstår jeg godt. Men jeg forstår ærligt talt ikke denne tilsyneladende blinde modstand mod opretholdelsen og udbygningen af den danske velfærdsstat. Et meget lille folks væsentlige bidrag til en global historie. Jeg forstår ikke denne manglende stolthed over, hvad vi i Danmark rent faktisk er lykkedes med at skabe.

Ligeledes forstår jeg som humanist udmærket den moralske kvababbelse over en hårdhændet udlændingepolitik, og modstanden mod at skelne mellem 'os' - danskerne - og 'dem' - de, som med helt andre forudsætninger kommer til udefra. Jeg forstår og deler i og for sig ønsket om, at betragte ethvert menneske som blot et universelt individ, uden anden bagage end det at være født ind i verden. Blot må man igen spørge sig selv, om vi i Danmark har opbygget noget unikt og derfor måske også vanskeligt tilegneligt?

Hvad er det, vi som danskere i Danmark er lykkedes med at opbygge gennem de sidste hundreder af år? Hvad er det, vi bør værne om - udsat som vi er for et enormt pres fra en stadig mere påtrængende globalisering?

Jeg vil jo gerne tro på, at vi er et land, som uanset hvad sover uroligt ved tanken om børn, der lider nød. Jeg vil gerne tro på, at vi har opbygget en kultur, hvor en omsorg for de mest udsatte grupper i samfundet, til enhver tid trumfer markedets krav om kæft, trit og retning. Jeg vil gerne tro på, at vi som folk og nation har en ufravigelig evne til at se hinanden som værdifulde medlemmer af et i grunden ganske vellykket og attråværdigt fællesskab: Et land, hvor generøsiteten råder. I tanke og i gerning.

Sådan ser mit Danmark ud. Mit lykkeland.

Er det så umulig en tanke, at vi igen kan samles om dét, der - vores ringe størrelse til trods - gør os unikke i denne kaotiske verden? Vores vilje til at stå sammen, især når det virkeligt gælder? Og selv når det koster?

Nej, hvis selv en tvær og halvgammel kulturpessimist som undertegnede kan svinge sig op på så høje nagler, så må fanden da tage alle eventuelle modstræbere..

Vi får se..

Lars Jørgensen, Hallberg Borg, Emil Davidsen, nanna Brendstrup, jørgen djørup, Karsten Lundsby, Erik Winberg, Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Rolf Andersen, Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen, Trond Meiring, Katrine Damm, Arne Albatros Olsen, Eva Schwanenflügel og Hans Iver Schelde Hjort anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Og de kan bruge klimapolitikken som trumf over for højrefløjen, på samme måde som de borgerlige brugte udlændingepolitikken fra 2001 til 2019."

Ja, for nu er der momentum.
Mette Frederiksen fortsætter idag regeringsforhandlingerne med de partier, der skal udgøre hendes parlamentariske flertal, og det skal handle om klima, natur og miljø.

(Alternativet er ikke inviteret med, da de jo ikke peger på Mette Frederiksen, men på sig selv..
Klimapartiet har sat sig selv ud på et sidespor.)

De fire partier S, SF, EL og RV må kunne blive enige om en hel del på dette vigtigste af vigtige områder.
Og det er klogt at satse på en ny fortælling i stedet for den fortærskede udlændingefrygt, der har behersket dansk politik alt, alt for længe.
Især når Paludan og hans ligesindede står så tydeligt i erindringen.

nanna Brendstrup, Bjarne Bisgaard Jensen, Nikolai Beier, Karsten Lundsby, Henrik Røngaard Bentzen, Rolf Andersen, Torben K L Jensen, Ete Forchhammer , Trond Meiring, Katrine Damm, Espen Bøgh og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Dvs Rune, at rød blok nu skal gennemføre et højere mål, end deres vælgere er klar over? Rød blok skal nu gå foran, være førende, vide en lille smule bedre end deres bagland. Det burde kunne lade sig gøre, for rent teoretisk vælger vi vel dem, der er en lille smule klogere end os selv...

Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Rolf Andersen, Trond Meiring og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet om en fremtidig politisk forandring i Danmark hviler i hovedtræk på de radikale og det politiske ægtepar Morten Østergaard, og Sofie Carsten Nielsen, der lader til at bære ramt af det sædvanlige politiske hovmod efter partiets fremgang ved valget.

Måske har såvel en Ghetto-safari og en svømmetur hjulpet på stemmerne fra ghettoerne, men ellers er det di sædvanlige fra lærerstanden og nu også det unge Cafe-Latte segment der har været udslagsgivende for deres fremgang, - som alligevel ikke gjorde de radikale til Danmarks tørste parti, men hvor de igen, som før kan være udslagsgivende i midten.

Lige som tideligere lykkedes det de radikale med HTS regeringen, at splitte og ødelægge en mulighed for genvalg af regeringen i 2015 med det radikale hovmod og selvforståelsen af de alene havde de rigtige meninger, og spillede solospil for åbent tæppe med deres egne ideer, i stedet for samspil!

En helt anden ydmyg men også nederdrægtighed udviste de såvel ved valget i 2011, at gå sammen med V, K, LA og DF om beskæringen af såvel dagpengene og dagpengeperioden, efter krisen i 2007-8 som AFR med V og K regeringen havde skabt ved AFRs politik om "Minimalstaten"!

Nøjagtig det samme gjorde Morten Østergaard inden dette valg, og indgik forlig med Venstreregeringen om energi og klima, og retfærdiggjorde det med ordene; "det er vigtigere hvad vi samarbejder om, end hvem vi samarbejder med", som blot er såvel et bedrag overfor en mere demokratisk socialt indstillet politisk retning.

Det radikale krav til socialdemokratiet i dag for at indgå som støtteparti for en socialdemokratisk regering er der bliver ført borgerlig økonomisk politik, - altså en klar videreførelse af den sparepolitik som hr været ført, og har medført en markant nedgang i velfærden på stort set alle områder i samfundet, pensionister, syge, svage, børn, uddannelse osv., osv., og viser hvor lidt de radikale har begreb om den økonomiske politiks mål fra AFR tiden med "minimalstat", som LLR med CHF har videreført med DF som tamt halevedhæng.

Udover ovennævnte skal det tilføjes at Danmark i samme periode har fået flere fattige, boligløse osv., under Venstres massakre på den fællesstat der omfatter alle borgere, og ikke kun dem der kan klare sig selv, - som i øvrigt er blevet ganske godt tilgodeset af den politik som er blevet ført i over 15 år med V som drivende regeringsparti.

Den stabilitet og udvikling som i fortiden blev skabt for hele landets befolkning, er blevet grundigt smadret af Venstre, Konservative, LA og DF, og hvor DF har vist de ikke er noget arbejderparti, men kun et udlændingeparti og kun et udlændingeparti.

Alle besparelserne fik så smukt et nyt navn "omprioriteringsbidrag", men det gik ud over alle de ovennævnte områder, så en radikal drøm om en borgerlig økonomisk politik, er en drøm på falske præmisser, for som vi har set fik det danske samfund ikke ae den lovede velstand og velfærd til de ældre, børn, uddannelse, fattige, svage, syge, ledige osv., osv., - det var en falsk drøm der blev fortalt, så hvorfor de radikale vil fortsætte den linje er helt og aldeles uforståelig.

Hallberg Borg, Henrik Leffers, Stig Larsen, Jesper Sano Højdal, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Peter Knap, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Dennis Tomsen, Mogens Holme, Jan Bisp Zarghami, Carsten Hansen, Henrik Røngaard Bentzen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Måtte baglandene i de rød-grønne partier besinde sig på målet og ikke agere frelste bremseklodser!

Hallberg Borg, Karsten Lundsby og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Suk.. De Radikale vil finansiere klimaomstillingen med billig udenlandsk arbejdskraft og afskaffelse af den grønne check, bl.a..
De vil ikke tage pengene fra de rigeste, som i de forløbne fire år har fået over 27 milliarder i skattelettelser.
Nu kender vi dem igen :-(

Hallberg Borg, Carsten Munk, Henrik Leffers, Jesper Sano Højdal, Bjarne Bisgaard Jensen, jørgen djørup, Espen Bøgh, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Tobias Torfing, Dennis Tomsen, Mogens Holme, Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Rolf Andersen, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Torben K L Jensen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Eva Schwanenflügel
08. juni, 2019 - 16:14
Med dit udgangspunkt forstår jeg godt, at du sukker og er noget slukøret, Eva...Men du følger dansk politik så tæt, at jeg nægter at tro, at du for alvor er overrasket over, hvordan De Radikale vil finansiere klimaomstillingen..

God lørdag aften, trods alt :-)

Peter Knap, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Den her evindelige bashing af De Radikale er trættende.
Man skulle tro at de var fjenden.

Anne Mette Jørgensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Frede, ja det skulle man næsten tro.
Jeg håber ikke det bliver virkelighed.

Jesper Sano Højdal, Peter Knap, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Tobias Torfing, Randi Christiansen, Henrik Røngaard Bentzen, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Trond Meiring og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Erik Fuglsang, næh, egentlig er jeg ikke overrasket.
Men håbet var at det måske ville blive anderledes denne gang.
Selv politiske nørder kan jo tage fejl..

Selv god lørdag :-)

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Carsten Wienholtz, Katrine Damm, Trond Meiring og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

Så er det godt de har en god platform at udvikle veiere på:

Danmark er i fuld gang. med omlægning af landbrugsarealer.
https://www.dn.dk/nyheder/dn-og-l-f-vil-sikre-100-000-hektar-ny-natur/

Halvdelen af el leveres nu af vedvarende energikilder og det stiger
https://ing.dk/artikel/elproduktion-sol-slog-rekord-hedt-2018-223106

Energi til fjernvarme kommer mere og mere fra vedvarende energikilder
https://ens.dk/sites/ens.dk/files/Statistik/estat2016.pdf - Side 17

Der forskes nu i batteri til lagring af vedvarende energi. Det bedste bud vi har på den korte bane er tilsyneladende fjernvarme nettet, hvilket er en overraskende ekstra gevinst til et i forvejen uhyre effektivt energi system
https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/dansk-fjernvarme-kan-loese-europas...

Energiforbruget i statens bygninge er faldet 30% siden 2006
https://sparenergi.dk/offentlig/vaerktoejer/offentligt-energiforbrug/staten

Osv osv

Nils Bøjden

"Min spådom er SV - uden Løkke - 91 mandater og en ny statsminister."

Løkke afsat til et job som EU kommisær og Jelved eller B. Haarder som formand for folketinget

jens peter hansen

I 2015 gik RV fra 17 mandater til 8. Nu er partiet på niveau igen. En kæmpesejr kan man vel ikke kalde det?

Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

SV - en dysfunktionel bastard eller fugl føniks af det columbusæg, som en ny regering skal klække?

Hvis man tror, man kan tørre regningen af på miljø-og /eller socialområdet, får man det første.

Erik Fuglsang, Peter Knap, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvis alle partier i rød blok stiller en kaskade af ultimative krav, så kan de jo sådan set lige så godt lade være med at pege på nogen som helst som forhandlingsleder. For så er situationene jo temmelig håbløs.

De eneste, som kan stille ultimative krav er partier, som har mere end 50% af stemmerne og dermed absolut flertal. Og det kommer jo aldrig til at ske i politik i Danmark. Det sker f.eks. for Ruslands Vladimir Putin, Nord Koreas Kim Jong-un og lignende konstellationer uden for demokratisk rækkevide.

Erik Fuglsang, Jesper Sano Højdal, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Ja, den der med 'ultimative krav' burde være begravet, da samuelsen kravlede ned af træet - eller vi er ude i en nydefinition af begrebet 'ultimativ'?

Erik Fuglsang, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Måske noget i retning af : 'dette ville være vore ufravigelige krav, såfremt vi havde absolut flertal' - men det burde jo være indlysende, at det er sådan, sagerne forholder sig.

Et præcist sprogbrug er mere funktionelt, så vi ikke skal spilde tiden med sproglige diskurser - omend de er nok så vigtige, men jeg må sige, at i landets øverste ledelseslag må et vist niveau af sproglig præcision kunne forventes.

Erik Fuglsang, Nikolai Beier, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

At forsvare sine mærkesager kræver høj intelligens

Erik Fuglsang, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

... som i at falskhed må afsløres.

Eva Schwanenflügel

@ Nils Bøjden
12:11

Jeg tror desværre ikke Løkkes planer indeholder en exit til EU.
Men jeg kunne tage fejl..

Hvad angår Jelved /Haarder som ny formand for Folketinget, giver det så ikke mest mening med Jelved (eller en anden Radikal) som en godbid til de Radikale, fremfor en venstremand?
Hvordan er din analyse?

Erik Fuglsang, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jeg læste en artikel fra Altinget af Johanne Thorup Dalgaard idag, om hvorfor venstrefløjen er lidt forsigtige med at juble i vilden sky over valgresultatet.
Den er værd at kigge på :

https://www.altinget.dk/artikel/johanne-dalgaard-roed-sejr-maa-ikke-bliv...

Erik Fuglsang, Trond Meiring og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar

Kunne den næste formand for Folketinget være et tidigere postbud?

Hvis rød bloks nye regering ønsker lidt startvind, kunne de afkriminalisere cannabis og frigøre ressourcer i politiet til et løft i den borgernære justits i de områder, som er hårdest ramt af bandekriminalitet og samtidigt aktivere en mere effektiv socialt understøttet indsats overfor de allersvageste, meget unge potentielle kriminelle og misbrugere. Hvem vil argumentere mod dette forslag, bortset fra de ligegyldige konservative i dag ?

Bjarne Bisgaard Jensen, Randi Christiansen, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Hvor store midler har vi anvendt på det konservative Christania felttog i dette årtusinde, og hvor store har gevinsterne været ?

Jesper Sano Højdal, Randi Christiansen, Anne Mette Jørgensen, Karsten Lundsby, Trond Meiring og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Hvordan er din analyse?"

Alle er vel enige om at der kommer ny formand i folketinget. Hvis der skal dannes en S-V regering skal de af med Løkke. Det eneste der i øjeblikket kan tiltale ham til et stilfærdigt formandsskifte er posten som EU kommisær. Dette betyder at S ikke, som enten lovet eller underforstået, kan støtte Vestager til kommissær. For at de radikale ikke skal blive totalt sure skal de derfor have et kødben. Her er posten som folketingets formand, som naturligt tilfalder en af de overlevende fra den lange march. Der er vel kun Jelved ag Haarder tilbage.

Vi må godt producere det. Vi må godt eksportere det, og vi må godt bruge det som medicin forsøgsvist, men vi må ikke bruge det, men vi nyder det

@ Peder Bahne

God ide.
Afkriminalisere al narkotika som Portugal
https://videnskab.dk/kultur-samfund/afkriminalisering-af-stoffer-er-en-s...

Touhami Bennour

jeg har læst noget af Danmarks historie igen, jeg synes hvis man tage det hele med, så jeg har fundet danmark bland Europas folk, hvis ikke ligefrem det mest aktive folkeslag i Europa. Danmark har virkelig en historie, hvis det er ikke altid smuk, så er en stor historie alligevel.

Og det sidste valg var en mester træk, når det har undgået både "populisme og ektremisme", noget det dominerer Europa i øjeblikket.

Steffen Gliese

Alle synes at overse, at Frederiksen i afgørende spørgsmål vil kunne finde sit flertal med de ægte røde, Alternativet og Konservative, der på mange måder er langt mere fremkommelige i økonomi-, arbejdsmarkeds- og miljøspørgsmål.

Søren Kristensen

Rødt er det nye sort.

Randi Christiansen

Populisme og ekstremisme er ligefrem proportional med graden af økonomisk undertrykkelse.

Mennesker, som har, hvad de skal bruge, laver ikke ballade og lader sig ikke forføre af populister og ekstremister.

Ekstremisme og populisme er sygelige mangeltilstande, og jeg synes, at det er temmelig utroligt, at det i så vidt omfang er lykkedes, hvad kun kan benævnes som psykisk afsporede, asociale privatkapitalister, at sætte dagsordenen for anvendelsen af fælleskassens midler. Deres opførsel er skammelig og deres ofre dumme, når de tillader det at ske.

Eet af de største bedrag af fælleskassen i nyere tid blev begået af thorning/corydon regeringen. Men også tidligere socialdemokratiske regeringer har solgt ud til røverkapitalisterne. Jeg mener faktisk ikke at hverken nyrup eller lykketoft er korrupte - men så må de jo lide af en slags partiel intelligens, når de ikke kunne se, hvad det var, de gjorde, da de solgte ud af den kollektive infrastruktur i stedet for at styrke den.

Hvorfor må alle andre end fællesskabet konkurrere på markedsvilkår? Fordi ellers bliver staten for magtfuld? I modsætning til nu hvor banker og finansielle virksomheder er større end stater?

Så ja, staten er selvfølgelig en stor spiller i og med den repræsenterer et demokratisk fællesskab, som alle - også det private erhvervsliv - må respektere sig. At underlægge sig private interessers trusler og tillade dem at styre den kollektive økonomi, burde være helt uacceptabelt.

I globalt perspektiv har vi dominerende mafiøse tilstande. Hvilket ikke bør betyde, at danmark, selvom vi er en lille økonomi, kritikløst danser efter privatkapitalisternes pibe - som thorning/corydon excellerede så uskønt i.

Lyt her til hvad george galloway har at sige om een af tidens største røverier af og største forbrydelser mod et helt folk, den amerikanske og dansk støttede invasion af irak. Disse psykopater - er det aliens som har gang i en overtagelse af vores biotop? Så vanvittig forekommer deres adfærd - må pacificeres, de ødelægger alt omkring sig.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=827704174280889&id=100011239...

Eva Schwanenflügel, Niels Duus Nielsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Nils Bøjden
09. juni, 2019 - 20:02

Tak for din analyse.
Og her min egen.

1. "Hvis der skal dannes en S-V regering skal de af med Løkke."

Hvorfor forudsætter du at der skal dannes en SV-regering? Det er kun Løkke, som har foreslået det.
Der er foreløbig ingen tegn på, at Socialdemokratiet har tænkt sig at give køb på valgsejren.
Desuden; Løkkes afgang som Venstre-formand kan kun ske, hvis Venstre vælter ham til et kommende landsmøde, eller han selv vælger at gå af.
Han er slet ikke kørt i stilling som EU-kommissionær, så hvorfor skulle han det?
Og hvem af Venstres mulige andre formænd går ind for en SV-regering? Kun Løkke.

2. "Dette betyder at S ikke, som enten lovet eller underforstået, kan støtte Vestager til kommissær."

Socialdemokratiet har aldrig støttet Vestagers kandidatur, det har Løkke til gengæld.

3. "For at de radikale ikke skal blive totalt sure skal de derfor have et kødben. Her er posten som folketingets formand, som naturligt tilfalder en af de overlevende fra den lange march. Der er vel kun Jelved ag Haarder tilbage."

De Radikale behøver ikke blive sure, hvis Socialdemokratiet ikke bakker op om Vestager, for det har de aldrig lovet at gøre.
De kunne muligvis ændre mening, hvis det fremmede regeringsforhandlingerne?

Ja, jeg er enig i, at Jelved er et godt bud på en ny formand for Folketinget, som et kødben til de Radikale.

Bertel Haarder er dog fra Venstre, så hvis han skulle blive foreslået, kunne det være fra Radikal side, for at cementere deres tilhørsforhold til en såkaldt 'ansvarlig økonomi'.

Eva Schwanenflügel

*kommissionær
Jeg mener selvfølgelig kommissær

Nils Bøjden

"Hvorfor forudsætter du at der skal dannes en SV-regering? Det er kun Løkke, som har foreslået det.
Der er foreløbig ingen tegn på, at Socialdemokratiet har tænkt sig at give køb på valgsejren."

De giver ikke køb på valgsejren ved en S-V regering med den kyske Jomfru Mette som 1ste kvinde. For øvrigt er det over hovedet ikke en valgsejr til Soc.Dem. Au contraire, madame. De gik tilbage ved valgt. Endnu en gang.

Nils Bøjden

"Socialdemokratiet har aldrig støttet Vestagers kandidatur, det har Løkke til gengæld. "

Mai non. De vil selvfølgelig altid støtte en oplagt kandidat fra et samarbejdsparti. I dette tilfælde dronning Margrethe den 3.

Nils Bøjden

"De Radikale behøver ikke blive sure, hvis Socialdemokratiet ikke bakker op om Vestager, for det har de aldrig lovet at gøre."

Det kan jeg love dig for at de bliver. I den grad så det vil kommet til at forpeste ethvert fremtidigt samarbejde. Det er en af de største fjer i hatten nogen sinde for de radikale at have en EU kommisær, og den eneste grund til at Hr. Østergaard er blevet formand.

Nils Bøjden

"De Radikale behøver ikke blive sure, hvis Socialdemokratiet ikke bakker op om Vestager, for det har de aldrig lovet at gøre."

Det er ikke et spørgsmål om hvad man har lovet. Politikere der lover noget er af princip utroværdige. Politikeres DNA er at op nå fordele, indflydelse og at samle venner. Kun derved kan man fremme ens egen politik.

Eva Schwanenflügel

@ Nils Bøjden

1. "De giver ikke køb på valgsejren ved en S-V regering med den kyske Jomfru Mette som 1ste kvinde. For øvrigt er det over hovedet ikke en valgsejr til Soc.Dem. Au contraire, madame. De gik tilbage ved valgt. Endnu en gang."

Løkke vil selv stå i spidsen for en eventuel SV-regering, ellers bliver der intet ud af den kæphest.
Og jo, i Socialdemokratiets mening er der tale om en valgsejr, idet fortællingen lyder at de har trukket vælgere fra DF over midten, selvom de også har drysset vælgere hen til RV og SF.
Der er ihvertfald flertal for en rødere regering, mener S.
(Og hvad er det med den kyske jomfru Mette? Mig bekendt er hun både skilt og nyforlovet, så deet..)
Så er der også det med at S meget nødigt vil gentage fejlen med at 'videreføre borgerlig politik i bredeste forstand', som vi så under Thorning-regeringen.
Og det at ingen stoler på hinanden i S og V.

2. "Mai non. De vil selvfølgelig altid støtte en oplagt kandidat fra et samarbejdsparti. I dette tilfælde dronning Margrethe den 3."

Det får vi se. Mette F. & Co. har brugt megen tid på at lægge afstand til den tidligere SSFR-regering, og de føler helt sikkert også at Margrethe Vestager opfører sig som var hun en Dronning.
Måske kan S bruge en støtteerklæring til at få indrømmelser den anden vej, men Vestager er bestemt ikke deres kop te.

3. "Det kan jeg love dig for at de bliver. I den grad så det vil kommet til at forpeste ethvert fremtidigt samarbejde. Det er en af de største fjer i hatten nogen sinde for de radikale at have en EU kommisær, og den eneste grund til at Hr. Østergaard er blevet formand."

Måske har du ret. Det er ikke til at vide.

4. "Det er ikke et spørgsmål om hvad man har lovet. Politikere der lover noget er af princip utroværdige. Politikeres DNA er at op nå fordele, indflydelse og at samle venner. Kun derved kan man fremme ens egen politik."

Her har du til gengæld ikke ret.
Man får ingen venner af at lyve overfor sine samarbejdspartnere. (Hvilket jeg også tror Løkke kommer til at sande.)

Nils Bøjden

"Løkke vil selv stå i spidsen for en eventuel SV-regering, ellers bliver der intet ud af den kæphest."

Jeg har en del gange oplevet at det jeg vil og hvordan verden udvikler sig ikke nødvendigvis matcher.

"Og jo, i Socialdemokratiets mening er der tale om en valgsejr, idet fortællingen lyder at de har trukket vælgere fra DF over midten, selvom de også har drysset vælgere hen til RV og SF."

Partier oplever kun at deres egen stemmefremgang er succes. At andre har succes kan og vil aldrig blive et succes kriterium for politiske partier. Heldigvis.

"Og det at ingen stoler på hinanden i S og V."

Og alligevel har de stemt sammen ca 90% af alle afstemninger. Det fortæller mig en forskel på salgstaler/bragesnak og virkelighed.
https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/socialdemokratiet-flirter...