Læserbrev

Rosa Lund: Enhedslisten har ikke rykket sig en millimeter på udlændingepolitikken

Enhedslisten har ikke blåstemplet videreførelsen af Støjbergs udlændingepolitik. Vi er ikke bundet til at støtte en ny regerings udlændingepolitik og vil bekæmpe alle stramninger med næb og klør, skriver udlændingeordfører for Enhedslisten Rosa Lund i dette debatindlæg
Debat
1. juli 2019

Anton Geist skriver i en analyse i Information den 27. juni, at Socialdemokratiet har formået at rykke Enhedslisten, De Radikale og SF »et meget langt stykke i retning af en accept af den stramme udlændingepolitik«, og at vi nu har »blåstemplet en videreførelse af den tidligere regerings udlændingepolitik med få, ikke særligt betydelige undtagelser«.

De Radikale og SF må tale for sig selv. Men Enhedslisten har ikke rykket sig en millimeter og heller ikke blåstemplet andet end forbedringer i en mere menneskelig retning.

Den 18 sider lange ’politiske forståelse' er ikke en aftale, der binder Enhedslisten til at støtte regeringens politik. Det er forudsætningen for, at vi ikke stemmer for et mistillidsvotum på regeringens første dag i Folketinget.

Hvis vi i partiet stemte for et sådant mistillidsvotum på dag ét, ville det være et ganske voldsomt skridt – især fordi vi med stor sandsynlighed ville få en borgerlig regering efterfølgende.

Set i dét lys er det bemærkelsesværdigt, at vi – faktisk allerede inden en ny regering var tiltrådt – har sikret vigtige forbedringer for afviste børnefamilier på Sjælsmark, for krigsflygtninge med midlertidig beskyttelsesstatus og for andre.

Men listen med de 114 Støjberg-stramninger er lang, og Mette Frederiksens (S) egne stramninger fra hendes tid som justitsminister under Thorning-Schmidt skal også tælles med. Stort set alle stramninger vil vi bekæmpe med næb og kløer.

Valgresultatet den 5. juni var på mange måder opmuntrende. Dansk Folkepartis betydning i dansk politik blev reduceret kraftigt, og forhåbentlig kan det gøre regeringen mindre tilbøjelig til at sige ja til Dansk Folkepartis højrepopulistiske og menneskefjendske krav om stramninger.

Det ændrer desværre ikke ved, at Folketingets humanistiske blok (R-SF-EL-Alt.) ved valget kun er gået frem til i alt 48 mandater mod 39 før valget. De fire partier, der ønsker en markant mere humanistisk migrations- og integrationspolitik, er altså stadig meget langt fra at have et flertal.

Det forhindrer Enhedslisten i at lave grundlæggende ændringer her og nu. Men det forhindrer os ikke i fortsat at være vagthund for de alt for mange mennesker, der er kommet i klemme på grund af stramningerne.

Rosa Lund, rets- og udlændingeordfører i Enhedslisten

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det er svært at skelne mellem partierne der støtter en S-regering, og S-regeringens politik.
Det burde man nu ellers kunne forlange af en så kyndig journalist som Anton Geist.

Men det bliver nok ikke sidste gang Enhedslisten må opleve at blive indfedtet i den førte politik nu de har involveret sig i 'forståelses papiret'..

Jeg håber meget stærkt at den symbolpolitiske æra i det mindste - og blot til en start - nu endegyldigt er lagt i graven.

Et sted skal man som bekendt starte med at tage det første skridt. Det første af mange.

Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Per Klüver og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

PS. Godt du melder ud, Rosa Lund.
Det skal være fuldstændig klart, hvor Enhedslisten står.

Christian Mondrup, Anker Heegaard, Thomas Tanghus, Per Klüver og Katrine Damm anbefalede denne kommentar