Klumme

Venstrefløjens opgør med moralen har banet vejen for at virkeliggøre et vidunderligt idealistisk projekt

Venstrefløjen har ved denne regeringsdannelse foretaget et fundamentalt politisk skift. De har opgivet den moralske modstand og til gengæld fået en ny politisk idealisme, skriver chefredaktør Rune Lykkeberg i dette debatindlæg
Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Mette Frederiksen udtaler sig til pressen efter regeringsforhandlingerne.

Pia Olsen Dyhr, Pernille Skipper og Mette Frederiksen udtaler sig til pressen efter regeringsforhandlingerne.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Debat
29. juni 2019

En erfaren politiker forklarede engang forskellen på venstrefløjen og højrefløjen således: Hvis Dansk Folkeparti fik tre mærkesager igennem på finansloven, var de ligeglade med resten af pakken moralsk og ideologisk.

De ignorerede det store billede og fokuserede på deres egne små sejre.

Tit stod de tilbage som vindere.

Hvis et venstrefløjsparti derimod til finanslovsforhandlingerne oplevede, at de ikke kunne stå inde for den samlede pakke moralsk og ideologisk, protesterede de.

De nægtede at sælge ud for at opnå symbolske sejre. Ofte forlod de forhandlingerne vrede og skuffede. De fik ikke så mange resultater, men de var utroligt gode til at mobilisere kritik af Socialdemokratiets nyliberalisme og højrefløjens nationalisme og konkurrencestat. 

Venstrefløjen stod tit tilbage som tabere.

Kritikken er ikke helt rimelig: Eksempelvis har Enhedslisten haft det fornuftige princip, at de stemmer for alt, hvad der samlet bringer Danmark fremad. Og den moralske kritik har været med til at blotlægge ideologiske tendenser i velfærdsstaten, som efterfølgende blev kritiseret og korrigeret.

Men den er heller ikke urimelig: De store idealer har for venstrefløjen gjort det lettere at være i opposition og sværere at være med til at regere. Konsekvensen var, sagde politikeren, at venstrefløjen risikerer at leve på sine smukke nederlag i det store billede, mens højrefløjen lever på små konkrete sejre i virkeligheden.

Den moralske kompromisløshed kan føre til praktisk resultatløshed for venstrefløjen, mens Dansk Folkeparti insisterende små sejre gennem de seneste 20 år er endt med at forandre det store billede.

Et nyt kompromis

Men den kontrakt om regeringens retning, som er det forståelsespapir De Radikale, SF og Enhedslisten i denne uge har lavet med Socialdemokratiet, er her et dramatisk nybrud: Venstrefløjen har leveret et voldsomt moralsk kompromis på udlændingeområdet.

Den har erkendt, at den udlændingepolitik, som har været defineret af Dansk Folkeparti og Inger Støjberg (V) og efterfølgende er blevet overtaget af Socialdemokratiet, er horisonten for dansk politik.

Det er en velfærdsstat med to typer af borgere: En gruppe som skal stresses, plages og adskilles fra deres familier, så de ikke får motivation til at blive i Danmark og så de kan skræmme andre væk, og en anden gruppe, som skal serviceres, forsikres mod usikkerhed og have bedst mulige betingelser for at udfolde sig selv.

Det store flertals frihed og sikkerhed er afhængig af mindretallets udsathed og midlertidighed. Sådan er velfærdsstaten i det 21. århundrede. 

Det er ikke en politik, venstrefløjen har overtaget. Men den har opgivet den absolutte modstand imod den og billiger den nu som fundament for den socialdemokratiske regering. Til gengæld har venstrefløjen fået mere magt og indflydelse end nogensinde før i historien.

Idealismens genkomst

Man kan man kalde det et moralsk knæfald for den brutale udlændingepolitik. Men man kan også sige, at man politisk ender med ingenting, hvis man kræver det moralsk maksimale på klima, social retfærdighed, velfærd og udlændingepolitik.

Og med kompromiset på udlændingeområdet, har Enhedslisten været med til at definere nogle principper for klima, social retfærdighed og ulighed i grundlaget for den næste regering, som er virkelige solidariske skridt fremad.

Vi oplever med den nye regering noget så uventet som idealismens genkomst som den sejrende position i dansk politik.

Det er en grøn idealisme fremtvunget af den ubønhørlige natur, inspireret af aktivistiske unge og motiveret af bred folkelig bekymring.

Den er ikke kommet af sig selv, men det er ikke desto mindre en idealistisk statsminister, som sætter så store mål på klimaområdet, at Danmark nu ikke længere vil være berømt i udlandet for vores smykkelov, men for vores store grønne omstilling. Det store moralsk kompromis har for venstrefløjen gjort det muligt at definere et vidunderligt idealistisk projekt for Danmark. 

Og denne gang står Dansk Folkeparti tilbage som tabere, mens venstrefløjen står og smiler som vindere. Efter valget i 2019 er det forskellen på højrefløjen og venstrefløjen i dansk politik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Here we go again "nødvendighedens politik"-argumentationen,
der åbenbart kan "ophæve" enhver moralsk og etisk modstridende handling og forpligtelse man selv har skrevet under på. Man kan da ikke ekskludere og mishandle et segment af mennesker/børn og samtidigt at være fortaler for solidaritet og lighed i samfundet.

Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Hanne Ribens, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Bjarne Toft Sørensen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Torben Skov, Kurt Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

EL er blevet socialdemokrater, hvilket er okay, når socialdemokraterne nu insisterer på at være borgerlige. Det åbner så for, at der kan skabes et parti til venstre for EL, som så kan holde socialdemokraterne i EL i ørerne. Jeg forventer ikke, at et sådant parti vil se dagens lys i en overskuelig fremtid, men jeg er sikker på, at det vil komme, lige så snart det lykkes de nye socialdemokrater at rulle den borgerlige politik tilbage, så det bliver muligt igen at være offensiv

Karsten Lundsby, Troels Ken Pedersen, Flemming Berger, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Jørgen Larsen, Susanne Kaspersen, Brian W. Andersen, Bjarne Toft Sørensen, Torben Skov, Kurt Nielsen og Thuan Bui anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

Det er påfaldende, at de to partier, der har haft den største påvirkningskraft inden for deres områder, DF med udlændingepolitikken, Å med klimavalget, har tabt mandater. På den ene side har de ikke noget at klage over, da deres politik blev gennemført, men på den anden kan de jo ikke leve af, at andre stjæler deres politik.
Gør modstanderens politik til din egen og vind...

Niels Duus Nielsen

Propaganda virker, Niels-Simon, Alternativet har fået massiv modstand fra både den etablerede presse og den etablerede poltiske elite - så glæd dig over, at tankerne nyder fremme, og tag revanche næste gang, når modstanderne, der har hugget tankerne, har vist, at de ikke mente, hvad de sagde, men kun sagde det for at blive valgt.

Karsten Lundsby, Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Erik Fuglsang, Susanne Kaspersen, Bjarne Toft Sørensen, Niels-Simon Larsen, Benta Victoria Gunnlögsson og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

"Er du klar? Er du klar? Er du klar?" Råbte en sukker sød og smilende Pernille Vermond ind i øret på Kristian Thulesen Dahl under et debat møde i Aabenraa. Indholdsløs symbolpolitik - Men Donald Trump vandt præsidentvalget i USA på symbolpolitik.

Vi lever i en tid uden substans, hvor mange kun forholder sig til hurtige overskrifter. Uden at tænke over hvad der egentlig menes med det og hvad konsekvenserne bliver. Skræmmende.

Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Karsten Lundsby, Thomas Tanghus, Hanne Ribens, Sven Elming, Steffen Gliese, Erik Fuglsang, Peter Wulff, Susanne Kaspersen, Werner Gass, Tino Rozzo, Benta Victoria Gunnlögsson og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Niels-Simon Larsen

I politik kan man få let gennemført, når bare andre kan tage æren for det.

Steffen Gliese

Jeg må indrømme, at dette valg har gjort mig enormt optimistisk, og jeg synes, at alle de rigtige ting foreløbig er blevet udtrykt. Ikke alene tabte DF og hele den rabiate højrefløj, der tilsammen halveredes - men det står også klart, at det ikke var Socialdemokratiets højredrejning på udlændingeområdet, men pensionen, der bragte folk tilbage. Vi er med andre ord tilbage, hvor vi var før valget i 1998, hvor alt begyndte at gå galt.

Eva Schwanenflügel, Jan Fritsbøger, Liselotte Paulsen, Karsten Lundsby, Troels Ken Pedersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Jeg forstår ikke den begejstring for et "vidunderligt idealistisk projekt".

Utilfredsheden blandt store grupper af Socialdemokratiets vælgere er forudsigelig, når det går op for dem, at regningen for de grønne ambitioner og vægten på højnet velfærd for de svageste grupper i samfundet især skal betales af "middelklassen" og ikke af "rige kapitalister". Det vil især være i form af ringere forbrugsmuligheder som konsekvens af afledte effekter af den førte økonomiske politik.

Den danske "middelklasse" er meget lidt grøn og meget lidt socialt solidarisk med de svageste, hvis det går ud over dens egne forbrugsmuligheder. Tit undres jeg f.eks. over, at familier kan blive vildt bekymrede, hvis de bliver nødt til at undvære den ene bil, bliver nødt til at sælge sommerhuset, eller må undvære én af årets flyrejser sydpå. Vanens magt er utrolig stor.

Baglandet i SF og Enhedslisten vil ikke forholde sig i ro ret længe, hvis ikke deres partier bryder den "borgfred", der er indgået, når den socialdemokratiske regering ud fra deres forventninger, fremover ikke fører en tilstrækkelig social økonomisk politik, en tilstrækkelig grøn politik og en tilstrækkelig human politik på flygtningeområdet.

En socialdemokratisk mindretalsregering, på de nuværende betingelser, vil stå med mange af de samme problemer, som den tidligere Lars Løkke Venstre mindretalsregering stod over for.

Det grundlæggende problem i dansk økonomi er den forholdsvis ringe økonomiske vækst gennem mange år, der i langt overvejende grad er bestemt af forhold i den internationale økonomi.

Hykleriet i dansk politik går på, at uanset, hvilken regering vi måtte få, så vil et øget forbrug på nogle områder betyde et ringere forbrug på andre områder. Der er ikke nogle nemme eller smarte løsninger, selv om politikerne, hos de to regeringsbærende partier (Socialdemokratiet, Venstre), forsøger at bilde deres vælgere noget andet ind.

Når det drejer sig om, hvem der så skal have forringet deres forbrugsmuligheder, er man lige hyklerisk bortforklarende i begge lejre. Der er ikke grænser for, hvad et begreb som "økonomisk råderum" kan bruges til i den sammenhæng.

Jørgen Wind-Willassen, René Arestrup, Niels-Simon Larsen og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Helvede er på vej.
Helvede er på vej, lød den korte vejrmelding fra den spanske tv-meteorolog Silvia Laplana i går på Twitter.

Så enkelt kan vores nye regering beskrives.

Vores folkevalgte politikere stjæler deres egne børns fremtid for bevarelse af deres egen ikke bæredygtige livsstil.

Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Der Radikale Venstre der taler om 70% CO2 reduktion i 2030, men det er sort snak, løgn og svindel med tal og procenter.

Faktum er at for at nå målene i Paris aftalen som partierne tager udgangspunkt i, er der budgetteret med at suge enorme mængder CO2 ud af atmosfæren, det er udsugning og opbevaring af CO2 i en målestok der kræver, ikke til dato opfundet teknologi, CO2 skal efterfølgende opbevares i jorden på samme måde som man i dag opbevare atomaffald, uden mulighed for at CO2 kan undslippe igen.

Desuden:
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet de varer der forbruges i EU, men er produceret uden for EU.
(Løgnen om det påståede fornuftige i udflytning af produktionsvirksomhed til slave arbejde til sulte løn, fra de påståede avancerede økonomier langt væk fra vores grænser).
Danmark/EU medregnet ikke i CO2 regnskabet CO2 udledning fra skipping.
(Er ej heller medregnet i Paris aftalen).
Danmark/EU medregner ikke i CO2 regnskabet luftfart.
(Er ej heller medregnet i Paris aftalen).

Verdens samlede CO2 udledning ‘stiger’ naturligvis af samme årsag fortsat, år for år, i takt med forbruget stiger, forårsaget af det vores løgnagtige lokale og internationale politikere kalder for ‘ønskværdigt økonomisk vækst og påstået rigdom’.

Det må desværre konstateres danskernes faktiske situation, ud fra politikernes egen tilgængelige faktuelle viden, ikke formidles til befolkningen af vores politikere, hvorfor jeg føler det nødvendigt at gentage dette faktum, at vores politikere ved bedre, at had og forfølgelse af udstøtte i samfundet, ser ud til fortsat at afløse fakta i dansk påstået økonomisk såkalt vækst politik, som det bl.a. også er tilfældet i lande som USA og Polen.

Syndebuk politikken.

I de unge vælger derude hvis fremtid bliver stjålet, bør fortsat huske på, at hvis f.eks. ikke man politisk ønsker at skulle forholde sig til et ‘ekstremt’ stigende antal klimaflygtninge, burde vores folkevalgte politikere stoppe med, at producere klimaflygtninge.

Der burde tages klart afstand fra kortsigtede ‘ikke’ bæredygtige økonomiske og magtpolitiske interesser, hvor de ansvarlige politikere og økonomiske interessenter, efterfølgende beskylder ofrene for deres politik og investeringer, for deres på ofrene overlagte påførte ulykker.

Husk på ved fortsat stigende CO2 udledning og der er ‘absolut’ ikke udsigt til andet, der kommer ikke tilstrækkelig bæredygtig energi til samlet set global økonomisk vækst, herved estimere UN/FN 250 millioner nye klimaflygtninge de kommende få år, ikke kun fra og omkring ækvator, men primært der fra, da ekstremt vejr frekvensen stiger og eksistensgrundlaget forsvinder.

Dette antal flygtninge stiger i takt med CO2 koncentrationen stiger i atmosfæren og den samlet set globalt stigende opvarmning af kloden.

Husk alternative fakta ‘IKKE’ er fakta, men er altid løgn!

Fra forståelsespapiret af Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Der Radikale Venstre.

“Styrke de grønne regnemodeller. Hensynet til klima og den grønne omstilling skal integreres i Finansministeriets regnemodeller, og arbejdet med at udvikle grønnere regnemodeller skal sikres og udvides. Der indledes dialog med Danmarks Statistik om, hvordan arbejdet med et grønt nationalregnskab og BNP kan styrkes.”
Link: https://finans.dk/politik/ECE11466608/laes-hele-aftalen-der-goer-mette-f...

Faktum er:
Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive, samlet set global vækst, uden brug af energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Ingen af de løgnagtige politiker i folketinget, har til dato kunne beskrive et alternativ, der kan skabe samlet set global vækst i fremtiden, uden energi fra klimakatastrofe skabende CO2 afbrænding af kul, olie og gas.

Konklusionen må derfor naturligvis være, at de løgnagtige politikere i folketinget generelt og samlet set, ikke har forstået, hvad gode økonomiske forhold er, ingen af de løgnagtige politikere i folketinget har forstået skabelsen af samlet set økonomisk vækst, rimelig fordeling af den samlede velstand og på den ’lange bane’ bekæmpelse af fattigdom.

Læs evt.

Alle taler om grøn vækst, men det er en matematisk umulighed.

“Når de mest magtfulde politikere, økonomer, firmaer og interesseorganisationer skal give svar på, hvordan man skal redde planeten fra miljø- og klimamæssig deroute, er svaret ofte såkaldt »grøn vækst« eller »grøn kapitalisme«. Vi skal hverken leve mere med færre forbrugsgoder eller reducere produktionen, fordi vi gennem en grøn omstilling kan omlægge til en mere bæredygtig produktion. Vi kan få i både pose og sæk og skal ikke gå på kompromis.

Det er imidlertid for godt til at være sandt.
I virkeligheden er det en matematisk umulighed.”

Link: https://www.berlingske.dk/kommentarer/alle-taler-om-groen-vaekst-men-det...

EU og fire lande i Sydamerika er enige om frihandelsaftale.
“Frihandelsaftalen mellem EU og fire lande i Sydamerika er indgået efter næsten 20 års forhandlinger.”

Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/eu-og-fire-lande-i-sydamerika-er-enige-...

Philip B. Johnsen

Kære børn og unge der endnu ikke er blevet hjernevaskede i skolen.

Stem igen når i kan i størst muligt antal, når den tid forhåbentlig meget snart kommer igen, stem på partier og kandidater, der siger sandheden om jeres fremtid i modsætning til de nuværende løgnagtig politikere, her er en smagsprøve på sandheden om vores løgnagtige politikere, fra en af jeres egne helt unge mennesker den da 15 årige Greta Thunberg.

“You only speak of green eternal economic growth because you are too scared of being unpopular.

You only talk about moving forward with the same bad ideas that got us into this mess, even when the only sensible thing to do is pull the emergency brake.

You are not mature enough to tell it like is.
Even that burden you leave to us children.”

Citat fra den 15 årige Greta Thunberg COP24 i december 2018 Katowice Polen.

Fra COP24 i december i Katowice i Polen 2018 Greta Thunberg holder denne tale til beslutningstagerne (de løgnagtige politikere mf.) for klimamålene.”
Link:https://www.lifegate.com/people/news/greta-thunberg-speech-cop24
Link:https://youtu.be/HzeekxtyFOY

Steen K Petersen og Niels-Simon Larsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Om så Danmark ophøre med at eksistere lige her og nu ville det ikke betyde noget som helst for hverken klima, ressource over forbrug, overbefolkning eller noget som helst andet. At skære ned på CO2 udslippet med 70% i Danmark er dog alligevel en god start og kan måske fremstå som det gode eksempel til efterligning. Men jeg er enig med dig Philip B. Johnsen. Hvis jorden som vi har kendt den indtil nu med en stor mangfoldig natur skal redes, så skal der helt andre tiltag til. Tiltag som ingen er klar til at ofre.

Vi står til at køre ud over afgrunden på første klasse. Men i det mindste fulde af optimisme.

Kim Øverup, Steen K Petersen, Karsten Lundsby, Niels-Simon Larsen og Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne kommentar
Ebbe Overbye

Jeg kan som fattigrøve og ikke abonnement ikke læse artiklen. Min egen vurdring er modsat. Socialdemokratiet sætter stadig moral over behov i pensionsdebatten. læs mere her.

https://www.a4nu.dk/artikel/fanden-tager-de-sidste-mens-de-venter-paa-so...

Det kommer måske som et chock for nogle, men kan og vil følges ad. Hvis man ikke kan mere skal man ikke mere.

Niels-Simon Larsen

Bjarne T S: Gode tanker, men hvem, tror du tør, bryde borgfreden?

Ole Rasmussen

S har for mig i et et opportunistisk verdenssyn gjort racisme til en forudsætning for livsvilkår i Danmark, som i tressernes USA. Skoler, enklaver, opdeling i dem og os. De afskyr andre nationaliteter, vil have dem i lejre, hvilket gør jeg afskyr Socialdemokrater.

Ebbe Overbye

Stadig med forbehold for at jeg ikke ved hvad jeg taler om. Så er jeg især positivt stemt for det mulige opgør med konsulenterne. Nærmere bestemt privatiseringen af beskæftigelsespolitiken. Det var en åbenbaring, da jeg blev klar over at lovgivningen var privatiseret og udliciteret til private firmaer.

Tiden vil vise hvor meget, der er om det. Fru Frederiksen har jo ingen tillid blandt os, der blev ramt af hendes reformer som beskæftigelsesminister.

Min interesse for seniorpensionen er selvfølgelig fordi det er aktuelt for mig selv.

Jan Fritsbøger

Bjarne Toft Sørensen, der er vist ganske meget du ikke forstår,
begejstringen handler om at en forhadt kurs i danske politik er brudt, om at der endelig er et nybrud i klimapolitikken,
og nok især om at vi er blevet positivt overraskede over at S måske ikke er helt så borgerlige som man kunne frygte,
og vi ved godt at træerne ikke vokser ind i himmelen, og at problemerne ikke er løst endnu, men alene det faktum at ambitionen om for alvor at gøre noget, giver anledning til en spinkel optimisme

især set i lyset af den tidligere regerings ambitioner, for det er selvfølgelig et tegn på manglende forståelse af udfordringen med klimaet når man stadig taler om vækst, generel vækst er en død sild hvis klimaet skal reddes,
vi skal have global recession og vækst må kun forekomme helt i bunden, hvilket betyder at kun fattige mennesker kan tillade sig forbedringer i materiel levestandard,
mere miljøvenlig teknologi kan gøre det nemmere men vil ikke være nok i sig selv, der er ingen vej uden om forbrugsreduktion i stor skala for alle som lever i overflod, hvilket vil sige hele den industrialiserede verden,
men det vigtige er at nu kommer vi i det mindste i gang og det giver da grobund for håb, og så har verden i øvrigt slet ikke brug for dem som synes vi skal vente og se om ikke vi kan opfinde en effektiv løsning, og derfor bare bør fortsætte det daglige ræs efter mere vækst i håb om at få "råd" til omstillingen.
fra nu af handler det altså slet ikke længere om penge men om overlevelse.

Bjarne Toft Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

@Jan Weber Fritsbøger
" ---- alene det faktum at ambitionen om for alvor at gøre noget, giver anledning til en spinkel optimisme"

Der er ingen i den nuværende regering, der føler nødvendigheden af for alvor at gøre noget - der har du vist misforstået noget. Der er og vil kun blive tale om symbolpolitik og nogle mindre tiltag - ikke noget, der for alvor flytter noget.

En S regering tør ikke for alvorlig gøre sig uvenner med store dele af befolkningen, f.eks. de store grupper, som ikke helt ved, om de foretrækker en S regering eller en V regering, og som denne gang stemte S.

Bjarne Toft Sørensen

@Niels-Simon Larsen:
Det parti med det mest oprørske bagland, som vil føle, at deres parti får mindst ud af borgfreden - det vil med størst sandsynlighed blive Enhedslisten. Da regeringen i nogle sammenhænge også skal arbejde hen over midten, vil de gå ret langt for at undgå en egentlig konflikt med De Radikale.

Philip B. Johnsen

“Venstrefløjens opgør med moralen har banet vejen for at virkeliggøre et vidunderligt idealistisk projekt.”

EU sender fredag et stærkt signal sammen med vores Mercosur-partnere om, at vores folkevalgte politikere stjæler deres egne børns fremtid for bevarelse af deres egen ikke bæredygtige livsstil.

EU fredag.

“Vi går ind for regelbaseret handel, siger formanden for EU-kommisionen, Jean Claude Juncker, ifølge AP.
Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, skriver på Twitter, at EU-Mercosur-aftalen er historisk - en af de vigtigste aftaler nogensinde for hans land.
Aftalen er indgået efter næsten 20 års forhandlinger.

Den fjerner handelshindringer og bidrager til øget eksport fra begge parter.

EU-Kommissionen siger, at aftalen tager hensyn til beskyttelse af arbejderes rettigheder, miljøet samt høje standarder for fødevarer.
Mercosur blev grundlagt i 1991 og består af Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasilien. Aftalen mellem de fire lande skal fremme frihandel og den frie bevægelighed.”

Soya produktion og klimaforandringer er nu en velsignelse må vi forstå!

Især i Argentina, Brasilien og Paraguay, hvor produktionen nu fylder over 56 mio. hektar i de tre lande. Det er et område større end Frankrig.

“The long hot summer.
Heat is causing problems across the world.
Worryingly, such weather events may not remain unusual”
The Economist
Link: https://www.economist.com/science-and-technology/2018/07/28/heat-is-caus...

Landbruget står for knap en femtedel af de danske drivhusgasudledninger.

Det betyder bl.a., at landbruget ikke kan fortsætte soyabønneimporten fra oversøiske leverandører til grisefoder, produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland og skal fragtes klimakatestrofe skabende hele vejen over verdenshavene.

Husk på at:
“International maritime shipping accounts for approximately 800 million tonnes of CO2 emissions a year, but it is not regulated by the Paris Agreement.”

Anno 2013
"Produktion af sojabønner til danske grise lægger beslag på et areal i Sydamerika på størrelse med Sjælland.

Regnskov bliver ryddet, og klimaet lider under den intensive sojabønne-produktion, viser rapport.

Pigen på fotoet bor tæt på sojamarker i Argentina, hvor man sprøjter med pesticider, der er forbudt i EU, fordi de kan skade naturen og gøre mennesker alvorligt syge.

En højere andel af lokalbefolkningen bliver syge af kræft end andre steder, og børn bliver født med misdannelser.”
Link: http://www.dr.dk/Nyheder/Viden/Miljoe/2013/11/10224956.htm

Anno 2018

“Ny rapport: Dansk import af soja går hårdt ud over Latinamerikas skove
En ny rapport fra Verdens Skove viser, at dansk produceret kød med meget stor sandsynlighed forårsager skovfældning i Sydamerika, med overtrædelser af oprindelige folks rettigheder til følge.

Store områder med tropisk skov bliver ryddet i Sydamerika, for at gøre plads til en stadigt stigende produktion af soja til blandt andet danske slagtedyr.”
Link: https://globalnyt.dk/content/ny-rapport-dansk-import-af-soja-gaar-haardt...

Helvede er på vej.

Helvede er på vej, lød den korte vejrmelding fra den spanske tv-meteorolog Silvia Laplana forleden på Twitter.

Philip B. Johnsen

“Venstrefløjens opgør med moralen har banet vejen for at virkeliggøre et vidunderligt idealistisk projekt.”

EU sender fredag et stærkt signal sammen med vores Mercosur-partnere om, at vores folkevalgte politikere stjæler deres egne børns fremtid for bevarelse af deres egen ikke bæredygtige livsstil.

Der manglede et link til DR.
Sorry.
Link: https://www.dr.dk/nyheder/udland/eu-og-fire-sydamerikanske-lande-laver-a...

Jeppe Lindholm

Endnu et vigtig skridt mon rydningen af regnskoven i Amazonas. Så er der fest hos de danske svineproducenter med adgang til endnu billigere soya proteiner. Og oksekødsfortærerne kan se frem til kronede dage med billige bøffer. Mums. Så køre det sorte væksthjul igen for fulde omdrejninger.