Kommentar

Dan Jørgensen kan sikre sin første klimasejr: Han skal bare indstille oliejagten i Nordsøen

Snart skal klimaminister, Dan Jørgensen, og klimaudvalget behandle ansøgninger fra fire olieselskaber, der vil have lov til at lede efter ny olie og gas i Nordsøen frem mod 2055. Sagen er klar, hvis S tager klimaproblematikken alvorligt, så dropper ministeren udbuddet, skriver Helene Hagel fra Alternativet i dette debatindlæg
Her ses en af Mærsks platforme: Maersk Oil's Halfdan-platform i Nordsøen.

Her ses en af Mærsks platforme: Maersk Oil's Halfdan-platform i Nordsøen.

Claus Bonnerup

Debat
25. juli 2019

Inden for ganske få uger har vores klimaminister mulighed for at vise, at der er reel og ambitiøs handling bag den nye regerings mission om, at Danmark skal gå forrest i kampen mod klimakrisen og påtage sig det internationale lederskab for den grønne omstilling.

En af de første opgaver for Folketingets nye klimaudvalg bliver at behandle en ansøgning, indsendt af fire olieselskaber, der vil have lov til at lede efter ny olie og gas i Nordsøen.

Sidste sommer gav den daværende VLAK-regering, DF, S, R og SF tilladelse til at igangsætte den ottende udbudsrunde i Nordsøen.

Vores tidligere klimaminister startede altså processen, hvor olieselskaberne kunne udvælge de områder i Nordsøen, hvor de i mange årtier frem først vil lede efter og siden indvinde nye reserver af olie og gas.

Men det er stadig muligt at lukke ned for denne udbudsrunde og dermed oliejagt. Olieselskaberne har endnu ikke fået den endelige tilladelse af Folketinget.

Dan Jørgensen (S) har dermed en unik mulighed for at vise, at han mener det seriøst når han siger, at den nye regering vil være mere ambitiøs, end nogen regering nogensinde har været før. At det ikke bare er tom snak, at Danmark nu bliver en grøn supermagt, men at disse flotte ord rent faktisk følges op med reel handling.

Stop nu oliejagt

Det kræver en hurtig udfasning af fossile brændsler, hvis vi skal stoppe klimakrisen, og derfor har verden desperat brug for kraftige signaler fra foregangslande om, at vi skal lukke ned for jagten på fossile brændsler så hurtigt som muligt.

S vil desværre ikke være med til at udfase den fossile produktion og lave en afviklingsplan for den danske olie- og gasjagt. Det er ærgerligt for klimaet og for de kommende generationer.

Der er dog et første skridt, der burde være noget nemmere: Regeringen kan vedtage, at vi i det mindste ikke går i gang med at udvide produktionen af nye fossile brændsler. Når du er i et hul, skal du først stoppe med at grave, før du kan finde ud af, hvordan du kommer op ad hullet.

De globale olie- og gasfelter vi har i dag, selv uden kul, vil lede til global opvarmning langt over 1,5 grader. Ergo skal nogle olie- og gasfelter, der er i drift i dag – især i rige lande, lukkes, før de er tømt.

Det vil regeringen ikke, men vil den ikke i det mindste sørge for, at vi ikke leder efter nye fossile brændsler, når langt størstedelen, af dem vi allerede har fundet, skal blive i jorden, hvis vi skal gøre os noget håb om at stoppe klimakrisen? Ellers bliver hovedpinen – og regningen – kun større, når vi om to, fem eller syv år går i gang med udfasningen.

VLAK lukkede i fjor for olie- og gasjagt på land og i indre danske farvande. Det var et vigtigt signal at sende, men det var primært en symbolsk handling, da der aldrig er gjort kommercielle fund af olie og gas på dansk land.

Det er der til gengæld i Nordsøen, hvor vi lige nu har 55 boreplatforme stående. Det bedste ville være, hvis vi gik i gang med at afvikle disse. Det næstbedste ville være, hvis Dan Jørgensen bliver den minister, der lukker for udvidelsen af oliejagten til havs.

Global anerkendelse

Socialdemokratiet har et mål om, at Danmark skal være fossilfri i 2045. Tilladelser udstedt under den ottende udbudsrunde til olie- og gasindvinding i danskkontrollerede farvande vil løbe helt frem til 2055.

Hvis Dan Jørgensen lige om lidt giver endelig tilladelse til at åbne en ny udbudsrunde og dermed forlænge oliejagten i Nordsøen mange årtier frem, er det ikke bare en hån mod klimavidenskaben, men også et globalt svigt af ansvar. Og det bliver rigtig svært at rejse rundt og fortælle resten af verden, at de skal komme i gang, når vi selv gør det stik modsatte i praksis.

Ifølge Danmarks Statistik vil de danske reserver af olie og gas være udtømte i 2033, såfremt der ikke gøres nye opdagelser. Det gøres der formentlig med den allerede vedtagne politik, men kære Dan Jørgensen: Kan vi ikke stoppe nu?

Kan du ikke som noget af det første sætte dine embedsfolk i gang med at undersøge, om det overhovedet er en god forretning at give tilladelse til ny oliejagt? Kan vi ikke lige undersøge, hvor afhængige vi overhovedet er af disse oliepenge, før vi giver den fossile industri lov til at smadre vores klode yderligere?

Nyheden, om den politiske beslutning om at sætte en stopper for ny oliejagt i Danmark, ville gå verden rundt, og alle ville kigge til det lille land i nord, der endelig har meldt sig ind i klimakampen og taget aktivt stilling til en fossil produktion, der ikke blot er etisk uforsvarlig, men også i direkte strid med klimavidenskaben.

Det ville afføde global anerkendelse og ros, hvis Jørgensens første beslutning var at stoppe for ny oliejagt.

Helene Hagel er miljø- og klimapolitisk rådgiver i Alternativet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her