Klumme

Drop true crime – lysten til morbid underholdning skal ikke stilles med andre menneskers tragedie

Ægte mord er ikke underholdning. Vi bør slukke for podcasts, film og tv-serier med groteske detaljer om andre menneskers største sorg og få stillet lysten til at gyse med fiktion i stedet, skriver journalist Andrea Dragsdahl i dette debatindlæg
True crime genren er eksploderet, men ægte mord er ikke underholdning, skriver Andrea Dragsdahl i denne klumme. I flere tilfælde bliver historierne brugt i podcasts, film, tv-serier og artikler uden samtykke. Senest eksempel er filmen Detainment, hvor billedet er fra. Forældrene vidste ikke, filmen eksisterede, før den var udkommet. 

True crime genren er eksploderet, men ægte mord er ikke underholdning, skriver Andrea Dragsdahl i denne klumme. I flere tilfælde bliver historierne brugt i podcasts, film, tv-serier og artikler uden samtykke. Senest eksempel er filmen Detainment, hvor billedet er fra. Forældrene vidste ikke, filmen eksisterede, før den var udkommet. 

Billede fra filmen

16. juli 2019

I foråret fortalte en god veninde, der er ansat på et større dansk medie, at hun arbejdede på en podcastserie om et brutalt og bestialsk mord. Som mange andre har gjort over de seneste år, vil hun opspore kilder, dykke ned i politirapporter og prøve at komme til bunds i sagen.

Der var bare et problem, som bremsede processen:

»Lidt etiske udfordringer,« som hun kaldte det.

Mere præcist er dommen anket, den påståede morder fastholder sin uskyld, og i øvrigt er de pårørende ikke interesseret i opmærksomheden. Men den slags kan man jo »løse« og »omgå«, sluttede hun og beroligede sine ambitioner.

Det er helt forkert og egoistisk. Rigtige mord er ikke underholdning. Og de etiske »udfordringer« er i virkeligheden store, blinkende stoptegn, der signalerer, at vi alle sammen skal bremse op og tænke os om.

Hun er nemlig ikke alene med sin fascination af ægte mord. True crime-genren blomstrede op i 2014 med en journalists undren over en teenagers angivelige mord på sin kæreste. Det blev til podcastsuccesen Serial.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Troels Ken Pedersen
  • Thomas Tanghus
  • Olaf Tehrani
  • Katrine Damm
  • Malan Helge
  • Lars Jørgensen
  • Klaus Lundahl Engelholt
  • Henrik Brøndum
  • Knud Kornerup
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Troels Ken Pedersen, Thomas Tanghus, Olaf Tehrani, Katrine Damm, Malan Helge, Lars Jørgensen, Klaus Lundahl Engelholt, Henrik Brøndum, Knud Kornerup og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Knud Kornerup

Du har i den grad ret. I den seneste tid har man ikke kunnet stille ind på DR uden at blive mødt af en meget pågående reklame for en udsendelse om et helt ægte mord. Nogen burde forære dem et blinkende skilt med et citat af dig: "ÆGTE MORD ER IKKE UNDERHOLDNING!"
Knud Kornerup

Christel Gruner-Olesen, Mogens Holme, Katrine Damm og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Søren Nielsen

Du har fuldstændig ret, det usmageligt.
Som minimum skal der indhentes en godkendelse fra alle pårørende før, under og efter 'projektet'

Christel Gruner-Olesen, Mogens Holme og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Mette Poulsen

Hvis man kan sidde og dyrke krig og ødelæggelse, epidemier i 3. verdenslande med dertil hørende billedkavalkade af sultende børn og folk, der bæres væk i bodybags etc. - velkommen til tv-avisen, Nyderne, debatten, horizont og andre lignende programmer - så kan man ikke med god samvittighed iføre sig rollen som moralens vogter over for andre genrer. Usmagelig selvfedme.

Else Marie Arevad

Mette Poulsen, du har ret, men et sted skal man jo begynde. Andres ulykke nør aldrig blive vores underholdning.

Mogens Holme, Katrine Damm og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Kenneth Jensen

Så er der nok at gå i gang med. Fx samtlige film og bøger om krige - eller i hvert fald alle de krige hvor der stadigvæk er nulevende deltagere eller børn af disse.

Men ok - vi har da fundet noget mere at blive krænket over.