Læserbrev

Enhedslisten: Information har misforstået regeringens forståelsespapir

Enhedslisten har ikke tilsluttet sig fortsættelsen af en stram udlændingepolitik gennem vores støtte til regeringens forståelsespapir. Vores samarbejde med regeringen på nogle områder, udelukker ikke vores modstand på andre, skriver medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, Michael Voss i dette debatindlæg
18. juli 2019

Information roser den 15. juli Enhedslisten på lederplads. Desværre er det, vi hyldes for, ikke sandt. Og havde det været sandt, havde det ikke været prisværdigt.

»Partiet har tilsluttet sig et dokument, som indebærer en forlængelse af den stramme udlændingepolitik, tilsagn om øget arbejdsudbud og andre ting, som har krævet et opgør med tidligere tiders stærke moralisme,« står der i lederen. Nej, Enhedslisten har ikke tilsluttet sig en fortsættelse af den stramme udlændingepolitik eller noget som helst andet, som vi tidligere har været imod.

Lederskribenten har simpelthen misforstået forståelsespapiret. Det er ikke et fælles regeringsprogram. Det er ikke et fælles regeringsgrundlag, og altså ikke et fælles politisk projekt.

I forståelsespapiret giver Socialdemokratiet en række politiske løfter til Enhedslisten (og SF og De Radikale). Disse løfter var nødvendige, hvis Enhedslisten skulle lægge mandater til dannelsen af en socialdemokratisk regering. Dem er vi glade for – på vegne af de mennesker, der vil nyde godt af dem. Vi er også glade for, at vi fik forhindret, at Socialdemokratiet lovede De Radikale at føre nyliberalistisk økonomisk politik.

Men vi er også helt bevidste om, at Socialdemokratiet på en lang række områder vil føre en dybt skadelig politik. Nøjagtig som tidligere socialdemokratiske regeringer vil Mette Frederiksen højst sandsynligt gennemføre politiske forlig med højrefløjen. Desværre.

Nyheden er imidlertid ikke, at Enhedslisten vil stemme for selv meget små forbedringer – f.eks. på udlændingeområdet. Også selv om vi er dybt utilfredse med det, der står tilbage. Den er heller ikke, at vi vil stemme imod enhver forringelse, regeringen kommer med. Og den er slet ikke, at vi indgår større aftaler med en regering, hvis øvrige politik vi bagefter bekæmper med næb og kløer. Det har vi gjort ved flere finanslovsforlig.

Den virkelige nyhed er til gengæld, at Enhedslisten ikke bare stillede mandaterne til rådighed for Socialdemokratiet, som vi har gjort over for alle tidligere socialdemokratiske regeringer. Denne gang krævede vi politiske løfter, hvis ikke vi skulle forhindre Mette Frederiksen i at blive statsminister. Mere pragmatiske? Jeg har svært ved at se det, men måske – i hvert fald med større resultater.

Opdateret d. 18. juli 2019 kl. 09:44:

I det oprindelige læserbrev var Michael Voss kommet til at skrive: »Det er ikke et fælles regeringsprogram. Det et fælles regeringsgrundlag, ikke et fælles politisk projekt«. Sætningen er korrigeret til »Det er ikke et fælles regeringsprogram. Det er ikke et fælles regeringsgrundlag, ikke et fælles politisk projekt«.

Michael Voss er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Werner Gass
Werner Gass anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja det ser ud til at være svært, især for informations lederskribent, og andre borgerlige skribenter, at forstå forskellen mellem et regeringsprogram der binder alle medforfattere på alle områder, og et forståelsespapir der fastlægger hvad man er enige om i fællesskabet at understøtte.

I alt det der ikke står skrevet i papiret, står der underskriverne frit, at søge fremme for deres egne synspunkter.

Det gælder Mette Fredeiksens differentierede pensionsalder, på trods af de radikales modstand.
Det gælder de radikales og EL's syn på udlændingepolitikken etc.

Sådan er det bare!