Klumme

Enhedslistens EU-modstand må kunne begraves, hvis unionen bliver klimakampplads

Partierne bag det såkaldte forståelsespapir ser forskelligt på Danmarks medlemskab af EU, hedder det. Men såvel indenrigs- som europapolitisk kan klimaet være det nye samlingspunkt i rød blok. For kan Enhedslisten argumentere for at melde sig ud af en grønnere union, spørger journalist Mette-Line Thorup i dette debatindlæg
Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper og partiets europaparlamentsmedlem Nikolaj Villumsen efter europaparlamentsvalget.

Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper og partiets europaparlamentsmedlem Nikolaj Villumsen efter europaparlamentsvalget.

Jens Dresling

4. juli 2019

EU skal ind i klimakampen, udtalte Enhedslistens nyvalgte medlem af Europa-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, under EU-valgkampen i maj.

»Lige nu står EU’s regler i vejen for den nødvendige grønne omstilling. Vi skal i mål med en omstilling af vores samfund i en bæredygtig retning, for ellers kommer klimaforandringerne ud af kontrol, hvilket vil få katastrofale konsekvenser for vores fremtid,« sagde han blandt andet til TV 2 Nyhederne.

Derfor er det intet mindre end en lille historisk nyhed, der har gemt sig lidt i den nye regeringsforståelse, som blev præsenteret i sidste uge.

Ganske vist fremgår det, »at partierne bag den politiske forståelse ser forskelligt på Danmarks medlemskab af EU«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • David Zennaro
  • Lillian Larsen
  • Carsten Munk
  • Ebbe Wagner Smitt
  • Christian Mondrup
Thomas Tanghus, David Zennaro, Lillian Larsen, Carsten Munk, Ebbe Wagner Smitt og Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Mette-Line Thorup

Jeg er nu ret tryg ved, at Dansk Folkeparti & Enhedslisten begge er imod EU -
Enhedslisten ønsker endda at melde Danmark helt ud.

Det vil være stærkt betænkeligt,
hvis Enhedslisten lige pludselig støtter fortsat dansk medlemsskab af EU !!

Svaret på overskriften må være, måske eller både og.
Lettere forvirrende, javist, men ikke desto mindre.
Nu er det jo sådan at Enhedsliste er for et stærkt og forpligtende, internationalt, samarbejde. Det kunne sagtens være inden for EU.
Samtidig er partiets tilgang til arbejdet, i EU Parlamentet, den samme som i det politiske arbejde, i Folketinget, nemlig at stemme for enhver forbedring, og imod enhver forringelse.
Tilbage står dog at EU, som institution, endnu ikke har vist tilstrækkelig fremdrift på den grønne omstilling, og på det sociale område er reglerne for den frie bevægelighed for arbejdskraft, varer og tjenesteydelser stadig sådan skruet sammen, at de er baggrunden for at den udbredte sociale dumping, vi er vidner til, overhovedet er mulig.
Derfor skal der ske et klart retningsskifte hvis Enhedslisten skal opgive tanken om en folkeafstemning, vedrørende Danmarks medlemskab.

Torben Lindegaard

@Bjarne Lund

Lad mig straks indrømmer det -
jeg ville være dybt betænkelig ved en ændring i Enhedslistens EU politik -
og for den sags skyld også ved en ændring i Dansk Folkepartis EU politik.

Det er helt fint, at bøvhovederne til højre og til venstre er EU modstandere.

Jesper Pedersen

Voldsomt naivt at tale om en "grønnere union" - virkeligheden er at brunkuls afbrænderne i Tyskland styrer hele showet - og Østeuropa gør som de vil

Torben Lindegaard, Erik Winberg, Torben Skov, Eva Schwanenflügel, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Høivang, Jan Jensen og jens christian jacobsen anbefalede denne kommentar

Enhedslisten kan godt bevarer EU-skepsissen lidt endnu. For sideløbende med at den nye Ursula skal få en grøn union på benene har hun lige et par hængepartier som Brexit ikke kan dysse ned længere. Nogle over 10 år gamle, resten ældre.

- Euroen knækker medlemslandene midt over (opstod 1999)

- Skattely, og den stadig uløste finanskrise (2008)

- Landbrugsstøtte i millionklassen pr. aftager!(altid)

- Demokrati vs. hemmelige handelsaftaler (1999)

- flygtningekrise foreløbigt løst the Trump way (2003)

- og noget vi har set her på det sidste i Frankrig og som Brexit også er udtryk for: klassekamp pga. et nyt (amerikansk) arbejdsmarked (2007-8)

Selvfølgelig kan hun ikke håndtere dem alle. Måske slet ikke nogle. Heller ikke klimaunionen. Måske er det ligefrem derfor hun blev kommissionsformand.........

michael andersen, Flemming Berger, Erik Winberg, Torben Skov og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
michael andersen

Klima bliver ligeså meget debateret som indvandrerpolitikken har været i et par årtier. Spørgsmålet er så om enhedslisten lige husker at der også der skatte arbejdsmarked og fordelingspolitik i deres partiprogram, som de skal prioterer. Det bliver spændt med den kommende finanslov hvilke ting SF og enhedslisten prioterer. Først der ser vi og det bliver endnu en administrativ ledet regering, der er styret af interesser, som ikke er folkevalgt.