Klumme

I ferien afbrydes dagenes tomgang kun af sommervejrets omskiftelighed

Hvad er en feriedag i Kroatiens hede? Det er blot en transportetape mellem tidlig morgen og sen aften, hvor folk sidder som forstenede bag tilskoddede vinduer. Om aftenen intensiveres samtalen dog, som for at tage alt det tilbage, som der ikke var overskud til i dagens løb, skriver Richard Swartz fra sit feriehus i dette debatindlæg
22. juli 2019

På denne tid af året er min kroatiske have et sørgeligt syn. Græsset er fuldt af gule pletter, ja, hist og her er det ligefrem søndersvitset af solen. De lerbrune krukker og keramikvaserne står tomme. Kun nogle få hårdføre kaktusser holder stand.

Her findes ikke andre tegn på liv end rosmarinbusken, som stadig står frisk og grøn. Når jeg omtåget af dagenes kvælende varme går forbi og kommer til at stryge krydderurten med fingrene, bliver den intense duft siddende længe.

Dagene med ekstrem sommerhede i Sydeuropa er ikke bare uudholdelige. De er ubønhørlige. Men ganske som skæbnen må man acceptere dem. Lige nu handler alt om hedebølgen og om den regn, som bare ikke vil komme.

Og dog er lokalbefolkningen vant til heden. De lever med den, som man lever i et gammelt ægteskab, hvor der ikke er andet at gøre end at tage en dag ad gangen. Alle holder sig indendørs bag tilskoddede vinduer, sidder i dunkle rum som forstenede. De sidder omtrent som kaktusserne i lerkrukkerne – fåmælte og uden krav på noget, som rugede de over et nederlag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Eva Schwanenflügel
Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer