Læserbrev

Finansministeriets regnemodel ligner på længere sigt DREAM-modellen

Finansministeriet benytter ikke DREAM-modellen direkte. Dog ligner ministeriets model, når man kigger frem mod 2025, DREAM-modellen, skriver professor i økonomi Jesper Jespersen
Debat
25. juli 2019

Peter Stephensen, forskningschef for DREAM-gruppen, kritiserer i Information den 23. juli mit indlæg om Finansministeriets regnemodeller den 11. juli.

Kernen i vores uenighed er brugen af en generel ligevægtsmodel som eksempelvis DREAM-modellen til at rådgive om den økonomiske politik frem til 2025.

Problemet er i al korthed, at disse typer regnemodeller bygger på den forhåndsantagelse, at markedsøkonomien af sig selv skaber fuld beskæftigelse.

Finansministeriet benytter som tidligere nævnt hverken ADAM- eller DREAM-modellen direkte. Men det er disse to modeltyper, der ligger bag ministeriets regnemodel, der på kort sigt ligner ADAM og på lidt længere sigt, i 2025, ligner DREAM – dog med ministeriets egne tilpasninger.

Nu vi er ved sammenfaldet mellem DREAM-gruppen og Finansministeriet, så burde det vel have hørt med til Peter Stephensens ’varedeklaration’, at arbejdet med Finansministeriets ’nye’ model netop forestås af DREAM-gruppen. Ligesom ADAM og DREAM er den også udformet som en generel ligevægtsmodel.

Jesper Jespersen er professor ved Roskilde Universitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Stephensen

Jeg bliver desværre nødt til endnu engang at korrigere flere misforståelser.

Jesper Jespersen (JJ) skriver: ” Kernen i vores uenighed er brugen af en generel ligevægtsmodel som eksempelvis DREAM-modellen til at rådgive om den økonomiske politik frem til 2025”. Det er der ingen i det danske samfund, der gør. Generelle ligevægtsmodeller som eksempelvis DREAM bruges til langsigtede analyser. I stedet anvendes makromodeller der er konstrueret til at beskrive økonomiens dynamik på kort- og mellemlang sigt. Det kan f.eks. være ADAM eller den nye ny-keynesianske model MAKRO som er færdig om 1 år.

Senere skriver JJ: ” Problemet er i al korthed, at disse typer regnemodeller bygger på den forhåndsantagelse, at markedsøkonomien af sig selv skaber fuld beskæftigelse”. Også dette er forkert. Vores modeller har arbejdsløshed både på kort og på lang sigt.

God sommer!

P.S. Se venligst https://www.information.dk/debat/2019/07/forskningschef-nej-dream-modell... for mere fyldestgørende kommentar.