Kronik

Geeti Amiris ferie: Albanien er et studie i, hvad den stigende ulighed i Danmark kan føre til

Da jeg første gang besøgte Albanien i 2012, tænkte jeg ikke meget over uligheden, de mange bortrejste fædre, der søger lykken i Europa, og de dyre private strande. Jeg nød bare en ferie, der var billigere end billig. Det er anderledes i dag: Den stigende ulighed i Danmark har gjort noget ved mig, og jeg bemærker en ambivalens ved at være tilbage, skriver forfatter Geeti Amiri i dette debatindlæg
Da Geeti Amiri besøgte Albanien i 2012, tænkte hun ikke så meget over uligheden, som hun gør, når hun besøger landet i dag. 

Da Geeti Amiri besøgte Albanien i 2012, tænkte hun ikke så meget over uligheden, som hun gør, når hun besøger landet i dag. 

Privatfoto

22. juli 2019

Et par timers kørsel væk fra Albaniens hovedstad, Tirana, ligger byen Fier. I skrivende stund er jeg på ferie her med min store familie.

Jeg rejste første gang til landet i sommeren 2012, hvor jeg endnu havde et billede af Østeuropa som værende et delkontinent, hvor alle ligner hinanden, alle taler ens, alle forstår hinanden, og alle er desperate efter at komme til det forjættede Vesteuropa.

Jeg fandt dengang ud af, at bortset fra min sidste fordom om Albanien, passede ingen af de andre.

For ud over, at alle albanere vil til Europa, er Albanien langt fra at være som de andre østeuropæiske lande. Turismens feber har endnu ikke grebet fat om landet, og trods mange års forsøg er Albaniens håb om at blive optaget i EU endnu ikke blevet indfriet. Og det stiller Albanien nederst i hierarkiet.

Gangternes paradis

Sidst jeg var her, valgte jeg at forlænge ferien med en uge, og skulle dermed køre tilbage til Danmark i stedet for at flyve komfortabelt. Ved enhver grænsekontrol oplevede jeg, at mit provisoriske pas ikke gav anledning til ballade, men det gjorde min svogers derimod – han er albaner.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Niels Duus Nielsen
  • Eva Schwanenflügel
David Zennaro, Niels Duus Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

"Den stigende ulighed i Danmark, som jeg har vidnet siden 2012, har gjort noget ved mig, og jeg bemærker en ambivalens ved at være tilbage i Albanien. For er en europæisk familie som min en del af løsningen på Albaniens ulighed – eller er vi en del af problemet?"

Geeti Amiri, her ville det have været rigtig godt med nogle konkrete eksempler på hvad du mener med den stigende ulighed her i Danmark, for trods alt er vi vel ikke nået ned til det albanske niveau i sundhedsvæsenet endnu.. Eller hur?

Ikke fordi jeg er uenig med dine betragtninger, men fordi de ellers er lette at affeje.

Tak for en god kronik :-)

Allan Stampe Kristiansen, Ole Frank, Anne Mette Jørgensen, ingemaje lange og Lisbeth Glud anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Tankevækkende! Kunne ønske et særtryk lagt på alle charter-flysæder?
Også en lille tanke værd hvad så mange danske "strandturister" overser? Tja, læs fx Hus Forbi; "vi" er allerede gode til at overse og acceptere ulighed herhjemme - blot fordi dens tunge ende er værre og større bag strandene ude?

Minna Rasmussen, Anne Mette Jørgensen, Lisbeth Glud og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

hvor jeg endnu havde et billede af Østeuropa som værende et delkontinent, hvor alle ligner hinanden, alle taler ens, alle forstår hinanden, og alle er desperate efter at komme til det forjættede Vesteuropa. Skriver Geeti Amiri.

Når nu Geeti Amiri havde dette billede af Østeuropa, så må jeg sige at det var da vist det mest bemærkelsesværdige billede at have af et område, ikke mindst Balkan hvor der de sidste 25 år har været borgerkrig, bombninger og folkemord bl.a. på grund af mange års fjendskaber, splittede nationer og en ulmende uro. Gamle autoritære, kommunistiske og korrupte styrer afløst af supernationalistiske kleptokrater. Ikke mærkeligt at hun blev overrasket.

Mette Poulsen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Da jeg var ca. 15 år( 1967) besøgte jeg, Den rejsende Højskole i Ulfborg. De var ved at rejse en vindmølle. Året inden oplevede jeg den karismatiske leder på Rantzovsminde efterskole. Nu husker jeg ikke hans navn. Det er min hjerne der ikke kan huske navne. Sorry.
Min far var højskoleforstander og interesserede sig naturligvis om dette nye fænomen.
Efterskolen var fantastisk og en slags kopi af den engelske kostskole, Summerhill.
I midtfirserne fra den græske ø, Korfu kunne man se til Albanien. Senere erfarede jeg den grådighed og manipulation, som ham der( navn ? ) der drev ham.
Savages rose roste, Albanien til skyerne. Føj.
Er socialismen noget vi håber på, fordi vi tror mennesket er bedre end det er?
Hvorfor kan vi ikke finde ud af at være ordentlige?
Hvorfor vinder egoismen. Hvorfor vinder svindlere? Hvorfor vinder skiderikkerne?
Er vi alle ulve i fåreklæder?

Minna Rasmussen, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Anne Mette: Er det Amdi Petersen du tænker på?
Savage Rose? Ja de har været hele vejen rundt, men Annisette har stadig det samme budskab til mennesket og det er vel i grunden ikke så galt!

Minna Rasmussen, Vivi Rindom og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar