Klumme

Hvorfor ikke bare forbyde krydstogtskibe, København?

Krydstogtskibe forurener helt vanvittigt. Alligevel har Wonderful Copenhagen en hel afdeling, der skal tiltrække dem, mens Københavns Kommune vil investere millioner i at gøre deres tilværelse bare lidt mere grøn. Men hvorfor ikke bare sige ’tak, men ellers tak’ til de store svin?
Krydstogtskibet SilverCloud med plads til 296 passagerer og 222 ansatte ved Toldboden, Esplanaden, Københavns Havn.

Krydstogtskibet SilverCloud med plads til 296 passagerer og 222 ansatte ved Toldboden, Esplanaden, Københavns Havn.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

5. juli 2019

Jeg har som mange andre tygget en del på løftet med de 70 procents reduktion af drivhusgasser som formuleret i forståelsespapiret mellem regeringen og dens støttepartier.

På gode dage kan jeg ikke få armene ned. På dårlige bliver jeg mismodig og forbereder mig på skuffelsen. Også på dage som i søndags, hvor jeg gik langs Københavns Havn, står det klart, at vi har muligheden for at handle, men desværre er så uvante med at gøre det, at vi tror, at det utilstrækkelige er nok.

For der ligger de, krydstogtskibene som store fede manifestationer af klimaudfordringen og vores manglende evne til for alvor at tage den op.

For til trods for at de bruger energi som en middelstor by (fordi de er middelstore byer. Bare på vand), at de producerer skrald og kloakvand, der ofte dumpes direkte i havene, at de sejler på det mest beskidte af alt brændstof, den såkaldte bunkerolie, der indeholder 100 gange mere svovl end vejdiesel, er det en ferieform i voldsom vækst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Curt Sørensen
 • Tom Andreæ
 • Morten Lind
 • Leif Koldkjær
 • Klaus Lundahl Engelholt
 • Carsten Mortensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Nissen
 • Erik Winberg
 • Thomas Tanghus
 • Christian Mondrup
 • Troels Ken Pedersen
 • Jesper Eskelund
 • Katrine Damm
 • Britta Hansen
 • Torben Skov
 • Christian Estrup
 • Ida Julin
 • Carsten Munk
 • Maj-Britt Kent Hansen
 • Hans Ditlev Nissen
 • Benno Hansen
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Hans Larsen
 • Peter Knap
 • Jørn Vilvig
 • Torben Lindegaard
 • Torben K L Jensen
Curt Sørensen, Tom Andreæ, Morten Lind, Leif Koldkjær, Klaus Lundahl Engelholt, Carsten Mortensen, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Erik Winberg, Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Troels Ken Pedersen, Jesper Eskelund, Katrine Damm, Britta Hansen, Torben Skov, Christian Estrup, Ida Julin, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Hans Ditlev Nissen, Benno Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen, Hans Larsen, Peter Knap, Jørn Vilvig, Torben Lindegaard og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben Lindegaard

@Anna von Sperling

"For det er lige nu, at Wonderful Copenhagen bør pakke instrumenterne sammen."

Du har da helt ret; men check lige Wonderful Copenhagens bestyrelse:

https://www.visitcopenhagen.dk/da/wonderful-copenhagen/kobenhavn/wonderf...

Det bliver nærmest umuligt med den bestyrelse -
og Wonderful Copenhagen opererer med en særskilt "Director of Cruise", som også nok vil protestere.

Ib Christoffersen, Kirsten Lindemark, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Arne Lund og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Hvorfor er dette foruroligende, aldeles glimrende indlæg ikke en leder i den mindst ringe?

Caroline Schaffalitzky, Ib Christoffersen, Kirsten Lindemark, Jan Damskier, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Thomas Tanghus, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Katrine Damm og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

I Bestyrelsen for "Wonderful" Copenhagen sidder bl.a. Labil Alliances Laura Lindahl - indsat (af hvem?) en måned før hun røg ud af Folketinget. Er det tilfældigt, at der er "nogen", der synes det unge håb skal have et ben at gnave i, når nu vælgerne er så utaknemmelige ikke at belønne Lindahls indsats for privatisering og skattelettelsebetalte silikonebryster.
Fra arkivet: èn af de lokalpolitikere, der i sin embedstid arbejdede hårdt for at få endnu flere stinkende krydstogsskive til byen var --- EL's Morten Kabell. Også han havde - har - blik for hvad der gavne turistindustrien.

Morten Lind, Peter Tagesen, Carsten Mortensen, Kirsten Lindemark, Søren Fosberg, Per Torbensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Erik Winberg, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Britta Hansen, Torben Skov, Christian Estrup, Hans Larsen, Steen K Petersen og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Et krav om Scrubbere på samtlige skibe der anløber Københavns havn. Det må være et minimum at den giftige svovlbefængte luft bliver fjernet fra Østerbro. Hele Nordhavn området er også udsat.
Undrer mig over alle de rige udsætter sig selv for en kommende lungekræft!

Per Torbensen, Kirsten Lindemark, Niels Duus Nielsen, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Troels Ken Pedersen, Susanne Kaspersen, Randi Christiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar

Kim Houmøller - Det er fordi de rige efterlever salig Lenins ord om, at de gerne vil sælge bødlen det reb de rige skal hænges i, når blot fortjenesten er stor nok. Således også her.
Jeg passerer af og til Rungsted Strandvej på cykel. På dage med pålandsvind - og det er der ca. 20 pct. af året - så stinker området af rådden tang og lign.
Der har været forslag om at omdanne strand langs Rungsted Strandvej til off. badestrand, og etablere høfder for derved at komme af med lugtgenerne. Men nej, sådan går det ikke for sig i Rungsted-ghettoen. For hvis der anlægges off. badestrand, så får de rige pøblen resp. folket alt for tæt på sig. Og skal der anlægges høfder, så stiger skatten, og det er i det miljø lige så slemt. Så hellere fortsat leve med stanken - på nogle af landets dyreste matrikler.
Spøjst!

Per Torbensen, Kirsten Lindemark, Estermarie Mandelquist, Niels Duus Nielsen, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Carsten Wienholtz, Susanne Kaspersen, Britta Hansen, Randi Christiansen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Lige for at korrigere; det er forbudt at sejle på Heavy Fuel i Østersøen, som i den sammenhæng starter ved Skagen. Alle skibe der passerer Skagen, skal skifte om til olie, med lavere svovl indhold.
Der sidder f.eks. en "sniffer" på Storebæltsbroen der tjekker de skibe der passerer, om deres udstødning har for stort svovlindhold og der er indkøbt en drone af forsvaret, der skal udføre samme opgave.

Luftforureningen fra krydstogtskibene er altså "bare" almindelig diesel os, fra nogle meget store uhensigtsmæssigt placerede dieselgeneratorere.

Så til næste klumme, lidt bedre reasarch Anna Von Sperling.

Henrik Brøndum, Nis Jørgensen, Susanne Kaspersen, Morten Simonsen, Anders Reinholdt, Per Klüver og Michael Friis anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Penge er gud - se venedig dø af krydstogtskibe

Historien om kong midas staver det, men de rige vil ikke læse skriften på væggen.

Lyset tændt, ingen hjemme

Morten Balling, Arne Lund, Kirsten Lindemark, Niels Duus Nielsen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Michael Friis

Seneste 1. januar 2020 falder udledning endnu mere for alle skibe.
Skibsfarten reducerer svolvindhold med over 80 pct. Ikke i danske farvande men over hele kloden.
Google "IMO 2020" for en masse information.

Nu er der faktisk nogle krydstogtsselskaber, der er ved at gøre noget ved sagen. F.eks. ved jeg, at AIDAs nybyggerier sejler på gas. Desværre er muligheden for at tanke gas begrænset til få havne.

Morten Lind, Per Torbensen og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Jens Thaarup Nyberg

Aner jeg en rivival for sejlskibe ?

Morten Lind, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

For venedigs vedkommende er det ikke kun udledning men også skibenes monstrøse størrelse, som belaster byens skrøbelige fundament. Det er faktisk temmelig vanvittigt at se disse enorme sejlende huse ifht venedigs unikke arkitektur.

Morten Lind, Arne Lund, Kirsten Lindemark, Søren Fosberg, Per Torbensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Og her ville et smukt sejlskib passe meget bedre. Men sådan eet kan jo ikke tilfredsstille nutidens frådende masseturisme.

Morten Lind, Per Torbensen, Kirsten Lindemark, Søren Fosberg, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Bjørn Pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Bjørn Pedersen

Er enig i budskabet, men at det kun lige skulle være isboder, der nyder godt af cruise turister, passer hvertfald ikke overens med billedet her i Aalborg. Her læsses de på busser, der enten kører i store tal ud på diverse turistattraktioner, f.eks museer ellers står der guider klar til at tage dem med ud på byvandring.

Og her lægges der ganske mange penge, så undervurder ikke det økonomiske aspekt bare fordi du ikke selv lige ser hvad effekten er.

Udfra et klima (og syns-)perspektiv så jeg dem gerne hugget op og materialerne genbrugt til noget fornuftigt. Skønt jeg meget gerne så flere store, flot sejlskibe i havnene heromkring udover når det er tall ships race, er det ikke nær så sikkert for turister.

Underligt at de ikke fatter en skid. Med hovedet godt gemt under armen sidder der minsandten højtgagerede folk og anbefaler øget turisme. Sidste udkald, venner, og skuden kan ikke vendes i tide.

Tino Rozzo, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Ete Forchhammer , Birte Pedersen, Kim Houmøller og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ib Christoffersen

Jeg tvivler der er ret mange penge i de krydstogtskibe, sammenlignet med hoteller, men der er politisk prestige. Skidt med at københavnerne får en dosis partikler, de skal jo dø alligevel og helst 10 min. før de skal have folkepension.

Michael Friis

Sejlskibe er en sjov ide. Det kan nok tiltrække nogle turister. Men vi lever i 2019, hvor flertallet booker forud og efter tidsplaner, og da sejlskibene sejler som vinden blæser, så holder den ikke. Hertil kommer, at der mangler kvalificeret besætninger og lønomkostningerne vil vanskeliggøre ideen.
I mange år har folk fra USA, nord og vesteuropa samt japanere holdt ferie og set verden. Inklusive vores egne børn, der rejser til Australien og New Zealand m.m.
Nu kommer der turister fra mange lande, der har tjent penge, og de vil også se verden. Det må vi nok indse.
"At rejse er at leve". "Verden bliver stadig mindre" og trods man kan se en attraktion på en skærm, er det ikke det samme som selv at se stedet.

Peter Jensen

Ikke nok med at krydstogtskibene udgør en enorm klimabelastning, de skader også miljøet lokalt, hvor de befinder sig.

Der har i mange år været en naiv begejstring over at kunne tiltrække krydstogtsturister, men der er god grund til at være skeptisk angående hvor meget destinationerne har ud af det, rent økonomisk, Undersøgelser fra Norge har vist, at krydstogtsturisterne kun lægger meget beskedne beløb de steder de besøger. Typisk kun nogle få hundrede kroner pr. landgang. Og det er jo ikke så mærkeligt, når man betænker at de har såvel indkvartering som fuld forplejning ombord på skibene.

Vi har meget mere ud af de turister, der bor på vores hoteller, og spiser på vores spisesteder.

Morten Lind, Erik Fuglsang, Tino Rozzo og Herdis Weins anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

I Køge havde man ifølge TV Lorry ikke set meget til krydstogtsgæsterne fra skibet, som ligger der nu. En enkelt på grønttorvet havde haft besøg af to amerikanere, som købte en bakke jordbær.

Flere interviewede så dog (naivt) frem til flere skibe og afkastet derfra. Og med afkast tænktes der udelukkende på penge.

Søren Kristensen

Heldigvis ligger Langelinje og Nordhavnen ret heldigt placeret, hvad krydstogt angår. Men selvfølgelig er flydende højhuse, der møver sig lige ind i en historisk bykerne, ikke kun en visuel provokation. I Venedig, Barcelona og Dubrovnik skaber de store horder af turister simpelthen problemer for lokalbefolkningen, der i stigende omfang føler sig tivoliseret.