Læserbrev

Information legitimerer 'ghettopakkens' ambitioner om nedrivning af boliger

Informations leder begår en fejl, når den anser ghettopakkens nedrivningsambitioner som et oprigtigt forsøg på at løse problemerne. De kan kun løses, hvis man afskaffer ghettopakken helt, skriver Mathias Nielsen i dette debatindlæg
Debat
12. juli 2019

Som repræsentantskabsmedlem i Brabrand Boligforening, der mildest talt har haft sit hyr med den såkaldte ghettopakke, har jeg med stor spænding fulgt dækningen af den nye boligministers ageren.

I Informations leder den 10. juli gør journalist Kristian Villesen – med rette – opmærksom på, at boligministerens afskaffelse af ordet ’ghetto’ kun er et overfladisk tiltag, så længe ministeren står fast på at ville rive beboernes hjem ned.

Men lederen begår desværre en stor fejl ved at legitimere ghettopakkens nedrivningsambitioner som et oprigtigt forsøg på at løse problemerne. Når man har besluttet at rive 600 boliger ned, »(er) det, fordi der er reelle problemer, der skal løses, uanset hvad man måtte kalde stedet«, skriver Villesen.

Selvfølgelig findes der problemer. Men ghettokriterierne og indholdet i den heksedoktormikstur, ghettopakken er, modarbejder enhver forventning om forbedring.

Der er ikke fremført noget bevis for, at der skulle være en sammenhæng mellem nedrivninger og så forhåbningen om større tilknytning til arbejdsmarkedet, højere indkomster, bedre uddannelse eller mindre kriminalitet.

Det er en skrivebordsøvelse.

Det står klart og tydeligt i den aftale, der er landet om Gellerup i Aarhus Kommune, som lederen selv henviser til. Her er målet kun at skabe en ny bydel med en blandet beboersammensætning.

For kommunen handler det blot om, at statistikkerne skal se normale ud – ikke om vi faktisk hjælper udsatte mennesker.

Heller ikke i Brabrand Boligforening tror vi på, at ghettopakken nytter. Det fremgår klart af den pressemeddelelse, foreningen vedtog, da vi måtte godkende nedrivningerne: »Helt paradoksalt er der en overhængende fare for, at udviklingsplanen for Gellerup ikke fremmer udviklingen, men i stedet sætter den i stå.«

Det er altså forkert, når Villesen antyder, at ’ghettopakkens’ krav om nedrivninger er et oprigtigt forsøg på at løse »reelle problemer«. Det er tværtimod i vejen for, at man kan fokusere på at hjælpe i områderne uden at stirre sig blind på beton og etnicitet.

Derfor skal man ikke bare afskaffe begrebet ’ghetto’. Politikerne skal helt fjerne den lovgivning, der spænder ben for fremskridtet til at begynde med.

Mathias Nielsen er fra Brabrand Boligforening

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

henrik poulsen

Var der ikke noget med at S stemte for Ghettopakken?

Eva Schwanenflügel

Jo, både S og SF stemte for den såkaldte 'ghettopakke', og legitimerede dermed politikernes egen opfindelse, "parallelsamfundet".

Man skaber det man siger.

Agnete La Cour, Lise Lotte Rahbek og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Ja, både S og SF var deltagere i nutidens største progrom, beslutningen om nedrivning af tusindvis af hjem, fordi de mennesker, der bor i disse hjem åbenbart ikke kan accepteres. I Vollsmose, hvor jeg selv har boet i mange år, drejer det sig om ca 1000 boliger, boliger af høj kvalitet beliggende i et stort grønt område. Hvad vil myndighederne gøre, når de fordrevne skal finde nye hjem. Der bliver bygget nyt, javel. Men hvis de nye boliger skal være af samme kvalitet, vil de formentligt være for dyre til små indkomster. Vil de fordrevne da blive henvist til usælgelige huse i og uden for småbyerne i omegnskommunerne? Eller hvad? Hvorfra stammer dog de forestillinger, at udsatte menneskers problemer løses ved progromer og andre foranstaltninger, som man aldrig ville byde andre danskere? Det er rystende. Og også dybt pinligt - det er hvad vores demokrati kan udrette, når det er værst. Det er vores alle sammens ansvar.

ingemaje lange, Poul Simonsen, Hanne Ribens, Lise Lotte Rahbek, Hans Larsen, lise zeuthen, P.G. Olsen, Palle Pendul, Dorte Sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hørte i P1-debat i går beboerformanden for Mjølnerparken sige, at boligforeningen Bovita, der står for Mjølnerparken, en måned før "Ghetto-loven" var til behandling i Folketinget havde sent en meddelelse til Folketinget mv. hvor de oplyste, at de meget gerne ville sælge nogle af boligblokkende i Mjølnerparken.
Det var før loven blev forhandlet - som beboerformanden sagde boligforeningen Bovita, der administer Mjølnerparken, handlede mere for politikerne end de gjorde for beboerne og beboerdemokratiet.

Dorte Sørensen

PS: Det blev også oplyst at beboerne ville blive genhuset i Københavns kommune med en husleje som Mjølnerparken efter en ombygningen. Det lover ikke godt og må betyde en væsentlig huslejestigning for de tvangsflyttede beboere.

Eva Schwanenflügel

"Ghettopakken" er blot et skalkeskjul for liberalistisk nedrivningspolitik overfor de Almene boliger, og en usolidarisk hetz mod folk, der ikke er EJERE.

Det er efterhånden blevet ildeset i samfundet ikke at have råd til at besidde sin egen bolig; andelsboligerne er også blevet nærmest privatiserede, og lejeloven er hullet som en si.

For slet ikke at tale om at være kontanthjælpsmodtager eller pensionist, det er nærmest forbryderisk.

Det har intet med 'ghetto' eller 'parallelsamfund' at skaffe.
Det er ren chikane af dem, der ikke har mulighed for at forsvare sig mod den fremherskende retsløshed, der nu præger vores land.

Agnete La Cour, ingemaje lange, Poul Simonsen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar