Kommentar

Kære Peter Hummelgaard, vil du ikke nok ændre Mette F’s dysfunktionelle førtidspensionsreform

Processen, syge borgere skal igennem for at få tildelt førtidspension, er håbløs. En tildeling kræver blandt andet, at ens funktionsevne er ’varigt nedsat’, men betyder det så, at man som syg skal opgive kampen for helbredelse, skriver 31-årige Anders Vang Nielsen, der modtager kontanthjælp
Som systemet fungerer nu, bliver man tvunget til at kaste håndklædet endegyldigt i ringen, hvad udsigten til bedring angår for allernådigst at få tildelt en førtidspension, skriver kontanthjælpsmodtager Anders Vang Nielsen. 

Billedet stammer fra en tidligere demonstration af Foreningen Jobcenterets Ofre (FJO) foran jobcenteret på Lærkevej i nordvest-kvarteret i København. De seneste år har der været mange historier i pressen om, hvordan syge og socialt udsatte borgere på ressourceforløb forfølges af jobcentrene, selv om de kun har ringe udsigt til beskæftigelse.

Som systemet fungerer nu, bliver man tvunget til at kaste håndklædet endegyldigt i ringen, hvad udsigten til bedring angår for allernådigst at få tildelt en førtidspension, skriver kontanthjælpsmodtager Anders Vang Nielsen. 

Billedet stammer fra en tidligere demonstration af Foreningen Jobcenterets Ofre (FJO) foran jobcenteret på Lærkevej i nordvest-kvarteret i København. De seneste år har der været mange historier i pressen om, hvordan syge og socialt udsatte borgere på ressourceforløb forfølges af jobcentrene, selv om de kun har ringe udsigt til beskæftigelse.

Sille Veilmark

18. juli 2019

Nu hvor Peter Hummelgaard (S) som ny beskæftigelsesminister arver en førtidspensionsreform, som hans chef, statsminister Mette Frederiksen (S), stod fadder til i 2013, vil jeg gerne fortælle en smule om virkeligheden på jorden. Altså sådan som den opleves af os, der er kommet ’i klemme i systemet’.

Det hedder sig i det politiske forståelsesdokument, som danner grundlag for regeringen, at man vil rette op på forholdene for os, og hvis Hummelgaard vil leve op til det, får han sin sag for.

For godt et år siden krøb jeg til korset. Efter mange år som kronisk syg med myalgisk encephalomyelitis (ME), og i sidste ende ude af stand til at forsørge mig selv søgte jeg om kontanthjælp.

Siden da har min sag hos kommunen stået hen, mens jeg venter på måske at blive visiteret til førtidspension. Det skyldes, at systemet efter 2013-reformen er blevet decideret dysfunktionelt. Ét af problemerne har at gøre med en rigid fortolkning af de betingelser, som stilles for tildeling af førtidspension.

Jeg glemmer aldrig en bestemt samtale med en jobkonsulent, som – sikkert i bedste mening, men alligevel i en paternalistisk tone – forklarede mig, at en nøglebetingelse for at få tildelt førtidspension er, at ens »funktionsevne« ud over at være »væsentligt nedsat« skal være »varigt nedsat«.

Jeg påpegede, at jeg på daværende tidspunkt havde været syg i 11 år, altså over en tredjedel af mit liv, hvortil svaret prompte lød:

»Så er spørgsmålet, om det varer resten af livet.«

En livslang proces

Kan 11 års sygdom uden udsigt til kurativ behandling virkelig ikke kaldes varig? Er det meningen, jeg skal leve et helt liv som kronisk syg, før man i bagklogskabens lys kan konstatere, at jeg søreme havde ret til førtidspension?

En anden problematisk forudsætning for førtidspension er, at man helbredsmæssigt skal være fuldstændig udredt. Det er særligt et problem for os med lidet anerkendte diagnoser og en uklar prognose. At fastslå om vores lidelse er ’varig’ i betydningen ’livslang’, som begrebet i dag de facto betyder, kan vitterligt tage hele livet.

Sagen med ’varighed’ som betingelse og den ekstreme definition af begrebet, bliver ikke mindre grotesk af, at en førtidspension med 2013-reformen til enhver tid kan frakendes, hvis borgeren skulle blive i stand til at arbejde igen. Når den tildeles personer under 40 år (jeg er 31), vil sagen endog i udgangspunktet skulle genbehandles efter få år. Disse mekanismer, som skal sikre, at en førtidspensionist ikke modtager ydelsen uberettiget, ville en løsere definition af ordet ’varig’ ikke ændre på.

Noget andet er, at ingen, selv ikke en potentiel førtidspensionist, selvfølgelig ønsker at være syg. Jeg nægter nogensinde at opgive kampen for helbredelse. Jeg kan endnu huske, hvordan det føles at være rask, graden af mine symptomer svinger på såvel daglig som ugentlig og månedlig basis med periodevise glimt af en friskere udgave af mig selv. Det er håbet om, at jeg med tiden kan opleve en permanent bedring, at jeg holder mig til ilden i et begivenhedsfattigt liv.

Håndklædet i ringen

Lægevidenskaben udvikler sig. Efterhånden endda med hastigere skridt inden for et felt der har været voldsomt underfinansieret og underkendt. Den nyeste internationale forskning er lykkedes med i lille målestok at påvise visse sygdomsmekanismer samt at udvikle prototyper på biomarkører, og der findes lovende eksempler på, at visse behandlinger kan helbrede nogle ME-patienter.

Alt det giver mig håb, men vejen til helbredelse er uforudsigelig og lang, og i værste fald udsigtsløs, det er jeg også klar over. Mens jeg endnu er syg, ønsker jeg at give mit helbred de bedst mulige betingelser. Det på ingen måder prangende, men dog solide økonomiske fundament, som en førtidspension kan give kronisk syge borgere som mig, kunne udgøre en vigtig brik i den bestræbelse.

Som systemet fungerer nu, bliver man imidlertid tvunget til at kaste håndklædet endegyldigt i ringen, hvad udsigten til bedring angår for allernådigst at få tildelt en førtidspension. Selve håbet om helbredelse og den økonomisk sikrede tilværelse, der kan understøtte håbet, udelukker i systemets øjne hinanden. Det er grotesk.

Konfronterer man politikerne bag førtidspensionsreformen med denne virkelighed, vil svaret med stor sandsynlighed lyde, at det heller ikke er meningen, ligesom den slags indvendinger under den forrige regering førte til ministerielle henstillinger til kommunerne om at løsne en anelse på kravene. Til det må man sige: Virker loven ikke efter hensigten, så skal I lave den om.

Ét er sikkert: Den dag jeg – syv, ni, tretten – bliver rask, vil jeg som noget af det første frasige mig min offentlige ydelse og slippe ud af dette uværdige, groteske system, vi kalder det sociale sikkerhedsnet.

Anders Vang Nielsen modtager kontanthjælp

Den socialdemokratiske regering bør tage den tidligere regerings seniorpension til sig og forbedre den, skriver Gunvor Auken i dette debatindlæg. På billedet ses Morten Østergaard (R) på vej til forhandlingerne om seniorpensionen tilbage i maj. 
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kim Folke Knudsen
  • Dorte Sørensen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Katrine Damm
  • Carsten Mortensen
  • Werner Gass
  • Morten Wieth
  • Eva Schwanenflügel
Kim Folke Knudsen, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Katrine Damm, Carsten Mortensen, Werner Gass, Morten Wieth og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak Anders, for din reelle beskrivelse af Mette Frederiksens reformer.
Og fortsæt med at håbe på helbredelse af din sygdom.

De krav der er opstillet, både for at kunne tilkendes førtidspension som ret til fleksjob, kræver at spådom kan betegnes som evident!
Alle ved det, det er langt tidligere udtalt af Storm P: Det er svært at spå, især om fremtiden.

At få ret til førtidspension kræver evnen til, med evidens, at kunne underbygge, at fremskridt i behandlinger eller udvikling af behandling ikke nogensinde i ens liv - eller i det mindste i ens arbejdsduelige alder - vil kunne indtræffe.
Det er der ingen der er i stand til.

Men det er den forståelse som lovformuleringerne giver mulighed for og som ankestyrelsen har anlagt.

Dette er blevet påtalt under lovbehandĺingen i sin tid, blandt andet af Finn Sørensen EL.
Så det er ikke overraskende nyt.

Så ja, Peter Hummelgaard har en bunden opgave her, hvis han vil følge de intentioner der er udtrykt i den nye regerings forståelsespapir.

Og Mette Frederiksen kan øve sig i den svære kunst: 'Kamelslugning'.

Reformerne havde den gode intention, at give borgere en ny chance.
Desværre var den kunstneriske udforming - lovteksterne - milevidt fra intentionerne.
Det kunne have været ændret, hvis man gad høre efter de forudsigelser der blev lagt frem inden lovteksten blev vedtaget.

Der kan siges at: 'De viste ikke hvad de gjorde'.
Men de havde mulighed for at vide det, men hørte ikke efter.

Så kom igang Hummelgaard, det kan kun gå for langsomt.

Kim Folke Knudsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Anders Vang Nielsen, Katrine Damm, Carsten Mortensen, Heidi Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Kære Anders Vang Nielsen

Tak for et overordentlig vigtigt indlæg i debatten om førtidspension og fleksjob reformen fra 2012.
Som mange andre syge fortæller du hvordan livet er blevet besværliggjort og stressende af denne uigennemtænkte lov, der på sjette år fortsætter med at ødelægge syge og handicappedes dagligdag på ubestemt tid.

Loven lægger nemlig op til et catch .22, ligesom i bogen af Joseph Heller; muligheden for at 'udvikle en arbejdsevne' stopper først når man er død.

Og da kommunerne modtager en statslig refusion på mellem 37.000 - 67.000 årligt for hver borger, som IKKE tildeles førtidspension, er det blevet til en spareøvelse, hvor folk parkeres på kontanthjælp og i ressourceforløb, med trusler om økonomiske sanktioner, hvis de ikke deltager i arbejdsprøvninger, der yderligere forringer deres helbred.

Forskere fra Københavns Universitet har undersøgt reformen, og er kommet frem til samme konklusion :

https://www.a4nu.dk/artikel/ny-forskning-reform-parkerer-syge-paa-midler...

Mette F har sagt, hun har fortrudt reformen.
Lad os se om den nye beskæftigelsesminister kommer til at ændre den..?
For det er der i høj grad brug for !!

Jeg håber, dit helbred forbedres :-)

Werner Gass, Kim Folke Knudsen, Dorte Sørensen, Anders Vang Nielsen, Katrine Damm og Heidi Larsen anbefalede denne kommentar
Johnny Winther Ronnenberg

Sådan får man førtidspension:
Et man søger selv og når man få afslaget, så anker man det. og samtidig skriver man en ny ansøgning og det bliver man ved med om og om igen på det måde kan man have tre eller fire pensionsager i gang på samme tid og kommunen skal behandle hver sag individuelt. Virker det ja det gør, specielt hvis man rykker for svar på de enkelte sager løbende.
Virker det ja hvis man har styr på sine papirer, og er vedholdende nok, til gengæld har man en negativ sagshandler på hælene, for de har ikke styr på hver af ansøgningerne og begår derfor fejl, som man også klager over.
Så det første man gør er at oprette et ringbind og og sætte egne skrivelser ind som svar på kommunens skrivelser og i dato orden så man kan har styr på hver sag man starter og opfølgningen på alt fra kommunen. Hvis man arbejder konsekvent så bliver sagsbehandleren meget lydhør over for hvad man siger og indstiller en til pension af sig selv. Men det er hårdt arbejde at nå der til og de færreste har overskuddet til at gøre det.

Kim Folke Knudsen

Kære Anders Vang Nielsen

Tak for at du vil dele dine oplevelser med os om det at havne i systemet og søge om Førtidspension.

Det system der er bygget op nu er kammet over. Intentionen om at få mennesker tilbage på arbejdsmarkedet, hvis de er i stand til det er god nok, men nu tvinges sygemeldte og stærkt syge borgere ud i et endeløst nedslidende forløb, hvor vejen til en Førtidspension minder om en ørkenvandring udi det uendelige.

Førtidspensionsreformen er i sidste ende udtryk for en asocial politisk prioritering. Igennem refusionsordninger og incitamenter til økonomistyring presses kommunerne til at fastholde borgerne i et uværdigt vakuum på endeløs lav kontanthjælp. Så er der alle de borgere som helt afskæres for adgang til kontanthjælp eller som modtager de lave fattigdomsydelser.

En førtidspension bør som udgangspunkt tildeles borgere, der ikke er istand til at arbejde også på kort sigt. Hvis borgeren i perioden bliver raskere, så tror jeg ligesom dig, at mange af egen drift gerne vil i gang igen. Mistænkeliggørelsen af borgerne må ophøre. Systemet lever af borgernes skattebetaling, så må borgerne som udgangspunkt forvente et minimum af anstændig behandling.

Vi er i de kommende år ved at opbygge en fattigdomspukkel fra nedslidte medarbejdere, der ikke mere har nødudgangen til efterløn og som for hvert år der går skal blive længere og længere på arbejdsmarkedet indtil den sene Folkepensionsalder opnås. For mine yngre kolleger har jeg hørt, at de forventer først at komme på Folkepension som 76 årig.

Al fornuft siger at denne konstruktion ikke holder i længden. For mange havner i fattigdom og truende deroute sidst i arbejdslivet. Det er ikke et Velfærdssamfund værdigt at ignorere dette problem eller lade som at det kan trylles væk med ressourceforløb og fleksjob. For der er en stor gruppe af borgere, som har så tungtvejende helbredsproblemer at selv få timer om ugen i et Fleksjob er alt for meget. Adgangen til Førtidspension er en vigtig del af løsningen af dette problem men kun en del af løsningen. Der skal kigges på Seniorførtidspension, adgangen til sygedagpenge, dagpengeperiodens længde, og nedslidning på arbejdsmarkedet ( forebyggelse ). Socialdemokratiets forslag om tidlig pension er et lille men nødvendigt forsøg på at løse udfordringen med de mange, der risikerer, at miste så meget inden de bliver gamle.

Jeg håber, at flere partier vågner op og lytter til næsten 5 års vedvarende kritik fra Enhedslisten og Alternativet, for i denne sag har de to partier helt ret.

Til sidst vil jeg ønske Dig God bedring og at systemet omsider bevilger dig ro på den økonomiske front med en Førtidspension.

Anders Vang Nielsen, Eva Schwanenflügel og Werner Gass anbefalede denne kommentar