Læserbrev

Lizette Risgaard: Fagbevægelsen er skam allerede på banen i klimakampen

Man skal åbenbart råbe højt for at blive hørt. For lige siden 2008 har fagbevægelsen fremlagt ambitiøse klimastrategier. Regningen må bare ikke ende hos de fattigste, skriver fagforeningsformand Lizette Risgaard i dette debatindlæg
Debat
4. juli 2019

I kronikken »Fagbevægelsen skal ind i klimakampen« den 3. juli efterlyser Helga Mathiassen og Bodil Wedele, henholdsvis tømrer og bygningssnedker, fagbevægelsens stemme i klimadebatten.

Jeg må hermed konstatere, at man i disse tider skal råbe ualmindelig højt for at blive hørt. For bekymringerne om klimaforandringerne fandt allerede vej til fagbevægelsen i 2008.

Her udarbejdede det tidligere LO en ambitiøs klimastrategi, som blandt andet havde som målsætning at gøre Danmark uafhængig af fossile brændstoffer. I 2008 var svenske Greta Thunberg, som er blevet symbolet på klimakampen, blot 5 år.

I fagbevægelsen bekymrer vi os om klimaet, for som Mathiassen og Wedele skriver, så »er (der) intet arbejde på en død planet«.

Det kan ikke diskuteres. Men hvis vi ikke passer på, risikerer vi også, at arbejdet for nogle grupper af lønmodtagere allerede forsvinder, når den grønne omstilling tager fart.

Vi skal passe på, at klimakamp ikke bliver klassekamp. For få uger siden pointerede jeg, at regningen for klimakampen ikke må ende hos dem, der i forvejen har mindst. Vi skal også behandle medarbejderne i de industrier, der står over for en grøn omstilling, ordentligt.

Hvis ikke vi får opkvalificeret og omskolet medarbejderne i takt med omlægningen, risikerer de at ende i arbejdsløshed. Det er hverken retfærdigt eller klogt.

Klimakampen er den vigtigste kamp, vi står over for. Men den skal være socialt retfærdig. Vi skal ikke derhen, hvor man ikke kan bo på landet og passe sit arbejde i byen, fordi det er blevet for dyrt at køre i bil. Eller hvor det kun er de rigeste, der kan tage på ferie, fordi flypriserne er eksploderet.

Den grønne omstilling skal være solidarisk. Og fagbevægelsen har længe arbejdet for strukturelle, klimavenlige løsninger.

Vi har eksempelvis foreslået, at investeringer i infrastruktur tænkes sammen med behovet for at reducere klimaaftrykket. Vi har også foreslået, at staten går ind i risikovillige grønne investeringer, så klimavirksomheder får et økonomisk rygstød.

Fagbevægelsen har med andre ord for længe siden gjort sin entré i klimakampen. Som en løsningsorienteret medspiller, der vægter udvikling over afvikling og strukturelle løsninger højere end individuelle. Vi står på mål for social retfærdighed.

Sådan mener vi, at klimakampen skal kæmpes.

Lizette Risgaard er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anker Heegaard

Det er fagforeningsarbejde, som vi har kendt det til alle tider, som Lizette Risgaard lægger op til her. For klimaets skyld, er der bare brug for en indsats, som giver hurtige resultater og ikke skal bruge generationer på at udvikle sig.
Der skal nytænkes .... også i den måde som fagforeninger involverer sig i samfundsmæssige løsninger.
Hidtil har man ikke været bleg for at blande sig i hvilke partier man bør stemme på, hvilke forsikringsselskab man bør være kunde hos og hvor man skal holde sin ferie.
Hvad med, om man også vejledte sine medlemmer i hvordan man lever sit liv, uden at efterlade et monsterspor af CO2 efter sig?
Alle skal gøre en indsats ... også alle os medlemmer der står i fagforening og ikke ved, hvordan vi kan bidrage til at stoppe klimakrisen.
Der er kommet pjecer og foldere fra fagbevægelsen om alt muligt, så hvorfor ikke også lave oplysningsarbejde om klimavenlig adfærd?
Det er ikke en opgave, der ligger inden for hvad fagforeninger normalt arbejder med, men hvis ikke også Fagbevægelsen nytænker deres rolle, så risikerer vi, at der ikke bliver en rolle til den i fremtiden.

Allan Madsen

"Alle skal gøre en indsats ..
Ja, tænk hvis organisationer som: Bæredygtigt Landbrug, Danske Automobil Impotørere, DI, osv osv, gik igang med at lave oplysnings arbejde for at få deres medlemmer til at tage hensyn til klima og miljø......
Og at de så rent faktisk gjorde noget....
Nåh nej, det jo de andre klimatosser der skal gøre noget...