Læserbrev

Morten Messerschmidt: Tiltræder vi EU's bankunion kan det få alvorlige følger for dansk økonomi

Tiltræder den nye regering EU’s bankunion, vil det både være udemokratisk og potentielt føre til finansiel ustabilitet i Danmark. Derfor skal vi holde os uden for, skriver EU-ordfører Morten Messerschmidt (DF) i dette debatindlæg
Debat
2. juli 2019

Mette Frederiksen (S) bør afskaffe grænsekontrollen og tiltræde EU’s nye bankunion, skriver Erik Boel i en kommentar i Information den 27. juni. Og det skal han ikke kun have utak for. For mens de fleste i dag synes at have indset behovet for at værne om Danmarks grænse, har der i valgkampen været underligt tavst om bankunionen.

Noget nær det eneste, vi hørte, var, da Mette Frederiksen trak sit løfte om en folkeafstemning tilbage. Og det var jo i grunden skidt nyt. Så selv om Boels ærinde er et andet end mit, skal han have tak for at sætte fokus på spørgsmålet om EU’s bankunion.

Hvis Danmark vælger at deltage i bankunionen, vil tilsynet med de danske penge- og realkreditinstitutter rigtigt nok overgå til Den Europæiske Centralbank (ECB).

Men bliver det også bedre, blot fordi det fremover er en EU-myndighed, der skal træffe afgørelsen om, hvorvidt et dansk penge- eller realkreditinstitut skal lukke?

Det kan få alvorlige følger for dansk økonomi under en fremtidig krise, hvis ECB og den fælles EU-myndighed til håndtering af kriser skulle finde på at beslutte, at for eksempel Danske Bank skal lukke eller eventuelt overtages af en udenlandsk bank.

I dag træffes den slags beslutninger af danske myndigheder. Men som medlem af EU’s bankunion vil Danmark ikke have nogen repræsentanter i ECB’s Styrelsesråd, der kun består af eurolande. Vi giver altså magten til andre landes repræsentanter. Er det demokratisk?

Det er dog ikke den eneste bekymring. Med stor sandsynlighed vil bankunionen nemlig øge den finansielle ustabilitet, for unionens hensigt er at håndtere kriseramte banker med nedskrivning af gæld. Og det har tidligere givet anledning til finansiel uro.

Derfor opgav vi i Danmark Bankpakke III, der indeholdt et lignende system, efter at den havde medført ustabilitet. Men der er i dag god grund til at frygte, at man nu på europæisk plan altså er ved at gentage den fiasko, man i Danmark havde. Er den risiko værd at tage?

I øvrigt er det et underligt argument, at bankunionen skulle give et stærkere finansielt tilsyn eller en mindre risiko. EU’s system er bestemt ingen solstrålehistorie. Det viser netop den skandale om Danske Bank, Boel nævner. Her svigtede flere af EU-landene ved ikke at rapportere om uregelmæssighederne i Estland til de danske myndigheder.

Hvorfor skulle et system, som end ikke i dag overholder sine egne regler, blive en forbedring?

Morten Messerschmidt, EU-ordfører for DF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Danske kroner til danskerne og dansk styret rentepolitik til værn mod uvidende udenlandske griske banditter i habitter!
EU's finanssektor eller den Baselske (polstringsforslag til danske banker og realkreditinstitutioner) ditto har ikke udvist fornøden indsigt i dansk samfundsøkonomi.
Hvilke ideer ligger til grund for bankunionen mon? Store lande må overtræde indgåede aftaler om landenes budgetter, små lande må ikke! HOLD FAST i kronen.

P.G. Olsen, Christian Estrup, Eva Schwanenflügel og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Helt enig.
En bankunion afskaffer overhovedet ikke finanskriser, spekulation, skattely og andre dårligdomme.
Vi skal ikke afgive endnu mere magt.
Det var mere end rigeligt at SSFR-regeringen underskrev EU's Finanspagt i 2012, der har holdt Danmark i en økonomisk spændetrøje lige siden.

Claus Bødtcher-Hansen og Christian Estrup anbefalede denne kommentar
Christian Estrup

Havde aldrig troet—kære Morten Messerschmidt—at jeg skulle anbefale et af dine indlæg. Men det er hermed gjort. Gode og valide pointer.

Hans Ditlev Nissen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Underholdende foredrag af Morten - lidt ligesom hvis Jønke var på scenen.