Læserbrev

Red de 300 familieboliger i Mjølnerparken, Kaare Dybvad

Boligministeren siger, at almindelige mennesker skal have råd til at bo i byen. I så fald bør et første skridt være at stoppe salget af 300 betalelige almene boliger i Mjølnerparken, der ellers vil blive til dyrere privat udlejning, skriver Søren Hvas i dette debatindlæg
Boligministeren siger, at almindelige mennesker skal have råd til at bo i byen. I så fald bør et første skridt være at stoppe salget af 300 betalelige almene boliger i Mjølnerparken, der ellers vil blive til dyrere privat udlejning, skriver Søren Hvas i dette debatindlæg

Jakob Dall

Debat
31. juli 2019

I Berlingske den 20. juli fortæller boligminister Kaare Dybvad (S), at han drøftede boliger med en jordemor på Rigshospitalet. Jordemoren beklagede, at det er så svært for hende og hendes politibetjentmand at finde en overkommelig bolig i hovedstadsområdet.

Om det siger Dybvad:

»Det er et problem, hvis du som ansat på Rigshospitalet ikke har råd til at bo i nærheden af, hvor du arbejder. Hvis der er én ting, jeg skal lykkes med som boligminister, så er det mere blandede byer. Jeg vil sørge for, at man møder hinanden på tværs af sociale skel.«

Information bringer den 26. juli 2019 en artikel, som dokumenterer, at »lavere ydelser, gentrificering og stigende leveomkostninger i storbyerne presser socialt udsatte ud af landets storbyer. Alene i København har gennemsnitligt 4.470 borgere, der har været på offentlig forsørgelse, årligt måttet fraflytte byen siden 2014.«

Mjølnerparken ligger 1.500 meter fra Rigshospitalet i et blandet boligkvarter, som er afgrænset af Mimersgade, Mimersparken, Superkilen og Tagensvej. I dette boligkvarter er der i alt 1.625 boliger, hvoraf 510 er almene familieboliger i Mjølnerparken. De øvrige boliger er privat udlejning til familier og studerende (699 boliger) samt en større andelsboligforening (356 boliger) og 18 ældreboliger.

Mjølnerparkens familieboliger udgør 31 pct. af dette blandede kvarters boliger. Langt under bestemmelsen om højst 40 pct. almene boliger i udsatte boligkvarterer. Politikerne har trods dette vedtaget at sælge over halvdelen af de almene familieboliger til privat udlejning. Man har her valgt at se bort fra, at kvarteret samlet set er blevet kraftigt udbygget de seneste år.

Under VLAK-regeringen oplevede boligorganisationerne og kommunerne beslutninger om salg og nedrivning, som om de var tvunget til det. Alternativet var at blive sat under administration.

Socialdemokratiet med boligministeren og overborgmester Frank Jensen i spidsen bør stoppe salget af knap 300 almene familieboliger i Mjølnerparken. Rammerne i lovgivningen er sat af Folketinget, men det er op til boligministeren at give dispensationer fra bestemmelserne vedrørende udmøntningen af loven. Hermed ville de tage et skridt mod at opfylde deres egen målsætning om boliger for alle i København.

Søren Hvas, Konsulent

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her