Klumme

Det er tragisk, at New York Times har droppet satiren, for den fortæller os sandheder, journalistikken ikke kan

Mediecheferne er formodentlig helst fri for de skrappe, provokerende tegninger. Så undgår man også terrorangreb. Men er vi tegnere her netop ikke for at fortælle læserne lidt mere om baggrunden for de hurtigt forbifarende begivenheder og vise nogle sammenhænge, der ikke umiddelbart ses, spørger Klaus Albrectsen i dette debatindlæg
Satiretegneren Klaus Albrechtsen begræder i dagens klumme, at New York Times har droppet sine daglige satiretegninger, efter en tegning af præsident Donald Trump og Israels premierminister Benjamin Netanyahu blev kritiseret for at være antisemetisk.

Satiretegneren Klaus Albrechtsen begræder i dagens klumme, at New York Times har droppet sine daglige satiretegninger, efter en tegning af præsident Donald Trump og Israels premierminister Benjamin Netanyahu blev kritiseret for at være antisemetisk.

Ole Steen

23. juli 2019

Satire kræver gråvejr. Jeg ville skrive noget om mit syn på satire, men så blev det solskin og sommer, og så gad jeg ikke.

Anledningen var ellers lidt sørgelig: The New York Times internationale udgave havde besluttet at afskaffe deres faste satiretegning, fordi Israel havde brokket sig over en tegning med Netanyahu som førerhund for den blinde præsident Trump.

Egentlig undrede det mig ikke rigtigt. I slut 60’erne blev jeg ringet op af en amerikansk agent, som spurgte, om han måtte repræsentere mig i USA. Da jeg sagde ’nej tak’, blev han ved med at ringe:

»Om jeg ikke ville ind på det amerikanske marked?« 

Næ. Når jeg nu havde tegnet et hav af dybt kritiske tegninger om USA’s krig i Vietnam, var det amerikanske marked da vist ikke lige noget for mig.

Pengesnak og cigardamp

Efter flere opringninger sendte jeg ham alligevel nogle tegninger for at blive fri. Og opdagede til min dybe undren, at nogle af dem dukkede op i netop The New York Times og nyhedsmagasinet Newsweek.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Mihail Larsen
  • Oluf Husted
  • David Zennaro
  • Christian Mondrup
  • Eva Schwanenflügel
Mihail Larsen, Oluf Husted, David Zennaro, Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jesper Pedersen

Da vi kollektivt sagde nej til muhammed tegningerne, sagde vi nej til alt

Estermarie Mandelquist og Ole Kresten Finnemann Juhl anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Jeg lever fint med satiretegninger. Jeg lever fint uden dem. Jeg synes egentlig, at satiretegnernes ophøjede selvforståelse er sjovere end det, de tegner.

Herligt, at se Klaus Albrechtsen stående ved sin Ariel Sharon satire, der nok heller ikke
havde fundet en plads i "The New York Times" dengang.

Fortæl mere om de syv og en halv rædselsfulde måneder på Information, hvem hyrede
og fyrede dig? (du gik nok selv?)

Tak for dine mange nye tegninger i din og Ebbe Preislers bog: "Skrivekløe" (2018)